^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

10.9.12

Home » , » *maraton raya, menu tanpa gambar*

*maraton raya, menu tanpa gambar*

as salam, 

aku hari ni 7.30 dah sampai opis..... sejak dok Teratak Kami nuun di Rawang, aku makin berdedikasi waktu datang kerja, awal sungguh..... hehe tapi balik keje still macam biasa la kan..... 

hurm, aktiviti hujung minggu kami.....

hari sabtu aku dok umah jerk dendiam coz my dear Hubby kerja, so aku dok umah jerk sambil kemas umah sambil jahit langsir (erm nanti aku story yerk, nampaknya aku dah semakin baik menjahit, ngeh ngeh ngeh)..... actually hari sabtu banyak kengkawan buat open house, tapi semua aku x pergi..... huhu sian kan kat aku

hari ahad pulak, hubby x kerja, so kami buat maraton raya area Lembah Klang..... tapi ada jugak lah rumah yang kami x terjah coz dah lewat..... mungkin lain kali ada masa kami terjah pulak..... haha, taun ni ramai kengkawan yang dok umah baru, tu yang semangat jerk nak datang umah dorang..... leh share deko-deko untuk Teratak Kami kan..... hehe

so that day, kami mulakan maraton di..... opsss sebelum tu nak ingatkan yang entry ni xder gambar tau..... malas nak kuarkan BB camera, lagipon aku dilanda sakit tekak, so selera nak bergambar xder..... haha ada kaitan ker? apa lagi, jom kita maraton bersama ke:-

rumah pertama:-
kami sampai umah pertama ni lebih kurang jam 10.00 pagi..... biasa orang buat open house waktu lunch kan, tapi jiran belakang Teratak Kami, kak ana namanya..... buat untuk waktu pagi..... so menu yang dihidangkan adalah menu sarapan pagi..... ada nasi lemak, mee hoon goreng, plus desert macam pudding, kek, kuih raya ofkos kena ada..... aku sempat makan nasi lemak dia jerk, maklumlah baru kenal n malu2 lagik..... ngeh ngeh ngeh..... lagipon ramai sangat orang yang datang, so xboleh nak berbual secara personaly dengan tuan rumah, x per, len kali datang boleh kenal lebih dekat ngan dia.....

rumah kedua:-
kami ke rumah ex-pengasuh Aisha @ Sentul, nama kak imah jugak, dalam jam 1.00 petang kami sampai..... menu hidangan untuk kami adalah mee goreng + udang besar2..... untuk Aisha dia hidangkan nugget spesial..... 2 keping Aisha makan, memula macam Aisha malu2 jerk ngan Umi dia tu kan, tapi bila dah lama2 dok situ (agak2 kami dah nak balik)..... mulalah dia dok naik turun naik turun kerusi x duduk diam..... dah boleh nak borak2 ngan Umi dia, cuma xder mulut tu becok macam biasa, maklumlah dah jadi anak dara pemalu kan..... hehe

rumah ketiga:-
 lepas tu kami ke rumah ex-jiran sebelah kiri rumah sewa kami di Sentul..... kami panggil dia Wan (ibu tunggal umur dalam 50 plus), selama dok menyewa di situ, x pernah kami masuk umah dia, kalu borak pon kat luar jerk..... so, raya ni lah 1st tima kami masuk..... haha teruk x kami..... erm, kat sini kami dijamu dengan mee hoon goreng..... borak borak borak borak, pehtu kami mintak beransur..... kalu nak ikut, borak ngan Wan ni sampai ke malam pon x habis, dia suka bercerita sampaikan kami nak mencelah pon x boleh..... haha

 rumah keempat:-
kami ke rumah kak Ana ex-jiran sebelah kanan rumah sewa di Sentul pulak..... kali ni xder menu tambahan, cuma kuih raya jerk, tapi still ada kuih tambahan iaitu kek pelangi n tart buah, cantik sangat sayang rasa nak makan..... dan si sinilah my lil Aisha tertidur lepas makan 2 keping kek pelangi..... masa ni dah lebih kurang pukul 3.00 petang..... borak borak borak borak lagi n kami mintak beransur untuk ke rumah yang lain pulak.....

rumah kelima:-
pi rumah baru Kak As (ex-opis mate hubby) kat Taman Kosas, Ampang..... actually ari sabtunya dia buat open house tapi kami x datang, so hari ahad kami datang, still lagi di jamu dengan menu sama masa open house iaitu mee laksa asam..... ada juga nasi impit + kuah kacang pedas yang amat, lastly aku bagi kat hubby untuk dihabiskan..... hehe kat sini kami lebih banyak bercerita pasal hiasan rumah, haruslah kan, kata rumah baru..... so kami pon selidiklah pape yang patut, kut2 lah boleh buat kat Teratak Kami pulak..... haha boleh kan Kak As kan.....

rumah keenam:-
dah alang2 kami kat Ampang, kami teruskan lah perjalanan ke rumah opismate aku merangkap ex-opismate hubby kat Kg Seputih, betulker nama kampung ni Ana?..... kat Bukit Belacan nuuu..... siap ada khemah depan umah untuk sambut kami, haha tapi itu khemah umah sebelah punya yerk, jangan nak menyibuk pulak..... so masuk dalam umah, sempat berborang pasal ular masuk umah dia hari sabtunya sambil makan mee goreng..... sedap tapi time ni perut aku dah full yang amat..... jamah jugak lah sikit yang Aisha senduk dalam mangkuk untuk di makan..... hehe

 rumah ketujuh:-
last lepas maghrib kami ke rumah baru Anom  opismate aku kat Taman Ukay Perdana..... nuun dia tas puncak, rumah dia pon tingkat atas sekali, xder lift..... maka kami menapak naik tangga sampai ke tingkat 5 apartment dia..... pergh! berpoluh jugak ketiak nieh..... maklum dah lama x berexercise kan..... kami di hidang dengan soto..... ada nasi impit n mee hoon..... ada jugak makanan lain yang mak dia bawa..... aku makan soto jerk..... tu pon kongsi ngan Aisha, makan ala kadar jerk, jangan sampai terkeluar semula apa yang aku makan udah ler kan..... dah la dengan batuk jerk sepanjang hari..... nak mencekik pon rasa x sedap..... so borak borak borak borak (pasal rumah jugak) dalam 9.30 malam kami mintak diri balik rumah.....

alhamdulillah, dalam sehari kami boleh pi tujuh(7) buah rumah buat maraton raya..... Aisha pon behave jerk sepanjang perjalanan kami, cuma petang2 kat umah Ana ada dia mintak susu, tapi bila dah ralit main dengan Upin Ipin, dia terlupa pulak susu..... dah la aku x bawak bekalan, maklum x bajet sampai ke malam..... kan

FYI, semua2 tuan rumah di atas kami maklumkan kedatangan kami masa kami dalam perjalanan tau, kiranya bila dah keluar rumah yang kami beraya tu, dah dalam kereta baru kami bagitau yang kami nak ke rumah dia..... bajet xnak lah dorang memasak, tapi sangkaan kami meleset coz mereka semua sempat jugak masak mee sekurang2 nya kan.... rajin sungguh dorang..... inilah orang Malaysia, tetamu yang datang tetap dirai dengan makanan walau hanya dengan menu ringkas..... alhamdulillah..... terima kasih semua

kami sampai rumah dalam jam 10.00 malam, mandi2 siap2 tengok tv sambil kunyah kuih raya belen, pehtu tido..... soknye pi keje pulak..... fuhhh!!! penat sudah menaip, dari sampai pukul 7.30 pagi tadi..... rehat pi breakfast kat bawah jap, sambung balik menaip sambil layan kengkawan opis pasal keje n pasal raya jugak..... ni dah pukul 10.00 baru boleh nak publish..... lama gila aku buat entry nieh, kira pecah rekod sendiri nieh..... haha tapi tetap xder gambo kan..... kalu ada gambo senang, aku cerita pasal gambo jerk..... kan

dah, nak buat keje sikit..... pehtu nak jenjalan umah kengkawan pulak..... tengahari ni ada makan free..... hehe

k, sekian


12 comments

September 10, 2012 at 10:03 AM

hi sis
sama la anum pun ada makan free tgh

September 10, 2012 at 10:10 AM

dslr mane x snap pon gabar nyer..syokk beraya ye..hehe..

September 10, 2012 at 10:35 AM

hehe mmg bermaraton sungguh tu !

September 10, 2012 at 10:44 AM

marathon sungguh laaaa... :)

September 10, 2012 at 11:56 AM

perggghhh...
ni mmg betul marathon ni.
dahsyat la!
kalau saya, 4-5 rumah pun dah berbaloi.
kitorg pulak makan x bnyk.
jamah la skit2. hehehe

September 10, 2012 at 1:43 PM

x per
x der pic punn dah tahu
majlis sure meriah
semua menu mantops2 .. kenyang lahh ;)

September 10, 2012 at 1:56 PM

bagus betul 7 rumah sekali.....:-) hebat sungguh, even xde gbr

September 10, 2012 at 3:33 PM

perrggghh..
banyaknye undangan rumah terbuka.. *fengsan..:P

September 10, 2012 at 9:37 PM

huh sungguh2 beraya ni kak..? Skali jln kan senang..

September 10, 2012 at 9:37 PM

huh sungguh2 beraya ni kak..? Skali jln kan senang..

September 11, 2012 at 10:23 AM

umah sy xdtg pn...pdhal otw blk jew tu...huhuhu

September 11, 2012 at 12:08 PM

@anggun sori lah linda, time dah dekat pukul 10 dah, nanti sampai umah ko dah tido, sape nak jawab.. haha ujung minggu ni yerk aku serang... tunggu..... haha

Post a Comment