^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

7.11.13

Home » , , , , » *masak masak - Ayam Goreng Berempah*

*masak masak - Ayam Goreng Berempah*


as salam,


disebabkan stok daging korban dalam peti sejuk dah diselesaikan dengan menu sate last 2 week..... maka kita penuhkan pulak peti ais dengan daging ayam pulak yerk..... dan menu pertama untuk masak2 dengan ayam ni adalah ayam goreng..... erm dah biasa sangat dengan ayam goreng yang biasa tu..... maka aku buat kelainan sikit..... google2 resepi..... maka dapat lah menu Ayam Goreng Berempah..... google resepi kat HP jerk, maka bahan yang ada kat rumah jerk aku guna..... nak pi kedai dah malas sebab balik kerja dah dekat Maghrib..... maka kita buat apa seadanya la yerk.....



 Ayam Goreng Berempah

Bahan2 :
Ayam 6 ketul (potong ikut saiz yang disukai)
2 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2 batang serai
1/2 inci halia
Garam
Gula
1 biji telur ayam
Minyak (untuk goreng)

Cara2 :
1. Tumbuk semua bahan kecuali ayam, telur dan minyak.
2. Lumur pada ayam dan pecahkan telur ke dalam ayam.
3. Perap lebih kurang 1 jam (lebih pon xper).
4. Goreng hingga masak.





DAH SIAP!!!!!

ha, senang jerk kan..... makan pon sodap dengan nasi putih panas2.....
alhamdulillah.....


lepas ni nak kena google resepi ayam lain pulak..... coz dalam peti ais ada stok ayam jerk..... ikan, daging, udang, ketam dan yang sewaktu dengannya nan hado..... haha

k, sekian

14 comments

November 7, 2013 at 8:09 AM

Sempoi... janji sedap di makan.. :-)

November 7, 2013 at 8:22 AM

simple but sedap kannn...

November 7, 2013 at 8:44 AM

sedap

November 7, 2013 at 8:51 AM

nampak sedap la masz...dpt lak ngan nasi panas2...fuh....lieya suke part tight ngan kepak...tinggalkan due ketul yeak ekekekeekekeke

November 7, 2013 at 9:51 AM

Mkn panas2 mst sdp kan.. Tq share resepi.

November 7, 2013 at 10:21 AM

sedapnyee....

November 7, 2013 at 11:33 AM

wahhh.. nampak sedap sangat.
boleh cuba nanti.. :)

November 7, 2013 at 1:40 PM

sedapnyer..
lya bru tahu resepi ayam berempah ni..slama ni nak gugel..x tergoogle

November 7, 2013 at 2:11 PM

Nyam2, mintak sikit

November 7, 2013 at 2:13 PM

ni mau sekali hadap da habis!

November 7, 2013 at 2:35 PM

wahhh menarik jugak .. tp anak2 ni kurang gemar ..kecik lagi kot ....

November 7, 2013 at 10:12 PM

mcm sedap je, mcm nak rasa je. hehehe

November 8, 2013 at 11:21 AM

betul kak sesekali kena gak tukar menu..ayam berempah mmg menyelerakan..

November 8, 2013 at 3:32 PM

Baru je makan semalam hubby buatkan.. heheee :)

Post a Comment