^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

01 December 2011

Home » , , , » *42th Anniversary Barbecue*

*42th Anniversary Barbecue*

salam 1 Disember 2011,

sambungan n3 aktiviti kami di kampung dari HARI SABTU yang lepas, hari ni nak cerita pasal aktiviti HARI AHAD pula..... pagi, xder aktiviti yang memberangsangkan, cuma sambung borak2 di meja makan dari waktu breakfast..... sambung borak cerita malam tadi yang tertangguh coz memasing dah mengantuk..... hehe

jam dah menganjak ke tengahari, baru memasing bangun dari kerusi meja makan n bersiap2 nak ke kenduri rumah Cik Timah n Cik Aman, jiran depan umah sebelah bawah bukit (erm, umah abah aku atas bukit yerk kengkawan)..... sambil tu kami siapkan bahan2 perapan barbecue.....

dalam jam 2 ptg kami adik beradik bergerak ke rumah Cik Timah n Cik Aman untuk makan free..... hehe, dok dalam rumah sambil tunggu pengantin sampai (sebenonyer nak cari kipas dalam rumah pengantin... hehe)..... kat sini, aku dapat duit tol tau..... kengkawan mesti dah tau kan, adat orang Johor, pengantin lelaki kena lepas tol dulu baru boleh duduk sepelamin ngan pengantin perempuan..... aku dapat sengget, Aisha dapat sengget, Mak Ngah pon join dapat sengget jugak...... hehe, tambah duit tabung Aisha..... yang lain x mor join, maluuuu... huhu

oh ya, sambil tunggu pengantin sampai, kami sejukkan badan, sambil gosip2 pasal pelamin, pasal kaler bunga, pasal lampu, pasal baju pengantin, pasal langsir, pasal baju keluarga, pasal saiz ruang dan macam2 lagik..... haha, adik beradik kalu dah jumpa gosip memanjang..... 6 orang adik beradik, sorang jerk lelaki yang lain sume perempuan..... haruslah kami bergosip kan, tapi bukan gosip artis yerk, kami gosip untuk dijadikan panduan kami pada masa akan datang..... hehe

ok, cerita pasal 42th Anneversary Barbecue pula yerk..... balik dari kenduri, kami bajet dalam jam 5 kami nak start bakar membakar..... so sebelum tu..... aku, hubby n Aisha ambil kesempatan untuk pi Sungai Rengit (lebih kurang 15 minit perjalanan dari rumah) untuk cuci kereta yang dah rupa lori sampah, n cashkan duit dari mesin ATM Maybank yang hanya ada di situ.....

balik umah tengok dorang dah mulakan aktiviti membakar.....


wooops!!!!! my Abah seksi sambil tengok persiapan yang dibuat oleh anak2.....
time ni Mak x balik dari rewang rumah Cik Timah lagi.....
 motif upload pic dulang floral nieh.....

ini adalah souvenir yang Mak dapat dari rumah Cik Timah (nampak x reben biru pada dulang?)..... sebelum tu, no. umah kami dapat cabutan bertuah, dapat tapis sayur besar saiz dulang tu kaler biru..... hehe


 wokeh..... bakar time.....
pic bawah kanan, Mak Uda n Pak Uda yang dah memang ambik tender barbecue sepanjang zaman.....


 orang kat luar sibuk bakar2.....
kami dok dalam beranda rumah gosip2 sambil tengok album gambar Uteh kahwin.....

sebenonyer aku sorang jerk yang x tengok lagi album tu coz baru ni aku balik kampung n berkesempatan nak tengok, tapi yang lain pon sibuk jugak nak join...... huhu


anak2 pulak, dok sibuk kat dalam rumah layan laptop..... tengok cerita kartun lah tur.....

aku x tau sapa yang snap gambar nih (aku syak Usu atau Adik Shuhada yang xder dalam gambar2 di atas, betul ke tuan punya badan?), see bantal kat belakang tu..... don't komen ape2 yerk..... haha
 masterchef dari Plentong (sebelah kanan gambar) sedang membuat food tester.....
sedap Pak Long?.....


 kami buat aktiviti di beranda rumah jerk..... dok kat lantai..... ala2 berpicnic kat pantai gitu..... hehe


 menu yang ada ayam barbecue, udang barbecue, sosej barbecue, ada juga kacang panggang segera, kentang goreng,  keropok lekor Mersing (Pak Ngah belanja), air laici n buah semangka (tembikai) sebagai pencuci mulut, ditambah jugak dengan nasi minyak kenduri.....


 ok, sesi potong kek Anniversary Abah ngan Mak.....

time ni aku kat dapur tengah goreng kentang ngan keropok lekor..... aku difahamkan yang anak dara aku sibuk dah cuit2 krim kat tu, n terpaksalah majlis potong kek dibuat segera tanpa kehadiran aku ngan Mak Ngah yang tengah buat air di dapur...... huhu sedey tau x dapat tengok Mak ngan Abah potong kek.....

itu sahaja cerita aktiviti kami petang tu untuk sambut anniversary Abah n Mak..... simpel jerk, janji kami rasa meriah n seronok coz Mak ngan Abah senyum jerk sepanjang kami ada, maklumlah kami adik beradik dah x dok sekali ngan Mak n Abah kecuali Pak Ngah, wife n anak dia.....

then, jom layan gambo orang yang sibuk jerk suruh snap gambo dia.....


 sape lagik kalu bukan Usu, bangga betul dengan ayam seketul dia tu.....
dia akan menamatkan zaman bujangnye tahun depan..... erm, nanti dah kawin dok mana lah adik aku nieh.....


 last but not least..... peace from my lil Aisha


lepas habis sesi bakar2, kami pon beransur2 masuk dalam rumah, maklumlah dah waktu Maghrib kan..... sambung pulak borak2 kat dapur sambil kemas2 apa yang patut..... x lama lepas tu, kami tengok bola  Malaysia vs Bahrain reramai..... malam tu jugak family Mak Uda ngan Mak Long balik ke rumah memasing.....

sempatlah aku tengok bola sampai habis coz kat rumah tu ada yang fanatik bola..... so, chanel kena seal n x boleh tukar2 yer..... habis bola, aku tidur..... bentang toto depan tv jerk.....

esoknya bangun tido, kami siap2 nak balik KL pulak, sebelum tu singgah rumah Kak Long kat Plentong..... x der gambo yerk kengkawan.....

k, sekian


11 comments

December 1, 2011 at 8:13 AM

Bestlah kumpul ramai2 macam ni..
meriah jer kan..
teringat plak kat KG..

December 1, 2011 at 8:37 AM

bestnyerrr. suker meriah g2 :)

December 1, 2011 at 8:44 AM

meriah...bestnye kalau buat majlis kt kampung camni lah..semua dpt kumpul ramai2..buat sama2..suka2x..^_^

December 1, 2011 at 9:27 AM

bestnyer kumpul adik beradik.. lagi2 buat barbecue gitu.. tak pernah lagi buat takder juara... selamat ulang tahun 4 yr parents..

December 1, 2011 at 9:31 AM

muka sepesen je masz n mak sdara..hehe..mmg meriah,kalo jumpa ramai2 borak smpai pagi pon x trasa..huhu

December 1, 2011 at 10:00 AM

berbbq reramai mesti happening sgt2..selera je semua kan...mulut plak mesti ada je nak bercerita hehe

December 1, 2011 at 10:34 AM

WAH...MERIAH2....syok hah..siap ade bbq lagi ...terharu pakcik n makcik anak2 cucu meraikan mereka.....

selamat hari ulangtahun perkawinan buat pakcik dan makcik yeak...

December 1, 2011 at 2:08 PM

wah panjangnye storey... yg menarik perhatian:

bunga orkid tu msuk blog jgk ek.. hehe cantek kn.

gmbo aisha bkn usu yg amik. usu amik tender bakor2 lps pak uda siapkn kipas.

nape x cter pasal mknn bal=kor yg sentiasa licin dlm loyang even org yg membakor da lenguh membakor... siap je habis siap je habis ish3

btw thanks to semua adik beradik yg menjayakn BBQ kali ini.. love u alls...

p/s: usu dok mane ek pas kawen? huhuhuhuhuhuwaaaaaaaaaa

December 1, 2011 at 2:51 PM

meriah sgt.. syiok dpt mkn2 ramai cmni

December 1, 2011 at 4:47 PM

meriahnya makan ramai-ramai

December 1, 2011 at 5:05 PM

seronok la ramai2 camni makan2... meriah...

Post a Comment