^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

14.11.13

Home » , , » *deko deko TerataKami ~ super mini renovation for kitchen*

*deko deko TerataKami ~ super mini renovation for kitchen*


assalamualaikum,

erm, dah lama x cerita renovate2 rumah ni kan..... yelah sejak berjaya duduk rumah sendiri ni, rasanya bersyukur dah dengan apa yang ada..... tapi deko sikit2 mana yang mampu tu kami buatlah..... cuma masih lagi x complete.....

dalam hati nak sangat ada dapur yang selesa untuk memasak..... tapi kewangan belum mengizinkan..... maka kita buat lah mini eh super mini renovation kat dapur kami..... alah, xder renovate mana lah..... cuma melibatkan pemindahan sinki tempat cuci pinggan jerk..... dari bowl di sebelah kiri, kami pindahkan bowl dia ke sebelah kanan..... 

dengan berbekalkan modal sebanyak RM6.50 n tenaga my dear Hubby..... kedudukan sinki berjaya di ubah..... bagi memudahlan proses mencuci di samping menampakkan ketersusunan dapur aku..... ngeh3..... ape ke bahasa aku guna ni.....



 semasa super mini renovation dilakukan.....
asal nampak dapur, teringat KC, asal masuk dapur teringat KC, asal teringat KC, nak pi dapur.....
moga impian menjadi kenyataan suatu hari nanti.....
amin.....



kerja2 pemasangan di lakukan.....

aha, mende alah tu lah guna modal RM6.50 tu, beli kat kedai Hok Ju Hardware S/B kat Rawang..... ape nama nyer yerk..... fleksibel water hose kut..... mende tu boleh tarik2 bagi panjang, siap boleh bengkok2 ikut bentuk yang kita nak..... pendek minima 1 kaki n panjang maksima dalam 1 meter kut.....



sesi test kebocoran saluran
ha, see..... bende tu boleh tarik bagi panjang.....
isk, sungguh comot itu dinding, tu yang semangat berkobar2 nak buat KC tu.....


sesi pemasangan rak n sink bowl.....


haha, siap belok2 lagi.....


google
 sebelum ni, guna yang jenis macam atas ni, tapi sebab nak lubang salur air kat bowl ngan lubang air kat dinding bawah sink x selari, maka satu penyelesaian perlu dibuat bagi memudahkan urusan mencuci di lakukan..... hehe

maka, dengan adanya fleksibel water hose tu, dapatlah aku merealisasikan impian untuk meletakkan drain rack di tempat yang sesuai.....



aha, see..... dah siap.....




kalau sebelum ni, sabun cuci pinggan kat sebelah kanan sinki sekarang dah letak kat sebelah kiri dekat dengan dinding@tingkap..... so nampak clear lah ruang tengah2 tu selari dengan dapur masak aku..... cuma rak kaler merah tu jerk yang rasa macam mengganggu pemandangan, tapi kenalah bersabar n selesakan diri dengan dapur sendiri ni dulu kan..... alahai nak cerita lebih2 pon aku x reti, sebab dapur masih lagi nampak serabut dengan rak yang berwarna warni, dan bentuk barangan yang pelbagai saiz..... nampak tu, kat tingkap tu dah bergantung memacam bende dah..... haha redha.....

opsss stop..... nak membayangkan KC aku bila dah siap nanti..... hehe

k, sekian



7 comments

November 14, 2013 at 11:09 AM

senang hubby pandai buat semua....tau2 jek dah tukar....

takpe masz tak lame lagi ade rezeki berKC plak tuh.....

November 14, 2013 at 4:25 PM

ok la boleh buat sendiri..kalau upah orang buat...dah beratus kot...

November 14, 2013 at 5:21 PM

Rajin suami. DPandai pasang portable sinki

November 14, 2013 at 10:35 PM

Lebih sesuai dgn kedudukan baru tu kan.. :-)
Suka gak ubahsuai kedudukan sesuatu dlm rumah.. biar nmpk wajah baru kan.. :-)

November 17, 2013 at 7:23 PM

Xpela.. Slow2.. Nk buat tu perlu modal bsr gk. Asalkn selesa utk memasak.. Tu dh ok. Lya pon nanti mskrmh bru pon, dapur basic2 j kot.

December 7, 2013 at 1:59 AM

Mana beli sink dengan stand dia? custumate sendiri ke atau memang da jual macamtu..nak tau sebab nak tukar sinki rumah yang da teruk..kalau boleh gtau harga skali..hehe

December 9, 2013 at 11:11 AM

@mohd shaari erm, sink + stand tu beli siap..... kat kedai hardware memang ada jual, harga dia ikut jenis, kalu yang masz beli tu lebih kurang RM60 (sink) + RM80 (stand)..... tapi harga bergantung pada kedai sebab sink n stand jual asing2..... k

Post a Comment