^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

31.12.09

*Our 4th Anniversary Today*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin


We couldn't possibly have known
when we began our married life
how entwined our lives would become
in our journey as husband and wife.
With every year and each passing day
you manage to say "I Love You"
in so many different ways.
May our anniversary remind us,
as we start the year anew,
that we share a special happiness life gives to just a few.

Our love is as strong now
as it was when we said our vows.
Your handsome smile still brightens every day.
Your loving heart brings me joy and laughter.
Thank you for being a wonderful husband.
I will love you always and forever.
How do I begin to tell you
how lucky I am to have you in my life?
I'll start by saying what an honor it is for me to be your wife.
You're my best friend in the good time
sand my rock in times of sorrow.
You're the reason for sweet yesterday
sand my promise for tomorrow.
I never thought I could feel this loved
until I became your wife.
You made this year and every year
the best one of my life.
from MAMAaisha to PAPAaisha on 31.12.2009

30.12.09

*Aksi Limau*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Ms prgm Jualan Kraf SDSI 2009 ari tu, ader org smpt la mbik gmbo aksi2 limau yg aku leh kongsi ngan korg.
Hm, limau atas meja brsama bos program sdsi, c.fazil.
Wah!!! aksi bran si limau dok atas jari.... 1 jari jerk laks tur... kuikui (hasil kraftangan ND).
Huiii! kali nie limau beraksi di atas tpak tgan, dah gyat ckit kut dok atas jari lm2... hehe (hasil kraftgn photographer yg sm).
Hm, time keje ari sab2 aku bwk arr anak aku Aisha skali, biar dia knal ngan kraf2 SDSI kat malaysia yg ader.... smbil2 rhat kat dlm blik urusetia ari tur ader la mcm2 aktvt yg kami wat... hihihi tglak beso Aisha tgk ssuatu kat dpan dia... (ms nie x der aksi limau dah...)
Aku pun tgk skali arr, aper yg dia glak sgt tur... (time nie pun x der limau gak). Ha!!!..... nak tau aper yg kami tgk smpai Aisha tglak beso.....jeng! jeng! jeng!!!
ooo.. rupe2nyer Aisha swonok tgk si ND braksi ngan limau... isk isk isk, bru ku tahu, pndai gak ND nie rupenyer wat aksi2 cam ahli sarkas... ader potensi jd ahli nie... huihui
k la, sekian jerk aksi limau pd kali nie...hehe

28.12.09

*Ape Dah Jadi???*

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Hm... cdih rs ati nie... crite nie dah lm dah tp jd dlm taun nie gak arr... x kire gak, aku nak kongsi gak ngan kengkwan aku yg sudi bace crite nie...Nie kira nak msuk dlm column "Kenangan Tahun 2009".
Aku ade bli umah kat JB b4 pndah ke KL nie... kat area Iskandar Malaysia... n umah tu aku dah sewakan kat 1 famly awal bln 4 2009 ari tur... tgk rupe laki2 tur mmg baik gilez... tiap kali jmpa asik pkai kupiah jerk... so kami mmg pcaye la ngan dia utk jg umah kami spnjg kami dok keje kat KL nie...
TAPI..... kami cdih sgt coz ms blik raye bln 9 ari tur, kami sj je arr konon2 nak tgk umah kami smbil mlwt penyewa nye skali n nak knal2 la kan famly diorg - mklum arr raye (sbnonye aku x pnah jmpa ngan si istri penyewa)..

TUP! TUP! bile kami smpai ke umah tue....

Hubby aku bg salam sekali, 2 kali, 3 kali... tp x bjwb. Kreta ade dpn umah tur.... tp xder org kuar - dgr tiwi bbunyi kat dlm umah (org sblh umah ckp kalu kreta ader mknenyer tuan nyer pun ader kat umah)



Aku tgk mmg xder prubhan aper yg dibuat kat umah kami... k

Kami pun pi arr blkg umah, ingat kut2 diorg x dgr kami bg slam dr dpn. Smgat kami berkobar2 nak mlwt penyewa umah kami nie...



ALAMAK!!! Tgk.... aper dah jadi??? tkjut 'gorila' kami tgk blkg umah dah jd mini utan... Aper yg diorg dah wat ngan umah kami, nak jd ptani moden ker??? tp aku tgk x der plak hasil2 yg blh di mkn... sume pkok rumput jerk, wat sakit mata aku tgk jerk... isk isk isk




Nie aper lak bbungkus2 nie...? Cek pnye cek, hubby aku tnampak la tong gas kat bwh meja (org sblh bgtau diorg msak kat luar umah)...aik!!! plik aku org msak kat luar umah, mcm knduri jerk... Tepi tgkap nu, nmpk x??... ader mesin basuh, siap paip air tjulur kluar kut tgkap lg.... Wa!!! mkin cdih lg aku, remuk redam ati aku tgk umah kami jd cam tur, kcewa sgt yg tramat sgt..... Dah jd cam umah bangla keje kilang dok dah nie....mmg x terurus lgsung, tu aku x shoot gmbo dpn umah tgantung mcm2 bnda n sgla mcm botol n tong plastik.. (aku pun x tau arr botol n tong plastik aper...cam umah nlayan yer gak..)
So, ari tur lpas kami bncg ngan famly aku, kami nekad utk kuarkan (bkn halau) penyewa tur dr umah kami. Rekod diorg mmg teruk, ngan sewa lmbt @ x bayor, umah x terurus, kami dtg x bersmbut (mcm kami ni pndtg laks), nak msuk umah sndri pun x ble n mcm2 lg yg mnyakitkan ati kami...dah la nak call pun slalu x bjwb, anta sms x bbalas... HISH!! pning kpla kami. Kami bg ms smpai ujung taun nie, tp diorg mntk postpone smpai ujung bln dpn (Jan 2010), so kami tggu je arr.... (Kalu ikut prjanjian diorg sewa 1 thn) tp kami x lrt dah nak lyan org camtu...
So...moral n pngajaran bg kami, kalu nak bg sewa kat org jgn tgk rupe n prangai bakal penyewa mcm "baik" trus stju jerk... slidik btul2....

24.12.09

* 1st BIRTHDAY AISHA *

5 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hmm smlm (23 Disember 2009) adalah 1st birthday anak aku Dizaaisha Umairah...


 
walaupun x der saper2 kat umah (cm aku ngan hubby jerk) kami smbut gak b'day anak aku yg pertama, hehe, first time smbut hari jadi anak....



 
Sbnonyer ni la kek impian yg aku plan nak bli utk Aisha tp x dpt arr.....coz kek nie aku tgk 4 bln lpas kat kdai lain, so x smpt nak pi kdai tu nak bli,,, hm, aku suke tul kek nie coz aku suka ngan Garfield.... hehehe tp aku akan cb dptkan gak kek nie lain kali... Insyaallah



 
Hm,,, yg ptg kami swonok sgt coz Aisha mcm xcited jerk nak tiup lilin tu... tp muncung papa aisha yg tlbih
 pnjng nak tiup gak.... aku x der time nie coz kn jd photographer..


 
Ha,, ni mama ngan papa Aisha yg ptong kek... Aisha cm pgang pisau jerk... cian Aisha smpai nak tjatuh dr pgkuan aku, tp nak mbik gmbo pnyer psal, aku pgang dia kuat2, hehe mklumla,,,, cmra klik sndri..... hehe



  
 Ni la kek 1st bday Aisha,,,, x dpt garfield's kek pun x per arr kan, jnji dpr ptong kek ari tur.... aku yg plih kek ni tau, papa cm tlong bayo jerk.... Ha, Aisha plak tlong korek krim tp kek tu pas2 trus nak msuk dlm mulut...mcm lapo sgt jerk.



.  
Hm... kami wat mjlis nie simple2 jerk... hehe jnji wat kan utk ingat hari lahir Aisha setahun yg lalu... Aku rs mcm bru smlm jerk aku deliver Aisha kat Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru.... rupe2nye dah setahun belalu yerk....

So cayang mama Aisha, smoga jd anak yg baik tau, smoga comel n chat slalu, nnti dah beso Aisha jg mama ngan papa tau.... kami cayang Aisha... mmmuah!!!!

Hm,,, smoga taun2 akan dtg kami akn smakin bhgia n trus bhgia... Ameen

13.11.09

* KAMI *

6 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hm... lm x msuk blog... x smpt arr, ujung2 taun nie byk lak keje kn wat.. ni pun curik2 ms bkak nie.... lm dah nak upload gmbo nie tp asik x smpt jerk, ngan pc problem lg... isk tensen tul... k, ari nie aku bjaya gak nak upload gmbo nie...
Kami dlm blik bos, syyyy ni ms bos x der tau,,, ms nie bru lpas renovet blik bos bru kami (Mr Mokh) yg lapor diri smlm (20.10.2009)... hehe
Calon2 pencarian Gadis Melayu Musin Ke-21... kontrol ayu siuuut....

Hmm masih lg calon2 yg sama ngan aksi yg lbih kurg sama...


Aksi masih lg sama dari calon2 pencarian Gadis Melayu Musim Ke-21


Ha!! ni la blik bos baru kami yg kami jdkan set pngambaran wak2 ketiadaan dia.... swonok gak time nie... siap ade range colour for costume kami lg iaitu merah biru kepurplelan n itam(tp bkn penaja bg tau, sndri sponsor)...hehe


Di penghujung episod pngambaran nie, seorg calon tlh terkeluar (Anom) coz x mmnuhi kriteria yg dittapkan oleh pihak pnganjur (hm,,, mgkin nama x ckup glamer kut.....atau dot dot dot) hikhik gurau jerk Nom yerk...

So.... ni lah calon2 akhir pncarian Gadis Melayu Musin Ke-21.....
CT Fattieymah........Niek Dallieyla
Nur Haffieyzzah........Nurr Laylie........Marriyana
Noor Azzlieynna.......................................................Aku

12.10.09

* Bos kami dihati *

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hm...mcm meriah jerk, nie tgh wat aper lak rmai2 nie?? Tgh ssun krusi ker? Ooo tgh set utk mbik gambo ker??? Tp utk aper yerk?...
Actually, ari tue (09.10.09-Jumaat) bhgn kami ader wat mkn2 utk raikan mjlis perpisahan bos n 2nd bos kami yg kn pindah 15 hb nie... sedih gak kami skrg nie coz kdua2 bos xder skaligus... bos (Encik Misroni Bin Hj Sulaiman) kn pndah ke Bhgn Corporat Comm, 2nd bos lak (Encik Zahir Bin Ahmad) kn transfer pi T'ganu.


So, nie arr antra gmbo2 yg last kami mbik sblm bos2 kami pndah ke tpt2 bru mrangkp gmbo raye (tp xder arr sume pkai bju raye pun). Bkn mbik gmbo jer tau, siap ader mkn2 lg... hehe mkn free ari tue, kalu ari2 cam nie kan best, save bajet utk mkn... kuikuikui
Mboi2, siap bring2 kat lntai lg tue, nsib baik ader kapet... hm, gmbo nie kat luar opis jerk tp msih dlm bgunan, tu yg ader org leh bring2 ats lntai... swonok tul time nie...


Ha, nie kat dlm opis laks... rs nye ari tur aktvt kami adlh mbik gmbo jerk smpai time smbyg jmaat, nie bru 3 gmbo yg msuk cni, lum gmbo lain2 lg, xleh msuk sume, nnti x muat laks...

So yg diri kat blkg dr knan tu adlh (ND-the perok boy, ZILA-mummy to be, TIM-minah kedah, AKU, ANOM-org ampang jerk, LAILY-mummy to be next year, A.FAZIL-jolobu man, LALA-mek kelate, FARIS-tech, MAR-org peray yg dah x brape perak, K.YAM-tukang kira duit n K.FIZA-the best clerk, dpt APC taun nie, congrat). Yg kat dpn lak dok dr knan (A.MIE-tokey ayam, C.MIS-bos, C.ZAHIR-2nd bos, A.SYARDI-org ganu yg dah x brape ganu n A.WAN-bapak angkasawan kecik).

OK, stkt nie jerk crite yg aku leh share ngan kgkwan kali nie.... c u

17.9.09

* Salam Aidilfitri *

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Assalamualaikum wat sume rakyat Malaysia khasnya wat kwn2 yg knal aku ngan hubby aku s.ada kat sek. tadika, sek. rendah, sek. men., sek. teknik, uitm, @ kwn2 yg skrg keje kat bahagian usahawan kraftangan malaysia. Hmm lg 2 ari kita akan smbut ari raye lpas 1 bln kite sume pose...
So, kat cni aku nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN wat bos ngan kwn2 aku kat bah. usahawan (en. mis, en. zahir, a.fazil, a.mie, a.syardi, a.wan, a.azrul, k.yam, laily, anom, mar, tim, apis, lala, alin, nd, faris, k.fiza n zila) x lupe gak kat kwn2 jiran sblh (en. mie, ina, fida, aizan, syabil, man, k.par, k.raudzah, a.mie n a.ali) hm, aku ingat gak kwn rapat aku ms kat uitm dulu, lm dah dah x kontek doirn (nana, tini, noma, teany n aida) aku windu kat korg sume......
Hm smoga hari raya nie akan mmbri kberkatan kpd kita sume n jgn lupe dlm bergumbira, igt2 lah ALLAH sntiasa bersama kita x kire dimn kita berada, so, jgn lp bringat slalu. k
Yg blik kg tu berhati2 arr, ingat org yg tersayang...
Salam maaf zahir batin dari ~ Masz ~ Madi ~ Aisha ~

28.8.09

* Mitsubishi Evo dan Kancil - utk kwan aku APIS *

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hm... ni arr gmbo slh sorg kwan aku kat opis Kraf (gmbo mbik pg td kat opis-tq mie, fida, syabil), nm dia Apis (bkn nm sbnr). Nk kt x hemsem, blh arr sdp jgk arr mt mmandang (bhgn trtntu jerk), tp sayang, smpai skrg x kwin lg, aku x tau arr nape?? dia nie pmlih sgt kut, rmai dah awek try takle dia, tp x brp nak jln.
Tp yg psti dia suka beno ngan 1 bnde nie.... kreta kcik, kalu bab renovet ngan adjas kreta kecik tur, bg je arr kat dia, mmg terer. Kdg2 sggup x kuar blik 1 ari dia coz nak renovet kreta kecik yg dia bru bli @ nak upgred yg sdia ada..... Aku x tau arr brape byk kreta kcik yg dia ade, yg pliknyer kreta bso dia nak jual laksss (ssape nak bli, blh arr kontek dia).
So kat cni aku bg crite ni khas utk kwan aku nie.... OK Apis, slmt mmbaca...
Cerita bermula... Ada sebuah kancil yang dipandu oleh seorang pakcik tua sedang rosak di tepi jalan berada di highway utara-selatan. Kereta kancil tu rosak.. sibuk la pakcik tu tahan kereta yang lalu lalang kat situ..
Tahan punya tahan,, sebuah kereta Mitsubishi Evo pun berhenti. Pemandu kereta Evo pun sudi menolongnya.. lalu pemandu tesebut mengeluarkan tali utk diikat pada belakang kereta nak tarik kereta kancil tersebut...
Nak dipendekkan cerita, pakcik tersebut inform kat pemandu Evo tersebut,
"Kalau aku bimm lampu tinggi kat kau,, kau slow ye.. aku tkt kau lupa aku kat belakang nie.."
"OK pakcik, tanggung beres" jwb pmandu Evo tersebut.
Masa perjalanan tu..pemandu Evo tu kadang kadang terlupa, lalu di pun bw laju..Marah pakcik tu,, dia pun bgi bimm kat krt Evo tu.. barulah krt Evo tu slow...
Dlm slow-slow mcm tu... ada lak pengancau nye, satu lg krt Evo pintas krt Evo yang menarik krt kancil pakcik tersebut.. Sempat lagi tu (kentut). Mana org tak naik marah.,, tercabarlah iman dan kejantanan pemandu Evo td,, lalu dia pun tukar gear dan kejar kreta Evo yang berlagak tu.. Dia lupa yg dia tgh tarik krt kancil pakcik kat belakang...
Masa pengejaran Evo vs Evo.. krt peronda pun tgh buat speed trap.. terperanjat dia terus dia calling.
"Bola satu,, bola satu... disini ada kes kejar mengejar.. krt yang terlibat dua buah krt Evo dan sebuah kancil... Tapi saya rasa krt kancil tu lbh laju sebab dia bimm lampu kat krt Evo tu.. Sila tahan mereka cepat."
Hee.hee..he

26.8.09

* Fakta - asal usul perkataan 'elektrik' *

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... .


Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu.


Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.


"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )


Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih.


Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang.
Hehe, untuk senyuman di bulan Ramadhan.



Anywhere, hrap2 x tlmbt lg aku nak wish "HAPPY FASTING MONTH" xpecialy 4 lylie yg maybe tgh berpose tp prut ttp menten buncit gaks... hehe gurau jerk lylie cayang k... Smoga pose kita dirahmati ALLAH n slalu brusha utk jd yg trbaik pd ms akan dtg.

19.8.09

* Cuti Cuti Malaysia - Besut, Terengganu *

1 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Hm... awal mggu ari tur aku n famly smpat arr pi cuti2 malaysia kat besut, tganu. Actualy aku ader keje kat besut tur.. krftgn tpt aku keje tu ader wat bgkel prdk kayu, so.... aku ngan bgganyer mghasut hubby aku mbik cuti n kami smer2 pi sane. Kami pi ari ahad, 16hb, kami blik kl ari slasa, 18hb, smpat arr soping tshirt sorg 1 hlai. Hehehe..

Srnk gak coz dah lm x pi relax2 kat tpt org, sjak keje kl ni, asik keje jerk.... sskali dpt dok relax (relax lpas wak2 ptg jerk, 8 - 5 ttp keje gaks) best gaks.... reles rs tensen jap.... dok plak kat chalet tpi pntai... wah!!!!! srk tul. Ptg2 pi jejlan kat tpi pntai, mlm tu lak mkn ikan bakar.... tp x brape best coz ikan bakar tu org restrn wat x brape nak bkar, gas abis kut...
Hm, dok tpt camtu tringat laks ms mula2 knal ngan hubby kat langkawi dulu... hehe, time tu ader Asean Tourism Forum kat lgkwi, krftgn ader wat pmeran, aku wakil jhr, hubby laks wakil phg.... lpas abis pmeran, kami aper lg... wat arr date mlm tu kat grai tomyam siam, lpas mlm tu... mula la bibit2 perknlan kami....n trus smpai skrg... n lahir la insan yg pling aku sayang (wat ms nie) Dizaaisha Umairah... harharhar

 

 


 
Aisha time nie pun aku tgk srnok jerk dpt ikut mama ngan papa dia pi keje.... nie first time bwk dia jln2 tpt prnginan camni. Hm, last day sblm kami blik kl, aisha smpat lg ikut uncle sham jln2 kat area bgkel (istana tg long)... Alhamdulillah aisha sng nak ikut org, x mrgam kalu org mbik nak dkong dia, lg suke ader la.....

 
~Mama n Papa syg Aisha~


11.8.09

* Cari ChimPeng *

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
I was looking for an empty space to park my car at Bangsar when suddenly there's a knock on the glass,
"Encik ah..tanya sikit ah..itu Chimpeng mana ah..?"
"Apa?"
"Chimpeng, Chimpeng... saya sudah tanya itu guard ah.. dia cakap sini ada satu Chimpeng...."
"Sorrylah Apek. Saya tak tau woh... Apa tempat itu Chimpeng?"
"Aiyah...itu Chimpeng balu punya.. Saya mau pigi angkat wangla..."
"Tarak tau la boss. Itu kedai ka apa? Along ka?"
"Chimpeng bukan kedai ma.. lu itu pun talak tau ah..? itu Chimpeng macam itu.... Maypeng, Public Peng, RHetB Peng... itu balu punya Peng.."
Aduuh, buat aku pening je..
Rupa2 nya dia cari .......

CIMB Bank daaaa .. !!!!!!

6.8.09

* Bacalah doa ini buat menghadapi H1N1. Insyallah.*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin

Abu Usamah Mohd Masri bin Mohd Ramli, Friday, July 31, 2009
H1N1 menyerang? Bacalah doa ini

بسم الله الذي لايضر مع اسمه شيء في الأرض ولا في السماء وهو السميع العليم
Bismillahillazi La Yadhurru Ma'asmihi Syaiun filArdhi wa la Fissama'i wa huwassami'ul 'alim
[Dengan nama Allah yang dengan namanya, tidaklah memudharatkan segala sesuatu yang ada di bumi dan langit , Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.( 3 kali)]
Kata Rasulullah saw: Barangsiapa membacanya sebanyak tiga kali ketika pagi dan petang hari, maka tidak ada sesuatu pun yang membahayakan dirinya.
"HR. Abu Dawud 4/323, At-Tirmidzi 5/465, Ibnu Majah dan Ahmad. Lihat Shahih Ibnu Majah 2/332,- rujuk Hisnul Muslim, boleh download di http://intisonline.com/

*Karnival Usahawan Dan Kebudayaan Orang Asli Tahun 2009*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Sok ada KARNIVAL USAHAWAN DAN KEBUDAYAAN ORANG ASLI TAHUN 2009 kat MID VALLEY EXHIBITION CENTER, KUALA LUMPUR. Karnival nie mula 07 SAMPAI 09 OGOS 2009 dr jam 10.00 PG SAMPAI 10.00 MLM...

Kraftangan Malaysia pun akan joint jgk karnival tue. Kami akan pamer pelbagai produk org asli yg ade kat Semenanjung Malaysia mcm Patong Ukiran, Topeng, Apok, Bubu dll lagi yg org asli buat...

Agensi lain pun ader gak, coz karnival nie anjuran KKLBW. Nak tau sape yg rasmi??? Menteri KKLBW, YB Datuk Hj Mohd Shafie Hj Apdal. So, ramai2 la kome dtg ke Mid Valey yerk.... Sokong la industri org asli Malaysia sambil2 tgk produk kraf yg dibuat olh org asli... K

5.8.09

*Dizaaisha Umairah Binti Mohd Rosmadi*

2 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
1st Day After Deliver

Cutie Pinky








Round Da Zoo KL

Ondaway To Sunway








Say Mmm...

Say Aaa...