^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

5.12.12

Home » , , , , , » *dah beli baja untuk pokok TerataKami*

*dah beli baja untuk pokok TerataKami*

as salam, 


seperti yang kami janjikan pada pokok2 kesayangan kami sebelum last week..... akhirnya pada sabtu lepas, kami ke nursery yang biasa kami pergi, Sunny Pottery And Garden dekat ngan Selayang Mall..... on da way balik dari KWC tu, kami singgah untuk beli baja n racun serangga.....


baja pokok SEA 33 - RM3.50

 sesuai untuk semua jenis pokok samada pokok ada bunga atau pokok xder bunga..... cara nak guna, sukatan 1 sudu teh untuk pokok baru nak idup atau pokok dalam pasu kecil..... 1 1/2 sudu teh untuk pokok dalam pasu besar..... tabur baja jauh dari batang pokok, kiranya tabur kat keliling bibir pasu jelah senang kan.....
baja ni ada 2 jenis, yang ni x der bau, n ada lagi satu berbau ta** ayam..... harga murah RM0.50 dari yang ini..... uhuk, nyonya tu cakap kalu x nak bau, korek tanah sikit then letak baja, pehtu timbus semula..... x per lah aku kan pemalas..... so mahal 50 sen jerk dari berbau n nak kena korek2 kan..... hehe

baja ni aku stanby untuk pokok Java Palm n pokok Kaktus kat porch..... dua2 pon pokok x der bunga kan, so boleh guna baja nie.....



baja bunga SEA 178 - RM5.00

khas untuk pokok berbunga sahaja..... sukatan sama macam baja pokok kat atas tu..... yang ni khas untuk pokok2 kat balkoni kat atas..... dua2 Lavendar n Zebra pon ada bunga..... so sesuai lah kan.....



Impro Anti Pest 800ml - RM17.00

moga2 semburan ni sesuai untuk mematikan n menghalang semut dari bermaharajalela kat pokok Zebra aku tu..... sian tau kat pokok tu bila tengok semut2 tu menghurung kat batang n daun dia..... aku nak pegang pon geli... huhu x boleh nak belai2 pokok tu.....
cara nak guna senang jerk, cuma sembur kat pokok sampai pokok tu basah, sembur dalam seminggu sekali, in sha Allah serangga dah xder dah.....

so, hari ahad lepas, x der kemana2, maka aku tabur lah baja n sembur racun tu..... moga pokok2 tu berkembang dengan pesat n jayanya..... ameen

k, sekian


9 comments

December 5, 2012 at 8:01 AM

bagus untuk tanaman

December 5, 2012 at 8:41 AM

lepas ni boleh menuntut ngan masz la cara2 nak menanam

December 5, 2012 at 8:44 AM

kaw rumah aku byk tanah tp aku tak penah nk hargai kawasan tu ... dasar pemalas .... 2 tahun lagi, lagi byk tanah

December 5, 2012 at 8:48 AM

Moga dengan semburan tu takde lagi lah semut tu nak bermaharajalela..& pokok berkembang dengan pesat,..^^

December 5, 2012 at 11:27 AM

waa memang sangat rajin...mesti subur pokoknyer tu...

December 5, 2012 at 2:37 PM

lepas ini mst subur tanaman dia..hehehe

December 5, 2012 at 2:45 PM

biler tanaman menjadi sure hepikan kak..alin berkesempatan ke maha beli lagik pokok dan tak lupa baja bajan..hihi

December 5, 2012 at 3:00 PM

moga pasni pokok akak segar bugar :)

December 6, 2012 at 8:49 AM

poko2 bunga kt umah tu dah tersadai..tuan rumah laki bini tk mng tgn nk urus hal rumah..sioan pokok2 kita..

Post a Comment