^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

3.10.12

Home » , , , » *survey pokok bunga untuk TerataKami*

*survey pokok bunga untuk TerataKami*

as salam, 


last sunday, tetiba hubby keluarkan cadangan untuk pi cari pokok bunga..... memang dalam perancangan untuk letak pokok kat TerataKami selain untuk cantik, segar dan menawan..... pokok juga adalah salah satu cara untuk kami halang kucing2 makcik sebelah masuk ke halaman TerakaKami..... walau tiada tanah, pokok boleh tanam kat dalam pasu kan..... hehe

so, lepas hubby cuci motor, Aisha cuci basikal, aku cuci mata tengok katalog Tesco..... kami keluar lepas zohor ke Beranang kut..... alah, nak menghala ke Kuala Kubu Baru, Selangor nu..... eh bukan Beranang, tapi Serendah, Sungai Choh sana nuunnnnn..... (thanx kak Izan coz bagitau)

jumpa 2 nursery, 1 tutup, 1 lagi baru nak set-up2 balik pokok2 kat situ..... owner baru beli dari penjual sebelum ni..... erm aku x berapa berkenan dengan layanan 'tokey perempuan' kat situ..... pekerja dia ok, tapi 'tokey perempuan' dia macam eksen sikit..... lepas borak2 lebih kurang dengan pekerja dia, aku terus ajak hubby kuar dengan alasan Aisha nak 'tecing'..... seb baik memang Aisha ada cakap yang dia nak 'tecing'. boleh jadik alasan kan..... hehe

sepanjang jalan dalam kereta, aku terpikir2 mana lagi nursery nak pi..... kalu ikut kat Sungai Buluh memang banyak nursery, tapi jauh la plak kan..... so pikir punya pikir punya pikir punya pikir, aku terus ajak hubby pi NSK kat Kuang nuun..... erm, betul la kat Kuang kan, ker kat Rawang, huhu mane2 lah kan..... ubah haluan sekejap coz x terpikir lagi nursery dalam kepala..... pi NSK untuk survey barang2 nak shopping untuk Raya Haji nanti..... dalam2 x berkenan dengan keadaan NSK itu, hubby capai jugak 4 5 6 barang kat situ wat tambah stok kat umah..... hehe



so, lepas tu, masuk dalam kereta, aku teringat 1 tempat nursery ni..... tapi x dapat bayangkan kat area mana, macam selalu jerk lalu kan, tapi x dapat bayangan..... pejam celik pejam celik (gaya orang nak ingat sesuatu lokasi) bajet otak aku ni macam google maps..... maka akhirnya aku bagitau hubby yang nursery tu ada kat simpang dekat ngan area Selayang Mall..... so hubby pecut ke sana.....

dengan berpandukan bayangan macam google maps dalam kepala aku nieh, maka kami pon sampai.....

 sunny pottery and garden


alhamdulillah, sampai jugak tapi dah dekat nak maghrib..... so gambar sume ala2 blurr jerk yerk, maklum snap guna BB n SS jerk.....


 memula kami di sajikan dengan pasu2 yang bersusun.....


lepas tu ada nyonya keluar mendekati kami..... sebelum dia tanya apa2 aku yang start tanya dia..... kami nak cari pokok macam pokok buluh, boleh tanam dalam pasu n letak kat porch..... terus dia bawa kami ke belakang..... tapi aku x nampak pon mana pokok yang yang dikatakan pokok buluh di situ..... huhu

xper lah, kami pon layan lah nyonya tu, tanya itu pokok apa, tanya ini pokok apa, tanya harga 1 pasu berapa, tanya nak jaga camaner, bla bla bla

sambil tu hubby dok snap2 pokok yang macam dia berkenan.....


 antara pokok yang di snap hubby..... nama sume aku dah lupa.....


ni lagi hubby snap..... yang aku ingat n berkenan adalah pokok kanan atas sekali tu..... pokok lavender, boleh letak kat balkoni atas kan..... 


sampai kan ke harga tanah aku tanya..... kat sini, aku yang lebih banyak bersuara..... hubby cuma ambik gambar jerk coz hubby awal2 lagi dah remind kat aku yang dia x tahu pasal pokok2 nieh..... ye lah, sampaikan pokok kiambang pon hubby cakap pokok teratai, maknanya memang hubby x mahir la bab pokok2 ni kan..... so, aku harus main peranan di sini.....

oh ya, aku kami siap tanya kat nyonya tu pokok untuk dalam air ada x?..... ada rupanya, hehe x sabar nak suruh hubby bawak balik kolam tu, boleh letak tetel kat dalam kolam sambil hias dengan pokok lotus..... mesti tetel suka..... mood tengah berkobar2 nieh.....

insyaallah, dalam waktu terdekat ni kami cuba penuhi impian kami untuk beli pokok bunga sebagai langkah pertama nak buat outdoor decoration TerataKami..... moga semuanya dipermudahkan..... Ameen

k, sekian


17 comments

October 3, 2012 at 8:09 AM

:D..oklah tu.. tapi bukan beranang dik oi...cuba cek tengok.. sebab Beranang tu kat area kajang sana tau.. :D

October 3, 2012 at 8:34 AM

wow rajin kan sis

October 3, 2012 at 8:39 AM

huwaaa...ni tak sabar nak dok umah sendiri ni

October 3, 2012 at 8:48 AM

bestnya!
saya suka gak g nursery.
nak2 klau tgk yg berbunga2 segar tu.
geram jek rasanya.
kt sg buloh ni mmg melambak nursery.
hari2 saya lalu depan nursery tu sbb rumah dekat situ2 jugak. hehehe

October 3, 2012 at 8:55 AM

wahh semangat kak semangat..mmg cantik kalau rumah dihiasi pokok2..rumah alynn ada gak pokok hati2 yg warna merah tu..cantik tau kak..tp disbbkan 'slalu sgt blk rumah pokok jarang bersiram jd layu..' huhu..sedey

October 3, 2012 at 9:31 AM

Ni yg bestkan rumah atas tanah..boleh tanam pokok2 bunga...best ada rumah sendiri..senang nk deko2.. :)

October 3, 2012 at 9:43 AM

betul tu masz...bile masuk umah sendiri ni wajib tak lupekan deco2 kehijauan kan....lieya pun suke pokok buluh kecikt2 tu...cantik jek nanti....

October 3, 2012 at 10:34 AM

@Kak Izan haha betul lah kak izan, thanx bagitau, dah betulkan dah...
teringat pi Beranang masa raya bulan lepas.....

October 3, 2012 at 10:35 AM

@LiLy @ MumMyQiStInA betul tu lily, FYI umah masz atas tanah, tapi xder tanah coz sume dah bersimen n bermozek..... so cari pokok dalam pasu jerk.. hehe

October 3, 2012 at 10:53 AM

kak masz nak pokok kaktus tak??? klu nak mai tebangkan sikit pokok kat rumah..lagipun dah melendut kena rumah jiran(rumah mak mai)

October 3, 2012 at 11:20 AM

suka sgt kalo umah ade dekorasi pokok2 segar! tambah oksigen..hehe

October 3, 2012 at 12:18 PM

Bestnyer nak tanam pokok bungakan..Enot n en suami dah tawar hati nak tanam atas tanah. Semuanya tak menjadi krn di makan anai2 dan mungkin akan ikut cara masz. Tanam dalam pasu pun boleh jugakkan..:-)

October 3, 2012 at 2:04 PM

teddy bear tue kawan bagi lah..mai tak suka teddy bear pun..

yea nak bagi je..tue pun klu akak nak..tapi minggu depan lah mai bagi k,sabtu ke ahad kite pegi rumah mak kite...

nak tanam kat tanah pun boleh nanti lagi cepat besar dan lebat..akak nak tanam dalam pasu besar pun boleh.. kat rumah mai ada tanam,dah tinggi pun kaktus nie tak payah jaga sangat pun.

October 3, 2012 at 3:05 PM

waahhh.. bestnye beli2 bunga.. kat rumah akak x de tanam bunga pon.. lagi pon ruang tak banyak nak letak pasu..huhuhu

October 3, 2012 at 7:24 PM

rs nyer kt sg buluh lg byk pilihan..jauh ke? hehehe

October 4, 2012 at 12:26 PM

izan pun jadi rambang mata nak pilih bunga kalau pi nurseri. hmmm... kalau boleh nak beli semua~

jgn lupa up entri pasal outdor deco nnti ye~

Post a Comment