^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

29 June 2011

Wordless Wednesday - Teringgin nak buat.....

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

Wordless Wednesday - Ben Ashaari Blog

1 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

Ce Tengok Ce Tengok

Wordless Wednesday - Warna Baju Raya Tahun Nie

2 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

WOW!!!!!

28 June 2011

*Kerana 'P', aku kehilangan baby*

18 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
owh ini cerita yang agak sedih..... tapi bukan cerita rumah yerk USU, ini cerita diri ini yang..... hukhukhuk

sebenarnya aku rasa seronok jerk bila baca blog2 kengkawan n jiran2 yang tiap2 hari ada jerk cerita pasal baby dalam kandungan..... aku pulak yang rasa teruja dengan cerita yang kawan2 kongsi tu..... teringat masa aku pon preggy hampir 3 taun yang lepas.....

seronok jerk kan, time tu pon kat opis ni ada 2 3 opismate yang sama2 preggy, n tiap2 hari kami akan dok sama untuk bincang pasal kandungan kami, dah gerak ke belum, jantina apa, dah beli baju kaler apa, kepala baby kat belah mana..... siap pulak lah ada opismate ni yang memang tangan gatai dok raba perut orang pregnant..... huhu, seb baik pompuan, kalau x, dah lama kena siku aku yang runcing nir..... ha, ada ker siku runcing.....

ok, balik pada tajuk..... aku sebenarnya dah teringin gak nak follow kengkawan yang preggy nie..... tapi lum ada rezeki lor..... ingatkan bulan ni bolehla pi kinik wat buku pink..... tapi last sunday, tetiba mr.'P' datang..... huhu maka luluhlah hatiku ini untuk dapat baby..... huhu

agaknya memang nak kena dok umah baru kut, baru leh dapatkan adik untuk my lil Aisha..... uh! umah lagik..... (tetiba pening pale)..... hurm, ada kaitan ker?????

k, sekian

*Sekadar Runungan*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
tanpa bicara berjela-jela
tanpa idea gila-gila
tanpa bait cinta kata bertemu mata
hanya berkongsi rasa

"SEKADAR RENUNGAN" - oleh Wan

27 June 2011

*in a monday blues.....?*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
sume2 bende x boleh nak buat.....
bukan penat, bukan malas,
tapi x tau nak buta mana dulu.....

maklumla hari isnin biasanya adalah hari baru nak bangkit dari kerehatan hujung minggu
so, baru jerk nak warm up kan diri ini
penat pon ada gak
bukan penat badan
tapi penat pale.....

memacam bende nak kena pikir
dari jumaat lepas
sampai malam tadi.....
sampai ke saat ini pon lagi,,
masih x habis pikir lagik.....
pasal umah kat rawang nuuuuuun

last discussion, kontraktor cakap boleh kalau nak letak barang next week
tapi keje x siap lagik
kena bagi masa dua minggu baru betul2 siap
huh, leh caya ker?????
x per kita tunggu.....

huarrrrrgh!! penat gilez pale nie...

k, sekian

26 June 2011

3 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. perasaan mereka halus Dan jiwa mereka romantik.  Kadangkala Ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.
 
2) Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada Dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-Mata.
 
4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan.. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.
 
5) Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal
Kasihan betul... Pergi kedai belilah satu, bukanya Mahal pun..!!

25 June 2011

*n3 lepas gream, x digalakkan baca*

3 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

geram gilerz....
sampai ke hari ini geram masih x hilang lagi nie.....
semalam hubby bagitau yang kontraktor mintak tunda lagi nak serah kunci umah.....
patutnya next week kami dah boleh masuk umah kami tu.....
tapi semalam kontraktor tu bagitau, kena extend lagi 2 minggu....

nak tau nape
coz bebudak dia cuti..... tinggal 2 orang jerk buat keje
OHO!! 
itu bukan masalah kami, dah janji siap minggu ni, kena la siapkan.....
yang dibagi bebudak wat keje tu cuti wat per.....
abis 2 orang tu leh wat keje lebih ker

len kali jangan berjanji kalau x boleh buat.....
aku geram bukan apa, kalau dah tunda siap umah
maka kami pon kena dok umah sewa lagi.....
mana boleh tahan nak bayar dua umah sekali.....
dah setengah tahun dah.....
janji bulan depan, bulan depan, bulan depan.....
tapi x siap2 jugak..... huh

duit nak, tiap2 minggu nak duit.....
tapi janji x penah tepat.....
dah lah tiap2 minggu harga bertukar, bukan kami mintak tambah pape pon dari pelan asal.....
alasan sebab kos barang naik..... masalah kami ker tu?? apsal masa bagi harga dulu x kira kos sume tu.....

kalau tau jadi macam ni, dari awal kami xkan berlembut dengan kontraktor nie.....
suka berdalih, bila jumpa cerita lain
bila call cerita lain
bila SMS cerita lain

hari ni nak jumpa nak setel apa yang patut.....
dah lah rosakkan tile garaj, kata dulu xder pape.....
sekarang nak mintak duit untuk pasang tile lain
PAHAL lak.....
letak je lah simen, kalo x pon.....
bior je la garaj depan tu capuk2 ngan bekas simen n bata2 yang dah pecah2 tu.....


k, sekian

24 June 2011

Hantu Bukit Putus Negeri Sembilan

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Kisah gempar dan menyeramkan ini terjadi kepada seorang lelaki yang bekerja di Seremban. Pada  petang semalam (hari khamis) beliau terpaksa balik ke Kuala Pilah kerana keluarganya mengadakan kenduri arwah. Selesai kenduri lebih kurang pukul 11.00 malam, dia pun terpaksa berangkat balik ke Seremban sendirian walaupun agak lewat kerana keesokkannya dia bekerja.

Sampai di Bukit Putus, jalan yang bengkang-bengkok tu, dia pun ternampak seorang perempuan berbaju putih sedang menahan keretanya. Hatinya tergerak pula ingin menolong. Lantas dia pun berhentikan keretanya dan bertanya 
“Apa halnya cik adik malam-malam buta kat sini?”,
”Abang.. tolong lah saya. Kereta saya rosak ni… Puas dah saya tahan kereta lain. Tapi semuanya tak nak berhenti. Boleh tak tumpangkan saya sampai ke Seremban aje. Saya boleh bayar berapa abang nak??”. 
Entah macam mana dia pun tergerak hati nak menolong perempuan berbaju putih yang cantik tu…

” Oklah. Saya pun nak ke seremban jugak”, terkeluar dari mulutnya… Tapi hatinya masih lagi was-was… Diapun membuka pintu dan mempelawa perempuan itu masuk. Perempuan tu bukannya nak duduk kat belakang, terus aje duduk di depan sebelahnya. Nak juga ditegur tapi terlalu pantas perempuan tu tutup pintu dan terus lock pintu. Berdegup juga hati lelaki tu. Dia cuba tenangkan dirinya… seolah-olah takde apa yang berlaku. Dia masih lagi membisu kerana menyesal kenapalah dia dengan mudah aje membenarkan seorang perempuan menumpang keretanya di tengah malam buta ni… seorang diri pulak tu…

Tapi yang peliknya, hatinya macam ditarik-tarik supaya menolong perempuan tu… Padahal, dia tu memanglah penakut dengan perempuan! Masing-masing hanya diam membisu beberapa ketika… Tiba-tiba… dia mula merasa seram & meremang bulu roma bila perempuan tu berbau wangi. Dia pun mulalah membaca ayat-ayat suci yang terlintas di kepalanya. Peluh mula membasahi dahinya. Dia makin tak senang duduk .Perempuan tu kelihatan agak bersinar bila kenderaan yang bertembung menyuluh kearah keretanya. Dia pun memberanikan diri dengan menjeling ke arah perempuan tu bila sampai ke selekoh yang tajam. Perempuan tu juga memandang kat dia sambil tersenyum. Menampakkan giginya yang putih… ditambah lagi dengan baju yang dipakainya…

Dia pun beranikan diri dan bertanya…

”kenapa cik adik ni pakai baju putih malam-malam ni??
”ni memang pakaian rasmi saya setiap malam jumaat… ”
” Saya ada kelas yasin… ” jawab perempuan tu
”Tapi.. putihnya lain macam aje… tak pernah pulak saya tengoknya ” tanya lelaki tu lagi.
”Apa yang lain nya… sama aje. Eh, betul ke tak pernah tengok??”
” Eyea… lain macam aje. seram pulak saya dibuatnya… ”
” Ehh takkan sampai seram… ”

“Takpe Bang, kalau nak putih bersinar macam ni..... Pakai aje le Breeze colour baru!!!”
Lelaki tu bengang dan terus aje memecut keretanya. 
Sekianlah aje… ..


Baca selanjutnya: KahKahKah - Cerita Lawak

*Tetiba teringat kat cerita tin minyak yuyi*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
owh..... ini cerita 3 hari lepas..... kut..... kejadian yang berlaku ni nak aku kata sadis pon ye jugak..... nak kata kesian pon kesian..... nak cakap kelaka pon aku nak gelak..... ok aku cerita eh!! tapi kalau silap skrip jangan marah tau..... (korang yang x tau xper, tapi tuan punya badan ni kadang2 baca blog aku ni secara senyap)..... bajet nak jadi silent reader la tu kan, tapi lepas baca dia bagitau aku yang dia baca blog aku..... hm, tu nak bagi kategori silent reader jugak ker..... huhu, ok stop bebel..... jom baca skrip kat bawah:

di suatu petang yang hening.....
A : kak masz, ada minyak angin x?
Kak Masz : minyak angin?? minyak ape?
A : ala..... x kisah lah minyak apa, A sakit perut nie.....
Kak Masz : hm, (sambil garu kepala yang diselaputi tudung)..... minyak Yu Yi ada la
aku memang stanby minyak yuyu kat opis, takut2 la time aku bawak my lil Aisha ke opis ujung minggu nak guna.....

A : ha..... boleh lah, nak sikit.....
aku pon bagi la minyak tu kat A n dia pon berlalu ke toilet untuk urusan tertentu..... nak tau ke urusan ape? x yah la, setakat tau dia sakit perut dah la kan.....
aku pon sambung keje..... hoho, keje ke? ye lah, keje.....

TETIBA
5 minit lepas tu aku dengar orang berjalan masuk ke opis dengan terkocoh2 n kelam kabut.....
A : kak masz..... (aku toleh sambil rasa pelik coz tengok A tutup mata sebelah)
Kak Masz : kenapa?..... (aku tanya dengan dahi berkerut sepuluh ribu....)
x dapat aku nak bayangkan muka aku time tu macamana...... huhu

A : mata A masuk minyak yuyi.....
Kak Masz : hah!!!!!
A : mata A kena minyak yuyi, minyak tumpah dalam mata A
maka dengan kata2 dari A itu telah menyebabkan beberapa orang dalam opis ini dengan segera datang ke lubuk kami..... sumenya berebut2 tanya kat A serupa wartawan melodi mendapat gosip panas artis.....
"macamane boleh kena A?", "apa yang jadi A?", "macamana boleh jadi macam tu?", "sakit x A?" (hah, soklan apakah ini.....), "ko buat apa sampai minyak tu masuk mata?", "dah cuci dengan air x?", "jangan gosok mata tu, nanti lagi pedih", "ada airmo x?", "banyak ke kena?"

TETIBA..... tetiba lagi.....
bos datang bertanyakan apa yang berlaku pada anak buahnya itu.....
BOS : kenapa A?
A : mata A masuk minyak yuyi, minyak tu tumpah dalam mata A
BOS : ha!?, isk pedih tu..... kipas kan, letak kat kipas biar cepat kering.....
hm, betul ke petua kalau nak ilangkan cepat rasa pedih tu, kipaskan mata kita?..... erm..

A dengan sungguh2 pon meraba la kipas yang memang ada kat sebelah dia, idup kipas n hulur kepala kat kipas tu, bajetnak ilang pedih mata dengan cepat dan menurut sahaja kata cadangan bos yang prihatin.

kawan2 opis lain mula beransur2 ke tempat masing2 coz tengok si A dah mula tenang setelah bos membuat lawatan mengejut dek kerana kecoh2 kat lubuk kami..... x lama lepas tu, loceng punch card pon bunyi..... bos pon balik ke tempat dia semula lepas puas hati tengok anak buah dia dah ok sikit walaupon mulut still lagi bebel2 pasal minyak tumpah tu.....

A : camaner A nak balik nie..... nampak ker jalan ni karang..... bla bla bla..... mata buta..... bla bla bla..... hantaran..... bla bla bla..... pedih mata..... bla bla bla..... toilet bau minyak..... bla bla bla..... hilang bau minyak wangi A
Kak Masz : A, ko ok ke?
A : tu lah, dah ilang sakit perut, x sempat sapu lagi dah ilang sebab minyak masuk mata..... separuh minyak tu tumpah kak masz
tu dia..... separuh botol tu, aku baru jerk guna minyak tu sekali kut masa HKK awal taun ari tu.....

ok tamat..... oh ye, ari tu satu toilet bau minyak yuyi dek kerana A..... n alhamdulillah, mata A dah ok sekarang dan xder effect hantaran kawin dia kan..... hehe


moral cerita : TETIBA teringat cerita ni lepas tengok tin minyak yuyi dalam bakul atas meja ni yang hanya tinggal tin..... aku simpan lagi tin tu walaupon x der isi, mengharap kut2 lah TETIBA minyak tu boleh muncul semula..... haha, boleh ker??
k, sekian

23 June 2011

*Satu Entry Hari Ini*

3 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
hoho aku tipu..... termasuk n3 ini, maka adalah 2 entry kan.....
hari ni x sempat nak buat n3 bebanyak..... chewah, macamlah tiap2 hari n3 aku ni banyak macam blog kawan2 sume kan.....

tapi hari ini memang xder entry kecuali n3 pasal Panic pagi tadi..... bukan x der idea, tapi x sempat..... huhu

x per, lain hari boleh buat n3 bebanyak yerk.....
esok.....? adakah aku berjaya up n3 banyak?.....insyaallah, orang kata 'usaha tangga kejayaan' kan.....
kita tengok yerk.....

k, sekian

*Panic*

12 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
this is a group yang terkeluar malam tadi nyer SHOWDOWN 2011
dengan tema 'Magic', dorang ni memula buat persembahan aku dah rasa dorang yang akan dapat persembahan yang paling teruk sekali..... n tekaan aku betul bila ML mengumumkan yang mereka adalah group yang paling weakness minggu nie (malam tadi)

dalam battle round pon dorang kalah dengan HMC Phlow..... goodbye Panic, the only one women group dalam SHOWDOWN 2011 nie.....

so, group yang tinggal dalam SHOWDOWN 2011 untuk next week adalah
*

*

*

 HMC, dorang memang best, setiap show yang dorang buat ada jerk idea baharu yang dorang tonjolkan..... aku suke dorang


 ECX, group yang dapat title persembahan paling best malam tadi, n aku akui dorang punye show untuk 'Magic' memnag WOW!!!!!, siap boleh potong kepala tu..... besi kat tangan pon boleh terbang2..... hehe


 RKS, dorang pon best gak, tapi asik ler masuk bottom 4, group B-Boy yang masih lagi terselamat.....


 BOS, hohoh ada 2 bunga dalam group nie..... dorang pon best gak.....

so, next week nyer SHOWDOWN 2011 mesti gempak ngan yan tinggal group2 yang best sesangat..... lepas ni aku x tau group mana yang akan terkeluar.  daripada 4 group ni, akan tinggal 3 group yang akan ke final.....

aku macam dah ada rasa jerk group mana yang akan menang Showdown kali ni..... tapi biarlah rahsia (chewah, macam lagi dato' ct lak).....

n, malam tadi juga lah 1st time aku berjaya tengok show ni dari mula sampai akhir tanpa melelapkan mata walau sedikit pon..... YESSS! 
nak tau x?? hubby siap ajak aku pi I-City next week nak tengok show ni, tapi aku x rasa ia akan menyeronokkan coz kalau tengok kat sana.....
x boleh nak baring2 macam kat umah
x boleh nak rest pi minum @ makan2 macam kat umah
x boleh nak tengok zoom aksi2 dorang macam kat umah
x boleh nak tengok show sambil main2 ngan anak macam kat umah
n
yang paling penting
x boleh nak bersenang lenang kalau bawa my lil Aisha kat sana
takut Aisha x selesa kan dengan ramai orang kat sana.....

kan kan kan, korang rasa group mana yang terkeluar next week?
korang lebih suka tengok show2 macam tu kat umah jerk ker @ tengok live?

oh, lupa..... ada sesapa kenal ngan Iz, artis yang buat show masa last program malam tadi?????

hm, loceng dah bunyi, n jap lagi nak kena turun bawah untuk assembly company.....
nak pi make up jap.. ahah!! make up lah sangat aku nie..... huhu

k, sekian

22 June 2011

*Best Ker Blog AKu Nie.....?*

0 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
 ABG BEN bagitau :-
********************
Baca betul-betul... sangat mudah .. tak yah pening pening kepala ... Ok.. ingat , setiap blog yang join perlu bersikap sporting .. Tolong jangan pentingkan diri sendiri .. Haaa..
Mula mula , apa yang aku nak ialah ... kalau korang rasa blog korang best , sila join .. 

********************
so, aku yang rasa blog aku ni best.. (hahah sila gelak sesama aku) join segmen nie..... dan hasilnya dalam waktu yang singkat..... aku tabik kat kengkawan yang sudi jengah blog aku hasil dari segmen ABG BEN yang sememangnya BEST tu..... aku pon tengah slow2 kayuh jenjalan umah kengkawan baru tu.....
aku nak say thanks to all blogger yang singgah blog aku hasil dari segmen tu petang ni (sehingga jam 5.08 pm, nanti kalau ada lagi aku link balik, nak balik dah nie..) yerk ..... THANKS KORANG SUME
  1. Sofea Lang 
  2. aku dan segalanya
  3. Munna
  4. NURUL AINI NORAZMAN
  5. ady
  6. Hamba Ilahi
  7. isyam mirah
  8. [fArAh aLiAs]
  9. Подтверждаю
  10. yasmine danny
  11. * Zaleta *
  12. Ly_Tulip 
  13. Alya Esprézzo
  14. Mr.Baiz
  15. fara
  16. osHin
  17. Areliff 
 
n last but not least..... KAK IEDA pon ada gak jengah n sokong segmen yang aku join ni, thanx bebanyak..... THANKS BEBANYAK TO ABG BEN too coz wujudkan segmen yang membolehkan blogger lebih kenal ngan ramai kawan

k, sekian

*AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU*

27 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

 blog aku ni best ker, x best ker..... aku tetap nak join segmen kat BLOG BEST nie.....
jom join sesama




*"te te..... lu lu....., te te..... lu lu....." (sambil goyang kepala kiri dan kanan)*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
 apa bende "TE TE..... LU LU..... TE TE..... LU LU....." ni yerk.....
hehe
jom kita layan gambar kat bawah ni dulu yerk.....


v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

 oho ini hard board book yang aku beli untuk my lil Aisha..... time tu Aisha baru nak masuk 1 tahun.....
'Colour & Shape'
hah!! agak2 dah boleh agak x apa kaitan antara tajuk "TE TE..... LU LU..... " dengan gambar hard board book kat atas tu yerk?.....
hehe

jom scroll lagi ke bawah

v

v

v

v

v

sabar yerk, scroll lagi tau
v

v

v

v

v

sikit lagik

v

v

v

v

v

ok, nak sampai dah

v

v

v

v

v

ini pula antara gambar yang ada dalam hard board book yang kat atas tu tadi.....
ok, dah ada klu kat sini.....
agak2 yang mana satu icon dalam gambar di atas yang ada kaitan dengan "TE TE..... LU LU....." yerk?

hehe
dah macam teka teki pulak.....
hoho
itu adalah ekspresi my lil Aisha baru2 ini apabila melihat salah satu muka surat dalam buku dia.....
nampak x birthday cap kat dalam gambar tu.....
ha!!!!!
itu lah "TE TE..... LU LU....." sambil goyang kepala kiri dan kanan

apa maksud?????
"TE TE....." stand for 'Happy Birthday'
"LU LU....." stand for 'To You'

ok deal.....
sekarang ni faham x?
so setiap kali Aisha buka buku tu n sampai ke page yang ada gambar birthday cap,
maka dia dengan senang hati menyanyi "TE TE..... LU LU....., TE TE..... LU LU....."
sambil goyang kepala kiri dan kanan.....
malam tadi siap buat aksi muncungkan mulut n hembus angin tau
(ala, macam orang yang tengah tiup lilin tu.....)

aku x tau mana dia dapat perkataan tu, tapi aku bangga dengan perkembangan Aisha sekarang, 
dah makin banyak perkataan yang di boleh sebut walaupon dalam banyak yang masih berstatus 'T' dalam setiap sebutan
dah boleh juga membuat ayat2 pendek bila perlu
dan boleh juga menyanyi walau x der bunyi butir yang clear
hehe
perkembangan lain?????
lain hari cerita yerk..

k, sekian

*Dua Insan Bercinta Dua Pasangan Berduaan*

18 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
 Mummy @ Mak @ Nyai Aisha : Zunainah Binti Jikan II 10 Julai 1951
Daddy @ Abah @ Yai Aisha : Muhamad Bin Osman II 24 Mac 1950

 Usu @ Moksu Aisha : Siti Norhafizah Binti Muhamad II 3 April 1987
Alan @ Poksu Aisha To Be : Azlan Shah Bin Daud II 18 April 1986


21 June 2011

*Jam Budak Punk*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Seorang budak punk mengajak kawannya datang ke rumah barunya. Dengan bangga dia menunjukkan ruang-ruang bilik dan hiasan rumahnya itu. Mereka berhenti di sebuah gong tembaga yang besar dan kelihatan menarik dan antik.

Kawannya bertanya, "Apa benda ni? Kau budak punk pun boleh minat dengan dikir barat ke?"

"Menarik kan?" Jawab budak punk itu. "Ini bukan alat muzik lah bro. Ini jam bercakap."

"Jam bercakap?! Fuyohh! Bro, macam mana ia beroperasi? Sekarang pukul berapa, cuba kau demo sikit."

"Demo? Kau serius? Ok, tengok ni," kata budak punk itu lalu mengangkat gendang besi yg kelihatan berat sambil menghayun kuat menghentam ke tengah-tengah gong itu yg terus mengeluarkan bunyi yang kuat bagaikan boleh memecahkan gegendang telinga.

Tiba-tiba terdengar jeritan di sebalik tembok rumah sebelah, "Hoi!!! Kau dah tebiat nak mampus ke apa hah?!!! Dah pukul 2 pagi lah biul. Tak tahu nak tidur ke?!! Sewel punya budak!"

"Ah! Dah pukul 2 pagi daaah," jelas budak punk itu.
Kawan dia cuma garuk kepala masih blur dan terkedu lagi nak cakap apa-apa.

Baca selanjutnya: KahKahKah - Cerita Lawak

*Just For U Sister*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin


dah lama nak buat macam ni, tapi x sempat.. ni pon sempat buat 2 jerk, ntah mana la lagi gambar2 yang ambik kat tasik tu yerk.. dalam folder gambar x der lor.....

lagi pon bende ni buat petang semalam lepas kerja, sementara tunggu hubby balik dari angkasapuri, sempat la buat, tapi tetap x puas hati coz cari gambar tu x jumpa.....

so ini je la yang sempat yerk.... ada masa kita buat lagik yerk..... hehe
k, sekian

20 June 2011

*Abah*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

title : ABAH
soft touch by masz through photoshop
II gradient II posterized II brighness/contrass


*Kawin, Kahwin, KahKahKah Kaween*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
lately ni kan, bebudak kat opis ni asik ler cerita pasal kawin a.k.a kahwin a.k.a kah kah kah kaween..... terutama bagi mereka yang bujang la kan..... tiap2 hari buka website gambar pengantin, search makeup, pengantin, belek majalah pengantin, tengok video pengantin, kiranya semua pengantin lah.....

TIAP TIAP HARI kau.....
aku yang dok sebelah ni pon iyerkan je lah..... yer lah, mak dah kawin, so xder la teruja sangat tengok bende2 tu semua, jeles jauh sekali yerk..... yang boleh mak buat adalah komen apa2 yang patut, haha.....

yer lah, zaman mak kawin dulu mana la ader mende canggih manggih segala photographer, katering, video, pre-weeding bagai semua tu kan..... so, mak cuma boleh tumpang bangga jerk ngan perkembangan teknologi sekarang nie..... muka yang penuh jerawat tetiba boleh jadi putih mulus, baju yang kusam tetiba boleh jadi wallah kaler dia gitu kan, makanan yang biasa2 setakat nasi beriyani @ nasi minyak tetiba boleh jadi sungguh menggoda iman aku yang tengah berpuasa hari ini..... huhu

ok, setakat itu bebelan aku petang2 nie..... semoga mereka yang tengah survey sesuatu pasal kawin2 ni x terasa dengan bebelan aku yang ntah pape nie..... layan jerk la kan.....

motip bebelan : tengah blur nak masak apa menu buka puasa hari ini. dalam esbok yang ada cuma ayam, ayam, dan ayam......... ada cadangan????

pss : nak jugak update walaupon petang2 ni x der topik menarik nak kongsi, tapi ini adalah direct dari my mind.. haha tetiba pulak kan.....


*'tajupakalee*

14 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Lepas habis presentation kat kelas tadi perot aku jadi lapar tak tentu arah.(hah, tetiba aku ada kelas kan).  Terus aku 'drop-by' kat sebuah kedai jual roti canai berhampiran kelas. 

Pelayan kedai roti canai yang berbangsa mamak ambil order aku iaitu roti canai 2 keping banjir dan kopi 'o' ais. (pest taim dalam idup ni minum milo ais, huhu)

 
Selesai urusan nafkah perot, aku ternampak satu dua kutu main laptop dari tadi, aku syak kedai mamak ni ada menyediakan perkhidmatan wifi secara free.

Sebagai customer, aku rasa ada hak untuk guna wifi kedai roti canai tersebut secara free juga. Laptop di start-up dan wifi di carik. Tetiba laptop aku prompt "satu window tanya password"..

 
"Dey mamak, sini kejap" Aku memanggil mamak dan melambai tangan cara macam nak tanya soklah susah-susah kat lecturer dalam kelas.

 
"Yes boss?"

 
"Sini wifi aper dia punya password?"

 
"Ooo fast-wood kalu, manyak shinang.. boss masuk sana wifi...sudah ka?" pelayan kedai roti canai mengarahkan aku masuk wifi sampai ada prompt "window mintak password".

 
"Ok mamak, sekarang you bagi apa password"

 
"Ok boss amik ni arr... saya cakap satu kali boss terus tulis sana ...dia punya fast-wood 'tajupakalee'" Style mamak tu bagi password kat gua macam  nak bagi dadah, siap cakap slow kat tepi telinga.

 
Gua pun cekal menaip di ruangan password 'tajupakalee' dalam hati bercakap jugak "Giler susah password mamak ni... tinggi bahasa digunakan."
Lantas gua tekan 'OK'

 
Ting..tong.. laptop canggih aku prompt lagi window tulis 'Password error!'. Hati aku dah start panas, mentang-mentang aku makan roti canai 2 keping ajer, takkan password pun tak leh nak bagi. Terus aku panggil balik mamak tadi yang tengah sibuk amik order kat meja depan pulak.

 
"Dey tambi, betol ke you punya password. Tak boleh lah!!! main-main lah you!"

 
"Butol lah boss, sini tempat fast-wood musti 'tajupakalee'. Tak boleh tukar"

 
"You tengok sini saya tulis arrr 'tajupakalee', sekarang saya tekan 'OK'.. haa you tengok salah lagi" Aku tengok mata mamak tu tepat2  sebagai tanda marah, mamak tengok mata aku sambil geleng kepala.

 
"Boss, lain kali saya cakap satu kali you dengar baik-baik.. saya sudah cakap itu fastwood 'tajupakalee' you dengar arrr 'tajupakalee' dia punya  tulis ini macam 'taju, taju, taju, taju'. You ada sekolah ka?" Celaka betol mamak ni, boleh tahan gampang ayat dia.
 
Aku terus tekan butang 'shutdown' sambil cakap "tak per lah mamak, lain kali lah gua datang pakai lu punya wifi.  Lain kali sebut betul-betul
'tujuh empat kali' boleh tak?"

Balik umah pakai akunyer BB lagik bagus walopon kena bayar bulan2.. kan

_____________________________
k, sekian
ps : get it from email..... n tacap sikit2..... hehe

18 June 2011

*Edit by Photoshop 2*

9 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

effect : desatured II brighness/contrass II eraser II gradient

cut sikit pic ni biar lagi dekat (macam zoom la kan)


 eh.. tetiba ada matahari pulak.. haha
ni ehsan cikgu faris.. dia yang buat, nampak lagi soft kan adjustment dia..


 hah, yang ni pon ehsan cikgu faris jugak..... gambar lagik clear n soft kan
thanx cikgu...
done


 ini pic asal


*Edit By Photoshop 1*

1 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Mummy @ HSI, JB

effect : brighness/contrass, lense flare, curve

acctually gambar ni gelap, so x boleh nak edit bebanyak coz dia akan rosakkan keoriginalitian gambar asal..... apa istilah aku pakai da.....

17 June 2011

*Video Klip by Aisha #1 Jun*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
video 

kejadian berlaku last month.. x ingat lor biler.....
my lil Aisha ingin mencuba seluar yang baru di beli yang disangkakan tudung.. 
hm same ker bentuk seluar ngan tudung yerk..... huhu
gitar di akhir video telah lenyap dari pandangan kami setelah talinya putus berkali2 dikerjakan anak ku itu
malas nak cantum balik lor
sekarang telah digantikan dengan gitar yang xder tali... haha macamana lak tu yerk..

motif : untuk tatapan yai ngan nyai Aisha kat kampung



*Edit By Photoshop*

13 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin



Lil Aisha @ Kabul Restaurant, Tesco, Rawang


effect : colour ballance, curve
layer style : difuse glow, glass, drop shadow, inner glow 


*TIDAK DIBENAR MASUK KAWASAN PERBINAAN BAHYA*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
di pagi jumaat yang hening..... jom saksikan ini cerita benar disaksikan oleh aku sendiri

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


lokasi : di satu jalan menghala balik umah aku kat Kg Chubadak
masa : lepas waktu kerja
tarikh : x hengat lor..... huhu

k, sekian

16 June 2011

*POKOK Meet Uncle Hussain*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam

Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus
Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok

*Menu Berbuka Puasa @ Makan Malam*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
huh, dah lunch kengkawan?..... burb!!!!! Alhamdulillah..... ari ni Insyaallah aku puasa, semalam pon puasa..... ha, dah puasa, tapi buat n3 makan2, apahal lak nie..... hehe, ini menu buka puasa semalam..... balik awal jam 5.05 petang aku dah punchcard coz nak siap2 masak..... masak apa yang ada kat umah jerk..... disebabkan aku sorang jerk kat umah n Aisha (hubby x balik keje lagi) so, aku masak dengan segera coz nak tengok Nora n Seth..... haha
 
jom layan menu buka puasa aku semalam.....
 
oho, ini nasi my lil Aisha, dia kalau makan memang nasi kena kaler putih, kalau ada sikit jerk kaler lain, dia xmor makan dah..... makan dalam pinggan mickey mouse (free by colgate product), kaca tau, risau jerk takut pecah..... huhu
 

 
ha..... ini baru menu yang betul..... Nasi Putih, Ayam Masak Kari Simple, Sayur Kobis Ringkas
 

 
ini menu utama aku..... Ayam Masak Kari Simple..... nak resipi? hehe tengok bawah yerk.....
 
Ayam Masak Kari Simple (untuk 3 orang makan)
 
Bahan:
1 potong Peha Ayam
1 potong Rusuk Ayam
1 biji Lobak Merah (potong dadu)
1 biji Kentang (potong dadu)
1 biji Bawang Besar (belah besar)
1 biji Bawang Putih (ketuk)
1 tangkai Lada Besar (potong panjang)
3 sudu Serbuk Kari
1 cawan Santan Pekat (aku guna santan kotak jerk)
5 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, lada putih)
2 cawan Air
Sedikit Minyak Masak, Garam, Gula, Sebuk Perasa
 
Cara-cara:
  1. Potong peha dan rusuk ayam mengikut saiz yang dikehendaki. Kalau nak nampak banyak, potong kecil2 lah kan. Cuci bersihkan.
  2. Hidupkan api dapur dan panaskan minyak masak dalam periuk dan masukkan bawang putih, lada besar, bawang besar hingga naik bau.
  3. Masukkan serbuk kari ke dalam tumisan tadi dan biar hingga agak2 kering.
  4. Masukkan 5 sekawan dan air. Tunggu hingga mendidih.
  5. Masukkan lobak merah dan kentang, biar seketika dalam 5 minit. Sambil tu boleh tengok anak yang sedang khusyuk tengok cerita Upin.
  6. Setelah itu, masukkan ayam yang telah dicuci dan biar dalam 15 minit. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Biar 5 minit.
  7. Akhir sekali masukkan santan ke dalam periuk dan biar 5 minit lagi. Jangan sampai santan pecah minyak nanti jadi x cantik n x berapa nak sedap. 
  8. Matikan api dapur, siap untuk dihidang.
Alhamdulillah, walaupon aku puasa, n x dapat rasa masa masak tu..... tapi bila makan aku rasa ok, n hubby makan xder lak dia komplen rasa masin ke, pahit ke, ayam x masak ke kan..... hehe terasa nak puji diri sendiri lak nie..... huhu

 
ini pula Sayur Kobis Ringkas..... nak resipi?..... x yah la kut, rasa sume orang tau..... tapi aku nak kongsi gak..... hehe

Sayur Kobis Ringkas (untuk 3 orang makan)

Bahan:
1/6 kobis bulat (potong kasar)
1/2 batang lobak merah (hiris nipis)
1 tangkai lada hijau (hiris)
1 biji bawang merah (hiris)
1 biji bawang putih (hiris)
Minyak masak, garam, gula, serbuk perasa

Cara:
Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah dan lada hingga wangi.
Masukkan lobak merah dan sayur kobis yang telah dicuci. Biar seketika hingga kobis separuh layu.
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Biar 5 minit.
Siap untuk dihidang.

itulah cara aku memasak kat umah..... gunakan bahan yang sediada kat umah jer, kalau ada certain2 bahan yang x der, idok ler pulok aku kuar pi kedai untuk membeli..... huhu, aku bedal jerk masak janji ada rasa, n setakat ni Alhamdulillah, hubby xder komplen masakan aku kecuali Lempeng Pisang yang aku buat awal bulan aritu..... huhu

tapi perasan x kengkawan, dalam kedua2 menu aku tu, aku xder taipkan bahan Ikan Bilis atau Anchovy. Bukan aku terlupa yerk kengkawan, tapi memang selama aku memasak x pernak aku letak ikan bilis tu, coz aku x makan..... huhu, pelik tak? cuma kalau my mom datang n dia yang masak, aku kenalah adakan stok ikan bilis kat umah..... hehe


ok, dah siap cerita pasal menu..... jom kita layan aksi Aisha yang nak jugak berposing time makan..... aku tengah syiok snap2 pic menu tu, tetiba dia cuit2 aku..... "Ma..... Ma....." sambil undur ke belakang diri kat depan esbok..... tunjuk pipi, letak tangan atas bahu, geleng2 kepala..... huhu, aku pon layan je lah kan.....
 

cute la anak mama nie..... nanti ada masa kita wat photoshoot lagik jerk, tapi kena tunggu papa free..... Sabtu ni x leh coz papa kena keje sempena Menteri KPKK nak main badminton kat IKN..... sapa nak tengok????? jom serbu..... eh!! pandai2 aku jerk, x tau open to public atau x..... nanti nak tanya hubby lah.....

k, sekian


*Cincin Perkahwinan*

10 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
ada sesapa nak order??? KLIK SINI
hehe melekat terus.....
jari jemari you.....