^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

23 December 2010

Home » , , » *Masihkah Kau Ingat- bukan lagu*

*Masihkah Kau Ingat- bukan lagu*

~catatan khas buat anakku Aisha~
'
'
'
'
'
'
'
dengan bantuan ubat induce, mama yang dah lewat 13 hari kandungkan aisha akhirnya selamat lahirkan aisha pada tarikh ini, bulan ini, tahun 2008, jam ini, minit ini [saat x sempat nak countdown]..... dengan berat 2.86 kg [berat jugak bagi mama], panjang 50cm [bukan tinggi coz time ni aisha baring] n ukur lilit kepala 34cm [ok ler tu, jangan besar kepala k] papa adalah saksi kelahiran aisha di Hospital Sultan Ismail (HSI), Johor Bahru.....
'
lama jugak mama nak tunggu aisha lahir ke dunia ni, nak tau kronologi kelahiran aisha tak?? k;
'
> mama last check-up kat Klinik Kesihatan Sening pada 20hb dis 2008 - doc. cakap kalu sampai sok aisha x kuar, mama kena antar pi sepital, nak paksa aisha kuar
'
> soknye 21hb dis mama pi klinik lagi n doc. trus bagi surat kepada HSI, JB - nak suoh mama masuk sepital ler tu
'
> 22hb dis tu, pepagi lagi mama, papa, nya'i n ya'i anta mama pi sepital, sampai lebih kurang 12tgh trus pi lab, coz doc nak check bukaan - ha, dah 3 cm
so, doc cakap kena stanby la kalu2 aisha nak kuar bila2 masa dari sekarang
'
> malam tu mama tido sensorang kat bilik sepital, papa tido kat loby sepital - huhu, x leh teman mama kat wad
'
> 23hb dis, jam 10.00 pagi nurse suoh tukar baju, pakai baju yang sepital sedia untuk pesakit - nurse cakap nak kena tolong pecahkan air ketuban, mama x tau ape benda prosedur tu, so mama ikutkan je la
time ni dah berdebar dah hati ni, trus bg mesej kat papa bgtau mama dah kena masuk lab
'
> lepas doc pecahkan air ketuban, lagi sekali mama kena dok sensorang dalam lab tu
mama cuma dibekalkan dengan air masak 1 gelas - nurse cakap kalu nak air lagi bagitau dia, ok
1 gelas air pon mama x bleh nak abiskan, coz kat dalam lab tu sejuk + air ketuban yang sentiasa keluar, buatkan mama lagi sejuk
'
> kejap2 mama dengan orang bilik lain menjerit coz baby memasing nak kuar - mama jerk yang baring dendiam dalam bilik tu, coz nak bangun x bleh, tangan ada wayar
'
> lebih kurang 4 jam lepas tu, baru mama rasa sakit sikit2 tu pon lepas 3 kali nurse tu naikkan paras ubat kat mesin apentah, mama pon x tau
'
> then jam 5.30 petang [dalam bilik tu ader jam betul2 kat dinding depan mama] mama start rasa sakit yang teramat sangat, x dapat nak bayangkan sakitnyer macam mana, mama trus jerit panggil nurse - nurse tanye "dah nak teran ker?", hm, mama sempat pikir dalam ati, mana la aku tau nak teran dah ke, belum..... isk, beberapa minit lepas tu papa pon masuk bilik nak bagi semangat kat mama, hehe sukenyer
'
> 5.45 ptg, sorang doc yang dah abis duty, masuk bilik mama n tolong mama nak kuarkan aisha n dia jugak la yang bagi semangat jugak
'
> alhamdulillah, tepat jam 5.49 petang, mama dah boleh menangis dalam kegembiraan yang teramat sangat kerana aisha selamat lahir dengan cukup sifat ke dunia ini - nurse tunjuk kat mama, tapi mama x berapa nampak coz mama x pakai speck time tu, nurse bawak dekat2 baru boleh nampak, seronoknye
papa trus azan n iqamat kat aisha, then papa kena kuar n tunggu mama kat luar lab
'
> nurse bawak aisha kuar dari bilik coz nak cuci badan aisha yang penuh ngan darah, sementara nurse lagi satu jahit luka mama
'
> peh tu, lama jugak la mama kena tinggal ngan aisha dalam lab tu, coz nurse sibuk tolong kelahiran mama2 orang lain - aisha ada jugak menangis time tu, mungkin nak susu, tapi mama xder kudrat nak bangun n pi kat troli aisha nak bagi susu, sedey - x tau nak mintak tolong sape coz nurse x der lalu pon kat pintu bilik mama time tu
'
> jam 8.30 malam [bayangkan dari jam 5.50 - 8.30 = 3 jam kami ditinggal] baru lah ada nurse yang datang n bagitau kita dah boleh masuk wad biasa, seronoknya
'
> kuar dari lab, papa dah menunggu [sian jugak kat papa coz lama tunggu kita kan aisha] nak iring kita pi wad
'
> pehtu papa kena kuar, n sekali lagi mama tidur sensorang dalam wad tapi kali ni mama ade teman..... AISHA
'
> sok nyer 24hb, bermulalah perjalanan aisha balik ke umah 'nyai n yai selama 2 bulan, sebelum tu singgah umah pak long dulu, makan
'
'
hari tu sume orang seronok, termasuk la kengakawan mama n papa kat opis KL, mama ader sent pic aisha kat kengakawan mama waktu tu, mereka pon tertunggu2 biler aisha nak kuar
'
n sampai ari ni, kalu mama @ papa ada keje kat opis time ujung minggu, aisha akan ikut mama pi opis n kengakawan mama n papa seronok jerk layan aisha
'
nak tau mana mama dapat nama DIZAAISHA UMAIRAH?? hehe
'
DIZA [mama cantumkan hujung nama mama n papa "RosmaDI, MasnainiZA"]Meaning = riang gembira
Origin = hebrew /Ibrani
'AISHA [papa suka ngan nama ni]
Meaning = sejahtera / hidup / dia yang tinggal
Origin = arabic
Alternate spelling = ayesha / aishah / iesha
Notes = isteri Nabi Muhammad
'UMAIRAH [mama tambah biar bunyi sekata bila disebut]
Meaning = berpipi merah jambu
Alternate spelling = humaira
'
so, pada minit ini, genapla aisha 2 tahun di hati mama n papa, semoga aisha jadi seorang umat manusia sebaik isteri Nabi Muhammad dan hidup sejahtera, riang gembira dan menggembirakan orang lain
'
k
'
'

1 comment

December 27, 2010 at 12:06 PM

hape belated birthday aisha cayunk..sori coz untie lambat wish coz lately auntie bz sket hehe..

akak cepat nyer masa berlalu kan..?
baca n3 akak touching nyer..setiap kelahiran terselit setiap makna yg berbeza..biler nak tambah lagi kak..? kawan kite otw sorang lagi..alhamdulillah..

biler tgk balik pic2 lama rasa rindu kan..

Post a Comment