^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30 June 2014

hunting for pearls, beads n sequin

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum, 

selamat menjalankan ibadah puasa ye kawan2 semua..... ada yang bercuti ke hari ni..... hihi
apa2 pon, semoga ibadah yang kita laksanakan akan dirahmati olehNya.....
amiinn.....




aloh, tajuk omputih gitu khennnnn.....
x kisah lah, sekarang ni tengah dalam mood untuk menghias baju raya..... hihi
hari tu dah beli baju kat KWC..... x terfikir la nak letak beads sebab dah ada sulam benang kat baju tu, sulam simple2 je la.....

tapi since mydearHubby berhajat untuk letak beads kat baju dia macam sebelum ni, maka aku pon nak join sekali lah..... x per kan, boleh kan..... tahun 2011 pernah buat kat baju melayu Hubby , lepas tu ada lagi baju Hubby yang aku jahit manik n lepas tu tampal2 batu..... tapi simple2 je la kan..... tangan mak xder la lembut mana nak menjahit kerawang2..... janji sedap mata sendiri memandang..... hehe
 

sekadar hiasan

hurm..... ingta nak cari warna ala2 macam kat atas nieh..... jumpa kah agak2 nyer yerk.....
tunggu..... hihi
dah siap google kat mana nak beli manik murah, so nanti aku share yer..... kalu berkesempatan.....
inshaa Allah

Selamat Berpuasa Kengkawan

k, sekian

27 June 2014

apa itu DEBIT ADVICE Maybank

21 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,


last jumaat sebelum kita mula berpuasa next week..... moga semuanya berjalan lancar dan diberkati..... inshaa Allah.....

erm, hari Jumaat yang berkat ni nak membebel sikit..... last 2 days = 25.6.2014..... saje cek maybank akaun, bukan nak cek gaji dah masuk ke belum sebab gaji dah masuk dah sebelum ni... hihi, alhamdulillah

tapi saje la cek, n kalu rajin nak bayar bil2 untuk bulan ni..... sekali tangan macam gatal nak cek transaction..... tengok2 adalah pulak benda pelik yang aku baru tahu nieh.....





DEBIT ADVICE - RM8.00
ditolak pada tarikh aku buka internet banking ritu..... ish, macam pelik sebab sebelum ni x pernah kena..... aku try google cari info..... nak call khidmat pelanggan malas..... dah petang kan, lagi pon macam x der la sampai beratus2 kena tolak tu kan..... walaupon terkejut tapi cuba tenangkan hati.....
smile..... hihi

 cari punye cari, google punye google, jumpa info yang paling aku rasa boleh percaya sebab disertakan dengan perbualan telefon dengan pihak bank..... dan mudah untuk aku faham.....



 jom baca.....
sumber : gmeyzpurple

 so, kesimpulannya Debit Advice dikenakan kepada pengguna Maybank Kad Debit (yang boleh byar guna kad ATM tu) yang tiada had pengeluaran duit..... charge akan dikenakan setahun sekali..... 

erm, no wonder lah kan sebab aku memang mengguna tegar debit kad nieh, pi beli barang2 kat kedai yang mana buleh guna debit kad ni, aku guna jerk..... sebulan ada lah 4 5 kali aku guna di lain2 kedai..... kalaulah kedai runcit Thiam Kee kat umah tu boleh guna debit kad ni, rasanya aku guna jerk..... hehe sebab aku malas nak bawa cash bebanyak..... takut kena rom***..... huhu

aku start guna debit card ni dari tahun lepas 2013..... kiranya mulai dari sekarang aku kena redha lah untuk akaun kena debit sebanyak RM8.00 setahun..... sebab aku guna khidmat itu.....
redha.....

tapi kalau amount lain dari RM8.00, ha yang tu cas lain pulak yerk kengkawan.....

k, sekian

26 June 2014

dapat voucher RM35 dari Lazada

6 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,


Alhamdulillah,  dah lama gilerzzzzz x join GA, sekali 2 minggu lepas ternampak lah GA yang dianjurkan oleh Lynn, senang je GA tu, so aku pon join lah..... memang motto aku, kalu nak join GA, join yang senang2 jerk..... hihi

then, tidak semena2..... eceh2 ayat x hagak2 kan..... hihi, 
maka setelah pengumuman keputusan di buat, aku pon pi la tengok kan...... maklum, dah lama x join, teruja jap..... tetiba

eh!

eh!

eh!


dalam senarai pemenang tu, terselitlah nama aku nieh.....
wah!!!!!
Alhamdulillah, ada rezeki aku kat situ.....
dapat lah voucher RM35 shopping kat LAZADA.....
erm, nak beli apa yerk.....

x pernah lagi shopping kat Lazada nieh, kalu shopping dengan Zalora ada lah 2 kali..... hihi
nanti kita pikir dulu ekk..... yang penting barang yang dibeli harus berbaloi.....
kan.....


k, sekian

25 June 2014

dapat sampul raya dan kupon KFC percuma

3 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

 semalam bercuti untuk uruskan pendaftaran anak masuk darjah satu sekolah agama..... alhamdulillah, dah setel, tinggal tunggu nak masuk kelas mana je nanti n ofkos lah beli keperluan sekolah kan..... untuk sekolah rendah juga nanti.....

so, dah alang2 bercuti semalam, saje aku ajak mydearHubby keluar untuk keperluan raya..... kalau boleh x nak shopping last minit n x mor keluar bersesak2 di bulan Ramadhan..... oh ya, lagi beberapa hari je nak masuk bulan Ramadhan kan..... moga kita beroleh keberkatan dengan ibadah yang akan kita laksanakan nanti..... Inshaa Allah

ok, balik pada tajuk.....
 belum pon masuk bulan puasa, tapi dah dapat sampul raya kan..... hihi, x kisah lah, dah orang nak bagi, kita ambil lah kan.....

erm, semalam selesai urusan sekolah, petang tu kami ke Kenangan Wholesale City (KWC), untuk shopping baju raya..... alhamdulillah, dipermudahkan n dapatlah aku n Hubby sorang 2 pasang, Aisha berpasang2, termasuk baju tidur..... baju tidur yang ada kebanyakkan seluar dah paras lutut... hihi

seronok shopping weekday nieh, x ramai orang..... tapi kami sampai dalam jam 4.00 petang, makan dulu sebab tengahari x sempat nak makan..... start servey n shopping dalam pukul 4.30 petang dan memang aku dah tau KWC tutup jam 7.00 malam..... aku rasa macam x cukup je masa tu.....sampaikan anak dara hampir merajuk sebab mainan dia x dapat sebab kedai dah tutup..... tapi kami pujuk untuk pi tesco pulak..... Hubby nak beli sesuatu di sana.....






ha, untuk waktu sekarang ni..... shopping kat KWC akan dapat sampul raya atau clutch purse macam kat atas tu..... minima RM80 yer.....
tapi yang clutch tu terhad, sehari dia kuarkan sikit jerk..... so time aku redeem tu dah habis stok, so dapatlah sampul raya..... x per lah janji FREE..... hikhikhik

ok, aku nak ingatkan, setiap kali shopping kat kedai2 tu, minta resit tau..... paksa kedai tu keluarkan resit, sebab nanti nak redeem senang ada resit, kumpul2 resit kalu amount banyak, dapat sampul banyak..... macam aku, beli banyak kedai, tapi satu je kedai yang keluarkan resit, rugi di situ sebab kalu ikut, aku boleh dapat banyak sampul dengan RM yang aku keluarkan kat situ..... tapi orang customer service tu baik hati, dia bagi aku extra 1 sampul..... dengan spent RM130 aku dapat 2 sampul (kalu ikut yang betul spend RM150 baru boleh dapat 2 sampul)..... aku kurang RM20 pada resit, tapi dah rezeki kan..... alhamdulillah.....




lepas tu kami ke Tesco.....
beli lah apa2 yang patut kat sini..... termasuk baju anak dara..... lagi.....


  
kat Tesco..... belanja RM100 ke atas dapat kupon KFC, jimat RM4.70..... again, orang dah bagi, kita ambil lah kan..... yang ni not sure kalu belanja beratus-ratus dapat berapa banyak kupon..... sebab kami belanja ngam2 lebih kurang je dengan syarat yang di kenakan..... x tau pon akan dapat kupon ni, dah sampai kaunter bayar baru nampak iklan ni..... hurm, KFC dalam Tesco Selayang tengah dalam renovation, so simpan dulu kupon ni..... lagi pon expire date 30 September kan..... lama lagi tu, lepas raya pon boleh guna..... hehe

so, kali ni punya persiapan raya memang aku rasa awal gila aku buat..... eh orang lain ada yang lagi awal kan, 3 bulan sebelum puasa dah tempah baju raya..... hihi, aku sekarang ni beli yang siap jerk..... nak tempah yang sedap pakai cuma dengan kakLong je, jauh nun di kampung..... x dapat sama, janji sedondon lebih kurang pon alhamdulillah.....

ahah, kali ni aku berjaya hasut hubby beli baju melayu, sungguh2 dia x nak beli baju melayu sebab dia kata dah banyak, padahal yang ada tu semua tinggal baju jerk, seluar dah x boleh pakai sebab isteri dia ni malas nak jahit ada part yang koyak tu..... huhu, tapi semalam dalam diam dia pilih baju melayu (time ni aku tengah layan Aisha pilih kasut), sedondon dengan baju yang kami beli untuk aku ngan Aisha..... siap test, dia tunjuk kat aku..... aku apa lagi..... senyum kambing siap meleret-leret sampai cecah telinga la kan..... ngeh3..... lepas ni dia ajak cari bling2 pulak nak tampal kat baju dia, hamboi... dah advance pulak dia..... hihi aku suka jerk.....

so tunggu je lah nanti baju raya kami yerk..... ofkos lah tunggu entry lepas raya nanti kan..... hehe

k, sekian



23 June 2014

Royal de Dolton Mocmico :: so sweet anak Mama

4 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

kejadian last week hari Khamis..... pi kerja naik kereta sebab mydearHubby outstation ke Melaka..... sebelum pi kerja, ofkoslah kena hantar Aisha ke Taska dulu kan.....

so pagi tu, tetiba anak dara request nak bawa makanan..... erm apa yang ada kat rumah?..... roti wafer, biskut, coklat, kismis kotak..... so aku suruh dia pilih nak yang mana..... n dia pilih coklat 2 bar.....
ok, nak masuk kereta dia cakap.....
"satu nak makan pagi, satu lagi nak makan petang"
aku senyum je lah..... x kisah la nak, janji nak pi sekolah kan.....
dalam kereta dia bercakap lagi..... sorang2 dia jek..... time ni aku pi kat gate nak buka pintu.....
sayup2 je aku dengar dia cakap.....
"eh, x nak lah, satu Mama punya, satu lagi saya punya"
aku biar je lah.....

sampai taska, lepas salam, peluk, cium, aku pon pi la keje.....
sampai opis..... tengok dalam beg, ada sesuatu yang membuatkan aku tersenyum.....





nampak anak panah tu..... ada sesuatu di situ, di celah2 barang dalam beg.....
senyum memanjang aku sambil keluarkan barang2 dalam beg.....
ape bende tu.....





*





*





*





*





*
 










inilah dia bendanya.....
coklat bar yang awalnya Aisha nak bawa, satu untuk makan pagi, satu lagi nak makan petang.....
tapi kemudian dia tukar fikiran.....
rupa2nya satu coklak dia masukkan dalam beg aku..... satu lagi dia bawa pi taska.....
so sweet la anak Mama nieh, x bolot sorang2 makanan tu, dia kongsi ngan Mama..... hihi
terharu kejap.....

erm, kengkawan pernah dengar nama coklat tu.....
Royal de Dolton Mocmico, mocha chocolate with cereal & almond nuts.....
sedap juga rasa dia, packaging dia boleh tengok sini, sebab yang kat rumah dah siap2 pack kecik (Hubby keluarkan n simpan dalam esbok)..... coklat ni hamper Hubby dapat main boling last month kat opis..... ada lagi makanan lain kat rumah, jarang makan jajan so aku x heran sangat apa isi hamper Hubby tu, tapi kalu ada kat umah, free pulak tu, makan je la kan..... hihi

k, sekian

19 June 2014

bayar yuran penggal kedua di tadika

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,


ahah, tadika pon dah macam universiti yerk..... ada yuran penggal ..... hihi
hari Ahad lepas, dah pon selesaikan bayar yuran tadika Aisha untuk penggal kedua nieh.....





sampai ke tadika, terus pi pejabat jumpa cikgu.....
jumpa guru besar, sekali dia terangkan perkembangan Aisha kat sekolah..... owh, ada pereksa setengah tahun ritu, tapi aku x tau nak baca keputusan report book dia..... kat tadika ni dia guna analisa M - Mahir / AK - Ada Kemajuan / PB - Perlu Bimbingan (kalu x silap)..... yang diukur adalah pembelajaran dalam BM, BI, BC (bahasa cina)

Alhamdulillah, untuk BM Aisha dapat banyak lah M untuk semua perkara tu kan, tapi untuk BI ngan BC tu sebahagian ada yang dapat AK, maksudnya sederhana lah..... n xder yang dia dapat PB..... maksudnya apa yang diajar kat tadika tu Aisha boleh terima.....

analisa adalah berdasarkan tulisan, ejaan, pemahaman, bacaan, kiraan, lukisan, keterangan gambar dan lain2 lagilah..... nanti dapat yang ujung tahun nanti bila aku dah faham, aku share kat sini ye..... untuk rujukan aku jugak nanti.....

kami juga diterangkan apa yang akan di ajar untuk semester ke dua nanti..... lebih kepada menulis n menyalin di papan hitam, sebagai persediaan untuk ujian masuk darjah1 katanya..... matematik pula lebih kepada kiraan duit dan jam..... moga2 Aisha boleh terima pembelajaran dengan mudah nanti..... inshaa Allah.....




kadar yuran untuk semester 2..... RM539.70..... termasuk yuran bulanan Jun & November..... disember x yah bayar sebab dah cuti sekolah kan.....


owh, masa penggal 1st ritu yang kertas periksa tu, BM Aisha dapat A, BI dapat B, BC dapat B..... hurm not bad la kan BC tu Aisha dapat B..... bila aku tengok balik kertas periksa tu, satu hapa pon aku x faham, sebab keseluruhan menggunakan bahasa cina, tapi mungkin kat tadika, cikgu ada bagitau apa yang perlu dibuat untuk jawab soalan tu kan..... tu yang Aisha boleh jawab.....
maklum, baru tahun ni Aisha masuk tadika ni, bebudak lain kebanyakkan dari umur 5 tahun dah masuk sini, so dorang dah boleh faham BC tu, tapi untuk Aisha yang baru tahun ni belajar..... erm, aku bangga dengan dia..... hihi




guru besar yang merangkap cikgu kelas Aisha cakap, dia ni senang untuk berkawan, cuma tumpuan dalam kelas kurang a.k.a suka berangan..... hahah, ikut baka sape la tu yerk..... huhu
cikgu cakap penggal ke dua ni, kalau Aisha masih banyak berangan, bukan berangan lah, aku rasa susah nak tumpukan perhatian dalam kelas..... cikgu nak tukar tempat duduk dia..... kau x kisah, cikgu buat lah apa yang terbaik untuk anak murid cikgu ye..... untuk kebaikkan dorang masa akan datang.....


lepas setel bayar yuran, Hubby cari barang opis dia..... lepas tu kami pi makan..... dah pukul 3 petang baru nak lunch..... dah menyanyi rap dah perut aku..... huhu





hari tu kami pilih makan kat Jom Western, AEONbig Wangsa Maju..... rasanya kali ni kali ke-3 kami makan kat sini..... maknanya makan di sini boleh diterima oleh tekak kami..... portion besar, makanan sedap, servis cepat, yang penting harga x mahal sangat..... hehe

 anak dara pakai baju pemberian rakan opis..... tq auntieAna, suka sangat Aisha dapat baju baru, 2nd hand sebenarnya, tapi kira baru lah kan.....

k, sekian

18 June 2014

sepetang di Bukit Tinggi, Pahang

7 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

biasa hari rabu orang buat WW kan, aku nak buat WW gak ni tapi banyak gambar..... erm, boleh ke buat WW nieh..... hehe, mukadimah je pon dah banyak potpet ni, macam x jadi jerk..... hikhik

erm, ni aktiviti kami last week..... balik dari umah PIL kat Kuantan..... kami pi ke Bukit Tinggi..... hajat dah lama, tapi biasanya balik dari rumah PIL sebelah petang baru gerak dari Kuantan, so sampai area sini dah malam..... tapi hari tu aku paksa Hubby pujuk MIL untuk benarkan kami gerak pagi sebab nak ke sini..... Alhamdulillah MIL benarkan, sebab dorang pon nak kena perhati kontraktor yang tengah buat rumah dorang hari tu.....

jom ikut aku jalan2 kat Bukit Tinggi, Pahang..... Alhamdulillah, dah sampai ke sini.....

owh sebelum tu, kena sediakan yuran masuk yerk.....
dewasa RM12 seorang
kanak2 4 tahun dan ke atas RM8 seorang

bayaran ni kalu pi ke tempat yang paling tinggi tu..... yang ada Japanese Village n Colmar Tropicale..... alah yang ada bangunan macam kat France tu..... tapi kalau ke simpang kiri yang menempatkan Rabbit Park sebelum sampai guard house Bukit Tinggi tu, x perlu bayar rasanya..... x cek sebab target memang nak ke bangunan macam kat France tu, so redha je la kena bayar pon..... hehe



jalan untuk naik ke Bukit Tinggi..... memang tinggi..... rasa macam kereta x gerak jer..... tapi sampai juga ke atas.....




kereta kami park terus kat Japanese Village..... lepas tu naik tangga pulak..... baru separuh perjalanan dah semput..... huh, kalu ikut hati x mor dah naik atas tu, tapi sebab dah bayar kan, so kena gagahkan kaki panjat tangga tu.....




lepas sampai atas, kena daki bukit pula..... hoho, ramai juga pelancong luar masa kami sampai, time ni dalam pukul 3 petang..... orang tempatan pon ramai juga..... so kenalah kontrol cun walau nafas tercungap2 naik bukit tu kan.....




waaaaa!, akhirnya sampai ke tempat tujuan.....
Japanese Village.....
sampai sini ada pecahan simpang ke kiri dan ke kanan..... so kami mulakan ke sebelah kiri sebab teruja dengan Japanese Tea House tu..... nak tengok juga apa yang ada.....

kena daki bukit berbatu pula.....




lepas tu jumpa lah pintu gerbang ala Jepun nieh.....




lepas tu naik tangga batu ni pula..... huh, memang boleh kurus kalu ke sini..... hihi
Aisha x habis2 tanya, "kenapa kita masuk hutan ni Mama"..... "jomlah kita balik Mama"..... "Mama, kenapa banyak pokok kat sini"..... risau je dia sebab kiri kanan penuh pokok yang besar2..... tapi rasa segar jugak dengan udara semulajadi walau penat n cuaca agak panas time ni.....





lepas tu jumpa kolam ikan koi nieh..... ambik gambar kejap.....




tetiba nampak pagar buluh ni macam cantik..... jom posing dulu.....
Aisha ada juga ambil gambar aku n Hubby kat sini, tapi agak blur..... x per, kita cuba lagi lain kali ye sayang yerrr.....




ha, nilah Japanese Tea House tu..... pic dari tepi jerk.....
kat sini lah tempat yang orang boleh pakai baju jepun tu, then boleh buat tea ceremony dalam rumah tu..... tapi kami lalu je la tempat ni sebab depan pintu rumah tu ramai pulak orang..... serabut uihhh




posing di sini anak beranak..... hihi
erm, bangunan belakang tu bangunan apa yerk..... kami lalu belakang bangunan tu, so x tau..... huhu




ini entrance Tatami Spa.....




sesiapa berminat untuk ber'spa..... atas tu list harga dia yerk.....


lepas spa ni, kami just ikut je laluan yang disediakan..... agak jauh perjalanan, sempat juga kami berposing-posing tengah hutan, seram juga sebab memang hutan sungguh..... tapi ada lagi satu group orang Cina dengan tourist guide yang follow kami.....
eh, memula dorang follow kami, tapi lepas tu kami follow dorang sebab kami sibuk kejap2 berhenti, kejap2 berhenti posing, Aisha jadi photographer..... gambar x boleh up kat sini, sensored..... hihi 



jalan jalan jalan, tetiba kami sampai ke.....


Botanical Garden..... hah lega sikit sebab dah keluar dari suasana hutan tebal.....




selfie 3 beranak..... monopod xder, so kita guna tanganpod je yerk..... hihi




diantara bunga-bungaan yang ada.....




sebenarnya pic ni Asiah nak snap air pancur tu, tapi aku kacau letak tangan aku kat situ..... marah anak dara tu..... hihi, lepas tu aku biar je dia pegang HP aku untuk snap2..... banyak juga pic bunga yang dia ambil..... tapi macam biasa banyak yang blur..... hihi






kat sini kami x jalan sampai habis, dah penat dah.....
lepas tu kami ke satu bangunan yang xder signboard, eh ke aku x perasan signboard dia..... huhu




ni la bangunan tu, kedai cendaramata.....
air mineral mahal jugak kat sini RM3 ke RM4 sebotol..... so baik aku belikan aiskrim solero untuk anak dara yang dah merengek penat..... harga RM2.00 sebatang.....




antara souvenirs yang ada.....




lagi souvenirs.....




ha, tu ada pengangkutan yang di panggil bas kat sini..... kalau parking kat bangunan Colmar Tropicale, boleh naik free shuttle ni ke Japanese Garden..... ada disediakan bus stop kat situ..... Hubby panggil mende tu van, aku panggil mende tu lori..... hihi


lepas tu kami ke Colmar Tropicale pula..... parking visitor disediakan di bangunan The Chateau.....

signboard ni kecik jerk..... hampir aku x nampak, dah keluar dari bangunan Colmar tu baru perasan signboard nieh..... dah luntur pon warna cat dia..... ke memang gitu warna dia..... hehe




snap dulu depan etrance sebelum masuk dalam.....


Aisha tanya "Mama, kenapa Mama suruh saya pakai baju lengan panjang?".....
aku jawab "ye la, Mama ingat kat sini sejuk, tu yang Mama suruh Aisha pakai baju lengan panjang".....
"ooooo" itu je balasan Aisha, x terkata dia.....
hihi, serius aku ingat kat sini sejuk, tu yang pakaikan Aisha baju lengan panjang..... tapi telahan aku salah..... gila panas kat atas nieh..... dengan xder anginnyer.....
 masa kat Bukit Fraser sebelum ni panas juga, tapi udara n angin dia sejuk..... kat sini dah macam kat Rawang aku rasa, cuma banyak pokok..... huhu





dalam kawasan Colmar Tropicale..... ada bangunan2 ala France yang menempatkan blok2 bilik untuk penginapan.....





disetiap blok bangunan, bahagian bawah ada kedai n atas ada bilik penginapan..... setiap blok menempatkan kedai yang berlainan, ada kedai makan, kedai mainan, kedai game, kedai souvenir.....





ada fountain kat tengah2 antara bangunan.....





salah satu kedai yang ada.....




kat penghujung jalan ada mini funfair..... Hubby lepas gian main..... 1 token RM2.00..... setiap permainan kena guna 2 token, so total RM4.00
tapi x mengena..... huhu




bangunan yang ada paling depan..... dekat entrance..... bangunan bilik juga kut, tapi yang suite maybe.....





anak dara ngan Papa posing.....





hah, bangga kejap aku, pic ni aku snap guna HP Hubby jerk..... nak jugak gambar lompat2..... alhamdulillah dengan sekali snap terus menjadi, belum lagi guna incikNik kan, kalu guna incikNik mesti lagi cantik gambar ni..... hihi perahsan.....




pic Colmar Tropicale dari parking The Chateau area tingkat atas sekali.....
sebenarnya pariking ni kat tengah2 antara Colmar Tropicale dan The Chateau Resort..... parking kereta kat sini, pi kat bus stop kat bawah, boleh naik shuttle ke Japanese Village.....





inilah The Chateau Spa & Organic Resort..... hajat nak jugak masuk sini tengok2 bangunan tu kan, tapi x boleh sebab ada guard jaga jalan..... dapat snap pic dari jauh pon ok lah kan..... hehe




 last but not least.....
love dari kami sekeluarga.....

k, sekian


16 June 2014

ambil geran asal kereta walau belum habis bayar

8 8 orang doakan kebahagian kami sekeluarga, amiin

assalamualaikum,

erm, cerita isnin lepas..... dah alang2 kami ambil cuti untuk balik kampung, so kami pon uruskan lah apa2 yang patut boleh diuruskan..... hah, paham ker kengkawan..... hihi

gini ceritanya..... Alhamdulillah, dah berusia setahun rupanya kereta mr.black Hubby..... walau kami dok KL tapi kereta tu Hubby beli kat Kuantan, Pahang..... kononnya nak ada kenegerian la di situ, hehe suka hati lah Dear oiiiii.....

so, aku yang beriya2 sangat suruh Hubby ambil geran asal mr.black tu.....
sebab masa kereta aku dah habis bayar dulu (tahun 2012), aku ambil geran kat bank yang kita berurusan tu kan..... orang bank tu bagitau, sekarang dah x perlu tunggu sampai habis bayar nak ambil geran asal..... bila2 pon boleh ambil untuk kemudahan renew roadtax kan..... cuma tuntutan hakmilik je kekal dengan nama bank yang kita ambil loan tu selagi x habis bayar..... kalau ambil loan la kan..... hihi

makanya, setelah berkali2 aku ingatkan, terlanjur pulak last week kami balik kampung, maka Hubby pon try la telefon bank yang uruskan pembelian mr.black tu..... Toyota Capital (M) Sdn Bhd..... maka moh ler kita ke sana.....




ha..... Hubby sedang berurusan dengan orang Toyota Capital untuk ambil geran.....

senang je pon.....
cuma bawa IC then bagitau no plat kereta kat orang tu.....
lepas tu dia bagi satu kertas, tulis alamat dan tandatangan.....
kertas tu adalah borang pengesahan yang kita x akan tuntut apa2 dari Toyota Capital berkaitan geran kereta tu.....
bila dah siap, hah..... boleh la ambil geran tu..... dalam 5 minit dah siap aku rasa..... so, sementara tunggu Hubby uruskan pengambilan geran tu.....

aku n Aisha pi cuci mata kat showroom toyota.....



teruja Aisha tengok kereta besar..... siap aku suruh dia naik lagi... hihi.....


 ada permintaan si anak dara ni kat Papa dia.....

"Papa, boleh tak saya nak kereta yang ada enam (6) tempat duduk?"
"Papa, nanti Papa belilah kereta yang ada tv besar, ada radio kecil dalam dia, saya suka kereta macam tu"

hihi, Papa dia layankan jer.....
inshaa Allah sayang, ada rezeki nanti kita beli lah yerk.....

k, sekian

update Q&A:

;)