^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

5.2.13

Home » , , , » *deko deko teratak kami ~ tukar meja tepi berkulat kepada baharu*

*deko deko teratak kami ~ tukar meja tepi berkulat kepada baharu*


as salam, 


disebabkan lepas kami pindah TerataKami ritu adalah musim hujan..... maka banyak jugak kerosakkan yang berlaku pada perabot n dinding rumah kami..... sekarang kami tengah slow2 betulkan apa yang mampu, tapi yang paling teruk adalah berlaku keretakkan pada dinding rumah..... sebelum ni memang rumah asal dah ada retak sebab dulu ada aktiviti kuari dekat ngan kawasan rumah tu, then kami betulkan lah masa renovate sebelum duduk kan..... tapi sejak bulan januari lepas, ada balik retak2 kat dinding yang belum diketahui sebab apa..... moga ia tidak membahayakan kami sekeluarga n penduduk kat situ..... ameen

okeh, jom balik pada tajuk.....
rasanya dah 3 minggu lepas kut aku buat DIY ni sorang2 kat umah, bosan dihujung minggu sebab my dear Hubby berkursus di Cherating..... maka aku buatlah mendealah ni..... alah, senang jerk.....

aku tukar meja tepi katil n kerusi solek yang dah berkulat tu kepada baharu.....


inilah dia meja n kerusi solek yang aku letak kat bilik tetamu kat tingkat bawah.....
 dah berkulat agak teruk jugak.....



ini step by step yang aku buat.....

aku x berapa reti nak explain tapi aku cuba la yerk.....
sebelum buat, kena bersihkan dulu kulat2 tu dengan feather duster..... jemur kat panas biar sampai kita puas hati yang kulat tu dah xder.....
1. bahan yang aku guna..... tikar getah belen lantai, gunting, stapler gun, ubat stapler gun (stanby).....
2. gunting tikar getah ikut saiz meja / kerusi.....
3. staplerkan tikar getah pada keliling meja / kerusi..... nak guna paku n tukul pon boleh kalu xder stapler gun.....
4. kemaskan bahagian bucu supaya nampak cantik.....
 

 
dah siap.....


ha, senang jerk kan DIY yang aku buat ni..... x payah tunggu Hubby balik..... tapi sekarang kan, meja yang sebelah kiri tu jadi tempat letak radio kat tingkat atas sebab kami kekurangan meja / rak untuk letak barang..... haha
kena hunting for rack or table la pulak nieh..... hehe

k, sekian
 

8 comments

February 5, 2013 at 8:03 AM

hehe
pandai sis

February 5, 2013 at 8:43 AM

e'eh....kretif...dah nampak mcm baru....ye la nak buang sayangkan kan..bende elok lagi cume kulat tu je menganggu.....

February 5, 2013 at 9:50 AM

lg lawa lahh...bagus2!

February 5, 2013 at 10:56 AM

rajin ngan kreatif la ni kan

February 5, 2013 at 11:49 AM

kretip... jimat duitkan, tp rasanya kena atasi masalah tu dulu so tak la berulang lagi masalah yg sama. Rasanya kulat nie pun boleh bawa masalah kesihatan kalo x di bendung...

February 5, 2013 at 5:02 PM

waaahhh.. kreatifnye!!
buat sendirik plak tuh..
bagus2~

February 5, 2013 at 9:23 PM

kreatif.rajin tol deco mendeco ni.

February 7, 2013 at 3:18 PM

tikar getah yg k.masz cari tu match lar dengan warna perabot akak tu..

Post a Comment