^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

24 January 2014

*sambal ke sate ke ayam ke*

10 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

 assalamualaikum,




 menu kami di rumah Sabtu pagi minggu lepas.....
lempeng + sambal sate ayam

ada kakak tanya, sambal ke sate ke ayam ke.....
hihi
actually petang semalamnya aku bakar sate ayam..... bakar dalam oven sebab x mor asap memenuhi ruang rumah..... sate ayam tu ada lebih sikit jer..... nak bakar semula x berbaloi, so aku olah la jadikan sambal..... makan ngan lempeng.....

yang bestnyer lempeng tu still lembut walau dah sejuk n rasa sate masih lagi ada dalam sambal tu..... nyum3..... Aisha makan sampai bertambah2, seronok tengok dia makan.....
tapi dia makan lempeng tu cicah susu pekat la, bukan cicah sambal tu..... hihi

hah, kengkawan perasan x, entry aku minggu ni sume pasal makanan kan..... hihi, sebab cuti 3 hari tu kami x kemana mana pon, dok umah jerk, kuar pon cuma teman Papa pi tukar rim kreta jerk..... pehtu pi NSK Selayang beli bahan masak..... tu jerk..... so makanan je la yang aku boleh share kat sini..... hihi

untuk ujung minggu ni nak buat aktiviti ape yerk..... hajat nak setelkan bercucuk tanam kat tanah sekangkang kucing kat luar rumah tu..... harap2 menjadi..... amin

k, sekian

23 January 2014

*menu cuti tiga hari*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

last weekend cuti ada extra sehari kan sebab Jumaat tu Thaipusam..... so apa lagi, ada bahan2 dalam esbok, maka aktiviti seharian adalah memasak..... syioknye dapat masak untuk family kan..... kalau kat dapur tu ada KC mesti lagi syiokkkkk..... hehe (mood : sedang membayangkan design KC kat umah)

pagi wat sarapan, tengahari wat makanan untuk lunch..... malam just tambah menu lauk sikit sebab tengahari memang masak lebih..... jimat masa..... hihi

so, apa yang di masak last weekend di TerataKami..... jom layan.....

 

17/1/2014 - Jumaat
Nasi Hujan Panas, Ayam Masak Lemak, Sayur Salad
 


18/1/2014 - Sabtu
Nasi Putih (x yah gambo la kan), Sup Tulang Ayam, Sayur Kailan, Telur Dadar



19/1/2014 - Ahad
Nasi Sup Ayam (kuah sup semalam ada lagi, so curah je dalam periuk nasi), Ikan Bawal Goreng Kari, Sayur Kailan Sos Tiram

 
 hurm, timbul entry ni sebab dalam aku nyer instag n fb cuma keluar aku buat kek jerk kan, so kawan2 aku ingat sekarang ni aku tengah rajin buat kek jerk..... tapi padahal kalu aku kat umah, ada je masak yang lain2 (macam kat atas tu) cuma x upload kat instag n fb jerk.....

kalu semua benda aku nak masuk kan, dah rasa macam chef la pulak aku ni..... haha, padahal masak simpel2 jerk, kuih tu pon ada yang jadi ada yang so so jerk, tapi setakat ni yang x jadi x der la, walau keras sikit atau x berapa nak naik, still boleh kunyah n makan.....

apa2 pon, aku memang suka masak kalau dok kat umah, lagi lah sejak Aisha dah pandai request macam2, especially kek..... sebagai emak yang berdedikasi (haha dedikasi tu), maka aku pon tunaikanlah hasrat dia nak buat kek tu.....
bayangkan tiap2 hari masa ambil dia dari taska, dia akan tanya, "Mama, Mama ada bawa kek saya x hari ni?"..... ha, maka kat umah tu memang sentiasa kena sedia kek, kalau x kek, agar2 pon jadi lah, dah sengkek sangat, ada roti pon ok, aku buatkan Sweety Crunchy Bread untuk dia..... sampaikan sekarang da terror dah buat roti gula tu..... hehe

apa yang penting sebenarnya..... aku dapat masak sama2 ngan Aisha di waktu cuti..... biarlah dapur sepah, janji Anak gembira, Mama Papa bahagia.....
hihi

k, sekian

22 January 2014

*wordless wednesday ~ vege flat puff di pagi Thaipusam*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,



di pagi Thaipusam x tahu nak buat breakfast apa, so korek kabinet jumpa tepung..... x kan nak buat cekodok.....
maka timbullah idea nak buat menatang ni.....

bancuh tepung dijadikan doh karipap, campur sayur2an (batang saderi, carrot, capsicum kuning, capsicum merah), lada hitam, garam..... canai dalam bentuk kecil2 n x nipis sangat..... goreng macam goreng karipap.....
siap.....

luar rangup n dalam lembut.....
nyum2

k, sekian

21 January 2014

*masak masak ~ Agar-agar Miren (Milo + Oren)*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,


hihi, ape ke la nama resepi aku letak ni..... saje je kan..... bukan apa, tak tau nak letak nama ape, so aku boh je la gitu..... hihi, ingat x lagi entry pasal Agar-agar Milo aku ritu yang ada lagi belen agar2 tali tu..... ha, belen dia aku buat la Agar-agar Miren ni pulak..... bukan mereng tau..... hehe

so, jom layan Agar-agar Miren aku.....




Bahan2
10 gram agar agar tali
  800ml air
2 senduk gula
 
 *Bancuhan Milo
  1 1/2 senduk milo
  1/2 senduk susu pekat manis
130 ml air panas
 
*Bancuhan Oren
1 1/2 cwn jus buah oren (2 biji)
 2 sudu besar gula
sedikit pewarna oren (aku guna pewarna kuning sebab tu je yang ada kat umah)
 sedikit parutan kulit buah oren
Cara2 buat
1. Dalam periuk, didihkan agar-agar dengan air dan gula
2. Sementara itu dalam bekas lain, bancuhkan milo dan susu pekat dengan air panas
3. Selepas agar2 yang di didih hancur, tapis ke dalam 2 bekas berlainan, satu untuk dicapur dengan bancuhan milo dan satu untuk dicampur dengan bancuhan oren
4. Kemudian tuang bancuhan milo ke dalam bekas yang disukai (sukatan separuh bekas), biar sejuk seketika sebelum di simpan dalam peti sejuk selama 5 - 10 minit
5. Keluarkan semula agar2 dan tuangkan bancuhan agar2 oren ke atas agar2 milo tersebut
6. Masukkan semula ke dalam peti sejuk hingga tiba masa untuk di hidang


lagi sekali, kalau makan time sejuk2..... wallahhhhh
nyaman.....

resepi ni ditulis atas permintaan adik aku nuun di Terengganu yang ada blog tapi rasa dah bersawang yang guna vacumn pon belum tentu ilang sawang dia..... hihi jangan marah dik, nanti jangan lupa buang sawang kat blog tu yerk..... peace.....

k, sekian

pssst : teringin nak beli mangkuk atau cawan kaca yang cantik2 untuk buat agar2 atau puding, mesti cantik kalau nak hidang pada tetamu kan..... hihi (mood : verangan)

 

16 January 2014

*jalan jalan @ Taman Tasik Ampang Hilir*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum, 


erm, sempena cuti pendek satu hari selasa lepas, kami pi jalan2..... alah, jalan dekat2 jerk..... dalam selangor jugak..... terlanjur aku nak jumpa supplier kat area Tesco Ampang tu, ondaway balik rumah, singgah lah satu tempat ni.....

jom jalan2.....


Taman Tasik Ampang Hilir.....

dah banyak kali dah nampak dari highway MRR2, setiap kali balik dari jumpa supplier kat Tesco Ampang tu, maka ternampaklah tasik ni..... tapi Hubby x tau jalan nak masuk ikut mana..... tapi hari tu kami redah jerk, sebab anak dara dah merajuk kami x bagi dia main kat playground dalam Tesco yang berbayar tu..... hihi mak kedekut tengah berjimat ni nak, maka semua bende yang berbayar kena catu n kalau boleh elak, harus dielakkan ye..... hehe

 so, dah redah tu, alhamdulillah jumpa pintu masuk.....




x der la besar sangat tasik ni..... tapi jenuh jugaklah kami round keliling n kena pusing balik sebab x der jalan yang menghubungkan sekeliling tasik..... itu satu kelemahan tasik ni, sebab kalu kat Taman Tasik Titiwangsa kita boleh jalan keliling tasik sampai tempat memula kita start, tapi kat sini x boleh lorrr.....



pose sikit sebelum kita jalan2.....



papa tunjuk turtle kat Aisha..... bulat mata anak dara mencari turtle yang hanya nampak kepala dalam air tasik yang kaler ijau tu..... hihi



sweet moment.....
sebelum pic ni di snap, Aisha jalan ngan aku, cepat2 aku cakap ngan dia..... "Aisha, pi jalan ngan Papa, pegang tangan tau"
"baik Mama"..... terus Aisha berlari dapatkan Papa n jalan pegang tangan.....
kalaulah masa ni ada incikNik kan best..... haha kalu pi jalan2 mesti ingat kat incikNik yang tersimpan elok dalam akuarium kedap udara dia tu..... bila la nak guna khidmat dia lagik yerk..... last guna masa pi Bukit Fraser tahun lepas.....




ini apa yerk..... stadium tertutup kut..... orang yang selalu datang sini mesti tau kan.....



playground..... ofkos kena ada..... kat tasik ni ada 2 port playground, yang ni kat tepi stadium macam kat atas tu, n lagi satu dekat ngan gerai makan.....



ha, ni lah gerai makan yang ada..... dekat ngan toilet n surau yang hanya ada di sini..... ye lah, tasik x besar sangat kan, so kemudahan pon terhad kat sini..... ni kira centre tasik lah..... dah survey kedai apa yang ada kat sini tapi x singgah pon, sebab time ni dah nak dekat maghrib..... tapi lain kali boleh datang sini, nak try makan kat gerai asam pedas..... macam best jerk..... 'lain kali' tu ntah bila yerk..... hihi inshaa Allah satu hari nanti.....



another view of tasik.....


last tuan tanah n suami tercinta.....
anak dara pi main kat playground, mak pak dok melepak atas rumput sambil layan snap2 dengan s2..... hihi

ok, dah jumpa satu lagi tempat rekreasi untuk keluarga..... sesiapa nak datang, dipersilakan, open to public n free of charge..... haha, macam YB plak promote tempat ni.....

k, sekian

15 January 2014

*terasa kekok bila nak sampul buku*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,
 


 ha..... gambar tangan seketul aku tepek untuk entry kali ni..... hihi
bukan apa sangat pon.....

nak bagitau yang dah bertahun2 tinggal alam persekolahan kan, so bila anak dah sekolah ni, nak menyampul buku pon aku ambik masa yang lama untuk siapkan.....
semua ada 8 buah buku, aku ambik masa dari mula berita kat TV9, sampai habis rancangan Masterchef Selebriti Allstar kat Astro..... berapa jam ekk..... 2 jam wooo nak sampul 8 buah buku.....

buku yang 1st aku sampul, tu rasanya aku tampal, buka, tampal, buka, tampal, buka ntah berapa kali lah pelekat tu sebab serba x kena aku rasa..... tapi bila dah masuk buku ke 3, dah dapat tune..... baru aku rasa ok..... haha

baru buku tadika, memang semua buku baru, tahun depan dapat buku teks sekolah yang dah ke berapa hand tu..... hah, lagi haru kut aku nak sampul..... harap2 dapat buku yang elok2 sikit lah taun depan..... hihi

k, sekian

13 January 2014

*Delice pengganti Alice*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,



hurm..... dulu ada up entry pasal Alice..... rini nak cerita pasal Delice pulak..... 

dua2 pon syampu untuk menghilangkan kutu dan sekutunya..... dah lama gak la Aisha x kena, ni kena balik..... so kena lah cari penyelesaian kan..... kalau Alice dulu dapat kat klinik..... kali ni kami beli kat farmasi jerk, x kan nak pi klinik semata2 nak ambik ubat kutu kan..... ke boleh gitu..... huhu x tau plak aku.....

erm, syampu ni aku dapatkan kat farmasi Caring kat Jusco Anggun Rawang..... harga RM15.00 sebotol..... farmasi lain aku x tau ada jual ke x..... tanya kat watson, xder jual.....

cara guna lebih kurang macam Alice jugak..... ada lagi satu jenama yang boleh guna time rambut kering, tapi yang tu katanya x sesuai sangat dengan kanak2 sebab guna time kering n kena biar 10 minit baru bilas ngan air suam, dalam masa 10 minit sebelum bilas tu apa2 pon boleh jadi i.e anak pegang rambut n masuk tangan dalam mulut..... bende beracun kan..... so kena berjaga2.....

hurm, rasanya kena stanby jerk syampu ni kat rumah, sebab kadang ada kadang xder kutu2 jalanan ni..... grrrrr camne nak elak dari kena balik ekk.....


k, sekian

10 January 2014

*lawatan ke Mother, Baby & Kids Expo 2014*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

erm, ni 1st time ever ni aku terjah sini.....
Mother, Baby & Kids Expo 2014
sedang berlangsung di Hall 4, PWTC start 10 - 12 Jan 2014

kalau lah x der kawan yang mengajak ke sini, memang lah aku x sampai sini..... bukan apa, susah parking n kesesakan manusia adalah dua perkara yang my dear Hubby akan pikir untuk ke satu2 lokasi..... so, dah kawan mengajak ni, aku ambil kesempatan lah follow dorang..... dapat cuci2 mata n aku berjaya menahan diri dari mengeluarkan kertas2 dari dompet aku..... haha

jom usha apa yang ada kat sana.....





























ha, x der caption setiap gambar x per kan.....
yang penting kawan2 aku gembira dengan hasil kutipan dorang kat expo ni.....
hihi
terima kasih wahai kawan2 ku, especially yang sudi heret aku sekali, yang sudi drive kreta, yang sudi blanje makan..... len kali ada expo yang best2 jangan lupa ajak yerk..... haha

k, sekian

*kadar yuran bulanan tadika 6 tahun*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

erm, saje je buat entry ni.....
bukan nak compare, tapi sebagai rekod kami di masa akan datang.....



ni masa hari pembayaran yuran kat Tadika Sri Terentang.....
kami bayar 3 hari sebelum sesi persekolahan bermula..... tapi dah bayar wang pendaftaran RM20 awal2 dah sebagai duit booking konon2 nya kat tadika ni.....


lepas bayar yuran full untuk 1st semester..... terus kami ke Parkson Selayang Mall untuk beli kelengkapan sekolah..... masa pi bayar yuran tanya siap2 kat cikgu tu, apa yang perlu di bawa n di pakai ke tadika..... semua pon beli kecuali baju uniform putih merah tu yang dibekalkan oleh pihak tadika..... semua pon nak kaler pink, kecuali kotak kasut tu..... beli last minit, so no choice, ambil jer apa yang ada n berkenan di hati anak dara n dompet kami..... hihi



yuran penuh untuk pendataran di tadika..... total RM507.90 + uniform [RM27 x 2] + lencana [RM1.00 x 2] = RM563.90

hurm..... ok lah tu kan, masih dalam kemampuan kami demi pembelajaran anak.....
so, nak tengok lah yuran2 Aisha setakat berumur 6 tahun ni kan..... ni kira kos yang perlu kami peruntukkan siap2 untuk di bayar setiap bulan.....
umur 2 - 3 tahun = RM300 (rumah pengasuh)
umur 4 tahun = RM350 (play school + taska @ Temanku)
umur 5 tahun = RM270 (tadika + taska @ Aida)
umur 6 tahun = RM385 (tadika @ Sri Terentang + taska n mengaji @ Aida + transport)

maka, dengan ini, penjimatan perlu dilakukan sejajar dengan pengurangan subsidi oleh kerajaan ke atas barangan2 di Malaysia pada masa kini..... haha, ape kaitan pon aku x tau.....
tapi yang penting, kena ingat jumlah itu n perlu asingkan siap2, takut terguna pulak..... walau setakat ni memang alhamdulillah, boleh kontrol perbelanjaan bulanan kami.....
hidup dalam kesederhanaan.....

k, sekian

09 January 2014

*Aisha di tadika baharu [bergambar]*

2 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,
 

"TEASER"
 Tadika Sri Terentang
Usaha Pasti Berjaya

ahah, teaser la sangat kan..... bajet bagus macam retis aku ni ber'teaser2 plak..... hihi
mau kena marah dengan orang tu sebab cerita sikit jerk..... isk3, aku suruh dia buat blog x mor, sudahnya tiap2 ari skodeng blog aku tunggu cerita baru, bila xder cerita, dimarahnya aku sebab dia dok ulang2 baca tajuk yang sama jerk kat blog aku bila aku x update..... grrrrr pembawakkan sungguh la hai..... haha

ok lah..... ni sambungan cerita entry sebelum ni..... wah ada sambungan2 pulak..... kelas ko jah... haha, saje jerk nak memeriahkan blog aku yang dah rasa suam2 sikit nieh.....

erm, pada 06.01.2014 ritu, bermulalah sesi persekolahan Aisha di Tadika Sri Terentang, Rawang..... kalau sekolah2 lain rasanya kebanyakkan start sekolah pada 1 @ 2 hb kan termasuk sekolah rendah n menengah..... tapi tadika ni ambil inisiatif untuk start sesi pada 6hb atas sebab :
1. x nak ibu bapa bersesak2 di jalan raya sebab semua pon nak antar anak sendiri ke sekolah (walau sekolah ni bukan berada di lokasi hot spot)
2. bagi peluang ibu bapa yang ada anak baru nak sekolah rendah pi hantar anak di sekolah tersebut (waktu tidak bertindan)

ha, siap bersebab lagik aku senaraikan..... hihi
dah, jom tengok sekolah tadika Aisha.....

 
















Aisha sedang menikmati sarapan pagi hasil air tangan aku.....

hah, coco crunch jerk tu pon..... hehe
kami suami isteri ambik cuti hari 1st n 2nd day Aisha sekolah sebab nak tengok dia ke sekolah n nak arrange transport dia tiap2 hari.....
mujur la anak dara ni mudah bangun pagi walau kena geletek2 dulu biar dia segar sebelum pi mandi..... hihi



suka dia sebab nak pi sekolah.....

1st day kami hantar dia direct ke tadika, lagipon nak jumpa tuan punya tadika nak serah dokumen yang tertinggal.....


Tadika Sri Terentang, Rawang

gambar di ambil 3 hari sebelum hari persekolahan bermula, snap dari dalam kereta di waktu petang masa hujan renyai turun.....
(nak bagitau kenapa gambar tu ada bintik2 n x clear..... hihi)


masuk kelas

Aisha yang kat kanan gambar tu, time ni cikgu xxx (tak tau nama) merangkap cikgu Bahasa Inggeris tengah tunjukkan tempat duduk pada Aisha.....


Kelas 6 Tahun Alamanda

ha, ni lah senarai nama murid kat kelas Aisha..... Pn Khamsiah a.k.a Cikgu Ham adalah guru kelas untuk 6 tahun, Alamanda ngko nama kelas dia..... x yah susah2 kami ke putrajaya nak pi Alamanda, datang tadika ni, dah boleh sampai..... hihi

sekolah ni x ambil ramai murid, 6 tahun ada 20 orang (macam kat atas tu), 5 tahun ada lebih kurang gitu jugak ramainya..... total ada 2 kelas jerk..... tapi x tau lah kalau lepas 1st day ritu ada tambah2 murid lagi kan..... biarlah mereka yang pakar uruskan..... yang aku harap, my lil princess Aisha dapat mengutip ilmu sebanyak mungkin kat sekolah ni.....


aktiviti pagi sebelum mula belajar.....

murid2 beratur kat luar bangunan sekolah, beratur untuk senaman, nyanyian lagu Negaraku, lagu negeri Selangor n lagu 1 Malaysia..... yang nyanyi lagu 1 Malaysia tu siap ada tarian lagi..... tapi tarian simple je la, ulur kaki kedepan kiri kanan, ulur tangan ke tepi, angkat tangan tunjuk2 atas..... alah macam senaman regangan otot gitu lah..... seronok pulak tengok..... hihi


lawatan sambil belajar ke kawasan sekolah

 lepas tu murid1 di bawa jalan2 keliling sekolah, untuk tunjuk tandas, dapur, bilik guru, bilik makan dll.....
blur plak pic ni kan, Aisha dah elok dah buat peace tu.....



sesi perkenalkan diri

ha, tu lah Cikgu Ham, guru kelas 6 Tahun..... time ni sorang2 di panggil ke depan untuk sebut nama penuh n umur masing2..... Aisha dapat giliran no 3 sebab dalam senarai nama tu, nama dia di kedudukan ke tiga..... n aku rasa lepas ni, apa2 pon dia akan menjadi orang yang ketiga di panggil untuk apa2 aktiviti kalau ikut turutan abjad nama..... atas pengalaman aku masa sekolah dulu..... hihi

subject kat tadika yang di ajar : Bahasa Melayu, Matematik, Bahasa Inggeris, Sains, Bahasa Cina, Pendidikan Islam/Jawi, Pertukangan Tangan.....

semua rasa ok, tapi yang Bahasa Cina tu, aku macam ngeri sikit, 2nd day balik dari sekolah Aisha bawa balik buku bahasa Cina..... bila aku tanya cikgu suruh buat apa dengan buku tu, Aisha jawab "cikgu suruh baca"..... gulp, arghhhhh camner nak baca, sepatah haram pon aku x tau..... sape nak tolong ni?..... huhu


kat luar kelas

ibu bapa memasing masih lagi setia menunggu, ni ramai yang seangkatan dengan kami di mana anak 1st time masuk sekolah sini, mana yang anak dia dah masuk masa umur 5 tahun tahun lepas, dah tinggal jerk anak dorang sebab dah biasa kan..... lebih kurang 1 jam jugak lah kami menunggu dari jam 8.00 pagi..... lepas tu Hubby dah ngadu perut dia lapar sebab x breakfast..... so, jomlah kita beransur..... nanti tengahari datang semula untuk tengok dia naik van sekolah.....



van bas sekolah 

 1st day tengahari tu, Aisha telah lulus naik bas sekolah..... pagi kami hantar, tengahari tu kami tengok dari jauh jerk Aisha naik bas untuk ke Taska Aida (transit)..... alhamdulillah, Aisha senang nak urus..... sebab masa kat tadika, ada sorang murid ni yang nangis2 x mor naik bas sebab dah nampak mak dia, maknya datang nak tengok je dia naik transport yang betul ke tidak (kat sini ada 3 transport yang berlainan kalu x silap, ikut lokasi), tapi bila si anak ternampak jer kelibat mak, maka nangis2 lah dia x mor naik bas..... tapi tidak bagi anak dara kami, Aisha relax jerk dok dalam bas, bila nampak kami, dia siap boleh lambai2 kami lagi dari dalam van tu..... hehe, senang hati kami.....

so keesokkan harinya, pagi kami hantar dia ke Taska Aida, n tunggu sampai bas pick up dia ke tadika..... ok lah aku tengok dia..... dah boleh berdikari cuma memula ni kena ada cikgu atau pengasuh kat taska guide untuk kenal transport tu, sebab transport ni lain, kadang van kat atas tu, kadang van putih jerk..... ye lah, company dia kan, suka hati dia la nak guna yang mana kan, janji murid2 sampai ke sekolah.....

harap2 nya, Aisha terus selesa n makin serasi kat tadika ni.....

k, sekian

08 January 2014

*Aisha di tadika baharu*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin


assalamualaikum,
 

erm, nampaknya untuk tahun 2014 ni dah masuk kali ke-3 Aisha bertukar tadika dalam masa 3 tahun..... ini adalah disebabkan Tadika Aida yang Aisha belajar tahun lepas dah x buat tadika untuk tahun ni..... macamana boleh jadi 3 kali?..... 

memula dulu, masa Aisha berumur 4 tahun, kami hantar Aisha sekolah + nursery sebenarnya..... kat Tadika Temanku kat Menara PJD..... dengan bayaran RM350.00 sebulan, Aisha kami masukkan dalam projek Playschool..... alah, yang belajar main2 tu..... tapi alhamdulillah, banyak bende baru yang Aisha belajar…. masa tu kami duduk kat Sentul (rumah sewa), so on the way ke opis, boleh drop Aisha kat taska tu….. dia pon seronok belajar kat situ cuma kena tahan selalu di buli oleh beberapa kawan2 yang agak ganas di situ…..

then bila kami pindah dok umah sendiri di Rawang, Aisha terpaksalah ikut pindah sebab jarak perjalanan yang jauh dari rumah kami ke sekolah masa tu….. so 2nd tadika adalah di Tadika Aida, dekat jerk dengan rumah kami….. kat sini kami bayar RM270.00 sebulan….. walau pembelajaran macam slow sikit, tapi kami xder pilihan lain….. kat rumah, kami buat sesi pembelajaran x formal pulak buat Aisha….. tapi disebabkan tahun ni tadika dah x dibuat disini sebab teacher x sihat n xder pengganti untuk mengajar, maka kami kena cari alternative lain…..

so, terkini….. kami dah pon masukkan Aisha ke Tadika Sri Terentang, hari Isnin ritu bersamaan 06.01.2014 adalah 1st day dia bersekolah, nampak dia seronok di sekolah tu..... erm detail nanti aku cerita yerk pasal Aisha di sekolah baru ni, biasalah aku ni, kalu xder gambo memng x tahu nak cerita..... hihi

so tunggu yerk (erk, ada ker yang nak tunggu)..... orang ain dah berhari2 cerita pasal anak masuk sekolah kan, aku baru nak cerita... x per kan..... hehe

k, sekian

03 January 2014

*masak masak ~ Agar-Agar Milo (mudah tanpa susu sejat)*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

 erm, dah lama x share resepi kan..... bukan x maska tau, tapi biasa masak yang mudah2 jerk..... main campak2 jerk, janji ada rasa, janji bolah makan..... so balun jerk..... hihi

so kali ni nak share resepi yang sangat mudah..... mudah x mudah pon, aku google resepi kat tenet..... hihi
dapat dari www.krazl.com.....



eh, bukan nak share resepi ni.....
ini chichen burger dari Rock Salt Grill & Coffee..... kawan sebelah belanja last Friday.....
tq my friends, murah rezeki ko.....


ha, ni pon bukan resepi yang aku nak share.....
ni menu last Sunday, dah lama x bernasi lemak di hujung minggu, so minggu lepas buat nasi lemak, since pokok pandan Junah (my Mak) dah semakin membesar dengan jayanya.....


 ha, ini lah dia resepi yang aku nak share.....


Agar Agar Milo

Bahan2
10 gram agar agar tali
750 ml air
2 senduk gula
3 senduk milo
1 sudu nescafe (aku x letak sebab x suka)
1 senduk susu pekat manis
250 ml air panas

Cara2 buat
1. Dalam periuk, didihkan agar-agar dengan air dan gula (aku lebihkan air sikit (30 ml) biar agar2 tu lembut n slruppp bila di makan)
2. Sementara itu dalam bekas lain, bancuhkan milo, nescafe dan susu pekat dengan air panas
3. Selepas agar2 yang di didih hancur, tapis ke dalam campuran milo yang di bancuh tadi, kacai biar sebati
4. Kemudian tuang ke dalam bekas yang disukai, biar sejuk seketika sebelum di simpan dalam peti sejuk
5. Keluarkan bila agar2 dah mengeras n boleh lah di makan


aku kata resepi ni mudah sebab agar2 ni x gunakan susu cair/sejat untuk buat, sebab kat rumah aku xder stok susu cair/sejat tu.....

wah..... memang heaven lah makan agar2 yang baru keluar dari peti sejuk ni..... hihi
Aisha suka, Mama gembira.....

k, sekian

pssst : agar2 tali tu ada belen lagi, erm nak buat agar2 apa yang mudah yerk.....

02 January 2014

*Ezra : In Full Bloom*

0 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

 ~Advertorial~

assalamualaikum,

Gong Xi, Gong Xi, Gong Xi Ni!
Bam! Bam! Boom! Bunyi mercun!






Haaa kalau anda dah start nampak the flashy and vibrant red color all around you, maksudnya hanya satu – CHINESE NEW YEAR! Best kan duduk dalam negara yang berbilang kaum lagi aman dan damai? Boleh sambut perayaan sama-sama, makan makanan (yang HALAL je lah) sama-sama and best of all, shopping sakan sebab sales sama-sama!

ZALORA presents you dengan koleksi pakaian yang amat sesuai untuk dipakai sempena perayaan Tahun Baru Cina anda! Ezra memperkenalkan anda dengan koleksi khas sempena CNY Ezra: In Full Bloom- Get re-oriented with opulence and glamour. Kalau di-translate dalam Bahasa Malaysia ia bermakud Ezra: Kembang Mekar- Glamor dan Mewah kan Sambutan Oriental.Dapatkan koleksi hebat daripada oleh Ezra di Zalora's CNY Sale Online! 






Top sleeveless berwarna biru yang cantik lawa dengan detailing lace di atasa dalah a breath of fresh air. Selain daripada warna merah, warna biru juga boleh membawa feng-shui yang baik untuk menyambut tahun baru anda. Padankan dengan bottom seperti skirt, atau skinny jeans, serta accessories seperti bangles, earrings, dan kasut ballerina flats berwarna merah atau gold; memberi anda satu kombinasi yang klasik dan moden untuk digayakan semasa perayaan itu.
 






Haaaa..rekaan di atas adalah satu gayak lasik yang telah diberikan sentuhan moden dan kontemporari oleh Ezra.  Diinspirasikan oleh gaya dan pakaian klasik dan asli wanita Cina iaitu cheongsam, this bright pink dress by Ezra with the lace detailing sakan menceriakan pagi Chinese New Year 2014 anda. Anggun dan stylish, anda akan kelihatan seperti seorang puteri muda. Jika anda padankan pakaian anda dengan aksesori yang tepat serta kasut yang betul, you will definitely feel and look like royalty.






Top biru short sleeves Ezra yang ni bagi mereka yang ingin tampak sedikit daring dan sexy semasa Tahun Baru Cina. Warna biru yang cool ini memberi kontras yang menarik dengan jahitan lace dan kain jarang yang seksi, memberikan anda sedikit of an edge. Padanan yang sesuai dengan bottom dan kasut serta aksesori yang bersesuaian adalah amat crucial untuk menjayakan penampilan yang seksi tapi classy.
Online shopping Malaysia adalah sangat senang dan boleh mengelakkan anda daripada bersesak dengan orang ramai di shopping malls. Best of all, anda boleh dapatkan tawaran yang menarik bagi women tops online oleh brand terkemuk aseperti Ezra. Cepat dapatkan your updated style for this coming Chinese New Year and have a beautiful celebration with your loved ones!


k, sekian