^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

19.2.13

Home » , , , , , , , , » *berbasikal di Taman Tasik Metropolitan, Kepong*

*berbasikal di Taman Tasik Metropolitan, Kepong*


as salam,

 last CNY kan cuti panjang kan..... kami x kemana2 pon selain dari dok rumah perbetulkan apa2 yang patut kat TerataKami tu.....  tapi asik dok umah, bosan jugak kan..... apa lagi, si anak dara pon mengajak lah ke taman..... my dear Hubby pon x kena keje ari tu, so hari Isnin, 11 haribulan, kami berhasrat untuk bawa anak dara ke taman..... Alhamdulilah, hasrat termakbul..... x pi jauh pon..... kami ke Taman Tasik Metropolitan, Kepong..... alah, tampat yang popular dengan aktiviti main layang2 tu kan..... tapi kami x main layang2, kami layan anak dara berbasikal keliling tasik jerk..... berpeluh jugak lah pusing tasik tu kan.....




kali ni, kami parking kat yang sebelah padang bola tu, kat tempat yang untuk main layang2 tu parking full sampai melimpah ruah ke jalan besar.....




eh, ini bapak kepada anak dara yang naik basikal..... haha
memula Aisha naik basikal, pehtu bila sampai kat bukit, dia x mor naik dah, takut jatuh (sebab ada pengalaman jatuh sebelum ni)..... so Hubby naiklah basikal tu nak buat gertak Aisha..... isk, riso teman takut beskal tu patah kan..... seb baik ok lagi.....



ha, bila dah sampai kat jalan rata, Aisha naik semula..... cerdik anak dara ni kan..... hehe



ini kat jambatan..... Aisha kena paksa dok atas jambatan tu sebab Mama dia nak ambik gambo..... haha, tapi kejap jerk, sebab aku try duduk jugak..... panas wehhhh..... huhu

 ha sebelum sampai jambatan ni ada bukit yang menempatkan menara tinjau ngan tapak perlindungan burung tau...... tapi kami x pi pon sebab malas nak menapak naik bukit..... inshaa allah len kali kalu pi, boleh la terjah kut..... hehe



anak dara sekali lagi dipaksa jadi model..... 
kat belakang tu ada orang tengah memancing ikan..... erm, boleh memancing ke kat sini yerk? x jumpa signboard pulak sepanjang jalan keliling tasik ni, boleh la tu kut kan.....



dah separuh keliling tasik, kami ikut jalan short cut kat tengah2 tasik..... kiri tasik utama (saiz besar), kanan tasik kecik yang penuh dengan pokok teratai, tengah2 ada jalan bertar..... owh, anak dara dah berjalan, mana basikal?..... aku jadi mangsa kena tarik basikal sebab Aisha nak menikmati udara agak segar diantara tasik tu.....




penat berjalan n berbasikal, upah aiskrim motor la pulak kan..... 1 kon RM1.00, beli dua, Aisha 1 n 1 lagi aku kongsi ngan Hubby..... tapi yang jual aiskrim naik motorsikal tu bukan orang Malaysia tau, aku x tahu kerakyatan mereka, bahasa yang tidak difahami..... bila penguatkuasa datang tasik ni ronda, dorang pakat ramai2 keluar dari kawasan tasik..... sah lah, dorang ni xder lesen atau xder permit..... erm, sape nak jawab?..... aku beli aiskrim jerk, x buat ape2 pon.....




ini kat kawasan taman permainan..... penuh sangat orang, ye lah cuti kan..... mereka ni pon seangkatan dengan kami yang x balik kampung atau keluar KL cuti CNY ritu.....



kat area jalan masuk pon penuh orang.....



kat padang layang2 pon penuh orang.....

 kawasan yang memula kami pergi macam kat atas tu aman sikit suasana dia sebab x ramai orang, ye lah, nak ke sana jauh jugak..... so orang ramai lebih tertumpu kat kawasan padang layang2 tu dengan taman permainan kanak2 jerk..... kami lalu kat sini, cepat2 jerk jalan sebab dah macam kat shopping complex jer gayanya nak jalan celah2 orang ramai tu..... huhu



akhirnya, Aisha x boleh tahan, nak jugak main permainan kat situ kan..... jalan depan sikit, ada taman lagi satu yang kecik sikit tapi x ramai orang..... so mainlah dia kat situ.....
dalam gamabr tu, dia dah panjat sendiri, tapi takut nak turun..... sesi pujuk memujuk nak suruh dia turun sendiri oleh Hubby..... last2, Hubby dokong dia bawa turun bawah..... haha

kami gerak lepas Asar dalam pukul 5.00 petang, jam 7.00 malam kami pon balik umah..... Aisha mandi2, bagi susu n tidur kat depan tivi..... sian dia, penat keliling tasik..... tapi dalam pukul 9.00 malam dia dah bangun dah..... ajak main masak2 lah pulak, tahan dia x tidur sampai ke pukul 1.00 pagi, kena paksa baru dia tidur..... seb baik lah esoknya masih cuti..... kalu x, dengan Mama ngan Papa bangun lewat pi keje.....

apa2 pon, yang penting kami cuba isi masa lapang sebaik mungkin bersama keluarga.....

k, sekian


10 comments

February 19, 2013 at 8:21 AM

hahaha nasib baik tak senget basikal tu dikerjakan....

February 19, 2013 at 8:23 AM

aisha makin besar dan sdikit berisi kak mazs..makin comel..nmpk sgt die dh makin pandai..comel plak tuu..hehe

February 19, 2013 at 8:44 AM

oo aisha penah jatuh beskal...patut laa takut naik bukit heheheeh...budak2 ni cepat ingat kan masz ape yg terjadi...

aktiviti yg mcm ni paling best..riadah sambil keluar peluh...

February 19, 2013 at 8:52 AM

Dah macam pesta ramainya org mas. Aisya mesti mengekek bila papa dia naik basikal comel miliknya hihi... nasib baik tak patah:)

February 19, 2013 at 9:14 AM

bagus kan xtvt mcm nie

February 19, 2013 at 10:52 AM

Aktiviti bersama keluar saat yang paling indah...
meriahnye tempat tu...hehe...nasib basikal Aisha tu tahan.. :)

February 19, 2013 at 2:07 PM

sama cam hubby sis.. selamba jer dia kayuh basikal anak dia.. kita risau, kang patah riuk basikal tu.. ehehehe

sama cam anak2 sis, kalo gi taman mesti beli ais krim kon tuh.. mama papanye pon makan jugak..ahaks~

February 20, 2013 at 10:44 AM

aisha pki baju skola ke

February 20, 2013 at 4:19 PM

sonok nyer kak..selain dr kite leh senaman boleh melayan anak skali..alin tak pernah tp boleh jugakkan sure seronok..ramainyer org cam semut..

February 21, 2013 at 9:49 AM

rindunye nk pegi sini...dah lama xpegi...suke tmpat nie sbb ramai manusia jalankan aktiviti riadah..

Post a Comment