^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

16.7.12

Home » , , , , » *Subsidi Oleh Kerajaan*

*Subsidi Oleh Kerajaan*

salam, 

okey okey, ini bukan entry berunsurkan politik yerk..... ini entry saje jerk aku up coz insyaallah x lama lagi, dalam pertengahan bulan Ogos 2012 aku akan berpindah ke rumah milik mutlak kami di Rawang nuun, jauh sikit dari tempat kerja daripada dok rumah sewa sekarang ni..... tapi itu lah aset kami di KL ni yang dah lama tertangguh..... kalu sapa yang tau, tau lah kan..... setakat ni ia berjalan lancar, alhamdulillah n semoga ia terus berjalan lancar seperti yang dirancang..... ameen

so, berbalik pada tajuk..... ni kisah bil air Syabas n bil elektri TNB..... last Saturday, kami melawat rumah kami in renovation progress, update rumah nanti2 aku share erk, rasa takut lak nak share..... huhu tapi rasanya elok la aku share, nanti boleh la my UTEH sampaikan kat my Mak n Abah pasal progress teratak kami tu kan..... bercerita by phone "x berapa nak dapat bayangkan" kata Mak..... hoh lari tajuk lagi.....

ok, last Saturday kami pi rumah rawang n kutip segala bil n mak nenek surat yang ada..... tetiba aku tertarik dengan beberapa ayat dalam bil2 itu.....

bil air oleh Syabas
"bayaran air 20m3 pertama oleh krjn neg sel"


 bil elektrik oleh TNB
"subsidi bahan api oleh kerajaan persekutuan"


alhamdulillah, kalu dah dok Rawang nanti merasa lah kami x perlu bayar bil tiap2 bulan kut..... huhu, rasanya sebelum2 ni kat bil elktrik tu x pernah lagi ada subsidi, ni 1st time dapat nieh..... hehe, n harap2 ia berterusan sampai bila2 kan.....

tapi, tengok kedua2 bil tu, dua2 negatif kan..... sebabnya, start rumah kami stuck pembinaan, kami x datang pon umah untuk tengok bil..... kami main bayar jer agak2 ikut bil bulan sebelum..... maka itu sudah terlebih bayar lor..... x per, umah kami jugak kan.....

tapi yang paling sadis adalah.....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 bil elektrik umah sewa kami
"Jumlah Perlu Dibayar -RM108.28"

hok aloh, terkejut aku tengok..... aku pon x perasan camner boleh terbayar lebih, ni kes main bayar jerk tanpa refer bil terlebih dulu lah nie..... coz ada sekali bil terlambat sampai, so takut tetiba balik umah xder api, maka aku pon bayar je lah..... hukhukhuk (bil elektrik umah sewa ni pon ada subsidi kerajaan persekutuan jugak tapi amaun lain kan, dorang kira camaner erk?)

hurmmmmm, dah lah dalam waktu terdekat ni kami insyaallah akan keluar dari rumah tu..... agak2 kami akan dapat semula x bayaran yang terlebih tu dari tuan rumah sewa kami yerk?..... moga2 lah kan.....

wahai tuan rumah sewa, bagilah duit terlebih tu kat kami semula sekali ngan sume deposit yang kami bayar lebih kurang 6 tahun dulu tu yerk..... hehe

k, sekian

6 comments

July 16, 2012 at 1:25 PM

wahhhh kayo pak cik!!!!

July 16, 2012 at 1:39 PM

Kayo tuan rumah tu..hrp dapat baliklah kan duit tu..

July 16, 2012 at 2:14 PM

alhamdulillahh bila ada subsidi nie .. hurmmm haa yg terlebey bayar tuuu wat per lak tuu kekeke ;)

July 16, 2012 at 2:37 PM

bagus btol penyewa ni..siap advaced bayar lagik..hehe

kalo x dpt balik..pulun ON la sume kak brg2 elektrik..24 jam basuh kain baju..sterika baju byk2..buat kuih raya byk2..hehe

July 16, 2012 at 4:27 PM

Harap2 tuan rumah baik hati.. sebab ada jugak yang menangguk di air yang keruh.. :)

Anonymous
August 27, 2012 at 10:40 AM

haiiii
mcmaner nk kira bil awal dgn bil semasa

Post a Comment