^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

09 December 2011

Home » , , » *Cara buat Threaded Comment*

*Cara buat Threaded Comment*

 salam,

oho, setelah tergoda dengan blog KAK IEDA, KAK EB dan beberapa lagi blog yang cantik2 belaka.....
maka dengan penuh tekun dan serius, lepas office hour ni sementara tunggu hubby call.....
maka
aku cuba ikut tutorial untuk membuat Threaded Comment.....
apa itu Threaded Comment.....
jom tengok.....


 comment box sebelum tranformasi.....


 comment box selepas transformasi.....

nampak x perbezaan.....?
komen2 tersebut telah berubah dari terus menerus
kepada
part by part dan boleh reply komen direct di bawah pengkomen.....
(hah, ada ker istilah tu..... huhu lantak.....)



x caya.....
meh tengok nie pulak.....

 maszmadi reply komen direct di bawah Siti Norhafizah


dan
aku nak say thanx to KAK YUS yang sudi share link tutorial untuk buat Thread Comment ni.....


cuma lepas nie.....
aku nak try buat komen tu akan berbeza warna untuk bezakan komen kengkawan dengan komen yang aku reply.....

maka ini adalah satu motivasi kepada aku untuk reply komen2 kengkawan sume.....
sebelum ni ada jugak reply, tp kalu sempat n kalu komen berbentuk pertanyaan sahaja.....

so
kengkawan nak buat jugak.....?
meh terjah blog MARIBINABLOG sekarang

k, sekian


p/s: 1. Sila pastikan anda membuat backup pada script template sebelum membuat tutorial
2. Pastikan setting Comment Location anda adalah Embedded  (Lokasi Ulasan = Terbenam)
nak dapatkan blog id..... leh tengok SINI



4 comments

December 9, 2011 at 6:39 PM

hoho, siap masuk blog kak yus dalam ni ya...

untuk nak tukar warna kotak komen tu, apa kata mas tgk entri kak yus yang ni...

http://maz-naz.blogspot.com/2011/12/threaded-comments-cara-nak-buat.html

kalau tak dpt buat juga, info kak yus ya, nnti kak yus cuba kasi info lain...:)

December 9, 2011 at 6:47 PM

blog yg rajin org komen bleh la wat. kt sipi2 je hehehe

December 12, 2011 at 1:12 PM

@~ yus ~ hehe, nak tunjuk contoh kn la msuk blog skali kak yus..

ok kak yus, jap lg saya terjah.. thanx..

December 12, 2011 at 1:12 PM

@Siti Norhafizah sipi2 pon boleh jerk kalu nak buat.. hehe

Post a Comment