^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

11.6.14

Home » , , , » belayar dengan Kapal Layar Tradisional Pulau Duyong, Terengganu

belayar dengan Kapal Layar Tradisional Pulau Duyong, Terengganu


assalamualaikum, 


hah, tajuk macam panjang jerk kan, nak pendek2 takut maksud x sampai..... hihi
so salah satu aktiviti 4H3M aku kat terengganu adalah menaiki kapal layar tradisional milik salah seorang usahawan kraf di Pulau Duyong, Kuala Terengganu..... kami panggil dia Pak Hassan, memang pakar buat bot n kapal tradisional kat situ.....

actually kapal tu memang parking kat Ri-Yaz Resort tu, so dah alang2 kami bermalam di sana, maka kami pon dapat lah merasa naik kapal tu..... dulu masa baru lepas kawin aku pernah naik bot laju kat Teluk Batik, Perak..... pehtu naik feri ke Pulau Langkawi..... then naik bot untuk mangrove kat Langkawi jugak..... so kali ni, adalah pengalaman naik kapal layar pula..... alhamdulillah.....



ha..... agak2 mana satu kapal yang kami naik yerk.....

 untuk pengetahuan, Ri-Yaz Resort ni memang tuan rumah bagi acara Monsoon Cup yang buat tiap2 tahun kat Terengganu tu, so memang banyak lah kapal yang parking kat sini..... tapi tu bukan lah kapal yang buat berlumba, tu kapal untuk belayar biasa2 jerk.....




bergambar dulu reramai sebelum naik kapal......
 


kapal baru bergerak menuju ketengah lautan..... kemana arah tujuan?.....
bangunan belakang tu adalah Ri-Yaz Heritage Marina Resort & Spa.....


bahagian dalam kapal.....

yang pic kiri tu, ada pintu ke bilik2..... dalam bilik tu ada tilam yang melekat kat dinding, almari kecil n kipas..... muat2 je la kalu sorang untuk baring.....
yang pic kanan tu toilet dia..... comel jerk dia nyer bowl n sink.....


saujana mata memandang..... ambil dari dalam jerk, malas nak keluar sebab panas sangat.....
 


hah, nampak pulau kecik tu..... itu dikatakan pulau kapas..... kami akan menuju ke sana, tapi xder la turun ke pulau tu, just sampai kat tepi dia jerk pehtu kami pusing balik..... hehe


dah nama kapal layar, kenalah tunjuk layar dia kan..... hihi


sempat buat titanic kononnya..... tapi bukan kat muncung kapal, ni kat bahagian tengah kapal..... haha, pon boleh.....


dah, tu jerk pic yang nak aku share atas kapal..... pic lain ada jerk lagi, tapi semua yang x perlu di share kat sini lah kan..... nanti kena bayar royalti yang setiap sorang yang aku up pic kat sini kang..... mana nak cekau duit..... hihi




kapal sebelah kiri tu la yang kami naik.....

kami belayar lebih kurang 4 jam..... 2 jam pegi, 2 jam balik, agak menyeronokkan masa mula2 naik tu, tapi bila dan lebih 2 jam tu kami dah mula bosan..... x tau nak buat apa sebab pemandangan pon sama jerk, laut la kan..... hehe, siap ada yang tidur, main game kat HP apatah lagi kan..... masa tu ada lah sedia kan makan ringan2..... air n buah2an..... tapi tetap x dapat menghilangkan kebosanan atas kapal tu..... 

aku ni asik le tanya ketua rombongan, lama lagi ke nak sampai?, nama lagi ke nak sampai?..... hehe, sian ketua rombongan tu penat jawab soalan yang sama dari aku.....

erm, apa2 pon, alhamdulillah, aku x kena mabuk laut yang teruk..... pening2 sikit jerk, bila hidu minyak cap kapak sikit, dah ok dah..... tapi ada juga kawan2 yang mabuk teruk.....

apa2 pon, satu pengalaman yang agak menyeronokkan..... hehe

k, sekian



9 comments

June 11, 2014 at 8:57 AM

Waahh... bestnya Mas. Kakak yg tengok pun terasa happeningnya:)

June 11, 2014 at 9:43 AM

seronoknya

June 11, 2014 at 10:03 AM

baru naik kapal da feeling titanic ya hehehehe

June 11, 2014 at 10:36 AM

seronok nyerrrrrr!!!

June 11, 2014 at 11:43 AM

untung la dpt naik kapal layar .. cam tu la kot omputeh yg rajin belayar tu kan

June 11, 2014 at 1:47 PM

Salam..wahhh sy naik kapal pun xpernah, pe lagi naik kapal layar..tp mcm best je naik kapal layar, sbb layar nya cantik..:D..cuma sy belum penah naik, so xtau lah sy ni jenis mabuk laut ke tak..haha

btw, sy ada Voucher Diskaun nak bagi ni..jom join giveaway di blog saya..asal ikut syarat mudah je, insyaAllah dapat :)

June 11, 2014 at 1:55 PM

wahhh.. bertuahnyeeee.
zura sendirik pon x pernah naik kapal layar tau.
jeles sangatttt.. hehehe

June 12, 2014 at 10:26 AM

untung la kak....

saya tak merasa lagi.

June 17, 2014 at 1:38 PM

cantiknya..
lya y duk dlm trg pon xtau ada kapal cantik mcm ni blh blayar

Post a Comment