^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30 June 2012

*nak hadiah? klik sini*

1 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

jom pilih bunga telur
n
dapat hadiah


k, sekian


29 June 2012

*Floria 2012*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 


kini kembali lagi pesta bunga

FLORIA

kalau tahun lepas, konsep adalah bunga ros.....
tahun ni adalah bunga Bougainvillea atau bunga kertas.....

kalau tahun lepas kami sempat terjah ke sana.....
sambil shoot2 gambar.....
tahun ni x tahu lagi.....
 moga ada e
kesempatan untuk kami ke sana lagi.....


Festival Bunga & Taman Putrajaya 2012
30 Jun - 8 Julai 2012
Pesisiran Tasik, Presint 2, Putrajaya
Bunga Kertas - Tetap Menawan

Masa:
9.00 pg - 10.00 mlm (Isnin - Khamis)
9.00 pg - 12.00 tgh mlm (Jumaat - Ahad)  

 dan yang paling penting.....
MASUK PERCUMA

cuma kena berusaha cari parking kereta jerk la.....
sambil cari kekuatan nak menapak ke tapak festival kalu dapat parking jauh kan.....
hehe

jom kita ke sana
 
k, sekian 
 

28 June 2012

*berita sedih.....*

12 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam,

 nak share berita sedih nie..... kejadian petang semalam..... aku balik keje jam 6.30 petang, balik lewat coz ada duty sempena promosi kat opis.....

sampai kat school Aisha, aku masuk ruang menonton tempat bebudak berkumpul sementara tunggu ibu bapa ambil anak2 masing2..... aku panggil la Aisha nak ajak balik, time tu dia tengah main2 dengan kawan dia..... tetiba aku nampak macam ada sesuatu yang asing kat muka Aisha..... terkejut aku coz nampak ada luka kat bawah mata kiri dia..... rasa macam nak nangis time tu bila tengok anak luka, kat muka pulak tu.....


 see, bawah mata kiri Aisha ada luka.....


aku tanya cikgu yang ada kat situ apa berlaku, (cikgu yang jaga Aisha dah balik time tu)..... dorang cakap ada budak cakar sebab berebut mainan..... kut ye pon berebut mainan janganlah sampai main cakar2..... cikgu tu kata kuku budak tu panjang..... isk, mak pak x tengok ker anak dia camner.....


 zoom sikit


Aisha bukan mangsa pertama yang kena cakar dengan budak tu.....adoi..... sian la aku tengok Aisha, mesti pedih kan coz bukan setakat calar jerk..... kulit tu terkoyak tau, walau x dalam tapi untuk budak sekecil Aisha mesti lah sakit..... tapi Aisha memang kuat, cikgu kata dia nangis jugak masa mula2 kena tu, tapi lepas tu dia ok dah lepas cikgu sapu minyak..... Aisha x melawan balik pon budak tu..... n boleh main2 lagi dengan kawan2 dia, kawan yang lain la kan.....

sebelum ni Aisha pernah jugak cedera (bengkak kaki) masa kat school sebab dia jatuh sendiri masa main slider..... aku x kisah sangat kalau anak aku cedera sebab sendiri, tapi kalau orang lain yang menyebabkan anak aku cedera, aku emo la jugak kan.....

pagi tadi masa pi antar Aisha kat school, aku tanya kat cikgu yang jaga dia, apa yang berlaku sebenarnya..... cerita masih yang sama, then aku tanyalah, mak pak budak tu tau x yang anak dia cakar Aisha..... cikgu tu dah bagitau n dah marah pak budak tu (yang antar n ambik budak tu ke school adalah pak dia)..... hurm, moga pak budak tu sedar akan keganasan anak dia, pompuan tau anak dia tu..... nama dia Sa*a..... tengok2 lah anak kita punya kuku tu panjang atau x..... nak main boleh, tapi jangan sampai mencederakan orang lain..... kalau ini kali pertama, mungkin boleh consider lagi (sebenarnya x boleh jugak), ini dah 3 4 kali terjadi, maknanya 3 4 orang jugak lah budak dah jadi mangsa dia..... maka mak pak kenalah peka ngan perangai anak kan.....

isk, x tahu lah nak cakap apa..... cuma aku harap budak pompuan tu berubah jadi lebih baik lepas ni..... moga luka Aisha cepat sembuh n tidak tinggalkan bekas yang ketara lepas ni.....

k, sekian

p/s : krim gamat dah abis stok kat umah, kena pi beli jap lagi nak sapu kat luka Aisha tu.....


*Karipap Aiskrim*

11 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

kengkawan tahu apa itu karipap?..... pada asalnya karipap diambil dari nama 'curry puff' yang merujuk kepada puff yang berinti kari.....

 macam kat dalam gambar bawah nie.....
 google

kalu kat kampung aku, kami panggil epok2..... epok2 kentang, epok2 sardin, epok2 telur dan lain2 lagi..... tapi zaman sekarang ni nak mudah..... sume dipanggil karipap kan..... karipap kentang, karipap sardin, karipap telur dll.....

maka aku pon gunakanlah istilah 'karipap' pada makanan yang aku up kat entry ni.....


 inilah dia..... Karipap Aiskrim

kenapa? kenapa bukan aiskrim goreng?..... suka ati akulah nak letak nama apa, aku yang buat, aku yang tepek gambo..... hehe..... sebab bentuk dia macam karipap, separuh bulat.....


 see, macam karipap kan.....


erm, actually aku tergoda ngan kengkawan yang kebelakangan ni asik ler cerita pasal aiskrim goreng nieh..... memula kat blog Lily, pehtu kat blog kak Zura, pehtu kat blog Neni pulak, x boleh jadik nieh..... so aku trus jerk pi kat link yang kak Zura bagi tu untuk cari resepi.....

x jauh, dekat jerk..... resepi ada kat blog Myra, balik umah trus buat..... hehe, kebetulan ada aiskrim n balance roti kat umah kan..... aku buat ari Khamis minggu lepas, ari Isnin baru goreng (masa cuti jaga Aisha)..... ingat x mor tunjuk kat sini coz x cantik..... then semalam Nureen plak up cerita pasal aiskrim goreng nieh, geram jerk aku tengok kawan2 punya sume cantik2 belaka..... maka aku pon nak share lah hasil kerja aku kan..... x cantik pon x per lah, nanti2 boleh buat kenangan, 1st aiskrim goreng yang aku buat..... tapi aku panggil Karipap Aiskrim yerk.....

nape aku kata x cantik..... dari luar memang nampak cantik kan..... kaler pon golden2 jerk gitu..... tapi macam aku cerita kat atas tu..... aku buat ari khamis, aku goreng ari isnin, kalu ikut dah lebih dari masa yang sepatutnya untuk simpan dalam fridge kan..... tapi boleh pulak ari ahad lepas my hubby pi tutup suis freezer untuk cairkan ais yang dah boleh buat main ice skate dalam freezer kami tu.....


 maka inilah hasilnya Karipap Aiskrim aku......

ice cream dia cair lorrrrr huhu, aku pon bajet freezer tu dah normal balik dah petang isnin tu untuk bekukan aiskrim tu kan..... tapi bila siap goreng..... huhu, gini jadiknyer, x cantikkkkk..... tapi x per, lepas ni dah tahu camaner nak buat..... leh buat stok banyak2..... ritu buat hubby x rasa lagik coz aku buat 2 ketul jerk..... haha

oh ya, camaner boleh jadi bentuk karipap tu?..... sebenonya kat umah ada balance roti 5 keping, 2 keping Aisha dah bedal makan cicah air milo, so tinggal la 3 keping..... nak dipasangkan x cukup, maka aku buat la 1 roti, lipat dua then cetak ngan cawan..... jadilah bentuk separuh bulat karipap..... hehe, lagi 1 keping aisha buat aiskrim goreng cara dia, habis dikoyak2 kan roti tu..... maka tinggallah 2 ketul jerk.....

x puas makan tau..... nanti nak buat lagik lah..... hehe


k, sekian


27 June 2012

*Ubat vs Ubat*

18 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

kembali bertugas setelah 2 hari bercuti..... 2 hari jerk tau coz sabtu ngan ahad aku keje..... hehe

nak cerita pasal makan ubat..... bukan aku, aku memang x suka makan ubat, hehe..... ni cerita si anak dara aku..... sebab demam dua ari kelmarin kan, tu yang aku nak cerita nieh..... memang sejak dari lepas pantang aku peratikan Aisha ni makan ubat jenis memilih jugak.....

biasa lah, kerja mesti ada klinik panel yang dilantik oleh company kan..... company aku ada senaraikan beberapa klinik panel yang dekat ngan umah aku diantaranya Klinik Idzham (Jalan Gombak/ Jalan Setapak) ngan Pusrawi-Pusat Rawatan Islam (Jalan Ipoh/ Jalan Tun Razak)..... tu la 2 klinik yang kami selalu pi kalau ada masalah kesihatan.....

aku perhatikan Aisha lebih suka dengan ubat2an dari Pusrawi..... aku x tahu kenapa, mungkin ubat dari Pusrawi lebih sedap n halus dari Klinik Idzham kut.....

 Ubat batuk
kiri - Idzham (lebih likat n berbiji2)


 Ubat selsema
kanan - Pusrawi (lebih cair n manis) ubat yang paling Aisha senang nak makan, siap ambik n makan sendiri.....


 Ubat batuk
kiri - Idzham (rasa macam ubat batuk dewasa)


so kesimpulannya, kalau Aisha tak sihat, kami usahakan jugak pi Poliklinik Pusrawi biasanya kat Jalan Ipoh nuun..... kalau pi ke Idzham, jawabnya ubat tu dia minum, pehtu dia keluarkan semula n habis lekit2 suma baju n lantai umah..... pehtu dalam esbok pon penuh la stok ubat dari Idzham, sumenye penuh jerk lagi botol ngan ubat.....

hari ni, Alhamdulillah Aisha dah sihat sepenuhnya, tinggal selsema sikit jerk, tu pon lepas aku korek balik dalam esbok ada lagi ubat dari Pusrawi bulan lepas punya..... nak harapkan ubat dari Idzham, hampeh dia nak makan, tengok pon dia dah tau..... "mama, ni ubat x sedap"..... huhu

k, sekian


dah, nak BW umah kengkawan yang dah tinggal 4 hari..... cuti kat umah sempat BW jerk, x bleh nak tinggal jejak coz singgah guna BB jerk.....
ari ni bos besar ngan bos kecik outstation..... so, kita enjoy!!!!!
hahahaharapan, jap lagi kena turun bawah jaga demo sambil jenjalan tengok pelamin..... hehe

26 June 2012

*spongebob squarepants*

2 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

Salam,

Petang2 ni kat umah ngan aisha...
Kena la layan si kecik tu tgok rancangan tv dia...
Jam 5 ptg kat TV9 layan spanbob skuepen kali ni siri 'valentine day'...
Tengok je, jgn di ikut fahaman dorang...

Jom layan, sambil pikir nak masak apa utk dinner mlm ni...

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

*mama, aisha nak school*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

Salam,

"mama, Aisha nak school"
Itulah kata2 aisha pagi ni, so sweet la anak mama, demam2 pon msih ingat nak school lagi...
Ok, sok aisha pi school ye...

Aisha angguk kepala, msuk bilik mbik shawl n pi dapur plak mbik btang penyapu mcm dlm gambar...

Pastu aisha nyanyi lagu 1 Malaysia...
'Kita satu bangsa, Kita satu negara, Kita satu matlamat...ooooo'
Nyanyi dgn pelat dia, tapi still blh faham bila dgar melodi...
Hehe

So sweet anak mama

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

25 June 2012

*sabtu, ahad, isnin*

11 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Salam,

Apa berlaku?

Erm... sabtu n ahad aku kerja...
Hubby pon kerja...
So, kami terpaksa bawa Aisha pi kerja jugak...

Sabtu n Ahad ok je...
Tetiba ari ni (isnin) badan Aisha panas sgt...
So, aku mbik kptusan utk bercuti utk jaga Aisha kat umah...

Mlm tadi bdan dia dah start panas, so kami decided blik keje trus bawa Aisha pi klinik, Klinik Izham jln setapak...
doktor kata tkak Aisha bengkak, mgkin sbab dia asik batuk je 2 3 ari ni...
Panas badan 38 degree...
Ada selsema jugak...
Complete set kali ni dpt ubat, demam, selsema, batuk n antibiotik...

Mnga Aisha cpat sembuh n blh pi school esok...
Ameen

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

24 June 2012

*SEGERA lagi.....*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam,

update laju2 lagi.....
coz ari ni kena keje lagi.....
bawa Aisha ke opis lagi.....
moga dia ok jerk lagi..... macam semalam.....

k, sekian

p/s: nak BW jap arr sebelum sambung keje..... hehe


23 June 2012

*segera*

2 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Update laju2...
Hari ni kene keje lorr...
Aisha pon kena ikut skali mama ngan papa work...
Moga dia ok jek ari ni...

K, sekian



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

22 June 2012

*BW tergendala*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam,

 ermmmmmm update pendek.....
semalam dah jenjalan umah kengkawan, tapi baru separuh jalan, dah kena sambung keje semula..... haha gini lah gaya kalu BW curik2 time keje kan..... upsssss waktu lepas opis hour yerk, bukan waktu kerja tau kengkawan.....

semalam keje sampai ke malam hari baru balik..... nak setelkan persiapan aktiviti demo kraf yang start hari ni kat bawah..... ni pon x setel lagik, tapi naik opis jap coz ada makan2 di hari jumaat..... gambar?..... x der, tunggu versi kengkawan lain yang mungkin akan bercerita nanti yerk..... hehe


kepada sesapa nak datang sini untukjumpa ngan aku atau nak jenjalan sini.....
meh tengok map.....


View Larger Map

dah, nak sambung BW umah kengkawan yang tergendala semalam.....

k, sekian


21 June 2012

*Terima Kasih*

14 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

dah tengahari baru berkesempatan untuk mengupdate blog..... alhamdulillah, ada jugak kesempatan kan, daripada xder langsung..... ni pon curi2 masa sikit..... nak jenjalan umah kengkawan x sempat lagi ni, terima kasih pada kengkawan yang x jemu2 datang umah aku ni walau tiada kunjungan balas dari aku kan..... jap lagi akan aku usaha jugak pi umah kengkawan yerk.....

 sekarang ni tengah ada Promosi Kerja Kahwin kat opis aku..... so sesapa nak cari idea atau terus nak deal dengan perancang2 perkahwinan pon boleh..... aku alu2 kan kengkawan datang sini..... tapi aku xder la boleh nak tolong dealkan harga special coz aku x berapa nak kenal dorang2 nieh..... hehe, tapi sempena promosi ni, memang ada harga istimewa untuk bakal2 pengantin.....


sekali lagi aku ucapkan

k, sekian


20 June 2012

*Kenanga Wholesale City*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Salam,

Mesti ada kengkawan yg dah pernah smpai sini kan? Erm, kalu aku nak cari mannequen yang ada rambut, agak2 blh dpt x kat sini? Kalu baju byk la kan.....

p/s : update pendek je ni, x smpat lg nak BW..... ada ms ptg2 sikit nti aku pi umah kengkawan.....


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

*Wordless Wednesday - erm..........*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 


nanti2 aku cerita pape yang patut yerk n BW skali erk.....

k

19 June 2012

*CHINA ke? AUSTRALIA ke?*

salam, 

~beri izin pada iklan ini, entri baru ada di bawah yer, terima kasih~



Packing bagasi anda dan jom kita pergi bercuti SEKARANG!!
 Sama ada di negara-negara ASEAN yang eksotik, China atau Australia, MAS kini menawarkan harga yang menarik hari ini! Tempahan adalah sah dari sekarang sehingga 18 Jun 2012.


*pecah rekod lagi*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

erm, rasanya minggu ni entry aku akan banyak yang xder gambar daripada bergambar macam sebelum2 ni..... kenapa?.....

hehe, bukan sebab apa pon, ujung minggu lepas aku balik ke Kuantan, umah MIL..... so aktiviti kami x banyak, hanya habiskan masa kat umah jerk, masak2, borak2, main2, n ari ahad tu jerk sebelum balik KL, ada attended kenduri kawin kawan MIL.....

lepas kenduri tu, kami pon balik KL untuk sambung hari2 biasa kami di sini..... oh ya..... ada yang baca entry aku pasal perjalanan kami dari KL ke Kuantan, kira rekod untuk kami la tu..... terima kasih yerk pada kengkawan yang baca..... so, ni nak cerita perjalanan kami dari Kuantan ke KL pulak lah kan..... 

kami gerak dari umah MIL ke KL lebih kurang jam 4.30 petang..... kalau dari KL biasanya memang kami akan ikut Highway Karak n LPT..... tapi kalau sebaliknya kami akan ikut jalan biasa..... tapi spesial sikit hari tu, hubby siap bawa kami jenjalan lagik..... kalau biasa kami akan ikut jalan biasa n terus kuar Highway Karak kan untuk sampai ke Tol Gombak, tapi kali ni hubby ajak kami jenjalan kat pekan Temerloh, pusing2 satu pekan, siap tunjuk bengkel usahawan yang suatu tika dahulu kamcing ngan hubby..... siap tunjuk pulau hantu kat sungai Pahang tu..... ada sesapa tahu..... hehe

erm, kami masuk highway ikut Temerloh, siap berhenti kat hentian mana ntah, nak beli kudap2..... so kami sampai ke KL jam 9.15 malam..... hah, x ker kontra giler ngan entry sebelum ni..... pecah rekod ngko..... biasa kami ambil masa 4 jam average, tapi ni sampai 5 jam lorrrrr..... tapi xper la kut kan, coz kali ni kami ikut jalan biasa n banyak corner2 n banyak singgah2, bukan highway..... so boleh dimaafkan..... tu kira standard time la kan..... hehe


"hubby, hujung minggu ni kita nak ke mana yerk?....."
"kerje lah, sayang....."
"owh ya, promosi kat opis ni dah start, so kena kerja hujung minggu la, so xder la jalan2 hujung minggu ni....."
"ha, tau pon....."
"huhu....."


k, sekian

18 June 2012

*Earning Nuffnang tertinggi di blog ini*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

selama dua (2) tahun aku menggunakan khidmat Nuffnang kat blog ini..... inilah earning tertinggi yang pernah aku capai.....

see.....

baru jerk jadi ME last week..... maklumlah, blog x berapa nak glamour, so BE pon malu2 jerk nak bertapak kat sini..... kalau ada pon pelan2 jerk dia jalan takut jatuh..... haha

erm, memula aku berblog adalah untuk gantikan laman sosial lain yang dah pon di block oleh opis aku..... YM, Friendster, FG, Tweeter dan lain2 lamas sosial memang x dibenarkan di opis ini..... mujur kawan aku si Lylie kenalkan aku dengan blog nie..... maka aku pon mulalah start buat..... memula macam x best je kan, tapi bila dah ramai kawan maya, boleh pulak jumpa kawan2 baru..... aku dah mula syiok..... so aku teruskan sampai lah hari ni.....

dengan Nuffnang ni, aku saje2 jerk, tengok orang letak, aku pon letak..... kalau ada iklan yang menari2 kat kotak tu, itu satu bonus n aku bersyukur..... sebab tu aku x berapa kisah pon dengan earning yang aku dapat..... dah 2 tahun berNuffnang, sekali pon aku x pernah cashout..... tiket pon aku x pernah hantar kalau ada pape masalah kat akaun aku..... huhu teruk kan aku nie.....
(mood: tengah jeles ngan kengkawan yang dah banyak kali cashout)

tapi x per, aku berbalik pada tujuan asal aku berblog adalah untuk besosial dengan kengkawan di luar sana..... moga persahabatan kita yang terjalin terus kukuh n kalau ada masa, insyaallah kita jumpa suatu hari nanti.....

k, sekian


p/s : aku tahu ada silent reader kat sini, terutama adik aku nuun di johor tu kan..... terima kasih coz berkunjung di sini walau baru sekali tinggal jejak..... kan kan kan..... hehe

*lagi TIGA hari, insyaallah*

12 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

 doakan aku yerk..... tq

erm, lagi 3 hari jerk aku kena ganti puasa tahun lepas..... tu pon kalau hari ni sampai ke waktu berbuka tiada aral yang mendatang..... insyaallah

hajat nak teruskan jerk puasa isnin, khamis..... sampai lah ke bulan ramadhan nanti..... moga semuanya dipermudahkan..... ameen.....

k, sekian


p/s : nak BW umah kengkawan yang berkunjung ke sini sebelum ni.....


17 June 2012

*Kuantan ke KL*

2 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Salam,

Update : skrg on da way blik dr kg hubby
Mood: bajet retis..... muahaha



P/s : erm, ada ke org nak bc entry aku yg ntah hapehape ni.
P/s1 : taip dlm kotak komen kalu kengkawan bc entry aku ni.
P/s2 : tq pd kengkawan yg sudi.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

16 June 2012

*2 jam dari KL ke Kuantan*

3 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Salam,

Slmt brhujung mggu kengkawan sume, apa aktvt hujung mggu kalian ye, moga dpt dimanfaatkan sebaik mgkin brsama family tercinta...

Aku sptutnya ada jemputan kahwin kawan opis ari ni, tp x dpt mghadirkan diri coz aku kini brada di bandar Kuantan, Pahang melawat PIL yg dah pon slmat pulang dr mngerjakan umrah pd 2 mggu yg lpas. Alhamdulillah...

Erm, kami gerak dr KL jam 10 mlm lpas siap2 kmas brg n umah mlm td jgak...smpai di Kuantan jam 12 tghmlm...hubby pnya tekan pedal minyak, 2 jam kami dah slmt smpai, kalu dlm keadaan biasa prjlanan akan ambil ms 4 jam, tp sbab hubby nak cpat smpai, maka itulah masa yg kami ambil utk smpai. Alhamdulillah kami slmt smpai walau hubby trpaksa drive sensorg lpas aku mkn ubat selsema sblum gerak, Aisha pon elok je tido spanjang perjalanan mlm td, cian hubby

Papepon, kami akan brada di sini smpai esok, aktvt apa nak buat x tahu lg slain dr borak2 n masak2 ngan MIL...

K,sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

15 June 2012

*Nasi Goreng Saderi - menu buka puasa*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

dah lunch ke kengkawan sume..... alhamdulillah.....

semalam kan aku berpuasa kan, beria mencari resepi nak masak udang kan..... siap ada resepi mash potato lagik kan..... tapi kan sume tu sia2 jerk..... balik semalam dari opis jam 6.40 ptg, ambik Aisha borak2 ngan cikgu dia lebih kurang..... sampai kat umah dah 7.15 petang..... 

rasanya kalu aku kuarkan udang tu dari dalam fridge, x sempat nak cair air batu tu..... dah masuk waktu maghrib kan..... maka apa yang aku buat..... kuarkan nasi goreng lebihan makan malam sebelumnya dalam peti n panaskan semula n tambah telur..... seb baik cukup2 jerk untuk kami berdua makan..... kena mask jugak walau terkocoh2 coz hubby nak sambung balik pi opis malamnya..... dah seminggu hubby balik umah jam 1 2 pagi nak pantau kerja orang.....

ok, x mor lari tajuk..... sokmo aku lari tajuk kalau buat mukadimah kan..... huhu maafkan hambo yerk kengkawan..... so, inilah hasil masakan petang semalam untuk buka puasa aku.....

v

v

v

v

v

 
 nasi goreng saderi


haha, saderi lah sangat kan..... kat umah, tu jerk sayur yang ada stok selain dari carrot n sawi putih..... maka itu jer la aku humban dalam nasi goreng selain ada fish ball yang aku hiris halus2 biar nampak banyak..... haha boleh jerk gitu kan..... pehtu goreng jerk macam buat nasi goreng biasa tu cuma ada batang saderi tu yang aku letak nama Nasi Goreng Saderi..... hehe

aku hidangkan dengan air milo Ana Muslim..... pasan x mug Ana Muslin yang cumel tu..... beli dari booth Anies masa PBAKL awal bulan lepas, ada 1 lagi design Anies bagi adiah..... cumel jugak..... suka pakai time buat air panas coz kaler dia boleh bertukar kalau kira masukkan air panas n bila dah sejuk, ia kembali ke kaler asal.....

k, sekian

p/s : insyaallah aku akan balik kampung hubby di Kuantan esok n Ahad.....
dari dorang balik Umrah awal bulan ari tu x jumpa lagi dorang.....
oh ya, Alhamdulillah mereka dapat mengerjakan umrah dengan tenang n selamat kembali pada 4 Jun 2012 yang lalu (kami ada di Kelantan sempena pesta sukan jabatan time tu).....
tu yang nak balik jumpa dorang sok..... doakan perjalanan kami selamat pergi n balik yer..... ameen

*Resepi Mash Potato pulak*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

erm, semalam kan aku puasa..... tengah google resepi udang nak masak apa..... tetiba macam terbekenan dengan menu Udang Tempura..... ok dah copy paste resepi..... try google lagik resepi udang lain, ada masak lemak, ada goreng berempah, ada celup tepung, ada butter prawn, ada padprik..... eh memacam resepi lah aku tengok semalam..... rasa nak masak semua tu tapi udang ada 10 ekor jerk dalam peti..... hahahahaha sila gelak korang, udang 10 ekor jerk pon, tu pon nak kecoh kan..... hehe

pehtu jenjalan semalam ada la satu blog cikkak ni..... dia ada letak menu masakan dia dalam tu..... ada rendang sotong, ada tumis kobis ngan lobak merah berudang (haha, aku saje tukar nama menu) ngan last sekali ada la menu nie.....

v

v

v

v

v

 mash potato @ kentang putar -sumber google

ha, dapat agak x blog sapa?.....
hehe
pehtu aku tanya la dia camaner nak buat?

n dengan sepantas kilat beliau me'reply kat kotak komen aku..... terima kasih bebanyak kat Ayu coz sudi jawab pertanyaan aku yang baru belajar memasak ni.....

apa jawapan beliau.....

see


senang jerk rupanya buat mash potato ni rupanya..... nanti boleh try lah, tapi kat umah ada kentang yang kecik jerk, nak kena beli lain la pulak ker?..... hehe, x per nanti aku adjust la pape yang patut ikut sukatan yang dibenarkan..... ye dak?..... x salah kan puan punya resepi..... hehe

yang penting dia nyer sos tu mesti kena ikut.....  sebelum ni kalu ada kentang, aku suka buat wedges, tapi xder la bersos n bercheese bagai kan, janji ada rasa pedas2 cam KFC punya tu dah ok dah..... so, lepas ni boleh la aku cuba buat sendiri mash potato nieh, nanti kalu dah buat aku up sini yerk, kalu xder tu maknanya aku x buat lagi lah..... hehe

k, sekian


update :
ni lah rupa cooking cream yang aku google kat tenet jerk, moga dapat membantu pada mereka yang tak tahu, macam aku nieh..... hehe

14 June 2012

*Anak sweet, tapi papa seksi..... auwww 18sx*

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam,

ok dah tengahari, masih lagi dalam mood puasa.....
owh, hari ni Aisha join lawatan school dia ke Istana Negara, Jalan Duta, moga2 dia ok2 jerk kan..... actually sekarang ni Aisha pi school dah x pakai diapers dah, cuma aku bekalkan 1 jerk untuk time tidur di waktu tengahari, tu pon cikgu dia request coz 1st day Aisha tanpa diapers, dia terkucil masa tidur lorrr.... huhu anak mama ni kan..... x per, nanti2 ok la tu kan coz kalu kat umah memang dia dah fully free diapers walau waktu tidur malam..... good girl la anak mama.....
*time good anak mama, time nakal anak papa*
hehe

nak share aksi my lil Aisha di waktu malam kat umah..... dah bosan menulis book ABC dia, diajak nya papa berposing..... mama apa lagi, jadik mamarazi lerrrrrr

jom layan


 mmuahhhhh


 chup bye (flying kiss) dari mereka


ok dah dah..... cukup la 2 jerk pic aku share kat sini..... kalu ikut banyak lagi pic lain, tapi x kose mak nak blurrr2 kan sume pic seksi tu yerk..... malas nak mengedit kekdah nya aku nie.....

erm, tengahari ni x lunch coz puasa kan..... tengah pikir petang ni nak buka apa..... tengok blog kengkawan sume menghidangkan menu makanan yang enak2, seb baik mama Aisha ni seorang yang tabah tau, kalu x..... mau aku nak ikut kengkawan opis ni turun bawah cari makanan kat cafe nuun..... alhamdulillah, masih lagi bertahan.....

insyaallah lagi 4 hari akan ku selesaikan hutang ku ini n moga dipermudahkan urusan ini oleh yang Maha Esa..... Ameen

k, sekian

p/s : nak jenjalan umah kengkawan lagi sambil jenguk2 resepi untuk masak udang.....

*Ikan Salmon Panggang dot dot dot*

16 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

~insyallah aku berpuasa lagi hari ni, moga semua dipermudahkan~

walau puasa, entry makanan aku nak up jugak..... boleh kan..... hehe
ingat x aku pernah bagitau ritu yang dalam fridge ada ikan salmon ngan udang..... maka ari selasa lepas aku merajinkan diri untuk masak itu ikan salmon..... google resepi udah, belek buku resepi pon udah, last2 aku masak ikan tu ikut sesedap rasa aku gunakan apa yang ada kat umah, malas nak pi kedai kekdahnya aku nieh coz malas nak merempuh jem pasar malam Taman Dato' Senu kalu nak parking dekat kedai tu..... maka jadi lah resepi Ikan Salmon Panggang Hentamsajalah..... hehe


see, dressing kemain lagik kan..... meleleh x air liur, mujur aku x letak bunga carrot..... haha

camaner aku buat..... senang jerk.....
ikan tu aku campur ngan sos tiram, kicap lemak masin n madu (masuk dalam fridge 1 jam jerk, hehe)..... bila dah peram. kuarkan ikan dari fridge, lumurkan dengan margerin n panggang agak2 ikan masak, sambil tu tabur ngan serbuk lada hitam.....

pehtu aku ambik kentang, lobak merah ngan daun saderi potong sesedap rasa (ikut bentuk memasing la yerk), rebus dengan campuran serbuk kari, n garam..... rebus sampai agak2 separuh masak..... pehtu toskan n panggang sayur2 tu gunakan marjerin..... letaklah serbuk perasa sikit, tapi aku x letak pon, so rasa dia ori sayur cuma saderi tu terlembut la pulak masa aku rebus tu, so x fresh lah.....

dah siap sume, letak dalam pinggan n curah lah sos lada hitam segera..... maka siaplah Ikan Salmon Panggang Hentamsajalah..... rasa dia muak sikit lah ikan nieh, kalau dah tekak melayu, makan ikan salmon pon x boleh terima kan..... haha, kalu makan ngan mayonis pon sedap gak aku rasa kut..... n kalau perahkan limau nipis masa panggang pon mungkin lagi sedap untuk hilangkan rasa muak masa makan..... ntah, aku x try lagik.....

lauk dah western, tapi aku hadap ikan ni dengan nasik..... haha boleh jerk kan..... semalam aku makan sorang2 jerk kat umah, Aisha makan biskut jerk, hubby keje balik lewat malam..... sian kat aku kan..... hukhukhuk erm baki ikan salmon ada lagi, tengok lah nanti jadi menu apa pulak aku buat.....

 k, sekian

p/s : hubby dah rasa sikit ikan salmon ni n x kena dengan tekak dia..... so lepas ni idoklerrr kami nak beli ikan ni lagi..... dasar tekak melayu sungguh2 kami ni kan..... hehe
 

13 June 2012

*Lawatan sambil belajar ke Istana Negara, Jalan Duta*

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam,

 esok, kali kedua sejak Aisha aku hantar ke Taska Temanku ni buat lawatan..... kalau sebelum ni ada buat lawatan ke Muzium TUDM bulan 4 ritu, kali ni (esok) dorang buat lawatan ke Istana Negara, Jalan Duta..... ala istana baru tu..... baru jerk 2 3 ari lepas baca kat blog kak wahida pasal dia pi lawatan ke sana..... aku pon baru jerk berangan nak bawak Aisha berjimba2 kat luar istana tu, tetiba sekolah dia dah buat lawatan pulak..... hehe lambat la aku ni bertindak kan.... x per, janji niat tu dah ada dalam hati..... muehehe


 ini surat dari taska untuk persetujuan ibu bapa

malam tadi aku dah isi butir2 yang perlu, hubby balik dari kerja jam 11.00 malam tinggal sain jerk..... so pagi tadi aku masukkan keratan surat kebenaran tu dalam beg Aisha untuk di beri kat cikgu..... bayaran free la kut coz dalam surat tu x dinyatakan n cikgu x mintak pon.....

esok, Aisha kena pakai baju sukan n aku pastikan kali ni Aisha pakai kasut, (ritu masa lawatan ke TUDM aku dah nak sampai school baru ingat nak pakaikan Aisha kasut, huhu)..... moga Aisha akan ok2 jerk dengan lawatan tu..... tunggu lah cerita dia pulak untuk lawatan kali ni yerk..... hehe

k, sekian

p/s : mak pak x sampai lagi Istana Negara, anak dah sampai dulu dah.....
x aci la camni kan..... huhu

*video yang buat KAMI senyummm memanjang*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

kejadian last Saturday masa balik dari kenduri kahwin kawan opis kat Negeri Sembilan..... lepas drop Kak Intan n Kak Farin (office mate) kat opis kami pon teruskan perjalanan..... ingat nak balik ke rumah terus, tapi tetiba hubby ajak betulkan central lock kereta, dah alang2 betul kan kereta kat area Batu Caves, aku pon ajaklah hubby pi beli barang basah..... so lepas tu kami pon ke Tesco, Selayang..... itulah tempat yang kami selalu pi shopping pon, tapi sekarang ni kat Tesco ti dia nyer internal escalator x berfungsi lorrr..... susah sikit kalu nak shopping dari tingkat atas nak ke tingkat bawah, kena bayar dulu, then baru boleh ke tingkat lain ikut escalator luar.....

ok, lari tajuk sudah..... hehe.....
nak cerita, sepanjang perjalanan kami ke Tesco Selayang tu, kami dihiburkan dengan nyanyian artis di radio our lil Aisha..... sekarang ni dia tengah kemaruk nyanyi lagu Twinkle Twinkle Little Star..... perjalanan dari Negeri Sembilan ke KL pon Kak Intan n Kak Farin dihiburkan dengan nyanyian dia..... tapi aku xder la nak record, coz dia nyanyi macam malu2 gitu kan..... hehe

jom layan


video
 you are my star sayang

ni sikit jerk la aku record, kalu ikut sepanjang perjalanan dia nyanyi lagu ni dari Batu Cave ke Tesco..... memang meriah la kereta kami time tu..... siap ada iklan "papa ni!!!"..... hehe lepas aku stop record, aku play la video ni n tunjuk kat Aisha..... kih kih kih, tersipu2 malu dia tengok..... tapi dok suruh aku ulang2 video tu..... sampai kat umah pon dok sibuk nak tengok video..... hehe so sweet anak mama.....

k, sekian

12 June 2012

*Pekan Bandar Diraja*

5 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
Salam,

Selesai sudah tugas aku kat Pekan, Pahang ni. Dah deal pape yg patut, dah discuss pape yg ptut, dah tengok pape yg patut. Tggal tgok hasil next 2 week. Moga ianya mmbuahkan hasil...

Pekan dah byk berubah, kiranya aku kalu blik kg lalu sini just tgok kdai2 tepi jln besar je, x pernah pon nak explore apatah lg nak mnyinggah memana. Rupanya dlm celah2 kedai lama, dah berdiri bgunan kedai memacam, Mydin pon dah ada kat sini.

Jalan pon dah cantik n besar. Bak kata bos kecik aku, "terang benderang jalan kat sini", lbih kurang gitu la kata dia, walupon mmang terang lg kat sini (dah mmang kami dtg siang hari, terangla kan)...ye la, dr simpang Kuantan smpailah ke Pekan, sepanjang jln ada lampu, hehe

Cuma 1 je x brubah dr dulu. Ada 1 kedai 'murtabak mengkasar' nama dia, mmg x brubah...kedai dia gitu la dr dulu n x prnah pindah... ada sesapa pnah mkn? Kedai ni byk kali msuk surat khabar n pernah jgk msuk rancangan Jalan Jalan Cari Makan TV3

Tapi kawan hubby yg mmg org Pekan kata, ada lg kedai murtabak mengkasar lain yg lg sedap n rasa dia lg ori dr yg ini, tp x pernah rasa lagi., insyaallah 1 ari nti kut, kalu btul sedap, leh qekdmen kat kengkawan kan.

Erm, bos kecik aku smpat rembat murtabak ni bwk blik KL, ada la rezeki kami merasa sikit nti, nyum nyum

K, sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

*Nasi Ayam Sup Saderi*

9 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

 last sunday..... aku rajin nak masak..... kalau x hari sabtu pon aku nak masak, tapi dah pi kenduri kahwin, so xder la aku nak masak kat umah kan, malamnye pulak hubby belanja makan KFC, so memang x masak la kat umah..... haha, alasan..... tapi itulah kenyataan.....

so, hari ahadnya aku masak Nasi Ayam simple.....


 inilah rupa nasi ayam aku.....

bajet chef celebrity kan, tu yang gatal letak kayu manis ngan bunga lawang kat nasik tu..... lepas ambik gambo, terus ambik balik simpan dalam lemari..... muahaha

x payah resepi la yerk, aku masak main campak2 jerk..... nanti jadi menu lain pulak kalau aku letak resepi kat sini, coz aku main campak sesedap rasa aku jerk..... janji ada rupa n rasa sikit nasi ayam..... yang penting aku rebus ayam tu untuk dapatkan stok dia nak masak nasi..... lebihan stok ayam aku buatkan sup saderi, n ayam nya aku buat ayam goreng sos tiram..... xder la pulak aku nak buat sambal n sos cicah ayam tu yerk..... aku terlupa la noks..... haha x per, janji anak n hubby suka makan.....

dalam fridge ada ikan salmon n udang..... nak masak ape yerk kengkawan?.....

k, sekian

p/s : hari ni aku n bos ke Pekan, Pahang untuk jumpa usahawan barang kemas di sana.....
semoga perjalanan dan urusan kami dipermudahkan..... ameen

11 June 2012

*Kenangan Wan Hassan Tomyam*

14 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

ada yang berpuasa hari ni?..... puasa sunat atau puasa qada'..... aku insyaallah berpuasa hari ni, puasa qada' yang masih berbaki lagi 5 hari..... moga semuanya dipermudahkan yerk kengkawan..... ameen

walau puasa, aku tetap nak buat entry makan2..... x per kan..... hehe mana lah tau tetiba dapat idea nak masak atau nak makan apa time berbuka nanti kan..... tapi hari ni aku bukan nak share resepi..... tapi aku nak share kedai makan..... kedai makan yang kami pi last friday.....

nama kedai ni memang mengusik jiwa..... "Kenangan Wan Hassan Tomyam".....ada sesiapa yang dah sampai kedai ni..... ala kedai ni terletak di medan selera di belakang / sebelah Jusco AU2, Setiawangsa..... masuk jerk medan selera tu, kedai nombor 2 sebelah kiri.....

not bad jugak la kedai ni..... hehe kalau kedai tu aku letak kat dalam blog aku ni, maknanya kedai tu makanan dia sedap, kalu x sedap, buat apa la aku nak share kat sini kan..... makan kat kedai ni rasa dia tenang jerk, mungkin time kami makan tu xder ramai sangat orang, layanan pon mesra n cepat.....
 di antara menu yang ada..... harga dia biasa2 jerk macam kedai tomyam lain jugak.....


 ada jugak menu western food, tapi grill x da yerk..... 
cian kat hubby, nak makan chicken grill tapi x der..... erm, apa itu sirloin steak, meh tengok SINI.....


 ni hubby punye..... chicken chop, besar jugak saiz dia..... plus air teh ais.....


 this is mine..... nasi goreng padprik + air limau suam.....


 my lil Aisha minum air sirap bandung jerk.....

minum air banyak sangat, maka si anak dara ni xberapa nak makan sangat..... aku suap 2 3 kali, trus x nak dah..... last2 dia bagi alasan nak tido coz x nak aku suap dia lagi..... haha, cerdik punya budak kan.....

owh, harga jangan tanya tau, coz hubby yang bayar n aku lupa nak tanya..... biasanya aku trus jerk tanya harga berapa kalau hubby yang bayar, tapi malam tu aku terlupa nak tanya gara2 aku risaukan my lil Aisha yang 1st trial free diaper jenjalan keluar rumah di waktu malam..... n alhamdulillah, misi berjaya..... :)

so sesapa nak pi kedai ni, aku recommend yerk.....

k, sekian

p/s : hari ni birthday my bos yang ke..... erm berapa yerk bos, 30 yerk?....hehe
HAPPY BIRTHDAY SHAZWAN!!!
moga panjang umo n murah rezeki supaya dapat belanja kami lagi..... keje bebaik yerk, jangan garang sangat ngan anak buah nanti anak buah x layan..... hehe peace

10 June 2012

*cucur udang Adabi*

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

Salam,

Pagi ni tetiba rajin nak buat breakfast. Muehehe rajinla sangat, buat breakfast cekodok segera jek. Cucur Udang Adabi.

Tapi aku buat xde rupa mcm yang kat dalam iklan tv tu pon, uhuk uhuk, tapi xpe la, janji rasa ada n family aku makan. Seronok je aku tgok dorang mkn trutama Aisha yg jrg nak mkn pagi kcuali kalu ada roti canai, minute mak roti canai kalu dah pukul 10 pagi kan.

Erm, kiranye boleh la aku beli lagi cucur segera ni, nak bli perisa lain plak... Tolong beri izin ye incik hubby...

K,sekian


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

09 June 2012

*cukuplah sebulan...*

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 


 tu lah kan.... penangan tengok header kengkawan sume cantik2 belaka..... nak buat canggih2 aku x tahu..... nak suruh kengkawan buatkan aku malu..... hak hak haktuih, malu la sangat..... ye lah, aku kan pemalu orangnya..... sapa yang dah jumpa aku akan cakap aku ni pemalu..... ;P

maka di hari jumaat semalam, aku ambik berkat untuk godeh2 photoshop, cuba buat header lain..... crop sana, tampal sini, tukar sana, copy sini, type sana, kaler sini.....

maka

v

v

v

v

v

v

header sebelum ini yang aku tukar masa birthday aku last month


ehem ehem
nampaknya hajat untuk kekal lama dengan header tu x kesampaian.....
cukuplah sebulan.....

ianya

telah pon bertukar kepada 

v

v

v

v

v

v

v

macam header kat atas tu lah kan.....
hehe


ada sesapa yang perasan ke semalam?.....
hi hi gedik
 
p/s : ada yang tanya camaner nak buat header tu saiz penuh..... senang jerk.....
masa buat header tu kena tengok saiz pixel blog kita berapa....
nak tengok pixel blog kita camaner..... klik ^template^ ^customise^ ^adjust widths^
ambik yang saiz *entire blog*
so time buat header tu, buat la saiz entire blog kali tinggi (i.e : 1000 px lebar X 200 px tinggi)
faham x yerk? kalu x paham nanti aku buat full tutor ngan ada gambo sekali, tapi x janji k sebab aku x reti buat tutor, hehe.....

dah, nak siap2 pi kenduri n jenjalan kat PD.....
insyaallah
 
k, sekian

08 June 2012

*FREE diaper*

19 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

~ini bukan entry nak bagi diaper free yerk..... hehe~

pada usia 3 tahun 5 bulan, my lil Aisha dah hampir free diaper.... .kalau di siang hari, memang dia dah x pakai langsung, tapi kalau nak tidur, aku akan pakaikan jugak..... nak jalan jauh pon aku pakaikan jugak..... coz style Aisha ni kalau dah nak betul2 buang air, baru dia cakap..... takut karang x sempat nak berenti kat toilet, dah basah suar atau kain dia..... huhu naya 



pic masa kat Awana Genting Highland last visit

mungkin agak lewat kan, kanak2 lain 2 3 tahun dah free..... tapi ini jerk yang mampu aku buat..... biar pelan2 janji akhirnya nanti Aisha akan free terus dari pakai diaper.... bukan nak salahkan sesiapa, aku bekerja, so Aisha aku hantar ke rumah pengasuh sejak dari lepas pantang lagi..... usia aisha masuk 3 tahun aku hantar ke taska lepas pengasuh dia nak balik kampung..... kalau kat rumah pengasuh memang Aisha x didedahkan dengan cara2 nak free diaper ni, malah nak belajar ABC n bercakap pon tunggu hujung minggu atau hari cuti aku yang ajar..... kengkawan opis pon perasan yang sejak Aisha masuk taska taun lepas, baru lah dia becok n berani nak bercakap, kalau x sebelum ni, dia macam takut2 jerknak bercakap n bergaul dengan orang lain..... alhamdulillah, ada perkembangan di situ

bab diaper pulak, kat taska yang Aisha dok sekarang ni memang ada dalam schedule, tapi aku x tahu la diaorang ajar camaner kan..... aku x harap sangat la orang lain yang ajar sungguh2 kat anak sendiri.....

jadi, sejak Aisha usia 2 tahun, aku slow2 ajar Aisha untuk free diaper, bajet nak free masa umur dia 3 tahun..... tapi dah terlajak la pulak sekarang ni kan..... huhu tapi harapkan aku ajar, tunggu hujung minggu je la kan..... sekarang ni apa yang aku buat..... seboleh2nya setiap pagi aku akan kejut Aisha sebelum pi school n mandi..... lepas mandi aku pakaikan baju n suar tanpa diaper n trus antar dia pi school..... tapi aku bekalkan jugak diaper kat dalam beg dia.....

bila balik dari school, cikgu tetap pakaikan diaper kat Aisha lepas mandi..... aku try tanya cikgu dia, "Aisha x pakai diaper..... ok x dia kat sekolah"..... cikgu dia kata Aisha ok jerk..... maka aku pesan kat cikgu tu kalau boleh nak biar jerk Aisha tanpa diaper kan, kecuali waktu tidur..... takut dia x dapat menahan pulak..... hehe

harap2 cepatlah Aisha full free diaper, bajet dalam 1 2 bulan ni dah ok..... ringan sikit beban kami x perlu beli diaper setiap bulan kan..... moga perjalanan kami dipermudahkan..... ameen


k, sekian

p/s : entry ini ditaip adalah untuk rekod aku tentang perkembangan my lil Aisha..... no heart feeling yerk.....
 

07 June 2012

*Dr. Aisha, doktor family kami*

15 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

aku sekarang dah ada doktor family sendiri..... tiap2 hari dia dok sibuk cari kesakitan orang..... doktor tu x lain x bukan adlaah Dr. Aisha..... hehe, asik ler tanya kat aku..... "mama takit ke?" "mama, mana takit?" "ni tenape mama, takit ke?"..... hoho, bila aku cakap x der pape, maka bear dia la yang jadi mangsa..... kena sumbat ubat, kena cek jantung, kena tampal handyplast, kena gunting kuku, kena x-ray n apa2 la yang sewaktu dengan kerja2 seorang doktor..... dan memang cita2 Aisha adalah untuk menjadi doktor.....

bila di tanya "Aisha nak jadi apa?"..... "Aita nak jadi tokte"..... hehe paham ke apa yang Aisha sebut tu..... paham kan..... cuma kau x pastu sama ada dia faham tak apa itu doktor, tapi setiap kali pi klinik dia dah tahu da mana satu doktor, n apa yang doktor buat....

 setiap kali pi shopping kompleks, sibuk la anak dara aku tu nak cari mainan doktor set..... so, last trip kami ke Kelantan weekend ari tu kan kami ada pi Rantau Panjang, ingat nak jalan2 jerk..... rupa2 nya ada jugak yang kami grap di sana, memula hubby beli sweater dia, pehtu jersey dia, pastu aku cari la bantal angry bird untuk Aisha n last sekali Aisha ternampak la mainan nieh..... terus mintak aku beli.....

aku pulak cek2 dalam purse, ada lagi RM yang boleh digunakan (bajet cukup2 jerk bawak, takut terlebih belanja pulak kan, hehe) maka aku pon realisasikan la kehendak anak dara itu..... mainan apa.....

v

v

v

v

v

 off course la mainan untuk seorang doktor kan..... tapi yang mini jerk..... hehe


 ni isi dalam dia..... complete untuk jadi seorang doktor..... siap ada 'ear phone' (warna hijau belah kiri atas) untuk dengar degupan jantung baby dalam perut..... hikhik


 Aisha with her Mini Medical Play Set


 sedia untuk menjalankan tugas sebagai doktor.....


alhamdulillah, aku bersyukur coz Aisha suka sangat ngan mainan yang dibeli tu..... harap2 mainan tu kekal lama sikit coz mainan lain tu dalam 1 2 hari lepas beli, mula lah ntah kemana2 jerk menghilang, memanjang x cukup korum..... huhu, tapi setakat hari ini, peralatan doktor masih lagi di tempat asal coz setiap kali lepas dia rawat bear, aku suruh dia simpan balik dalam beg doktor dia..... nampaknya dia dengar kata..... seronok aku tengok dia..... hehe

 setiap kali aku cakap "Aisha nak jadi doktor, kena school rajin2 tau, nanti boleh work jadi doktor"..... dia tunduk n angguk2 kepala tanda setuju..... moga apa yang dicita2 kan Aisha akan tercapai satu hari nanti..... Ameen

k, sekian

06 June 2012

*Review KBSB Inn, Kota Bharu Kelantan*

10 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin
salam, 

cari intro jap nak cerita pasal aktiviti di Kelantan sepanjang Pesta Sukan Kraftangan Kali Ke-18 hujung minggu lepas..... tapi x jumpa2 lah mood nak cerita..... lagipon x tahun nak cerita apa kat sana..... aku sebenonya x berapa gemo nak bercerita alkisah opis kat blog aku ni kan..... maklum lah ini blog untuk family n aktiviti aku di luar waktu pejabat..... kalu nak cerita aktiviti pejabat boleh la pegi kat website opis aku kat SINI atau blog rasmi bahagian aku kat SINI.....
wah, sempat promote..... haha

ok, aku nak share a.k.a review sikit pasal hotel tempat aku stay sepanjang aku berada di sana..... memula orang sana set aku stay kat  Hotel Raudhah..... tapi aku tolak coz aku pernah stay situ n ada review pasal Hotel Raudhah sebelum ni..... FYI kami kena bayar sendiri hotel mana tempat kami tidur, cuma transport jerk yang ditanggung oleh opis.....

so, dah cancel hotel tu, aku mintak pandangan dari pegawai kat opis sana n dia cadangkan beberapa nama hotel untuk kami dok n rate pon lebih murah dari hotel sebelum ni..... aku pon tipon lah satu2 hotel yang disenaraikan..... x der la banyak pon, dalam 2 3 hotel jugak..... n sangkut lah 1 hotel ni yang masih kosong..... trus kompem..... actually hotel ni pon salah sorang usahawan kraf batik kami di negeri Kelantan..... siap dapat diskaun lagik..... aku ambik 1 bilik, n kawan opis aku ambik 1 bilik share ngan pengarah Kompleks Kraf Langkawi..... pengarah bahagian kami pon dok sini tau..... hehe itu cerita lain, x mor ulas bebanyak.....

kat sini aku stay ngan family aku la kan (hubby n Aisha)..... ok, jom tengok hotel tempat kami stay..... n kali ni aku ambik gambo rupa depan hotel ni..... haha

 inilah dia.....
KBSB Inn, Jalan Long Yunus, Kota Bharu Kelantan..... hotel ni kat lot kedai jerk..... tingkat 1 dia letak butik jual baju batik, tingkat 2 n 3 dia buat hotel..... time ni jam 7.00 pagi, tengah tunggu bas ambik kami untuk ke stadium bagi acara sukan..... tu yang kedai batik kat bawah tu x buka lagi..... sambil tunggu bas, sempatlah aku snap2 hotel ni..... hehe


 bukak jerk pintu, ada nampak katil n pintu ke bilik air.....
saiz bilik ni kecik jerk..... boleh muat katil queen siza, almari baju, meja bulat n tv yang digantung di atas..... oh ya, ekon ada tau hotel ni..... sesuai la dengan harga dia yang murah..... harga untuk 1 malam bermula dari RM50.00 (sempena cuti sekolah)..... kalau hari biasa harga dia RM80.00 (bilik standard)..... 
pintu tu adalah pintu bilik air..... cukup untuk letak tandas duduk, sinki comel n air terjun (kata Aisha)..... x la pulak aku ambik gambo dalam bilik air coz time ni Aisha tengah bersenang lenang dalam bilik air tu main air terjun, nanti ada aksi 'mangga' plak dari Aisha..... huhu


 ni gambaran dari pintu bilik air plak.....
sila abaikan barang yang berterabur tu yerk..... hehe so dalam bilik ni ada almari baju, meja bulat siap dengan bunga orkid artificial, tv comel yang kadang2 dia tulis "no signal" n kettle untuk masak air..... eh siap ada lampu tidur seramik tau.....


 lagi pandangan dari pintu bilik air.....
dah kata hotel ni owner dia usahawan kraf, haruslah barang2 dalam bilik pon ada unsur kraf kan..... alas katil dari batik blok termasuk alas meja bulat, lampu tidur seramik, frame gambar dinding batik n suis lampu jugak ada hiasan seramik, tanda arah kiblat ada, tapi sejadah n Al-Quran x der la macam hotel yang aku dok sebelum ni..........

secara overall hotel ni memuaskan aku n family nak tidur waktu malam jerk..... walau kecik tapi kami selesa dok sini..... bersih jerk walau tiada lif nak naik atas..... maklum la, 3 tingkat jerk pon kan..... breakfast pon x der..... n satu lagi, hotel ni x der tingkat kecuali kalau tempahan bilik kita ambik yang superior (kuuut) untuk 3 orang.....


 sesapa nak tempah.....
boleh call yerk, orang yang layan kita on phone atau kat receptionist pon ok jerk..... so aku boleh la recommend pada kengkawan yang nak dok hotel budget macam ni yerk.....


 kalau pada sesiapa yang ada GPS.....
takut sesat, boleh jerk GPS kan hotel ni, tapi bukan atas nama KBSB Inn yerk..... tapi atas nama Moon Kopitiam..... GPS boleh detect kopitiam tu, mana aku tau.... coz hubby bawak dia nyer GPS walau kami naik bas, haha..... boleh lepak situ dari jam 9.00 pg sampai 1.00 pagi soknyer..... hehe sebelah kopitiam tu ada 1 lagi hotel budget, Hotel Suri nama dia..... x tahu la rate berapa kan..... kalau dalam google maps, area depan hotel tu ada Yati Ayam Percik, tapi sepanjang kami kat sana, x nampak la pulak restoran tu..... huhu

n lastly, aku stay hotel ni dah la ada diskaun coz memang time cuti sekolah kan..... siap ada tambahan diskaun coz kami staff dari kraftangan..... kiranya aku nak berterima kasihlah kat Abg Gee (pegawai dari cawangan Kelantan) yang uruskan pernginapan kami kat sini..... kiranya diskaun runtuh lah kami dapat..... Alhamdulillah

k, sekian