^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

18.7.12

Home » , , , » *Berita Sedih.......... LAGI*

*Berita Sedih.......... LAGI*

salam, 

 cuci mata dengan gambar ni dulu erk.....

 erm, seksi ker?..... x kan
ini adalah belakang badan Aisha.....


zoom sikit.....
nampak x bulatan merah2 tu.....
itu adalah bekas gigitan di belakang badan Aisha, dia perolehi bekas gigitan itu semalam petang lepas kelas mengaji kat Taska.....

hurm, ingat lagi x cerita pasal Aisha kena cakar last 2 weeks..... luka tu baru jerk nak baik..... semalam petang nak ambik dia dari Taska, cikgu bagitau yang Aisha kena gigit pulak..... Astaghfirullah, mengucap panjang aku..... FYI budak yang sama yang cakar Aisha ritu tau..... upss pembetulan, nama budak tu bukan Sa** tapi *zara..... kecik molek jerk budak nya, umo lebih kurang 3 ke 4 tahun sama ngan Aisha jugak, mak pak budak tu pon comel jerk, tapi perangai Nauzubillah, "dia memang suka buli budak lain", kata cikgu.....

aku difahamkan oleh mak *zara tu yang anak dia akan bertindak luar jangkaan bila ada sesuatu/ baby baru kat sekeliling dia..... yelah, kalu ada baby baru pon, x kan anak aku yang dah 4 tahun jadik mangsa..... x patutlah kan..... n kejadian dia gigit Aisha adalah kerana sebelum kelas mengaji semalan, dia dah kena gigit dengan sorang lagi budak lain, Bal***..... mungkin dia nak lepas geram, so dia gigit Aisha pulak..... hukhukhuk..... anakku jadi mangsa keadaan lah ni kiranya.....

jom kita cari maklumat sikit.....
Kenapa Anak Suka Menggigit?


Anak suka menggigit sebenarnya ada sebab dan mengikut peringkat umur.

Anak 1 ke 2 tahun
Perkara biasa, bayi sekitar 1 tahun suka menggigit. Tumbuh gigi menyebabkan dia ingin menggigit dan bila dia penat, mereka lebih ingin menggigit. Anak ini, sebenarnya tidak bermaksud tidak elok. Ketika umur ini, masih tidak tahu menunjukan perasaan dalam perkataan, jadi dia lepaskan dengan cara primitif iaitu menggigit. Dia pun tak tahu itu menyakitkan orang lain.

** Ibu bapa atau penjaga boleh beritahu dengan lembut, “Itu menyakitkan. Berlembut”. Keluarkan dia daripada kumpulan dia sedang bermain sebentar. Tujuannya memberitahu , kita tidak gembira apa dia buat walaupun dia masih belum faham.

Anak 2 ke 3 tahun
Tentukan samada kerap berlaku dan lihat kelakuan anak itu. Jika dia nampak tegang dan tidak gembira sepanjang masa dan suka menggigit kanak-kanak lain, itu tanda terdapat sesuatu tidak kena.
Mungkin displin di rumah terlalu ketat, mungkin tidak biasa dengan kanak-kanak lain jadi rasa mereka bahaya. Mungkin juga kerana perasaan cemburu pada bayi di rumah dan terbawa-bawa perasaan tu kepada anak kecil lain, mengganggap mereka juga saingannya.

Jika suka menggigit diikuti dengan kelakuan yang agresif dan merisaukan, tanda simpton masalah lebih besar.
** Perlu elak sebelum mula gigit. Adakah boleh jangka bila berlaku? Jika ya, perlu buat pantauan bila masa kerap berlaku itu. Jika dia kerap kecewa kerana contohnya limit yang tidak tetap, ubah rutin hariannya. Berikan perhatian yang positif bila dia berbuat baik.

Jika semakin besar kekecewaaan anak itu, alih perhatian kepada aktiviti lain. jika anak sudah boleh faham, boleh bincang di masa lain mengenai masalah itu.

Jika sudah berlaku menggigit, beri perhatian kepada yang kena gigit dahulu. Selepas tenangkan mangsa,beritau pada yang mengggigit perbuatan tu buat kita tidak gembira. Beritahu jangan buat lagi. Elak bebel panjang. Peluk dia. Jangan ajar anak yang kena gigit, balas balik.

Anak 3 tahun ke atas.
Biasa akan berhenti selepas 3 tahun. Ketika ini anak mula guna perkataan untuk luah perasaannya. Jika ketika ini masih suka menggigit, tanda masalah kelakuan. Perlukan bantuan.

erm, maknanya budak tu ada tanda masalah kelakuan.....
jom kita tengok beberapa penyelesaian yang aku dapat kat mforum.cari.com.my.....

"bila dia gigit u, u gigit dia balik on the spot....lepas tu angkat jari kata, jgn buat lagi..."
"dulu my baby pon suke geget... how did i stop him? bile die geget i, i tepuk mulut die... lama2 he got the message - sile jgn geget kalu x nk sakit!"
"slow talk jer dengan dia .... cakap elok elok... lenkali kalu geram jangan gigit tangan kawan.... cuba suruh dia gigit tangan sendiri... rasa sakit ker tak.... :D"

n apa yang pihak Taska dah lakukan adalah dengan mengasingkan budak tu di bilik lain lepas dia buli budak lain..... moga ada perubahan n pengajaran buat budak tu..... Ameen
 
semalam sampai umah, aku pesan kat Aisha..... "Aisha, x mor kawan ngan *zara lagi yer, Aisha kawan dengan budak lain, kawan dengan Mei Mei, kawan dengan Aisya. yer" dia hanya mengangguk, moga2 dia faham..... *sigh
maklumlah Aisha adalah budak yang sangat taat n tidak suka melawan, walau kekadang suka memerintah bila dia tengah syiok melakukan aktiviti yang dia suka kat rumah, terutamanya masa tengah main 'tame tak tipon' (game kat telefon) dia.....huhu


 k, sekian


21 comments

July 18, 2012 at 1:29 PM

ya Allah ganasnye budak tu. eee rasa nak lepuk2 je kalo dia sakitkan anak kita

July 18, 2012 at 1:42 PM

spesis drakula kot? ish ish

July 18, 2012 at 1:49 PM

Aduh kesiannya aisha..
aisha ni mesti jenis yg xmelawan..

July 18, 2012 at 1:56 PM

abam mok, kakak pun pernah kena gigit di taska...tapi takkan nak p marah mak pak budak tu...ada plak cam gitu...

mak pak mana yang ajar anak p gigit anak kan...

selagi tak membimbangkan its ok kut..tp kalu dah terlampau...riso jugak la kan...

July 18, 2012 at 1:56 PM

alahai.. kesian si aisya... besar tanggungjawab kita dalam mendidik anak2 ni kan... hmmm

July 18, 2012 at 2:03 PM

betol tu..besar tgungjawab kt dlm mdidik ank2..aduh kesiannya si Aisya... budak tu mmg hyperaktif kot..

July 18, 2012 at 2:04 PM

alahai kesian dia

July 18, 2012 at 2:09 PM

ala ciannya..ank sy pon ader pgalaman gigit mengigit nihh duk smpay selalu dia kena gigit skg dia dah besar, n agak garang jarang dah kena buli,now time dia pulak buli owg..hehee

July 18, 2012 at 2:39 PM

ya allah..sian plak aisha..
ammar pon suke menggigit..asal g amek mest bonda ckp kakak @ anak die kene gigit..hope dh 3 4 tahun janganlah menggigit lagi..mau nye gigit anak org kt taska nnt..huuhuu

July 18, 2012 at 2:48 PM

sian Aisha...

July 18, 2012 at 3:22 PM

dulu fahim pun kena gigit ... tp yg pasti fahim tak gigit org ...sbb die tau mak die singa jadian klu die gigit org cekgu bgtau mmg aku mamah die hidup2.....

kadang budak2 yg suka buli ni ...bila diorg dah start berkawan ngan anak kite ...anak kita sama naik ..... ni terjadi kat fahim .... dah nasihat2 br ok sikit... tarik nafas panjang aku ari tu ....


tp kesian asya .... aku yg kena geget manja ni pun sakit klu kena geget gitu rupenye... masz ckp ngan asha jgn kawan ngan budak tu suruh die cr kawan lain takut nanti asha jd cam fahim terpengaruh

July 18, 2012 at 3:40 PM

sian nyer asha... hmmm...akak stuju yang bila dia gigit kita kena hukum dia cam.. jentik skit kat mulut dia dan ckp ngn dia apa yang dia buat tu salah... (mungkin kat rumah ibuayah dia tak pantau apa yg anak dia buat atau wat tak tahu jer).. pada asha.. jauhkan diri dari budak tu... kalau buleh ler.. :)

July 18, 2012 at 3:48 PM

kesiannya.. rasanya budak tu ada masalah tuu.. lepas geram kat aisha.. tak patut..

July 18, 2012 at 4:38 PM

adeh...sakit tu kena gigit..cpt2 buh ubat ye

July 18, 2012 at 5:09 PM

gegt kalo sampai berdarah bhy gaks nih...
np la dier g2 eh?
tapi eB rs kalo eB pendekatannyer sm kot... eb gegt balik pastuh eB ckp skt x? kalo x mo skt jgn buat lagi...
tapi so far x pernah la plk berlaku kan... nauzubillah...
aisha kena jauhkan diri rsnyer dr bdk tuh... x best ar asyik kena geget jerk. parents bdk tuh tau x?

July 18, 2012 at 5:44 PM

alahaiii.. kesiannye.. sampai melekat bekas kena gigit..

memang kena suh cikgu dorang pantau lebih sikit kat budak tuh.. kang ramai lagi yang jadik mangsa..

July 18, 2012 at 11:20 PM

alahaaiii kesiannyer...
mesti sakit tu...kite kalu kena pun da rasa sakit...ini kan budak kan...nape tak tkr je taska len...kesian la asik jd mangsa

July 19, 2012 at 8:15 AM

kesian.

July 19, 2012 at 11:18 AM

kawan je ngn along...bley along backup nanti...kah3...along juga dah melalui zaman menggigit nih...biasanya mangsa along is Afiq, Adam n Aqil

July 19, 2012 at 12:34 PM

siannya..jgn gigit balik x baik..kena jauhkan dgn budak tu..cigu kat taska tu kena lebih bg perhatian cikit spy x ada lg adegan mengigit..;)

July 19, 2012 at 4:13 PM

akak ada betulnyer info yg akak sharing tu..danish dulu pernah sekali gigit cousin dia yg lebih tua setahun dr danish tapi masa tu danish nak masuk 2 tahun..alhamdulillah sekarang danish x gigit dah..

Post a Comment