^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

27.6.14

Home » , » apa itu DEBIT ADVICE Maybank

apa itu DEBIT ADVICE Maybank


assalamualaikum,


last jumaat sebelum kita mula berpuasa next week..... moga semuanya berjalan lancar dan diberkati..... inshaa Allah.....

erm, hari Jumaat yang berkat ni nak membebel sikit..... last 2 days = 25.6.2014..... saje cek maybank akaun, bukan nak cek gaji dah masuk ke belum sebab gaji dah masuk dah sebelum ni... hihi, alhamdulillah

tapi saje la cek, n kalu rajin nak bayar bil2 untuk bulan ni..... sekali tangan macam gatal nak cek transaction..... tengok2 adalah pulak benda pelik yang aku baru tahu nieh.....





DEBIT ADVICE - RM8.00
ditolak pada tarikh aku buka internet banking ritu..... ish, macam pelik sebab sebelum ni x pernah kena..... aku try google cari info..... nak call khidmat pelanggan malas..... dah petang kan, lagi pon macam x der la sampai beratus2 kena tolak tu kan..... walaupon terkejut tapi cuba tenangkan hati.....
smile..... hihi

 cari punye cari, google punye google, jumpa info yang paling aku rasa boleh percaya sebab disertakan dengan perbualan telefon dengan pihak bank..... dan mudah untuk aku faham.....



 jom baca.....
sumber : gmeyzpurple

 so, kesimpulannya Debit Advice dikenakan kepada pengguna Maybank Kad Debit (yang boleh byar guna kad ATM tu) yang tiada had pengeluaran duit..... charge akan dikenakan setahun sekali..... 

erm, no wonder lah kan sebab aku memang mengguna tegar debit kad nieh, pi beli barang2 kat kedai yang mana buleh guna debit kad ni, aku guna jerk..... sebulan ada lah 4 5 kali aku guna di lain2 kedai..... kalaulah kedai runcit Thiam Kee kat umah tu boleh guna debit kad ni, rasanya aku guna jerk..... hehe sebab aku malas nak bawa cash bebanyak..... takut kena rom***..... huhu

aku start guna debit card ni dari tahun lepas 2013..... kiranya mulai dari sekarang aku kena redha lah untuk akaun kena debit sebanyak RM8.00 setahun..... sebab aku guna khidmat itu.....
redha.....

tapi kalau amount lain dari RM8.00, ha yang tu cas lain pulak yerk kengkawan.....

k, sekian

17 comments

June 27, 2014 at 9:00 AM

great sharing

June 27, 2014 at 3:53 PM

zura x guna Maybank.. guna public bank n CIMB bank jer.. tapi x pernah cek sgt detail akaun.. x pasan ade tolak ke tak.

July 5, 2014 at 6:55 PM

ooo br tau

January 18, 2015 at 12:44 PM

kalau kena tolak RM31 debit advice pasal apa pulak ye ?

February 2, 2015 at 7:33 PM

sis, sy guna m2u, tgk2 dah dua kali *yg perasan la* kne tolak debit advice. ada rm8, ada rm12.. pelik.. guna transfer duit pon ade pnolakan. hurm.

February 6, 2015 at 12:51 PM

@Am momok alamak, sorry, x pasti la pula kenapa ye?

cher tnya pada pihak bank, mana tau dapat jawapan...
;)

February 6, 2015 at 12:52 PM

@waniey20~ mungkin dia ikut berapa kerap penggunaan kad debit kita dalam setahun. tu yang amount berbeza-beza.

February 25, 2015 at 8:49 AM

Baru je kena smlm, tq info sis. Tak pyh nk call customer service. Hehe.

March 29, 2015 at 11:00 AM

Semlm ak kena jgk. Rm81 beb ap ni..apasl maybank nak chaz tngi tinggi..setkt ak guna debit transaksi... x smpai pon ratus smnjak thun 2010

March 30, 2015 at 3:57 PM

Saya lagilah byk rm1170 !!!! Call customer servis, tak dpt2 lg. Huhuhu....

May 27, 2015 at 10:29 AM

27/05/2015, Baru Kena Tadi Kak. Bukak M2U Terkejuk Beruk Jugak Lah. Aku Guna Beli Apa Tolok RM8.46sen Ni. Bila Baca Ni Baru Tahu DEBIT ADVICE. Tapi Yang Pelik Kenapa Saya Kena 46sen Tu. Bila Fikir Balik Owhh.. GST Kowt. :D

May 28, 2015 at 11:42 AM

@cc hah betul la tu. ada GST 6%...

October 9, 2015 at 2:29 PM

pun sama baru je kena tadi . call customer care banyak pulak stepnye . leceh betul . last2 google je . selama pkai debit card ni rasanya ni first time kot kena deduct . thank you for your info

November 6, 2015 at 7:19 AM

same lah. bru je pagi ni perasan rm8.46

December 4, 2015 at 11:31 AM

Saya juga kena, rm8.46 bengang je dulu xde skrg ni bank pun dah pandai nk dpt untung dr aspek lain, balik2 semua hentam pada pengguna, kita ni rakyat makin lama makin kena tindas😩

February 27, 2016 at 7:24 PM

Thanks for the info..selama ni guna x pernah pulak kena cas mcm ni..da guna dr memula tukar kad debit ni..nk cari la terma & syarat guna kad debit ni. Mane tau tibe2 ade cas tersembunyi yg lain.

May 30, 2016 at 6:26 PM

Kena gakk😂😂😛

Post a Comment