^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

26 August 2009

Home » » * Fakta - asal usul perkataan 'elektrik' *

* Fakta - asal usul perkataan 'elektrik' *

Orang Melayu dikatakan mengambil perkataan ELEKTRIK daripada perkataan Inggeris yang juga ELECTRIC. Tetapi yang sebenarnya, ELECTRIC itu diambil dari perkataan Melayu campur Inggeris.

Ceritanya... .


Pada suatu masa dulu selepas setahun Thomas Edison mencipta lampu, saintis tidak pernah terfikir memberi nama kuasa yang menyebabkan lampu itu hidup. Jadi, entah macam mana semasa lampu mula-mula hendak diperkenalkan di Tanah Melayu, ada seorang Melayu yang bernama Kulup Kalimantang mati-mati tidak percaya pada hasil ciptaan Thomas Edison itu.


Semasa demonstrasi diadakan oleh Thomas di Tanah Melayu untuk memperkenalkan lampu itu, Kulup Kalimantang pun berkata dengan kuat.


"Ele..trick aje tu... ele..trick aje... ele trick!". ( Bermaksud tipu )


Thomas Edison berfikir Kulup berkata begitu kerana mengatakan lampu menyala disebabkan oleh kuasa "ele..trick" . Jadi digunakanlah perkataan "ELE..TRICK" yang dieja ELECTRIC mengikut ejaan orang putih.


Sebagai mengingati jasa Kulup Kalimantang menamakan kuasa ELECTRIC itu, maka diciptalah sejenis lampu panjang yang dinamakan lampu kalimantang.
Hehe, untuk senyuman di bulan Ramadhan.



Anywhere, hrap2 x tlmbt lg aku nak wish "HAPPY FASTING MONTH" xpecialy 4 lylie yg maybe tgh berpose tp prut ttp menten buncit gaks... hehe gurau jerk lylie cayang k... Smoga pose kita dirahmati ALLAH n slalu brusha utk jd yg trbaik pd ms akan dtg.

1 comment

August 27, 2009 at 7:28 AM

Selamat bpose gk akak...pewut buncit yg comel kn...hihihi...

Post a Comment