^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

19.10.16

#throwback :: ekspedisi mendaki Bukit Broga, Semenyih

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum, 

awal bulan Ogos hari tu, opis ada buat trip mendaki Bukit Broga kat Semenyih yang famous amous tu..... ala2 nak bagi fit badan kan, so aku sesaje la join..... hurm, dah lama x beriadah kat tasik..... rasa macam susah je nak beriadah sejak dok Rawang ni, maklum tempat riadah yang besh2 sume jauh2..... huhu, alasan.....

erm, balik kepada cerita Bukit Broga..... kalau sesiapa yang pernah sampai ke puncak..... mesti best kan..... view sunrise atau sunset dia cantik sangat.....


 

tapi.....
gambar kat atas tu je yang mampu aku amek masa trip ke Broga hari tu..... pokok kelapa sawit yang terletak kat bawah kawasan parking..... haha

bukan apa, aku dapat naik separuh jalan je..... x boleh nak naik sampai atas..... x larat wooooo..... huhu, kecewa juga sebab x boleh nak bergambaran berposing posing di puncak.....

apa pon, aku bangga dengan kengkawan yang berjaya sampai ke puncak.....
aku nak repeat semula untuk sampai ke puncak?..... ehem, entah ye..... kena kuatkan fizikal dan mental betul2 nieh..... hihi

lepas ni, kita rajin-rajinkan diri beriadah kat tanah yang rata je la ek..... hehe

k, sekian

13.10.16

deko deko terataKami :: kunyit oh kunyit

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum,

lama dah tak cerita pasal deko-deko nye..... hehe, tak ada apa nak cerita..... angan-angan nak buat taman balkoni terbantut sebab haiwan peliharaan tak memberikan kerjasama yang sebaiknya..... bila lepas dalam wilayah yang ditetapkan untuk mereka, asik lah melompat keluar..... last2 Hubby masukkan mereka dalam sangkar je..... tak bagi lepas dah sebab mereka melanggar syarat2 yang ditetapkan..... haha..... nanti kita fikir cara lain untuk cantikkan balkoni ye.....

kali ni kita cerita pasal pokok-pokok yang semakin galak membesar kat garaj tingkat bawah..... Alhamdulillah, semua pon membesar bagai johan.....


 
ini pokok kunyit pemberian Mak, dah beberapa kali dituai daun nya..... bagi kat jiran sebelah n myUsu yang ada bekalkan masakan beliau ke food truck milik Along husband beliau secara harian di Sendayan.....



 
ini pokok ulam pegaga pemberian MIL, dari bekas plastik, aku dah pindah ke pasu besar, sekarang dah membiak ke pasu sebelah dia pula..... hampir2 juga dia nak masuk ke pasu bunga, tapi aku tarik akar yang menjalar tu, masukkan dalam pasu dia semula..... dah beberapa kali juga aku makan berulamkan pegaga nieh..... 

selain dari tu, ada juga pokok kacang panjang renek, dah beberapa kali juga dituai hasilnya, tapi sebab aku x berapa nak makan kacang panjang, so aku biar je tua n jadikan benih, benih tu aku bagi la kat sesiapa yang nak.....

pokok pandan pon sentiasa berjasa bila diperlukan..... siap boleh jadi tempat permainan dan teduhan kucing2 makcik sebelah lagi..... x pe lah, janji jangan rosakkan pokok tu sampai mati macam pokok kacang 2nd batch sebelum ni dah lah ye.....

ada juga pokok lada benggala, saja lah letak biji kat dalam botol air mineral 1 liter  yang aku recycle buat pasu..... eh eh, bertunas juga..... banyak pula tu..... ada lada benggala kuning dan merah..... tak tau aku nak alih ke mana, pasu dah tak ada..... pokok semakin membesar..... agak2 ada yang nak ke..... tapi kena datang rumah lah, sebab aku tak der bekas nak asingkan satu2 pokok tu, dalam satu bekas ada 7 8 pokok dalam tu..... huhu

erm, pokok bunga tak berapa nak ada, yang ada pon pokok ros jepun..... yang makin besar dan besar, sampai akar dah penuh dalam pasu, nak buang sayang, nak pindah pasu, macam yang aku cerita kat atas, pasu tak ada..... nak kena cari masa juga ni untuk gardening.....

nak cari pasu..... nak cari pasu.....

K, sekian


6.10.16

#throwback :: Sambutan Hari Raya Haji = Family Ghatering

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum,

 throwback lagi.....

sempena sambutan hari raya haji yang lepas..... dan juga sempena cuti sekolah..... Hubby ajak balik kampung beliau di Terengganu..... erm, dah lama juga kami x balik..... so, aku setuju je lah, lagi pon nanti cuti Hari Malaysia kami akan buat rombongan cik kiah family vacation ke Penang bersama keluarga belah aku..... yeeha!.....

 so, balik ke Kuantan dulu hari Sabtu, hari Ahad balik ke Terengganu bersama mertua dan adik ipar..... tidur kat rumah abng ipar..... nak dijadikan cerita, Sabtu tu pulak my Hubby tetiba bengkak tapak kaki kiri tanpa sebab..... tapi sebab nak balik kampung, maka beliau gagahkan jugak drive, dah la kereta manual, so kaki kiri kena juga guna untuk pijak pedal clutch kan..... alhamdulillah, selamat sampai ke Kuantan, dari Kuantan ke Terengganu esoknya, ada adik ipar yang boleh drive, so Hubby boleh lah rehat..... dan alhamdulillah, lepas dapat ubat, bengkak pon makin pulih dan hari raya tu, boleh lah Hubby tolong sesi penyembelihan lembu (abang ipar ambil satu bahagian) di masjid kampung maksu Hubby..... apakah nama masjid, aku dah lupa..... huhu



hah, atas ni sesi pemotongan dading korban untuk agihan kat rumah arwah tok, sekarang dah jadi rumah maksu..... ada sedikit bahagian abang ipar bagi ke maksu untuk dibuat menu kenduri tahlil lepas asar pada hari raya ritu.....

meriah rasa time masak2 tu, walau penat..... lepas maghrib baru kami balik rumah abang..... esoknya kami melawat ke rumah makcik, pakcik sebelah abah Hubby..... dari pagi sampai ke petang kami berjalan..... then esoknya (rabu) kami balik ke KL.....

sampai ke KL, shopping barang2 persediaan untuk vacation..... pehtu nak kena kemas rumah juga sebab khamis keluarga belah aku pula nak datang ke rumah sebagai pit stop sebelum memulakan family vacation kami ke Penang.....

 apa cerita vacation kami..... nanti aku share ye.....

K, sekian

29.9.16

#throwback :: Menu Western Di Hospital Selayang, Selangor

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum, 

Orang lain buat throwback, dia pon nak jugak.... hihi, mood kejap timbul kejap tenggelam..... tu yang nak buat entry throwback jerrr..... cerita apa kejadian yang berlaku sebelum-sebelum ni..... kita share apa yang perlu di share je lah ye..... meh share satu cerita dulu.....

 Awal bulan ritu, aku kena admitted di Hospital Selayang, Selangor..... ada masalah kesihatan sikit..... hampir seminggu aku admitted, last2 belum cukup dos ubat yang doktor bagi, aku dah mintak keluar sebab tak tahan sakit yang amat setiap kali masuk ubat ikut jarum, tangan kiri kanan pon dah bengkak kesan kena cucuk jarum..... nasib baik lah doktor pakar tu dengar rintihan aku yang kesakitan ni..... akhirnya dia benarkan aku keluar tapi dengan mc 2 minggu dan makan ubat tak boleh skip.....

Alhamdulillah, sekarang dah makin pulih..... nanti bulan depan ada appoiment lagi untuk tengok perkembangan bahagian yang sakit tersebut.....

 Dah, tak yah lah cerita banyak2 kan..... just nak share menu yang aku order masa sehari sebelum aku keluar hospital..... sesaje gatal order menu western untuk hari tu..... wah, tak sangka sedap pulak..... biasa aku order menu Melayu je sebab aku ada masalah gastrik yang teruk, so tak boleh nak makan suka2 hati, menu kena tengok dan jaga..... karang dah sakit..... huhu, hanya mereka yang mengalami yang mengetahui macamana rasa nya.....



 
inilah menu western yang aku order..... chicken chop..... set lengkap siap ada mushroom soup.....

Boleh lah kami makan bertiga chicken chop tu, my dear Hubby ada beli nasi goreng cina, kut2 lah menu ni tak dapat memenuhi selera aku kan..... tapi alhamdulillah, sedap..... kentang aku bagi my princess Aisha, soup n coselow Hubby makan, ayam aku makan cicah kuah kacang panggang tu.....

Sebelah pagi untuk breakfast pon aku order western, dapat macaroni goreng..... pon sedap juga..... rugi pula rasanya sebab tak order western hari2..... haha.....

Apa2 pon, aku seronok sepanjang admitted hari tu sebab dapat rakan sebilik yang friendly, KakJun dok katil sebelah n KakPrema (india) dok katil depan, kami dah macam keluarga, makan pon boleh share, tengok tv pon sama2, siap Hubby ngan suami Kak Jun boleh keluar jalan2 ke Selayang Mall sesama..... buat hilang bosan sebab dia dari Lumut, Perak, masuk lagi awal dari aku..... so, Hubby ajak lah dia jalan2 sebelum balik ke Lumut.....

Terima kasih kepada staff & doktor Hospital Selayang yang layan aku n family sepanjang aku stay kat situ..... cuma bila nak penuhi hari appoiment je nanti, mesti bercinta nak tunggu nombor giliran dipanggil, maklum, pesakit ramai kan..... anywhere, semoga semuanya dipermudahkan..... Inshaa Allah.....

Ok, cukup setakat ni ye..... ada cerita lain nanti aku share.....

K, sekian.

27.9.16

Nana the purple teddybear

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum, 

 
 

Hai, nama saya Nana.
Nama tuan saya Aisha.
Tuan saya dapat saya, masa Mama tuan saya masuk hospital awal bulan hari tu.
Masa gambar ni diambil, saya baru je berusia 2 jam bersama tuan saya. Masa ni, saya tengah teman tuan saya dan Mama beliau untuk makan malam di hospital.  Tuan saya suka suap saya dengan makanan, apa2 je lah yang beliau makan, dia mesti akan suap saya juga.
Saya saaaaayang tuan saya sebab beliau suka main dengan saya.

K, sekian

4.7.16

Salam Aidilfitri 2016

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
assalamualaikum,




tangan dihulur tanda ingatan,
jari disusun tanda kemaafan, 
moga ikatan terbina terus berkekalan,
 dengan penuh takzim kami ucapkan,

v

v

v

v

 



 sekian

20.5.16

Exam 3 minggu berturut-turut

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Assalamualaikum, 

 

 hurm..... lama x mencoret kat sini..... mood kelaut lorrr..... huhu

sekarang ni tengah minggu exam untuk anak dara.....
3 minggu berturut..... hah dah macam exam kat U dah, padahal baru darjah 2.....

hurm, kalu sebelum ni ujian pentaksiran paling lama pon 2 minggu je..... kali ni panjang betul tempoh masa.....
bukan apa..... exam sekolah kebangsaan + exam sekolah agama.....
minggu pertama exam sekolah kebangsaan mula, minggu kedua exam sekolah kebangsaan baru habis, sekolah agama pulak baru nak mula, minggu ketiga barulah exam sekolah agama habis iaitu minggu depan.....

hurm..... setiap hari amek dari taska, aku akan tanya, samada anak dara boleh x jawab soalan periksa kat sekolah tadi.....  relax je dia jawab, "Boleh la mama, tapi x taulah dapat A ke x"..... hihi
aku x target apa2 pon, yang penting dia nak belajar..... aku pon x der lah pandai mana pon dulu, tapi Alhamdulillah, sekarang dah boleh hidup bersederhana.....

yang penting, happy dengan keluarga tersayang.....
habis exam, moh kita balik kampung sambil jalan2 ye.....

k, sekian


28.3.16

deko deko terataKami :: taman balkoni ~ pagar siap cat

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,


nak share sikit pasal taman impian aku..... taman balkoni a.k.a balcony garden..... sekarang ni tengah set-up sikit sikit taman balkoni kami tu..... x boleh la nak buat sekaligus, sume pon kena selaras dengan bajet yang ada kan..... lagi pon, kami buat sendiri taman balkoni ni..... tak guna khidmat kontraktor pon, rasanya lagi jimat kan..... cuma kena kuatkan semangat dan tenaga je..... in shaa Allah, semua akan berjalan lancar seperti yang dirancang.....

sebelum ni, si arnab kami just lepaskan je berlari2 kat seluruh balkoni kami, tapi tetiba terfikir untuk hadkan ruang untuk mereka, ye lah, sambil dorang berlari, dorang akan lepaskan najis dorang merata2, so untuk hadkan ruang untuk menyapu n mencuci najis dorang ni, maka kenalah wujudkan had kawasan untuk mereka berlari.....

so, untuk progress pertama, kami dah bangunkan ruang untuk haiwan peliharaan kami iaitu si Anna, Joey dan anak2 mereka..... just buat simple saja..... mana yang termampu n seringkas kami boleh buat..... sebelum ni ada yang x dapat bayangkan macamana balkoni ni aku nak transform jadi taman kan..... so aku share sikit.....

luas balkoni (ye, balkoni di tingkat atas terataKami) adalah lebih kurang 10 kaki x 20 kaki..... suku daripada tu kami peruntukkan untuk ruang si arnab..... selebihnya nanti akan dibangunkan taman dengan rumput, pokok2, settee dan kalau ada rezeki nak buat water fountain..... hehe, impian sejak memula beli rumah ni.....




 


atas ni adalah sebahagian balkoni terataKami..... aku amek gambar dari hujung pintu keluar ke balkoni..... yang berpagar tu lah kawasan untuk si arnab berlari2an..... luar pagar tu sebelah kanan tu lah nanti aku nak letak pokok2 n water fountain..... hihi
sebelah kiri pula nak letak settee @ kerusi yang sesuai untuk sebuah taman, sambil lepak2 boleh tengok rabbit berlari2 dalam pagar tu kan..... ngeh3, verangan nieh.....
balkoni boleh di akses dari ruang keluarga kami.....





pandangan dalam kawasan berpagar dari dekat.....
dalam tu ada tikar getah, senang nanti nak cuci najis yang ditinggalkan si arnab bila kami lepaskan dorang dari sangkar..... pagar yang kami buat sendiri..... masa ni belum cat lagi..... ambil masa 2 hari nak dirikan pagar ni..... maklumlah, amatur buat kerja kan..... tapi kayu tu minta kedai potong siap2, kami bagi ukuran je, sampai rumah, tinggal paku2 dan pasak kat tile bawah.....

owh, perasan x ada tunggul kayu dalam tu..... kami berusaha cari tepi2 jalan, pokok2 yang MPS tebang, cari tunggul yang konon2 cantik n sesuai untuk si arnab buat main gigit2..... cuci, bersihkan n campak je letak dalam tu sebagai added value.....






inilah rupa kasawan erm kira kandang kut kan.....
kandang arnab kami..... pagar tu baru sebelah kanan siap cat, tapi masa entry ni publish, dah siap cat sepenuhnya, alhamdulillah..... ada pintu kecil untuk kami keluar masuk bagi tujuan cucian atau nak join si arnab main kejar2 dalam tu..... hehe

simpel je kan..... so next step adalah nak bangunkan taman sebelah luar kandang pula.....

erm kos nak buat kandang ni.....
aku share sikit ye.....
  • kayu saiz 2"x2"x10' - RM9.00 - 1 batang (kami suruh kedai potong 2', so dapat 5 batang)
  • kayu 3/8"x1 4/8" x 7' - RM4.50 -17 batang (kami suruh kedai potong 2', so dapat 51 batang + scrap 17 batang)
  • sand paper - RM1.00 - 6 helai (tapi guna cuma 2 helai sahaja)
  • cat kelabu 1 liter - RM20.00 - 1 tin (ada baki suku tin)
  • berus cat - RM2.00 - 2 batang
  • paku 1" - RM1.00 (kira timbang, x tau berapa berat sebab Hubby yang beli, tak habis guna pon)
  • tikar getah - RM10.00 semeter - 3.5 meter
total perbelanjaan lebih kurang RM160.00 termasuk GST 6%
agak2 mahal ke tidak ye..... x tau lah, janji dah siap n kami puas hati sebab kami yang buat sendiri..... dengan mylilPrincess Aisha pon join tolong juga..... ni kira sebagai family time together juga kan.....

owh, yang bidai tu, kami beli asing..... beli kat kedai kat Nilai 3..... saiz lebar sikit RM40.00 dan yang kecil RM30.00 harga lepas diskaun..... kedai ni pon kawan meja sebelah aku yang bagitau...... boleh dapat murah..... hehe kalu nak tau apa nama kedai tu, tanya kat dia ye, aku dah lupa dah sebab dia sent gambar kad kedai tu kat aku, cari2 dalam phone, gambar kad tu dah x jumpa..... huhu.....

so, inilah cerita sikit progress taman balkoni yang kami sedang bangunkan..... projek bermula pada 12 Mac 2016..... kena catat kat sini, nak kira berapa lama masa kami ambil untuk complete kan projek ni..... hehe

 erm, ari tu dah kenalkan anak2 Anna dan Joey kan, ni nak share mereka berdua pula.....

v
 
v

v

v

v




 

Joey & Anna
Joey si jantan warna perang atas sangkar..... Anna si betina hitam putih dalam sangkar.....

cubaan Joey nak melompat melepasi pagar yang kami baru buat melalui sangkar Anna..... erm, nampaknya x boleh letak sangkar dekat dengan pagar, nanti sorang boleh lompat pagar tu..... hihi

k, sekian

pssst : projek binaan taman balkoni diteruskan untuk mencari pokok n rumput pula..... jom survey, kalau ada yang berkenan dengan bajet, boleh lah shopping..... hihi



24.3.16

haiwan peliharaan :: presenting!!!!! kaka & kiki

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,

 sebelum ni cerita je pasal haiwan peliharaan baru kami si Kaka & si Kiki kan..... x der pon nak share gambar dorang..... kalu ada gambar pon, pinjam dari internet..... huhu sorry ye kengkawan


tapi sebab tak nak kenangan memelihara haiwan peliharaan kami tu dari kecil hilang..... so, aku berusaha rakamkan gambar dorang guna incikNik Hubby yang dah masuk dalam peti ais lama dah..... hehe mujur boleh guna lagi, so apa lagi..... klik klik lah aku ngan Kaka & Kiki..... Aisha bangun pagi, dia pon join sekali..... eh makin rancak lah kami berposing nagn Kaka & Kiki..... hehe

maka, meh aku perkenalkan pada mereka berdua.....

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

 tada!!!
 perkenal kan!!!!!

Kaka & Kiki

Kaka - arnab cumel warna hitam sebelah kiri gambar
Kiki - arnab cute warna perang di sebelah kanan gambar pose dengan mylilPrincess Aisha yang kiut miut jugak..... hehe

  hurm, daripada 7 ekor, tinggal 2 ekor je ni yang masih bertahan, dan harap mereka terus bertahan dengan kami..... in shaa Allah..... sekarang ni, kami sedang berusaha nak buat tempat tinggal dorang kat balkoni terataKami (in shaa Allah ada masa nanti aku share)..... sementara tu, dorang ni kami letak dalam bekas akuarium ikan yang dah x guna dah..... dalam tu letak hampas kayu beli kat kedai haiwan, biar dorang selesa..... harap2 lah kan..... hihi

sekali sehari kami akan susukan dorang ngan ibu dorang si Anna..... kami pangku Anna, then letakkan Kaka & Kiki kat perut Anna supaya dorang boleh menyusu..... setakat ni alhamdulillah berjaya..... kalau hujung minggu, kami susukan dua kali sehari..... nanti dah tiba masa yang sesuai, kena la cuba bagi pallet pula.....atau pon daun alfafa untuk tujuan tumbesaran dorang..... moga mereka semakin membesar dengan sihat bagai johan..... boleh kami anak beranak gomol2 dorang..... hehe

k, sekian


pssst : sorry la, sekarang ni asik ler cerita pasal arnab aku ni, terlebih excited sebab ada haiwan peliharaan yang boleh dipegang2 dibelai2, sebelum ni just ada ikan ngan kura2 je, dorang dok je dalam akuarium kan, x kan nak belai2 dorang kan, macam x sesuai jerrrrr..... hihi
ada cerita lain nanti, aku selit2 juga ye.....


21.3.16

deko deko terataKami :: projek taman balkoni - water fountain

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum, 

sekarang ni tengah buat projek Taman Balkoni di terataKami..... kisah ni bermula bila ada haiwan peliharaan yang kami bela dan kami tempatkan di balkoni rumah kami.....

ha, ada sesiapa berani letak haiwan peliharaan di balkoni rumah..... sebelum ni aku dah cerita kan pasal arnab yang kami bela..... sekarang ni concern kami adalah kepada si arnab anak beranak..... ikan n kura2 masih lagi dalam peliharaan kami, cuma perhatian lebih kepada arnab sebab ikan ngan kura2 senang control, dok je dendiam dalam akuarium..... tapi tidak bagi arnab, dorang nak space untuk lari2..... so, moh ler kita buat taman untuk dorang lari2 yer.....

oleh yang demikian (eceh ayat skema), berdasarkan drawing yang aku conteng2 n bagi kat mydearHubby bulan lepas, dalam taman kami akan ada air terjun.....
pic from google

 lebih kurang macam gambar kat atas ni lah air terjun a.k.a water fountain yang digambarkan.....

so, sekarang ni aku tengah survey mana nak dapat air terjun yang murah n x besar sangat, muat untuk balkoni kami yang luas nya cuma lebih kurang 20' x 10' jer..... tapi suku dah bagi kat arnab untuk dorang lari2.....

selain dari air terjun, nak cari juga pokok2 berdaun yang senang di jaga..... nak letak kat balkoni juga..... kalau dulu, kat balkoni ada pokok lavendar n pokok zebra, tapi kedua2 dah mati, mungkin x cukup kasih sayang dari kami..... huhu
sekarang yang tinggal cuma pokok kaktus Mai jer... itu pon macam dah x terjaga, nak tukar ke pasu besar x dapat2, hurm, kena ke nursery lah baru boleh nak deko deko semula kat balkoni nieh.....

moga2 dipermudahkan lah hasrat kami nak menjadikan balkoni kami sebagai taman demi haiwan peliharaan kami nieh..... hihi

secara adilnya sekarang, kami 3 beranak ada haiwan jagaan memasing. aku lebih kepada penjagaan kura2, mydearHubby lebih kepada penjagaan ikan n mylilPrincess Aisha lebih kepada penjagaan arnab, upsss belaian sebenarnya, bagi makan, cuci sangkar tetap tugas Papa hehe..... siap baby arnab yang 2 ekor tu tu di bawa main kat atas katil tau..... hehe, x pe la nak, janji jangan sampai kencing berak sudah.....

so, misi sekarang adalah hunting for somehitng @ taman balkoni terataKami.....

k, sekian


17.3.16

haiwan peliharaan :: kisah kiki & kaka

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,
~awas, cerita tanpa gambar~


 hari ini, hampir 2 minggu rumah kami diserikan dengan baby baru..... upsss bukan baby aku ye, tapi baby arnab yang baru kami bela di awal tahun hari tu.....

memula baby ada 7 ekor, tapi dari sehari ke sehari, seekor demi seekor mati. aku x tau sebabnya, tapi yang pasti ibu si arnab yang diberi nama Anna, x mahu menyusukan baby beliau..... sedih juga kami anak beranak bila balik kerja, tengok dalam sangkar (sangkar yang berasingan dengan Anna) ada baby arnab yang dah x bergerak..... huhu

lpas 1 minggu, mydearHubby ajak pergi kedai haiwan peliharaan, katanya nak beli susu yang boleh bagi baby arnab menyusu..... aku baca kat internet, ada jenis susu arnab tapi aku lupa apa namanya..... bila sampai kedai, tokey kedai cakap x der susu arnab, tapi kami ditawarkan untuk cuba bagi susu kucing, katanya sama je.....

sambil2 cerita pasal susu, kami share cerita pasal penjagaan baby arnab sebab tokey kedai tu pon ada bela arnab juga....


kata beliau ;
  • baby arnab yang baru lahir x boleh di pegang dengan tangan. sebab kalau kita pegang baby tu, nanti bau tangan kita akan lekat pada baby dan ibu arnab dah x nak dengan baby dia.
  • kalau nak juga pegang, kena pakai sarung tangan. kecuali kalau arnab dah beranak banyak kali, so bau kita dah sebati dengan arnab, so x der masalah nak pegang baby dia.
  • asingkan ibu arnab dengan arnab jantan, sebab nak bagi ibu arnab selesa nak jaga anak nya.
  • jangan bagi ibu arnab stress, kalu x nanti, dia makan baby untuk tujuan protection.
  • cuba untuk bagi susu dari ibu arnab, untuk bagi nutrisi tumbesaran kepada baby. 
  • dalam masa seminggu, baby dah tumbuh bulu, tapi seblum tu, baby kena duduk kat tempat yang hangat, sebab baby arnab x der bulu nak lindung badan dari kesejukkan. (masa ni aku geli nak pegang sebab x der bulu, tapi mydearHubby n mylilPrincess Aisha relax je pegang..... huhu)
  • dalam masa seminggu juga, baby arnab dah boleh nak tumbuh gigi,
  • dalam masa 2 minggu, baby arnab mula nak buka mata.
  • dalam masa 4 minggu, dah boleh bagi baby arnab makan pallet khas untuk baby atau daun hay (daun sahaja) sebab gigi dah kuat.

ok, tu antara yang dikongsi oleh tokey kedai haiwan peliharaan yang kami g ritu..... ok juga penerangan dia bagi..... lama juga kami menuntut ilmu dengan beliau..... kalau boleh nak dok kedai tu lelama lagi n belajar cara nak bela baby arnab.....

sekarang ni, daripada 7 ekor yang dilahirkan oleh Anna, tinggal lagi 2 ekor je yang masih bertahan..... Alhamdulillah, ada juga yang bertahan kan..... dan nama dorang adalah Kiki (bulu warna perang) & KaKa (bulu warna hitam)..... dedua pon nama mylilPrincess yang pilih..... kami follow je.....
erm, gambar mereka belum boleh nak share kat sini..... masih dengan alasan yang sama iaitu gambar x boleh nak transfer dr phone ke PC..... sedey huhu

sekarang juga, kami dalam proses untuk meng'upgrade balkoni kami (ruang kami tempatkan arnab2 kami si Anna, Joey, Kiki & Kaka) dari sebuah balkoli kosong kepada balcony's garden atau taman balkoni..... hajat nak share kat sini, nanti ada masa n gambar, aku share ye..... buat sikit2 je ikut bajet yang ada..... janji nak biar arnab2 kami selesa..... hihi

nak google lagi pasal arnab n pasal taman balkoni nieh..... moga taman impian jadi kenyataan..... aamiin.....

k, sekian

8.3.16

deko deko terataKami :: tambah haiwan peliharaan

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

assalamualaikum,


erm agak2 kan..... ada yang ingat x entry aku sebelum ni pasal 'arnab sebagai haiwan peliharaan'..... hehe, sebenarnya sekarang ni kami dah pon jadikan haiwan tersebut sebagai haiwan peliharaan kami.....
so sekarang di terataKami ada 3 jenis haiwan peliharaan.....

1. Kura-kura - hadiah Nyai mylilprincess Aisha
2. Ikan kaloi - hadiah dari kawan opis Mai (dah menemui ajal) dan kami gantikan dengan ikan kecil lain
3. Arnab - hadiah dari boss mydearHubby (1 jantan, 1 betina)

pic from google

jadi bermula 16 Januari 2016 yang lalu, jadilah dua ekor arnab itu sebahagian dari keluarga kami.....
jantan diberi nama Joey, betina diberi nama Anna..... kedua-dua nama diberi oleh mylilprincess Aisha..... seronok dia main dengan arnab2 tu, kalau hujung minggu, bangun tido je, terus je ke balkoni nak main dengan arnab walau arnab2 tersebut masih lagi malu2 dengan kami.....
sekarang, setelah lebih kurang 3 bulan kami membela arnab tersebut, maka pada 5 Mac 2016, bertambah lagi ahli keluarga kami..... mereka telah melahirkan anak seramai 7 ekor..... tapi malangnya pagi semalam kami tengok dah tinggal 4 ekor sahaja, lagi 3 ekor mati sebab x cukup susu mungkin..... harap2 yang lain ni berkekalan lah sampai besar..... in shaa Allah.....

sekarang ni, kami suami isteri tengah belajar dan mencari maklumat cara2 penjagaan arnab kat internet dan juga kawan2..... kalau ada yang nak share, just drop je kat komen ye..... tq in advance.....

k, sekian


pssssst : dalam proses untuk naik taraf balkoni nak jadikan taman impian..... moga dipermudahkan.....



17.2.16

deko deko terataKami :: taman impian

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum,


menjadi salah satu wishlist di tahun 2016 ni untuk mewujudkan taman impian di terataKami..... pelan2 kayuh, in shaa Allah akan jadi kenyataan satu hari nanti..... aamiin.....
 
 nak share koleksi pokok bunga Ros Jepun yang ada kat umah..... orang lain dah berpasu2 tanam, aku baru nak berjinak2..... itu pon dengan bantuan mak mertua di Kuantan..... hihi
terima kasih buat beliau..... setiap kali kalau kami balik kampung n ada bunga baru, dia akan bagitau aku..... aku apa lagi, dengan senang hati mengutip batang2 Ros Jepun untuk semaian di terataKami pulak.....




atas ni antara koleksi yang ada..... Alhamdulillah, bila hujung minggu dapat tengok bunga ni berkembang, berkembang juga lah hati n semangat aku nak menanam pokok ni.....
kena tunggu hujung minggu baru boleh ngadap bunga Ros Jepun ni kembang lelama sebab hari biasa aku kerja..... maklumlah bunga ni kembang waktu pagi je kan..... bila aku balik keje, mesti dah kuncup..... kecewa aku tau..... huhu

tetiap hari aku tengok n kira berapa kuntum bunga yang akan kembang hari tu, tapi macam biasa, bila balik keje, dah pon kuncup..... tapi bila hujung minggu datang, memang aku x lepaskan lah peluang nak ngadap bunga ni kan.....

kat umah sekarang ni, ada yang aku gantung, ada yang letak kat bawah, ada yang letak atas pagar, ada yang pasu kecik, pasu besar, bulat, kotak..... seronok tengok hasil tanaman membuahkan hasil kan..... semangat nak menanam makin membara, lagi-lagilah ada orang tersayang yang menyokong n membantu bila bantuan diperlukan..... hehe

sekarang ni tengah ushar pokok2 renek lain untuk di tanam, nak buat taman impian katanya kan..... masih mensurvey pokok yang cantik n mudah di jaga..... tapi kena tambah stok tanah dulu, sebab stok tanah kat umah yang di import dari kampung aku dah nak abes.....

so, nak berjaya, kenalah usaha kan..... moga impian menjadi kenyataan.....

k, sekian


15.2.16

Tips Membeli Kids Shoes Online

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Assalamualaikum, 


Dah lama rasanya x shopping online ni…..



Sejak akhir-akhir ini, trend membeli-belah secara online makin digemari oleh ramai pengguna lebih-lebih lagi bagi mereka yang menetap di ibu kota dan yang sentiasa sibuk bekerja kan..... termasuklah aku ni ha..... Berbanding dengan situasi 5 atau 10 tahun yang lalu, segalanya harus dibeli terus di kedai dan trend online shopping ini terlalu asing dikalangan para pembeli. Kini, dari koleksi barangan fesyen, barangan elektronik hinggalah barangan dapur, semuanya boleh dimiliki dengan mudah melalui transaksi online. 

Bagi golongan ibu-ibu yang bekerjaya pula, ini merupakan salah satu kaedah pembelian yang paling mudah dan efektif serta dapat menjimatkan masa mereka. Dengan proses pembelian online yang mudah ini membolehkan mereka membuat pembelian dengan pantas dan selamat. Duduk je depan PC, pilih2 pehtu bayar….. dah siap, tunggu je la barang sampai depan pintu….. 

Pastu ada abang hemsem datang, Ting!! Tong!! “Puan, ada barang untuk Puan…..”




So, aku nak bagitau ni, ZALORA Malaysia terpanggil untuk membawakan pelbagai pilihan barangan fesyen yang berkualiti dari jenama-jenama antarabangsa dan tempatan dengan lebih dekat kepada para pelanggan setia termasuk kengkawan semua. Bagi anda yang masih belum pernah membeli-belah di laman web ZALORA, kini anda boleh membeli koleksi barangan kanak-kanak seperti pakaian dan kasut. 

Klik pada kategori kids pada laman web ZALORA dan anda akan diberikan beberapa pilihan kategori yang lebih kecil (kanak-kanak perempuan, kanak-kanak lelaki, bayi dan lain-lain).  Senang kan…..

Dan sedikit tips untuk anda yang baru pertama kali ingin membeli barangan kanak-kanak seperti kids shoes online misalnya, baca dulu deskripsi barangan yang terdapat pada laman web untuk mengetahui material yang digunakan untuk membuat kasut tersebut. Dengan itu anda boleh mengagak sama ada kasut tersebut selesa dipakai atau tidak. Kulit kanak-kanak adalah lebih lembut dan sensitive, oleh itu berikan mereka kasut yang lebih lembut dan selesa dipakai. 




Seterusnya, ukur kaki anak dengan pembaris atau benang macam gambar kat atas tu untuk mendapatkan ukuran yang tepat. Jangan beli kasut yang bersaiz terlalu kecil untuk mengelakkan kaki melecet. Namun jika anda terbeli kasut yang tidak menepati saiz sebenar, anda boleh membuat penukaran secara percuma di ZALORA selama 30 hari selepas tarikh pembelian. Selamat membeli-belah!

Jom sesame kita survey n beli kasut…..


  k, sekian