^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

18.6.14

Home » , , , » sepetang di Bukit Tinggi, Pahang

sepetang di Bukit Tinggi, Pahang


assalamualaikum,

biasa hari rabu orang buat WW kan, aku nak buat WW gak ni tapi banyak gambar..... erm, boleh ke buat WW nieh..... hehe, mukadimah je pon dah banyak potpet ni, macam x jadi jerk..... hikhik

erm, ni aktiviti kami last week..... balik dari umah PIL kat Kuantan..... kami pi ke Bukit Tinggi..... hajat dah lama, tapi biasanya balik dari rumah PIL sebelah petang baru gerak dari Kuantan, so sampai area sini dah malam..... tapi hari tu aku paksa Hubby pujuk MIL untuk benarkan kami gerak pagi sebab nak ke sini..... Alhamdulillah MIL benarkan, sebab dorang pon nak kena perhati kontraktor yang tengah buat rumah dorang hari tu.....

jom ikut aku jalan2 kat Bukit Tinggi, Pahang..... Alhamdulillah, dah sampai ke sini.....

owh sebelum tu, kena sediakan yuran masuk yerk.....
dewasa RM12 seorang
kanak2 4 tahun dan ke atas RM8 seorang

bayaran ni kalu pi ke tempat yang paling tinggi tu..... yang ada Japanese Village n Colmar Tropicale..... alah yang ada bangunan macam kat France tu..... tapi kalau ke simpang kiri yang menempatkan Rabbit Park sebelum sampai guard house Bukit Tinggi tu, x perlu bayar rasanya..... x cek sebab target memang nak ke bangunan macam kat France tu, so redha je la kena bayar pon..... hehe



jalan untuk naik ke Bukit Tinggi..... memang tinggi..... rasa macam kereta x gerak jer..... tapi sampai juga ke atas.....




kereta kami park terus kat Japanese Village..... lepas tu naik tangga pulak..... baru separuh perjalanan dah semput..... huh, kalu ikut hati x mor dah naik atas tu, tapi sebab dah bayar kan, so kena gagahkan kaki panjat tangga tu.....




lepas sampai atas, kena daki bukit pula..... hoho, ramai juga pelancong luar masa kami sampai, time ni dalam pukul 3 petang..... orang tempatan pon ramai juga..... so kenalah kontrol cun walau nafas tercungap2 naik bukit tu kan.....




waaaaa!, akhirnya sampai ke tempat tujuan.....
Japanese Village.....
sampai sini ada pecahan simpang ke kiri dan ke kanan..... so kami mulakan ke sebelah kiri sebab teruja dengan Japanese Tea House tu..... nak tengok juga apa yang ada.....

kena daki bukit berbatu pula.....




lepas tu jumpa lah pintu gerbang ala Jepun nieh.....




lepas tu naik tangga batu ni pula..... huh, memang boleh kurus kalu ke sini..... hihi
Aisha x habis2 tanya, "kenapa kita masuk hutan ni Mama"..... "jomlah kita balik Mama"..... "Mama, kenapa banyak pokok kat sini"..... risau je dia sebab kiri kanan penuh pokok yang besar2..... tapi rasa segar jugak dengan udara semulajadi walau penat n cuaca agak panas time ni.....





lepas tu jumpa kolam ikan koi nieh..... ambik gambar kejap.....




tetiba nampak pagar buluh ni macam cantik..... jom posing dulu.....
Aisha ada juga ambil gambar aku n Hubby kat sini, tapi agak blur..... x per, kita cuba lagi lain kali ye sayang yerrr.....




ha, nilah Japanese Tea House tu..... pic dari tepi jerk.....
kat sini lah tempat yang orang boleh pakai baju jepun tu, then boleh buat tea ceremony dalam rumah tu..... tapi kami lalu je la tempat ni sebab depan pintu rumah tu ramai pulak orang..... serabut uihhh




posing di sini anak beranak..... hihi
erm, bangunan belakang tu bangunan apa yerk..... kami lalu belakang bangunan tu, so x tau..... huhu




ini entrance Tatami Spa.....




sesiapa berminat untuk ber'spa..... atas tu list harga dia yerk.....


lepas spa ni, kami just ikut je laluan yang disediakan..... agak jauh perjalanan, sempat juga kami berposing-posing tengah hutan, seram juga sebab memang hutan sungguh..... tapi ada lagi satu group orang Cina dengan tourist guide yang follow kami.....
eh, memula dorang follow kami, tapi lepas tu kami follow dorang sebab kami sibuk kejap2 berhenti, kejap2 berhenti posing, Aisha jadi photographer..... gambar x boleh up kat sini, sensored..... hihi 



jalan jalan jalan, tetiba kami sampai ke.....


Botanical Garden..... hah lega sikit sebab dah keluar dari suasana hutan tebal.....




selfie 3 beranak..... monopod xder, so kita guna tanganpod je yerk..... hihi




diantara bunga-bungaan yang ada.....




sebenarnya pic ni Asiah nak snap air pancur tu, tapi aku kacau letak tangan aku kat situ..... marah anak dara tu..... hihi, lepas tu aku biar je dia pegang HP aku untuk snap2..... banyak juga pic bunga yang dia ambil..... tapi macam biasa banyak yang blur..... hihi






kat sini kami x jalan sampai habis, dah penat dah.....
lepas tu kami ke satu bangunan yang xder signboard, eh ke aku x perasan signboard dia..... huhu




ni la bangunan tu, kedai cendaramata.....
air mineral mahal jugak kat sini RM3 ke RM4 sebotol..... so baik aku belikan aiskrim solero untuk anak dara yang dah merengek penat..... harga RM2.00 sebatang.....




antara souvenirs yang ada.....




lagi souvenirs.....




ha, tu ada pengangkutan yang di panggil bas kat sini..... kalau parking kat bangunan Colmar Tropicale, boleh naik free shuttle ni ke Japanese Garden..... ada disediakan bus stop kat situ..... Hubby panggil mende tu van, aku panggil mende tu lori..... hihi


lepas tu kami ke Colmar Tropicale pula..... parking visitor disediakan di bangunan The Chateau.....

signboard ni kecik jerk..... hampir aku x nampak, dah keluar dari bangunan Colmar tu baru perasan signboard nieh..... dah luntur pon warna cat dia..... ke memang gitu warna dia..... hehe




snap dulu depan etrance sebelum masuk dalam.....


Aisha tanya "Mama, kenapa Mama suruh saya pakai baju lengan panjang?".....
aku jawab "ye la, Mama ingat kat sini sejuk, tu yang Mama suruh Aisha pakai baju lengan panjang".....
"ooooo" itu je balasan Aisha, x terkata dia.....
hihi, serius aku ingat kat sini sejuk, tu yang pakaikan Aisha baju lengan panjang..... tapi telahan aku salah..... gila panas kat atas nieh..... dengan xder anginnyer.....
 masa kat Bukit Fraser sebelum ni panas juga, tapi udara n angin dia sejuk..... kat sini dah macam kat Rawang aku rasa, cuma banyak pokok..... huhu





dalam kawasan Colmar Tropicale..... ada bangunan2 ala France yang menempatkan blok2 bilik untuk penginapan.....





disetiap blok bangunan, bahagian bawah ada kedai n atas ada bilik penginapan..... setiap blok menempatkan kedai yang berlainan, ada kedai makan, kedai mainan, kedai game, kedai souvenir.....





ada fountain kat tengah2 antara bangunan.....





salah satu kedai yang ada.....




kat penghujung jalan ada mini funfair..... Hubby lepas gian main..... 1 token RM2.00..... setiap permainan kena guna 2 token, so total RM4.00
tapi x mengena..... huhu




bangunan yang ada paling depan..... dekat entrance..... bangunan bilik juga kut, tapi yang suite maybe.....





anak dara ngan Papa posing.....





hah, bangga kejap aku, pic ni aku snap guna HP Hubby jerk..... nak jugak gambar lompat2..... alhamdulillah dengan sekali snap terus menjadi, belum lagi guna incikNik kan, kalu guna incikNik mesti lagi cantik gambar ni..... hihi perahsan.....




pic Colmar Tropicale dari parking The Chateau area tingkat atas sekali.....
sebenarnya pariking ni kat tengah2 antara Colmar Tropicale dan The Chateau Resort..... parking kereta kat sini, pi kat bus stop kat bawah, boleh naik shuttle ke Japanese Village.....





inilah The Chateau Spa & Organic Resort..... hajat nak jugak masuk sini tengok2 bangunan tu kan, tapi x boleh sebab ada guard jaga jalan..... dapat snap pic dari jauh pon ok lah kan..... hehe




 last but not least.....
love dari kami sekeluarga.....

k, sekian


7 comments

June 18, 2014 at 8:53 AM

syok kan

June 18, 2014 at 9:41 AM

rindu nak dtg sini lagi..

June 18, 2014 at 9:51 AM

rs nyer dah hmpr 4 thn x ke sini..last thn 2010... tp ms tu sgt2 la pns membahang

June 18, 2014 at 10:56 AM

kalau Rabbit Park xkena bayar..
masa ecah pergi sini dulu Japanese Village tutp..xboleh masuk..betul2 pergi kat Colmar Tropicale untuk photoshoot..rugi rasanya bayar rm12..

June 18, 2014 at 12:27 PM

tgk pic masz tingat zaman lieya pergi dulu...serius dah lame gileeeee...mase tu si mija baru 7 bulan heheheeh........ sonok gak...tgk pic masz terus mengimbau kenangan kt sane....

suke pic posing dgn aisha tu...kemain boleh buat kulit album haahahahha

June 18, 2014 at 3:26 PM

Walau Maz kata panas tapi gambar yg dicaptured semuanya cantik-cantik ala-ala macam kat overseas kan..

June 19, 2014 at 11:58 AM

Ala..tak aciii..akak dah sampai bukit tinggi..alin teringin nak g ms pregnant lagi..pai dh bersalin tak dpt g lagi..plan nak stay kat atas tu tp hotel nyer mahal giler..itu yg tak jd nak pegii huhu..

Panas eh kak..alor tak bestnyer..tp alin rasa mlm sure sejuk kan kak..seronoknyer akak g time tak ramai org..besar dah aisha kak..dah nak dara sunti..hehe

Post a Comment