^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

28.8.12

Home » , , » *hadiah dari Nyai untuk Aisha sempena raya*

*hadiah dari Nyai untuk Aisha sempena raya*

AS SALAM, 

~eh eh, ter cap-lock plak.. hehe  x per kan, janji maksud tercapai.....~


 erm, cerita raya, tapi bukan cerita kami berhari raya..... ini adalah cerita hadiah dari Nyai (nenek) Aisha sempena raya hari tu.....

terima kasih Nyai..... akan kami jaga elok2 pemberian ini.....
hadiah apa?

















TADA!!!

nampak ?
inilah 2 ekor turtle (1 kat belah kanan, 1 kat belah kiri belakang tu) pemberian Nyai buat Aisha sempena raya ari tu..... hehe, actually bukan Nyai bagi, tapi Aisha yang mintak.....

al-kisah, sabtu lepas my dear hubby drive kereta bawak mak n abah aku pi ke Sungai Rengit untuk tukar lampu akuarium ikan yang tersalah beli saiz..... so, mereka ajaklah Aisha sekali, aku dok umah jerk tengok tiwi..... eh, x lah, aku masak kat umah..... haha

ok, balik pada cerita turtle berdasarkan apa yang mak aku bagitau..... sesampai kat kedai tu, Aisha terus terpandangkan turtle dalam besen..... dia pon mintak lah kat my dear hubby..... maka my dear hubby yang sangat baik hati tu pon suruh lah Aisha mintak kat Nyai dia..... "Nyai..... nak tetel"..... maka seorang Nyai yang x suka menghampakan hasrat si cucu pon membelikan lah turtle itu yang berharga RM15.00 sepasang (memang itu jerk pon turtle yang ada kat kedai tu)..... siap beli sekali ngan akuarium comel berwarna pink itu berharga RM5.00.....

wah! balik dari Sungai Rengit (jarak lebih kurang 30 minit dari rumah) dengan bangganya, Aisha tunjuk turtle tu kat aku..... dah masuk dalam akuarium n bagi makan..... sibuk lah anak dara tu nak angkat n pegang turtle tu..... aku memula takut gak kalu di gigit, tapi ok jerk..... hehe jakun sikit aku x pernah pegang turtle kan.....

maka, sampai lah ke Rawang si pasangan turtle itu..... moga2 mereka selamat dok kat umah nuun sementara kami pi keje nieh..... Aisha dok sibuk nak bawa turtle pi school..... huhu, x boleh la nak oittt, nanti cikgu Shima marah..... buat sementara ni turtle tu aku letak jerk atas meja kat ruang tamu yang kosong tu..... sekarang ni tetiba macam semangat berkobar2 nak buat kolam untuk letak turtle tu kan..... memacam design ada dalam kepala nie..... muahaha, berangan tu kan free.....

owh, aku x tahu berapa umur turtle tu, n x tau jugak mana satu jantan mana satu betina..... yang sekor tu besar dia lebih kurang duit syiling 50sen, yang sekor lagi kecik sikit..... nama x der lagik, Aisha panggil tetel jerk dua2 tu..... hehe..... ha, ada sesapa tau x camner nak kenal turtle tu jantan ke betina, coz nak bagi nama nieh.....

k, sekian


update : jarak sungai rengit dari rumah tu 10 - 15 minit jerk ye?.. tu kalu x jem lah kan... hehe maklum dah lama x pi sana..... uhuk, thanx USU coz betulkan maklumat...
 

11 comments

August 28, 2012 at 2:40 PM

jaga tetel ni kene selalu selalu tukar air :)

August 28, 2012 at 2:58 PM

ala comelnya

August 28, 2012 at 3:08 PM

salam..
k.masz adik alynn ada bela turtle sebijik cam aisha nyer nie..
dule saiz nyer sama lar besar shiling 50 sen skrg dah besar tapak tgn kite..

nak kenal yg mana jantan n betina..
yg besar adalah betina dan yg kecik adalah jantan..

August 28, 2012 at 3:08 PM

hehe...geng wonderpet ni..hehe

comel tetel ni..tp neni geli skit tang kepala die tu..kekeke..

suka bela fish lagik..walopon dh lama x bela..haha

August 28, 2012 at 3:10 PM

tak pernah bela tetel.. tak tahu jugak cam ner nak tahu jantan or betina.. hehehe.. tak tahu lah sis berani ke tak nak pegang tetel.. keh keh keh..

August 28, 2012 at 3:14 PM

besnya bela tetel... is dulu besa beli.... tapi xberapa hari meninggai.. tatau bela camna.. teruk betui... buat naya ja.. wawa~

August 28, 2012 at 4:14 PM

yang pasti kena rajin yer :)

August 28, 2012 at 4:35 PM

dulu adik ada gak beli kura-kura ni.. bila time ujan jer bawak kura2 ni berenang2 kat lopak air....hehe...

kalau nk tau jantan betina, yang depannya betina, yang kejarnya jantan...hehe..takde la...

tengok dekat bontot, ekor kura2 tu..kalau janta ada penis dekat ekor kalau tak silap.....kalau konpius lagi..google jap

August 28, 2012 at 5:03 PM

akk x dpt tgk maz .. huhuh
kosong ..
ke komp akk prob ... adusssssssssss


untungnyaaaaaaaaaa aisha , nyai bagi turtle .. ;))

August 28, 2012 at 5:25 PM

x penah bela haiwan cegini...geli pun ada....

August 28, 2012 at 5:40 PM

opsss.... sg rengit ke rumah ad dlm 10-15 minit je kot...

best la aisha dpt adiah + duit raye dr nyai

Post a Comment