^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

24.9.12

Home » , , » *Deko Deko Teratak Kami - lampu Houses Lighting bila dah gantung*

*Deko Deko Teratak Kami - lampu Houses Lighting bila dah gantung*

as salam, 

~entry untuk rujukan diri sendiri~


sebelum ni dah cerita kat SINI ngan kat SINI.....tapi x gantung lagi.....

lampu beli kat kedai Houses Lighting, Puchong yang murah tu..... sume my dear Hubby yang pasang sendiri..... nak suruh orang wiring pasangkan, confirm kena bagi upah kan, kami kan kedekut sikit..... so untuk penjimatan n selagi boleh pasang sendiri, Hubby cakap, "x per laaa, Papa boleh pasang"..... hah bangga aku di situ..... "tapi Mama kena tolong lah kan"sambil tersengih2 macam kerang x berapa nak masak..... huhu macam biasa, aku tolong hulur barang2 dari bawah jerk, daripada tolong tengok jerk, baik aku tolong walau sikit2 kan..... nak jadi isteri mithali.....

ok, kita mula dari luar rumah yerk..... actually malu nak tunjuk, tapi nak appreciate my dear Hubby's workmanship sampai terlekat mata drill kat siling..... so harus aku share kat sini..... tarikh pasang adalah seminggu sebelum pindah.....


 Lampu Porch/Balkoni
design simple.
ada 4 biji gantung kat siling porch, 2 biji gantung kat tiang porch n 2 biji gantung kat siling balkoni atas.
lampu mentol kuning biasa 4 biji, energy saving 2 biji.
ada 2 saiz berbeza coz tetiba kontraktor wiring buat tambahan 2 lagi point untuk lampu siling. so kena tambah 2 lagi lampu di saat2 akhir.
harga RM29.00/biji saiz kecil (2 biji), RM39.00/biji saiz besar (lampu siling ngan lampu tiang sama harga).


 Lampu Dinding Hall
design daun kaler silver.
ada 2 biji gantung kat dinding hall. asalnya ada 3 untuk dinding antara bilik tingkat atas (tapi x jadi n belen lampu bagi kat abah bawak balik Johor, erm abah gantung kat mana agaknya yerk.. hehe).
lampu putih energy saving, ingat nak guna lampu kuning tapi Hubby x setuju, nanti katanya rumah gelap.. ok ku turutkan aje.
harga RM25.00/biji


 Lampu Hall Siling
design bulat2 simple n clean (itu konsep lampu rumah kami atas persetujuan bersama).
hajat nak cari yang ada kristal bling2 tu banyak2, tapi hubby x setuju coz susah nak cuci katanya, maka ku turutkan lagi.
kali ni aku nak jugak guna mentol kaler kuning, hehe aku berjaya hasut hubby untuk guna mentol kuning... muahaha..... tapi hubby marah kalau aku hidupkan, coz dia kata sakit mata..... terus jerk dia tutup suis lampu tu..... hukhukhuk
harga RM199/set.


 Lampu Bilik Master
design bulat jugak, bajet nak letak lampu LED tapi takut x nampak bila nak pilih baju memalam.
dalam bilik utama ada 2 set. lampu putih, so masuk bilik memang x romantik langsung. (lepas ni kena main dengan warna cat untuk buatkan bilik rasa romantik kan..... hehe)
harga RM99.00/set


ok, tu jerk lampu yang beli kat kedai murah kat Puchong tu selain dari kipas..... harga tu x masuk mentol, kalu mentol energy saver harga dia x sampai RM10.00/pc pon, tapi exactly price x ingat, resit ada kat Hubby.....
agak bosan kan lampu2 yang kami pilih..... sumenya putih2, sumenye bulat2..... bukan ape, nanti kami ada hajat nak tukar cat dalam rumah, so kalu lampu dah berwarna warni, susah pulak nak pilih kaler cat Teratak Kami..... setakat ni aku cuma berpuas hati dengan suasana kat porch n balkoni di waktu malam..... coz nampak ceria dengan  lampu yang 8 biji tu plus warna blended diantara putih, kelabu n kuning..... tapi lantai porch agak cacat dek bekas simen yang melekat kat lantai..... hurm sedang berusaha untuk membersihkan setiap minggu.....

insyaallah, kami buat sikit2 demi keselesaan duduk di Teratak Kami.....

k, sekian

17 comments

September 24, 2012 at 8:22 AM

eh cantiklah...tunjuklah kesluruhan...teruja nengok rumah orang direnovate...hehehe

September 24, 2012 at 8:29 AM

seronoknyer..dapat coretkan satu persatu house decoration utk diari sendiri dialam maya..at least one day kita boleh tgk perubahan rumah kan kak..

alynn masuk umah xder pun diari dialam maya..huhu..

akak alynn pun berkenan dgn lampu kat porch n balkoni..nampak classic larr..

September 24, 2012 at 8:37 AM

semuanya cantik.. beskan duk rumah sendiri, bilalah kita bleh duk rumah sendiri, nasib merantau mcmnilah, rumah sendiri disewakan orang.. hukhuk

September 24, 2012 at 8:54 AM

comel gilerr kak masz..mcm otel penuh lampu2..hehe..suker2!

September 24, 2012 at 8:56 AM

cantiks2 pilihan masz...betul tu masz kalo en laki boleh pasang baik die jek yg pasang..selagi boleh jimat kite jimat.....lieya suke lampu kat balkoni tu...mmg cuns!

September 24, 2012 at 8:57 AM

Cantik2 lampu tu..
Bestnye ada rumah sendiri..
puas nak deko2...^^

September 24, 2012 at 9:46 AM

Weee cantik2lah semua lampu tu. Sape kata bulat2 n color putih2 tu bosan?? simple tp menarik... yg kristal2 tu serabut ler..

September 24, 2012 at 9:55 AM

cantik pilihan sis

September 24, 2012 at 10:12 AM

wahhh ... cantek .... aku tgh sebuk dok cr rumah lagi ni ...

September 24, 2012 at 11:09 AM

wah cantiklah

September 24, 2012 at 11:14 AM

cantik lampu2 tue..

September 24, 2012 at 11:15 AM

semua cantik... untung pandai psg sendiri...jimattt

September 24, 2012 at 11:49 AM

oklah tu mulat
klu jenis half cylinder pun ok jugak

September 24, 2012 at 11:49 AM

canteknye~
nanti view lah banyak gambar sikit.. hehehe..

September 24, 2012 at 4:58 PM

jauhnya beli lampu...hehehe... :D

September 25, 2012 at 4:29 PM

@sis intan nak yang murah, jauh pon x per kak... hehe

January 16, 2013 at 2:10 PM

Lampu pasang sendiri ke?

Post a Comment