^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

28 February 2013

*bubur nasi ketam*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
As salam,

Ni menu malam tadi, Papa balik keje lewat, aku lpas ambik Aisha dari school, dia ngadu lapar... Aku dah la malas nak masak sebab Hubby xde kan. Tapi dah anak lapar, maka sebagai mama yang prihatin aku pon pikir la nak masak benda yang mudah tapi kami berdua boleh melayan perut yang lapar...

Maka jadilah Bubur Nasi Ketam, tapi guna ketam segera jek. Ala filamin tu je, kalu ketam fresh lagi heaven kan...

Dah la, x larat nak taip banyak2 guna BB nieh, so cukup takat ni dulu. Nanti ada cerita lagi, aku taip kat cni lagi...

K, sekian


update : ada orang tanya bubur tu guna yang segera ke?..... ehem2, setakat ni kalu kat umah masak bubur guna beras tau, lagi rasa sedap ikut selera kita dari yang segera tu..... bukan susah pon, main campak2 jerk kan..... hehe



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

27 February 2013

*makan makan @ restoran bawang kecil*

10 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
 
as salam,


ari sabtu lepas lepas teman Papa work..... kami ke Jusco AU2..... untuk cari makan.....
owh masa tu sedang diadakan ujibakat Bintang Mencari Bintang..... tapi x tahu dorang tengah rehat ke, dah mula ke atau dah habis ker..... sebab kat stage xder persembahan pon.....

tapi misi utama adalah untuk cari makan..... pi kat food court punyelah ramai orang..... so kami decided pi kedai yang kat luar2 tu..... target nak makan mee sizzling kat food court berkecai..... huhu

so, kat luar kami pi lah kedai Restoran Bawang Kecil..... xder la ambik gambo beria sebab perut dah berbunyi..... cuma ambik gambo makanan yang kami oder jerk..... Hubby suruh bagitau kat blog sebab x berapa puas ati dengan makanan ngan harga ngan servis dia.....
haha


Kerabu Kaki Ayam
RM6.90


Asam Pedas Ikan Pari
RM11.90


menu lain yang kami order - nasi putih RM1.50, air soya RM2.00, air milo ais RM2.90, air limau panas X SAMPAI KE MEJA, extra pinggan X SAMPAI KE MEJA.....

erm, ader ker rupa kerabu kaki ayam ngan asam pedas gitu rupa..... aku pernah tengok kerabu kaki ayam kat blog lieya, apsal lain dari yang ni..... huhu, masa memula menu tu sampai aku dah pelik, "ni asam pedas ke masak singgang ni" kata Hubby..... ok x per, kita rasa..... erm, x kena dengan tekak kami..... tapi tetap makan jugak sebab perut dah lapar gila, time tu dah pukul 3 petang kut..... huhu

yang paling x best, adalah apa yang kami order x sampai..... huhu..... seb baik x yah bayar.....
so, cepat2 kami keluar kedai, then aku ternampak bunting kat tepi kedai dorang, ada banyak menu masakan portugis..... erm, agaknya dorang ni masak stail portugis kut kan..... tu yang gitu gayanya.....

dah, la x mor bebel banyak2..... pi wat keje memasing yerk kengkawan.....

k, sekian

26 February 2013

*makan makan @Bisrul Seafood & Tomyam, Rawang*

13 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,

aktiviti di waktu malam di kala diri ini malas memasak.....
"Papa, jom makan kat luar".....
dipersetujui oleh suami tercinta tanpa banyak soal.....
"WEEHAAAAA!!!" eh dalam ati jerk tu..... hehe

maka kami keluar mencari empat yang belum dijejaki di Rawang ni untuk makan malam..... asik Kenanga jerk, annti meluat pulak orang Johor kan..... hehe

so, kali ni kami ke.....



Bisrul Seafood & Tomyam, Batu 16, Rawang, Selangor.....
dekat ngan Tesco Rawang.....
serius jerk cik abang tu tengok menu kan.....



seberang jalan dengan The Leverage Business Hotel.....
hotel baru buka nieh..... harga promosi RM58 nett satu malam.....
siap promote tuh, maklum, tiap2 ari lalu depan hotel ni kalu pi balik keje.....



senarai menu yang ada.....


ini anak dara sekarang susah betul nak senyum bila ambik gambar.....


tengok menu beria-ia sampai ulang 3 4 kali, tapi last2 oder menu biasa jerk.....
nasi goreng pattaya, nasi goreng daging merah, keropok goreng, air limau panas, ait nescafe panas n air laici untuk anak dara.....
anak dara sekarang dah pandai demand nak oder ape..... layan je lah kan....
yang paling x menahan dia cakap ape masa kami makan.....
"nape makan kat kedai ni? tak best la mama kedai ni".....
 erk, terdiam jap aku.....



suasana dalam kedai.....


kat luar kedai pon ada meja jugak bagi mereka yang nak open air kan.....


overall makan kat sini kami puas hati walau anak dara cakap x best..... huhu
makanan sedap, portion banyak, suasana n toilet pon bersih.....
harga berpatutan..... total kami makan kat sini dengan menu seperti kat atas tadi adalah rm18.50.....
ok la kan, xder la mahal sangat pon.....



ini signboard restoran.....

buka x pasti dari pukul berapa sampai pukul berapa, sebab time tu ingat nak makan jerk..... haha

k, sekian


pssst : wahai kengkawan semua..... buat 2 minggu ni, kalu aku x jenguk kengkawan, aku mintak maaf yerk, kesibukan melanda coz ada promosi kat opis aku ni n aku ada duty yang x menyempatkan aku jenguk umah kengkawan..... sume entry yang publish ini adalah aku dah schedule kan yerk..... so inshaa Allah pada masa senggang nanti aku jenguk umah kengkawan yerk..... jangan serik datang sini tau..... nanti aku windu korang sume..... k

25 February 2013

*BoboiBoy complete*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 





pssst : dah gaya entry wordless wednesday pulak yerk..... huhu


24 February 2013

*projek hujung minggu*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

As salam,

Em, ari ni aku ngan Aisha ok umah je, tapi Hubby tetap pi keje...

So dok kat umah kena la ada aktiviti kan, nak pi taman tapi hujan pula petang ni... Untuk tidak biar anak dara isi masa kat umah ni asik tengok tv je, maka kami buatlah projek mem'baking...

Gunakan baki tepung muffin segera ari tu, lepas habis Wonderpets, Diego n Dora, projek pon kami mulakan... Dapat 3 kali bakar, sekali bakar dapat 12 ketul muffin, total 36 ketul muffin... Aku gunakan deko yang berlainan setiap kali sesi pembakaran biar nampak lain walau hakikatnya rasa n bahan sama... Hehe

Apa yang penting... Kerjasama...
Hehe, apa yang penting Aisha seronok dengan aktiviti ini...

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

23 February 2013

*bekerja dihujung minggu*

1 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

As salam,

Em, actually teman Papa Aisha work, tapi malas dok umah, so aku ambik keputusan ikut Hubby pi opis. Lagi pun kejap lagi nak pi beli barang dapur, so dah alang2 keluar ni, sekali jalan je la kan. Sambil2 boleh aku buat keje sikit kat opis untuk duty ari isnin nanti...

Tadi pagi Hubby cakap kejap je, dalam 12 lebih dah setel keje, tapi ni dah pukul 1 petang x balik lagi, anak dara dah start nak bosan ni. Harap2 dia ok je sampai masa nak balik nanti...

K, sekian



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

22 February 2013

*jom main masak2 bersama Aisha*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 

 aktiviti last Saturday..... disebabkan Papa Aisha work that Saturday, maka aku awal2 dah mintak Hubby beli sesuatu untuk kami anak beranak buat di masa Papa pegi work, sebab kalu x nanti si anak asik ler merengek nak Papa dia..... so, since oven dah ada kat TerataKami, dan anak dara pon asik ler nak main masak2 kan..... maka aku mintak kebenaran Hubby untuk beli bahan2 untuk buat muffin..... memula nak buat cup cake, tapi nak kena ada cream topping pulak kan..... so nak bende yang mudah, ringkas, cepat, maka aku cadang nak buat muffin..... Jumaat malam tu jugak kami ke Giant Bandar Rawang untuk dapatkan bahan2 yang diperlukan.....




Tepung muffin segera 400g - RM7.49, Chocolate Rice - RM2.29, Paper Cup Cake 40mm - RM4.99, Multipurpose Measuring Jug (yang atas loyang pembakar) 600ml - RM5.99
yang dah ada kat rumah..... minyak masak, telur, pengacau, mangkuk steel (terima kasih MakTeh sebab tinggak mangkuk ni kat TerataKami), loyang pembakar, air.....

dah sedia BAHHAN BAHHAN..... bak kata aisha (huruf 'H' tu ada sabdu)..... jom kita masak2..... tapi aku x guna semua tepung tu, sebab baru nak test masak muffin kan, walau guna tepung segera, test tetap kena buat..... so aku bahagi 3 bahan2 tersebut mengikut aturan kat kotak tepung tu.....

memula sekali panaskan oven 190 darjah celcius..... sambil tu, bolehlah kita kacau tepung kan.....




masukkan tepung muffin segera (133 gm), telur (1 biji) dan air (30 ml) ke dalam mixer dan kacau perlahan selama 4 minit..... tapi aku guna manual jerk, sebab mixer x der.....
lepas tu masukkan 37 gm minyak masak dan kacau sehingga sebati, kacau perlahan2 yerk.....
dah sebati, tuangkan dalam paper cup sehingga separuh penuh.....




untuk hiasan, aku guna coklat rice yang memang meriah ditabur oleh anak dara..... sampai melimpah ruah lah coklat rice tu ditabur..... memang sungguh2 main masak2 nieh..... hehe



lepas tu, apa lagi, bakar dalam oven yang dah dipanaskan tadi  selama 20 - 25 minit.....
dah selesai, nak tunggu depan oven pon boleh, nak pi tengok tv pon boleh..... aku pilih tunggu depan oven sebab nak tengok apa jadi..... jakun sikit, maklum la x pernah masak kuih guna oven..... kalu kat kampung, aku tolong2 jerk..... ni masak dari A - Z, tu yang jakun sikit tu..... haha
maafkan hambe yerk kengkawan.....




TADA!!!!!
inilah hasilnya bila dah siap..... nampak sedap x?.....
x mengecewakan..... rasa yang sedap, yelah dah tepung segera kan..... warna kilauan coklat rice yang menggiurkan..... cuma muffin tu melekat kat paper cup tu lah..... rasanya kurang minyak, lepas ni nak kena tambah minyak biar x melekat..... kut la kan.....



anak dara posing kejap dengan muffin yang dia buat tu.....
aha, bunga tu gigih aku gunting untuk dia tau..... sibuk jugak nak tiru kraf2 kat Astro TVIQ tu..... so aku layan je lah.....

muffin ni 70% disediakan oleh Aisha, selebihnya aku tolong sediakan bahan2, masukkan adunan dalam cup n bakar jerk..... tu yang dia seronok nak masak..... aku pon seronok bila dia seronok.....

bila Papa balik, kecohla dia bererita dia buat kek..... n lepas tu tiap2 hari tuntut nak buat kek lagi..... kena tunggu ujung minggu la kan baru boleh main masak2 ni kan..... so, hujung minggu ni inshaa Allah ada lagi aktiviti main masak2 kami..... hehe


k, sekian

21 February 2013

*kejadian mengerikan di pintu bilik TerataKami*

11 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,

erm, kejadian berlaku malam Isnin lepas..... lepas siap mandi sambil basuh baju kat tingkat atas, solat Maghrib, siapkan makanan untuk dinner malam tu, layan Aisha jap..... then mesin berbunyi menandakan yang baju bajan kami sedia untuk disidai..... aku mintak pertolongan my dear Hubby untuk sidai baju..... sementara aku siap2 kan beg baju untuk Aisha pi school esok..... time tu kami semua di tingkat atas..... sebab semua kerja2 yang perlu dilakukan adalah di tingkat atas rumah, dekat dengan bilik master kami..... si anak dara sibuk la keluar masuk bilik, ajak kami main belon sama2 kat atas katil.....

dan tidak semena2, Aisha meluru keluar dari dalam bilik n dummm!!! dia tutup pintu bilik..... kami ok jerk la kan, sambil sambung kerja..... tiba2 si anak dara terjerit2 kat aku.....
"Mama, pintu tak boleh bukak!" sambil dia pulas2 tombol pintu bilik kami.....
ada la 2 3 kali dia jerit, padahal aku x jauh pon dari situ.....
hurm, then aku berenti jap dari buat keje aku tu n tengok apa yang berlaku.....

humang aih, pintu bilik kami terkunci dari dalam..... dah la kunci sume dok dalam bilik..... kami kat luar bilik..... tapi kan, yang aku heran, tombol tu boleh pulas menandakan yang pintu x terkunci tapi lock dia dah loose..... aku x berjaya untuk buka pintu, terus minta pertolongan Hubby yang dah pon siap sidai baju bajan dekat dengan ruang balkoni.....

puas diompel nya tombol pintu tu, tidak maunya pulak terbukak..... hampir 1 jam jugak la kami mengerjakan pintu tu..... dah la malam tu jam 9.00 malam ada rancangan Jodoh kat Astro Ria kan..... dalam hati, harap2 lah masalah pintu tu setel sebelum cerita mula.....


memacam dah Hubby guna..... screw driver, playar, kad, test pen..... dah rupa McGyver aku tengok..... tinggal hammer yang aku sediakan jerk x guna, kiranya kut2 lah boleh guna lagi kan apa2 yang patut.....

last2 Hubby menyerah kalah jugak..... apa lagi yang boleh di buat selain menendang pintu bilik tu untuk buka..... gedegang! harap2 jiran sebelah x dengar..... haha




maka kopak sikitlah pintu tu kat bahagian tombol tu kan..... x per lah, janji pintu boleh buka..... kerja2 menanggalkan tombol pon dilakukan.....




maka terloponglah pintu bilik kami tanpa tombol buat sementara nak beli yang baru..... seb baik lah kami jerk yang dok umah ni, kalu keluarga ok lagi kan..... kalulah time tu ada sedara mara yang datang, x ker haru..... huhu


 

dan, tombol pintu menjadi penghuni bakul sampah sudah.....

harap2 kejadian mengerikan ini x berlaku lagi di masa akan datang..... uhuk, Jodoh dapat tengok separuh jerk sebab mengerjakan pintu tu..... nak kena tengok ulangan nieh..... hehe


k, sekian

20 February 2013

*wordless wednesday ~ kucing melepak*

12 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 


gambar di ambil dari dalam rumah.....


 
gamabr di ambil dari luar rumah.....


relax jerk kucing tu berehat kat depan pintu TerataKami kan, x lari pon bila aku bukak pintu nak keluar.....
ini adalah pic sebelum kerja deko deko dalam entry isnin lepas dilaksanakan.....

k sekian


19 February 2013

*berbasikal di Taman Tasik Metropolitan, Kepong*

10 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,

 last CNY kan cuti panjang kan..... kami x kemana2 pon selain dari dok rumah perbetulkan apa2 yang patut kat TerataKami tu.....  tapi asik dok umah, bosan jugak kan..... apa lagi, si anak dara pon mengajak lah ke taman..... my dear Hubby pon x kena keje ari tu, so hari Isnin, 11 haribulan, kami berhasrat untuk bawa anak dara ke taman..... Alhamdulilah, hasrat termakbul..... x pi jauh pon..... kami ke Taman Tasik Metropolitan, Kepong..... alah, tampat yang popular dengan aktiviti main layang2 tu kan..... tapi kami x main layang2, kami layan anak dara berbasikal keliling tasik jerk..... berpeluh jugak lah pusing tasik tu kan.....




kali ni, kami parking kat yang sebelah padang bola tu, kat tempat yang untuk main layang2 tu parking full sampai melimpah ruah ke jalan besar.....




eh, ini bapak kepada anak dara yang naik basikal..... haha
memula Aisha naik basikal, pehtu bila sampai kat bukit, dia x mor naik dah, takut jatuh (sebab ada pengalaman jatuh sebelum ni)..... so Hubby naiklah basikal tu nak buat gertak Aisha..... isk, riso teman takut beskal tu patah kan..... seb baik ok lagi.....



ha, bila dah sampai kat jalan rata, Aisha naik semula..... cerdik anak dara ni kan..... hehe



ini kat jambatan..... Aisha kena paksa dok atas jambatan tu sebab Mama dia nak ambik gambo..... haha, tapi kejap jerk, sebab aku try duduk jugak..... panas wehhhh..... huhu

 ha sebelum sampai jambatan ni ada bukit yang menempatkan menara tinjau ngan tapak perlindungan burung tau...... tapi kami x pi pon sebab malas nak menapak naik bukit..... inshaa allah len kali kalu pi, boleh la terjah kut..... hehe



anak dara sekali lagi dipaksa jadi model..... 
kat belakang tu ada orang tengah memancing ikan..... erm, boleh memancing ke kat sini yerk? x jumpa signboard pulak sepanjang jalan keliling tasik ni, boleh la tu kut kan.....



dah separuh keliling tasik, kami ikut jalan short cut kat tengah2 tasik..... kiri tasik utama (saiz besar), kanan tasik kecik yang penuh dengan pokok teratai, tengah2 ada jalan bertar..... owh, anak dara dah berjalan, mana basikal?..... aku jadi mangsa kena tarik basikal sebab Aisha nak menikmati udara agak segar diantara tasik tu.....




penat berjalan n berbasikal, upah aiskrim motor la pulak kan..... 1 kon RM1.00, beli dua, Aisha 1 n 1 lagi aku kongsi ngan Hubby..... tapi yang jual aiskrim naik motorsikal tu bukan orang Malaysia tau, aku x tahu kerakyatan mereka, bahasa yang tidak difahami..... bila penguatkuasa datang tasik ni ronda, dorang pakat ramai2 keluar dari kawasan tasik..... sah lah, dorang ni xder lesen atau xder permit..... erm, sape nak jawab?..... aku beli aiskrim jerk, x buat ape2 pon.....




ini kat kawasan taman permainan..... penuh sangat orang, ye lah cuti kan..... mereka ni pon seangkatan dengan kami yang x balik kampung atau keluar KL cuti CNY ritu.....



kat area jalan masuk pon penuh orang.....



kat padang layang2 pon penuh orang.....

 kawasan yang memula kami pergi macam kat atas tu aman sikit suasana dia sebab x ramai orang, ye lah, nak ke sana jauh jugak..... so orang ramai lebih tertumpu kat kawasan padang layang2 tu dengan taman permainan kanak2 jerk..... kami lalu kat sini, cepat2 jerk jalan sebab dah macam kat shopping complex jer gayanya nak jalan celah2 orang ramai tu..... huhu



akhirnya, Aisha x boleh tahan, nak jugak main permainan kat situ kan..... jalan depan sikit, ada taman lagi satu yang kecik sikit tapi x ramai orang..... so mainlah dia kat situ.....
dalam gamabr tu, dia dah panjat sendiri, tapi takut nak turun..... sesi pujuk memujuk nak suruh dia turun sendiri oleh Hubby..... last2, Hubby dokong dia bawa turun bawah..... haha

kami gerak lepas Asar dalam pukul 5.00 petang, jam 7.00 malam kami pon balik umah..... Aisha mandi2, bagi susu n tidur kat depan tivi..... sian dia, penat keliling tasik..... tapi dalam pukul 9.00 malam dia dah bangun dah..... ajak main masak2 lah pulak, tahan dia x tidur sampai ke pukul 1.00 pagi, kena paksa baru dia tidur..... seb baik lah esoknya masih cuti..... kalu x, dengan Mama ngan Papa bangun lewat pi keje.....

apa2 pon, yang penting kami cuba isi masa lapang sebaik mungkin bersama keluarga.....

k, sekian


18 February 2013

2nd year Ohsem Anniversary Aku cuma seorang kulikutif !!! Give away

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,
 syarat mudah nak join :
 
1) terbuka kepada semua pembaca yang sudi singgah kat blog remy hazza nie
2) follow blog remyhazza-satuperjalanan.blogspot.com (yg nie wajib ler...kalau dah follow itu lagi senang... )
3) kalau sudi like FB fanpages blog remy atau google+ remy ( tak paksa )
4) buatkan satu entry yg bertajuk "2nd year Ohsem Anniversary Aku cuma seorang kulikutif !!! Give away"
5) copy banner kat atas dan tampalkan dlm entry tu.

6) Ajak lah sahabat kenkawan semua utk join segmen nie
7)
Kemudian, tinggalkan link entry kenkawan semua kat bhgn komen entry nie tau !!!! senang remy nak jejak nanti......
8)
Tarikh akhir segmen nie akan ditutup pada pukul 2359 hrs pada 28 February 2013....(sebulan)

jom join reramai.....
k, sekian

*deko deko TerataKami ~ buluh jadi penyelamat*

12 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,

ingat entry pasal pokok kaktus pemberian mai yang rongak dek kucing yang suka melompat melalui pagar TerataKami?..... erm, KLIK SINI.....

so, untuk penyelesaian buat sementara waktu..... ye lah, nak tunggu buat rough iron yang ada bunga2 tu lambat lagi nak simpan duit kan..... so kita guna dulu apa yang ada dalam simpanan.....

 
 ini pic lubang pagar sebelum deko deko dilakukan.....



ini pic lubang pagar selepas proses deko deko.....

ada nampak itu batang buluh?.... aha, potong buluh yang ada jual kat SSF ke atau kedai decoration tu iktu saiz panjang lubang kat pagar tu, kena lebihkan sikit biar dia bileh tersangkut kat batu keliling tu..... pehtu, ketuk dengan hammer sampai lah buluh tu kukuh kat tengah lubang tu, kena hati2 takut buluh pecah pulak.....



zoom sikit.....

erm, gigih tau aku potong buluh ni guna gergaji besi tapi xder handle dia..... seb baik x luka tangan..... Hubby pulak tukang ketuk buluh tu ke lubang..... Hubby tambah paku kat tengah belah bawah buluh tu biar lagi kukuh.....

dan, hasilnya..... alhamdulillah sehingga entry ni di publish, dah 1 minggu dah, xder kucing yang masuk melepak sambil membuang najis dorang merata kat garaj kami..... harap berterusan lah kan..... 

k, sekian

 

17 February 2013

*backpack Dora*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

As salam,

Macam biasa di hujung minggu, waktu 2.30pm smpai 4.00pm adalah waktu tv untuk Aisha... Jangan sesekali tukar siaran lain, mengamuk dia karang... Bagi lah peluang sbb malam tv untuk Mama Papa pulak kan...

So, layan je lah...
Dora, The Explorer
Comel jugak Dora ni kan... Eh dlm gambar tu bukan Dora, tu backpack dia yg boleh bercakap... Hehe

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

16 February 2013

*go diego go!*

2 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

As salam,

Macam biasa, jadual tv di hari sabtu kalu xde aktiviti di luar rumah adalah saluran tv9 :

Wonderpets - Go Diego Go - Dora The Explorer

Sebelum tgok tv tadi aku sempat ajak Aisha main masak2, ape yang kami masak? Nanti aku share yek. Hehe

K, sekian

Psst : ari ni x ke mana2 sebab Papa Aisha work...


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

15 February 2013

Jaa Jah@t First Giveaway

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 




nak join GA anjuran Jaa

 Hadiah:
2 orang pemenang akan menerima Top Up (sponsored by Seputih Salju
3 orang pemenang akan menerima FM dari Melaka...

Tarikh Penyertaan adalah dari 14 Februari 2013 - 28 Februari 2013

jom join.....

k, sekian


*anak lelaki ker anak perempuan*

15 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 

dah hari Jumaat kan, keje 3 hari, sok dah cuti..... cuti ker?.....


saje jenjalan kat goole.....  cari petua2 untuk permudahkan menimang cahaya mata..... erm, moga ada rezeki Aisha nak dapat adik tahun ni..... jeles rasanya tengok kengkawan suma ada baby..... kihkihkih
sian jugak kat Aisha tiap kali dia main sorang2 ngan bear dia..... ajak naik beskal, ajak main masak2, ajak tulis2, yang paling sayu bila dia panggil bear dia 'baby' n ajak 'baby' dia minum susu time nak tido..... rasa untuk ada baby lagi membuak2..... tapi apakan daya, Allah dah merancang perjalanan hidup kita sebaik mungkin kan.....

so jalan jalan jalan jalan, terjumpa lah mendealah ni..... ape lagi, meh share sesama yerk.....


hurm, mula2 x paham..... tapi cuba fahamkan jugak..... owh, rupenye ini adalah salah satu cara untuk mementukan jantina anak yang bakal lahir berdasarkan umur dan waktu kita 'bersama'..... yang penting adalah umur adalah mengikut bulan kita dilahirkan bukan tahun..... contoh kita lahir bulan April 1980, maka umur kita pada Februari tahun 2013 adalah 32 tahun bukan 33 tahun..... jadi jika persenyawaan berlaku, jantina anak yang akan lahir adalah 'P' = perempuan.....

erm, apa2 pon, mencuba boleh, percaya jangan..... kita merancang, Allah jua yang menentukan..... sekadar pengetahuan.....

k, sekian

14 February 2013

*adik damia nurin balqis main kolam*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 

 ahah..... cerita pasal keyword Nuffnang ari ni..... nak cerita pasal cuti Raya Cina ritu kami ke taman..... tapi pic x boleh nak upload kat pc pak..... so, layan lah dulu cerita merepek aku ni yerk.....
haha x per kan....




tengok keyword kat Nuffnang, ini adalah semalam punya keyword.....
 *adik damia nurin balqis main kolam - 29 hits*
ramai jugak tu yang mencari.....

setahu aku adik balqis ni adalah anak kepada blogger Anje kan..... selalu jugak pi kat blog dia baca2 tapi malu nak komen..... hehe
erm, ape cerita?..... aku pon copy paste lah keyword tu kat google.....
kat carian google, aku dapat rank ketiga ngan tajuk nieh, ngeh3.... n blog anje rank ke empat..... bila carian imej, ha keluarlah pic adik balqis mandi kolam..... hehe

agaknya ramai kengkawan blogger Anje atau peminat adik Balqis ni nak tengok beliau beraksi kat kolam, maklumlah adik Balqis ni comel n pandai posing..... hehe meh KLIK SINI.....

k, sekian

13 February 2013

*page view bila x update blog*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,

alahmdulillah, tepat jam 4.55 pm, keje yang terkejut kena buat ari ni dah setel..... so, rehat jap sambil abiskan mee goreng ngan air milo yang dibeli breakfast tadi..... then loceng punch card pon bunyi tanda dah sampai waktu balik.....

ha, baru nak buat entry dah petang2 gini.....
bercuti Raya Cina menyebab kan aku x update blog..... dan x sempat pon nak buat schedule entry..... erm, tapi alhamdulillah, blog ni ader jerk yang mengunjungi.....



tengok statistik kat atas..... tarikh yang bergarisan merah tu adalah tarikh cuti Raya Cina kan..... tetap ada pengunjung ke sini..... walaupon ada drop sikit tapi alhamdulillah, ada jugak daripada kosong kan.....
ye aku sedar, pengunjung xder sampai ribu riban kan, tapi bersyukur jugak dengan adanya pengunjung seperti kamu kamu dan kamu memberi rezeki aku melalui Nuffnang yang x jemu bagi iklan kat blog aku setiap bulan, walau x meriah, tapi alhamdulillah biar ada daripada x der kan.....

moga ada rezeki lagi nak cash out lepas nie..... inshaa Allah.....

k, sekian

09 February 2013

*VC Gangnam Style versi lukisan atas kertas*

1 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam,

rehat2 kan minda dengan video ni.....

video


 sumber : oh media

k sekian

08 February 2013

*Alhamdulillah, rezeki jangan ditolak*

14 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 

semalam tenghahari bos belanja makan.....


v


v


v


v


v


 
Burger

aku pilih burger ayam special x mor sayur..... ngeh3
alhamdulillah, terima kasih bos.....
selalu2 lah belanja kami yerk, moga murahhhhh rezeki bos.....

k, sekian
 

07 February 2013

*jom masak masak makan makan*

13 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

as salam, 

ada yang berpuasa sunat atau puasa ganti ker hari ni..... sorry yerk, aku nak up entry makanan jerk ari ni..... kalu rasa agak melampau nak tengok, boleh jerk pilih entry lain dalam blog ni klik lah 'older post' yerk..... hehe, tapi kalu tahan godaan, ok, boleh teruskan cuci mata.....

ini adalah koleksi masakan kasih sayang kat umah..... bila terasa nak salurkan kasih sayang pada keluarga melalui makanan, maka aku masak lah atau erti kata lain, dalam esbok ada bende nak di masak..... maka aku akan masak..... hehe boleh gitu kan.....

so, jom layan

v

v

v

v

v

Keropok Lekor
 made from Terengganu, abang ipar bagi masa kami balik sana awal tahun ritu.....



Bubur Nasi
special made by me masa my dear Hubby demam..... dia request tiap2 hari buat bubur sebab sedap..... isk mana maunya aku nak buat tiap2 hari, ni makanan time ada orang demam kat umah jerk boleh masak, time lain, kita makan menu lain yer dear.....
 


Nasi Putih, Tomyam Ayam, Kailan Goreng, Telur Dadar
aku wasap pic ni kat my family..... my Usu kata, macam beli kat kedai jerk.... hish, x baik kan..... gigih aku balik keje ajak Hubby singgah kedai beli daun limau purut ngan serai nak buat tomyam tu, ada dikatanya beli kat kedai.....



Ayam Madu Bakar
ahah, ini adalah menu untuk aku merasmikan Oven baru..... ngeh3, main buh jerk bahan dalam tu sebab x sempat nak google resepi, x sabo nak try..... tapi sedap rasa dia, cuma ayam keras..... kena belajar lagi nieh.....


 
 Nasi Goreng Tomyam Pattaya
belen nasi ayam digoreng menggunakan perencah tomyam tanpa ada sayur apa2 pun dan di bungkus dengan telur..... bungkus ker tu..... erm, hentam je lah labu..... pehtu tuang sos cili biar nampak meriah, kata Kak Long..... hehe



eh, ini menu anak dara masak tiap2 malam bagi kaman sejak beli ritu..... kena paksa makan wo..... kami redha jerk selagi hajat nak beli INI belum kesampaian.....



Pizza Megi
ha, ni latest yang aku masak malam semalam..... dalam esbok dah xder lauk nak masak..... jengah almari n terjumpa megi kari..... so dengan sepantas kilat otak berfikir nak buat apa dengan megi tu selain dari masak yang biasa guna air..... so, ada oven kan, kita gunalah kemudahan yang ada..... macam biasa, main campak2 jerk..... bakar 20 minit..... TING! done..... hehe

k, sekian