^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

3.1.14

Home » , , , , » *masak masak ~ Agar-Agar Milo (mudah tanpa susu sejat)*

*masak masak ~ Agar-Agar Milo (mudah tanpa susu sejat)*


assalamualaikum,

 erm, dah lama x share resepi kan..... bukan x maska tau, tapi biasa masak yang mudah2 jerk..... main campak2 jerk, janji ada rasa, janji bolah makan..... so balun jerk..... hihi

so kali ni nak share resepi yang sangat mudah..... mudah x mudah pon, aku google resepi kat tenet..... hihi
dapat dari www.krazl.com.....



eh, bukan nak share resepi ni.....
ini chichen burger dari Rock Salt Grill & Coffee..... kawan sebelah belanja last Friday.....
tq my friends, murah rezeki ko.....


ha, ni pon bukan resepi yang aku nak share.....
ni menu last Sunday, dah lama x bernasi lemak di hujung minggu, so minggu lepas buat nasi lemak, since pokok pandan Junah (my Mak) dah semakin membesar dengan jayanya.....


 ha, ini lah dia resepi yang aku nak share.....


Agar Agar Milo

Bahan2
10 gram agar agar tali
750 ml air
2 senduk gula
3 senduk milo
1 sudu nescafe (aku x letak sebab x suka)
1 senduk susu pekat manis
250 ml air panas

Cara2 buat
1. Dalam periuk, didihkan agar-agar dengan air dan gula (aku lebihkan air sikit (30 ml) biar agar2 tu lembut n slruppp bila di makan)
2. Sementara itu dalam bekas lain, bancuhkan milo, nescafe dan susu pekat dengan air panas
3. Selepas agar2 yang di didih hancur, tapis ke dalam campuran milo yang di bancuh tadi, kacai biar sebati
4. Kemudian tuang ke dalam bekas yang disukai, biar sejuk seketika sebelum di simpan dalam peti sejuk
5. Keluarkan bila agar2 dah mengeras n boleh lah di makan


aku kata resepi ni mudah sebab agar2 ni x gunakan susu cair/sejat untuk buat, sebab kat rumah aku xder stok susu cair/sejat tu.....

wah..... memang heaven lah makan agar2 yang baru keluar dari peti sejuk ni..... hihi
Aisha suka, Mama gembira.....

k, sekian

pssst : agar2 tali tu ada belen lagi, erm nak buat agar2 apa yang mudah yerk.....

7 comments

January 3, 2014 at 12:10 PM

sedapnya

January 3, 2014 at 1:02 PM

@Nurzakiah Hanum tau tak pa.. anum try.. pastu kasi alkisah skit.. haha

January 3, 2014 at 1:04 PM

kalu mkn sejuk2 mmg pejam2 mata dibuat nyer

January 3, 2014 at 3:49 PM

sedapnyeeee... makan di waktu tengah hari memang heaven!

January 7, 2014 at 10:22 AM

ceh masz..kejam tau..sebelum tgk agar2 milo tu kene tgk makanan lain yg sedap2 hahahaahaha.....tak memasal teliur tau!

lieya suke gak agar2 milo nih....sedapnye lahai sejuk2...

July 6, 2014 at 6:07 PM

Yes ! Mak aku buat agar2 milo...................... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

January 23, 2015 at 12:53 PM

assalam sis,tq kongsi resepi..td sy nk buat agar2 puding roti,tp susu cair plk takde kt umh.search tuk agar2 guna bhn2 yg ada kt unh ni,terjumpa blog sis..tqvm..dh siap pun agar2 milo sy..TQVM...

Post a Comment