^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

7.2.13

Home » , , , , , , , , , , , » *jom masak masak makan makan*

*jom masak masak makan makan*


as salam, 

ada yang berpuasa sunat atau puasa ganti ker hari ni..... sorry yerk, aku nak up entry makanan jerk ari ni..... kalu rasa agak melampau nak tengok, boleh jerk pilih entry lain dalam blog ni klik lah 'older post' yerk..... hehe, tapi kalu tahan godaan, ok, boleh teruskan cuci mata.....

ini adalah koleksi masakan kasih sayang kat umah..... bila terasa nak salurkan kasih sayang pada keluarga melalui makanan, maka aku masak lah atau erti kata lain, dalam esbok ada bende nak di masak..... maka aku akan masak..... hehe boleh gitu kan.....

so, jom layan

v

v

v

v

v

Keropok Lekor
 made from Terengganu, abang ipar bagi masa kami balik sana awal tahun ritu.....



Bubur Nasi
special made by me masa my dear Hubby demam..... dia request tiap2 hari buat bubur sebab sedap..... isk mana maunya aku nak buat tiap2 hari, ni makanan time ada orang demam kat umah jerk boleh masak, time lain, kita makan menu lain yer dear.....
 


Nasi Putih, Tomyam Ayam, Kailan Goreng, Telur Dadar
aku wasap pic ni kat my family..... my Usu kata, macam beli kat kedai jerk.... hish, x baik kan..... gigih aku balik keje ajak Hubby singgah kedai beli daun limau purut ngan serai nak buat tomyam tu, ada dikatanya beli kat kedai.....



Ayam Madu Bakar
ahah, ini adalah menu untuk aku merasmikan Oven baru..... ngeh3, main buh jerk bahan dalam tu sebab x sempat nak google resepi, x sabo nak try..... tapi sedap rasa dia, cuma ayam keras..... kena belajar lagi nieh.....


 
 Nasi Goreng Tomyam Pattaya
belen nasi ayam digoreng menggunakan perencah tomyam tanpa ada sayur apa2 pun dan di bungkus dengan telur..... bungkus ker tu..... erm, hentam je lah labu..... pehtu tuang sos cili biar nampak meriah, kata Kak Long..... hehe



eh, ini menu anak dara masak tiap2 malam bagi kaman sejak beli ritu..... kena paksa makan wo..... kami redha jerk selagi hajat nak beli INI belum kesampaian.....



Pizza Megi
ha, ni latest yang aku masak malam semalam..... dalam esbok dah xder lauk nak masak..... jengah almari n terjumpa megi kari..... so dengan sepantas kilat otak berfikir nak buat apa dengan megi tu selain dari masak yang biasa guna air..... so, ada oven kan, kita gunalah kemudahan yang ada..... macam biasa, main campak2 jerk..... bakar 20 minit..... TING! done..... hehe

k, sekian

13 comments

February 7, 2013 at 8:44 AM

nyum2 sedapnya

February 7, 2013 at 9:02 AM

nak resepi ayam madu bakar kak..sedapnya tgk..nak2..

February 7, 2013 at 9:16 AM

hohoho..arini ramai pulak yg post gambar makanan. ni yg rase terliur ni. hahaha. sue rasa ayam madu bakar tu, masz kena kukus/rebus ayam tu dulu if xnak dia keras. kalau masak dlm oven mmg ayam akan keras. cer try buat cam yg sue suggest kan tu.

February 7, 2013 at 9:26 AM

woo..best2!..naseb x puasa..nyum2..;)

February 7, 2013 at 9:39 AM

semua nampak sedap...lagi2 bubur tu ngan ayam bakar madu tu mas....terliur lieya tgk tauuu...

February 7, 2013 at 10:00 AM

Kalau mas nak tahu kakak sekeluarga suka makan bubur tau. makan dgn ikan bilis kicap mcam tu sedap kan. kalau tak demam lagi sedap makan dgn kangkung tumis dan telur masin...

February 7, 2013 at 11:18 AM

akak paling terliur tgk pizza aisha..haha..gurau jer..akak maggi piza tu menyelerakan ditambah sos plak..dapp..

February 7, 2013 at 11:53 AM

mcm2 ko masak wei ... fuh ...

klu la aku pun rajin ... dah lama tak memasak ...

February 7, 2013 at 12:57 PM

waahhh.. tabik spring!!!
sis pon x bape rajin masak dah skrg.. mmg tak larat sgt2 bila sampai rumah.. mana nak settlekan keje rumah lagi.. masak lagi.. sudahnye masak nasi jer.. lauk beli kat kedai..

psstt.. lepas masz bagitau sis pasal offer oven masih jalan kan.. trus terjah tesco.. selamat dah beli..keh keh keh.. yang tak tahan siap sambar mixer skali..padahal bukan reti buat kek pon..muahahaha

February 7, 2013 at 7:05 PM

wah gebu jer den tgk kopok lekor tuh...yummy...

February 8, 2013 at 8:52 AM

Menyelerakan semuanye ni...terutamanye Ayam madu bakar tu..nyummms²..^^

February 8, 2013 at 11:44 AM

asal pepagi nie org tunjuk makanan nie..dh lah lapo nie...

February 8, 2013 at 4:58 PM

sedapnyer !

Post a Comment