^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

10.1.14

Home » , , , , , » *kadar yuran bulanan tadika 6 tahun*

*kadar yuran bulanan tadika 6 tahun*


assalamualaikum,

erm, saje je buat entry ni.....
bukan nak compare, tapi sebagai rekod kami di masa akan datang.....



ni masa hari pembayaran yuran kat Tadika Sri Terentang.....
kami bayar 3 hari sebelum sesi persekolahan bermula..... tapi dah bayar wang pendaftaran RM20 awal2 dah sebagai duit booking konon2 nya kat tadika ni.....


lepas bayar yuran full untuk 1st semester..... terus kami ke Parkson Selayang Mall untuk beli kelengkapan sekolah..... masa pi bayar yuran tanya siap2 kat cikgu tu, apa yang perlu di bawa n di pakai ke tadika..... semua pon beli kecuali baju uniform putih merah tu yang dibekalkan oleh pihak tadika..... semua pon nak kaler pink, kecuali kotak kasut tu..... beli last minit, so no choice, ambil jer apa yang ada n berkenan di hati anak dara n dompet kami..... hihi



yuran penuh untuk pendataran di tadika..... total RM507.90 + uniform [RM27 x 2] + lencana [RM1.00 x 2] = RM563.90

hurm..... ok lah tu kan, masih dalam kemampuan kami demi pembelajaran anak.....
so, nak tengok lah yuran2 Aisha setakat berumur 6 tahun ni kan..... ni kira kos yang perlu kami peruntukkan siap2 untuk di bayar setiap bulan.....
umur 2 - 3 tahun = RM300 (rumah pengasuh)
umur 4 tahun = RM350 (play school + taska @ Temanku)
umur 5 tahun = RM270 (tadika + taska @ Aida)
umur 6 tahun = RM385 (tadika @ Sri Terentang + taska n mengaji @ Aida + transport)

maka, dengan ini, penjimatan perlu dilakukan sejajar dengan pengurangan subsidi oleh kerajaan ke atas barangan2 di Malaysia pada masa kini..... haha, ape kaitan pon aku x tau.....
tapi yang penting, kena ingat jumlah itu n perlu asingkan siap2, takut terguna pulak..... walau setakat ni memang alhamdulillah, boleh kontrol perbelanjaan bulanan kami.....
hidup dalam kesederhanaan.....

k, sekian

4 comments

January 10, 2014 at 9:55 AM

agak berpatutan tu masz...lieya dulu hantar kat smart reader kene byr dlm 1k lebih...bulan2 2ratus lebih...mase kat laman cerdik pun dlm 1200 jugak...bulan2 2 ratus....bile anak masuk sekolah kebangsaan terus legaaaa sbb yuran free tinggal beli buku2 jek heheeheh...

perbelanjaan anak sekolah kindy mmg besar skrangkan..sbb tu dulu awal2 lagi lieya dgn hubby dan menabung...

January 10, 2014 at 10:05 AM

xpelah kan masz, masih dlm budget lagi ok la tu. mcm husb sue selalu ckp, utk anak2 xde masalah. pendidikan utk diorg sgt penting. cuma kdg2 x reasonable certain things tu diorg kenakan bayaran. mcm anak sue tadika kemas je, yuran cuma rm30+rm15 mengaji je setiap bulan.nak hantar kat tadika yg mahal2 mmg tak mampu la..

January 10, 2014 at 1:01 PM

berpatutan dah tu~
janji anak kita dapat belajar dengan selesa kan~ Mudah2an anak kita berjaya dalam hidup mereka dunia dan akhirat. amin~

January 10, 2014 at 1:02 PM

pendapat sy mmg bagus up entry sebegini supaya yg bujang2 ni boleh celik mata sket utk menabung dari awal. menabung bkn shj utk kawen tp menabung utk anak2..

Post a Comment