^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

2.8.12

Home » , , , , » *Lori panjang depan rumah*

*Lori panjang depan rumah*

as salam, 

last saturday kami ke rumah TRP untuk tengok work progress sambil wat keje sikit..... hari tu hubby pasang kipas..... dalam setengah hari, hubby boleh siap pasang 5 biji kipas, tanpa pertolongan sesapa, dalam bulan puasa pulak tu..... aku bangga ngan my dear hubby..... hehe, hubby kata, lepas ni leh bukak bisnes pasang kipas..... ada sesapa nak guna khidmat my hubby?..... haha tetiba kan.....

eh chop! aku tolong jugak lah, aku tolong hulur pape peralatan yang hubby nak dari bawah..... hehe so xder la hubby naik turun naik turun kan..... sambil tu aku layan anak dara yang sibuk jugak nak menolong..... lum lagi nak layan pertanyaan dia yang x habis2 tuh..... kecoh kami dalam ruang kosong kat umah tu..... haha

Alhamdulillah, kami sampai tengahari Sabtu tu, ada lori panjang depan rumah.....
 


 sempat lagi hubby buat peace yo! padahal aku suruh dia tengok tingkap konon2 tengah buat inspection rumah..... huhu

lori panjang tu adalah company yang main kontraktor subkan kerja2 untuk pasang pagar balkoni, gate n grill..... sebab tu lah kami berani nak pasang kipas n mungkin lampu dalam waktu terdekat ni..... coz dah ada gate, so rasa selamat sikit lah kan rumah tu.....

isk, kotoq ya.. la hai kipeh tu kan..... tu kipas sediada dari family hall, kontraktor pindahkan ke bilik belakang..... family hall kami ganti kipas lain (kipas yang hubby pasang tu)..... kalu kontraktor x cuci, maka kami kena la cuci kipas tu..... x per small matter, hubby ada..... hehe



 warna rumah kami.....

kalu minggu lepas aku bagitau, rumah kami putih jerk kan..... alhamdulillah, minggu ni rumah kami dah berwarna..... pilihan cat, hubby suruh aku yang pilih, kalu ikut aku pilih kaler yang light2 jerk, tapi bila dah kat dinding, jadik kaler gelap sikit..... xper lah, janji ada kaler..... tapi tingkat atas kami maintain kaler putih jerk, tunggulah nanti2 baru tukar kaler bila dah bosan kan..... hehe

erm, ada idea x camner aku nak sorok paip sinki kat table top tu..... actually itu adalah ruang makan (patutnya kaler putih jerk, hehe) yang asalnya dapur, tu yang ada sinki cenggitu..... kabinet asal kami dah buang coz dah rosak, so togel gitu lah jadiknya..... plan asal nak buang table top tu, tapi untuk jimat masa n kos, so kami biar jerk dulu..... tapi x cantik la pulak kan rupa gitu..... so camner nak tutup area tu biar nampak kemas yerk?..... no idea lah.....



 sebelum................................... selepas

ini bahagian dapur..... kaler ijau jugak cam ruang makan, tiada KC built-in buat waktu terdekat ni, guna jerk gerobok n kabinet sediada kat umah sewa sekarang..... lantai pon simen jerk, nanti kena beli tikar getah yang corak macam mozek, ader ker?..... baru semangat nak masak..... haha, aper kaitan?.....

so, major work yang perlu sekarang ni adalah:
  1. tangga ke tingkat atas yang perlu diperbaiki (dah berbunyi n bergoyang n berlubang)
  2. tukar tangki air n siling yang rosak - done
  3. lantai garaj perlu di cuci dari simen2 yang melekat - in progress this week, insyaallah
  4. pasang pagar / gate / grill - done
  5. me'wiring / mengecat - done

kontraktor bagitau, tangga tu kena buat last sekali, kena cuci rumah ngan bahan kimia biar clear dr kotoran n simen, then baru leh pasang tangga..... ok kami tunggu.....

Alhamdulillah, progress yang sangat2 membanggakan kami..... kipas sume tempat dah pasang..... tinggal lampu jerk, x bleh nak pasang coz nak kena drill siling n dinding lah pulak..... Insyaallah dalam waktu terdekat ni kami dah boleh nak masuk rumah..... 

tapi ada promosi raya tengah berlangsung kat opis kami nieh (start semalam)..... so bila agaknya masa kami nak pack barang (barang kat umah sewa x pack lagik ngko...) n pindah yerk, kalu dah ada promosi, kompem2 hubby kena balik sampai ke 10 malam tiap2 hari..... hujung minggu pon kami kena kerja..... lepas habis promosi (katanya sampai 15hb), terus nak siap2 balik kampung pulak raya..... Allahuakbar..... moga dipermudahkan urusan kami ini..... Ameen

dah, penat pulak aku menaip hari ni..... sebelum tutup entry ni..... jom layan si anak dara yang sibuk jugak masa kami pi rumah TRP last week.....


 thee hii hii

 p/s : kain langsir untuk sliding door jerk dah beli (bajet nak pasang sebelum balik kampung beraya),x sabar nak jahit langsir..... hehe


19 comments

August 2, 2012 at 8:17 AM

la..ingatkan lori apa tadi..hehe
mudah2an segala urusan akak dipermudahkan ..amin

mornink =)

August 2, 2012 at 8:27 AM

hihi
betul2 panjang

August 2, 2012 at 8:33 AM

bestnyer rumah dah nak complete.. masa nie memang excited giler... semoga sentiasa di permudah kan Allah.. bile nak pindah?

August 2, 2012 at 9:09 AM

alhamdulillah..seronok dgr progress rumah awk. seronok nnt bole beraya di rumah sendiri. :)

August 2, 2012 at 9:10 AM

SOLUTION DIE,KAK MAS PASANG LA PINTU KABINET UTK TUTUP PAIP TU..SELAIN NAK SOROK PAIP TU,BLH JUGAK LETAK BARANG2 LAIN...

August 2, 2012 at 9:11 AM

pd sy la, langkah terbaek utk ttp table top hanya 1 = pasang kabinet.. x pon, kalu ada extra bajet, pindah kn je sinki tu..

August 2, 2012 at 10:00 AM

seronoknyer kak tahun ni beraya dirumah sendiri..bestnyer balkoni luas dan besar..

tgk org dok hias n cat rumah ni teringin plak nak deco rumah sendiri yg xseberapa tu..

August 2, 2012 at 10:46 AM

wah ...sonok aisha nak dok umah baru nie...progress pun dah byk siap tu kan....slmt berpindah...

August 2, 2012 at 11:41 AM

(^___^) selamat duk rumah baru.. is pulak yang tak sabaq (^___^)

August 2, 2012 at 1:04 PM

Salam...Pasang pintu bawah tu.....best2

August 2, 2012 at 1:54 PM

bsrnyer umah.
biler la kami dpt bli umah bsr 2 tingkat nih..
mhl la.. hu3
sini plg 2 murah pn 350 K. jauh ceruk lak tuh..

kena tunggu la jwbnyer.

August 2, 2012 at 2:24 PM

seronoknyaaa org dah boleh naik rumah sendiri kan ;)
suke tgk
x sabar nak tgk deco rumah maz ;))

August 2, 2012 at 2:26 PM

wah, nanti beraya di rumah barulah ye.. seronoknya

salam kenal, saya follow sini :)

August 2, 2012 at 2:45 PM

Bestnyer...
Mesti tak sabar nak tengok hasilnya kan? ;)

Husband akak kira cekap la pasang kipas, setengah hari siap 5 biji, cayalah ;D

August 2, 2012 at 2:45 PM

nak masuk rmh baru...bestnya.
nnt deko2 rmh pulaklah lepas ni :)

August 2, 2012 at 2:55 PM

suka2 , KA mmg suka color hijau hehehe

August 2, 2012 at 4:08 PM

table top tuh kan tutup pakai kain.. wat cam simple langsir.. tutup semua bahagian bawah tuh.. mesti nampak lagi kemas.. sementara nak buat kabinet baru..hehehhehe

August 3, 2012 at 1:52 AM

Sempat siap sebelum sambutan Raya?

August 3, 2012 at 8:27 AM

waaa kaler fav abah dni nih rumah kaler gni :) cantiknye umah akak!

Post a Comment