^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

8.11.13

Home » , , , » *masak masak ~ sweety crunchy bread'*

*masak masak ~ sweety crunchy bread'*

assalamualaikum,

erm, last wednesday ada buat entru WW pasal  sweety crunchy bread dan ada pulak yang bertanya resepi..... terima kasih yang cik bertanya tu yerk.....

 so, jom kita masak masak hari ni since pic terbaharu x transfer dalam pc lagik nak diceritakan..... maka kita cerita pasal resepi yerk..... hehe



 aha, inilah dia sweety crunchy bread a.k.a roti keras manis yang aku buat..... ada rentung ye kak ra..... hehe, ni 1st time buat n x dpt nak adjust lagi time n tempreture oven tu..... tu yang rentung, tapi puas hati sebab buat sendiri n sedap..... haha


Sweety Crunchy Bread

Bahan2 :

Roti Tawar
Butter / Margerin
Gula Putih

Cara2 :
  1. Panaskan oven.
  2. Potong roti tawar ikut saiz yang dikehendaki (biasa orang buat potong segi empat, aku potong segi tiga, cari kelainan walau rentung)
  3. Sapu butter / margerin ke atas roti yang dah dipotong (sebelah sahaja)
  4. Taburkan gula (ikut suka nak banyak mana - kalu boleh tabur jangan sampai melimpah macam yang Aisha aku buat tu, jadi x cantik bila dah bakar)
  5. Bakar dalam oven 150 darjah celsius selama 10 minit.
SIAP!!!

dah boleh makan..... kalu buat banyak n ada lebih, simpan dalam balang bertutup..... tapi kalu aku buat guna sebungkus roti yang kecik tu, sempat simpan dalam bekas sehari jerk kalu hari cuti..... sambil tengok tv sambil mengunyah, sedar2 dah habis..... nak mintak lagi memang xder la, kena beli roti lagi lah kan..... hehe

erm, ritu ada la saje test guna roti burger sebab Aisha request nak roti manis, tapi xder stok roti kat umah..... so gunalah apa yang ada kan, roti burger pon roti burger lah, janji roti..... tapi hasil x memuaskan sebab roti tu bila di bakar dia serap marjerin yang di sapu tu, so roti jadi berminyak n rasa kurang kick..... maka lepas ni kalu nak buat kena jugak beli roti tawar yer.....

k, sekian

tambahan : masa bakar tu guna api atas bawah yerk..... (thanx kak ra bertanya)

11 comments

November 8, 2013 at 8:16 AM

Nampak sedapnya..dah la tak breakfast lagi pagi nie.. jap nk p cari jugak la..=D

November 8, 2013 at 8:22 AM

sedap nyer :)

November 8, 2013 at 8:37 AM

selamat pagi
singgah pagi jumaat

November 8, 2013 at 9:35 AM

haa roti gula ni kan....lieya pun suke ni wat cecah air kopi panas2...selalu beli kat kedai runcit kampung...beli byk2 buat stok kat umah...

November 8, 2013 at 10:46 AM

waahhh.. senang nih~

tapi nak tanya satu bende.. masa bakar tuh api atas bawah ke??

November 8, 2013 at 11:13 AM

mmg layanzz tp pd yg ada diabetis kena rasa2 jerk lar kn kak..

November 8, 2013 at 2:59 PM

yag ini mmg sedap dan mudah . mkn panas2 bila baru kuar dari oven mmh heaven lah !hehehe

November 8, 2013 at 3:30 PM

Menarik jugak resepi ni :)

November 8, 2013 at 7:32 PM

sdp cicah ng teh kn

November 11, 2013 at 1:54 PM

cicah kopi o sedap bangat...

November 11, 2013 at 2:07 PM

sy terbayangkan kerangupannya bila cicah dgn air kopi perrghhh

Post a Comment