^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

11.9.12

Home » , , , » *raya orang Johor di Teratak Kami*

*raya orang Johor di Teratak Kami*

as salam, 

kejadian berlaku last 2 weeks masa orang sambut merdeka..... aku dah dimaklumkan yang my parents nak datang Teratak Kami di Rawang, sebelum nak ke kenduri kahwin di Melaka, dorang bermalam di Teratak Kami dulu.....

so, di petang Jumaat (my dear Hubby kerja sambut merdeka kat Stadium Bukit Jalil jaga stall burger opis, Aisha tengah tidur kat dalam lepas layan cerita Dora The Explorer) yang hening, sedang aku mencangkung mengetuk simen di garaj depan..... tetiba terperasan kereta BLM kaler silver bernombor plat JLNxxxx berhenti di luar pagar umah..... "macam kenal jerk kereta ni" hehe, maka tersenyum simpul lah aku kembang kuncup kembang kuncup sensorang sambil masih lagi mencangkung bila menyedari yang keluar dari kereta itu adalah ABAHHHHH, MAKKKKK, HAZIQQQQQ, SHUHADAAAAA n last sekali adalah my USUUUUU merangkap driver..... wah seronoknya x terkata.....

maka bermulalah episod Teratak Kami meriah dengan kehadiran dorang..... x lama lepas tu, my Uteh n her husband pulak sampai bersama si tenit Amar Firdaus..... makin memeriahkan keadaan rumah kami yang sunyi bila mana papa pi kerja..... belah malam pulak husband my Usu sampai dari N9 coz dia keje siangnya.....

meriah memang meriah..... maklumlah memasing baru 1st time datang umah aku yang bebetul siap (sebelum ni pernah datang tapi x boleh nak masuk coz berkunci oleh kontraktor hampeh yang buat umah kami..... so kali ni datang, selain borak pasal rumah, semua orang menjelajah seluruh rumah, bak kontraktor binaan lagaknya..... sian kat Abah coz penat naik tingkat atas..... hehe, sebab tu lah aku sediakan bilik kat tingkat bawah n sediakan set bilik tidur yang xder katil tu kat dalam bilik..... 

tapi kan, 1 jerk aku rasa macam ralat sangat..... masa pindah umah ritu hubby ada tanya, bath tub baby tu nak bawa pi Teratak Kami x?..... aku dengan konfiden cakap x payah la, lagipon dah buruk dek sawang n habuk..... padahal kalu cuci ok jerk cuma comot la kan..... so masa kat Teratak Kami ni, si tenit Amar terpaksa mandi kat sink daput coz xder besen besar nak rendam dia time mandi..... huhu sian kat dia kan..... x per, nanti Mak Lang ada baby lagi, Mak Lang simpan baby bath tub tu untuk adik Amar mandi taun akan datang yerk..... pengajaran buat diri sendiri.....

so esoknya aktiviti kami adalah pi open house reramai..... kami 3 kereta memula ke Beranang, kawan my Uteh merangkap sepupu kepada husband my Usu (hah, korang paham ker susur galor keluarga ni, hehe)..... giler jauh, perjalanan 1 jam pergi n balik..... 
lepas tu kami ke Sungai Buluh, umah klik hubby yang dipanggil Mama a.k.a Kak Saba..... perghhh kambing ngko, tapi hubby sorang jerk yang makan, lain2 masih lagi kenyang makan kat umah Beranang tu..... makan ala kadar jerk, memacam jugaklah menu dia sampai x tahu nak makan apa, badan letih berjalan kepanasan pon ye jugak kan.....
selesai, kami bajet nak ajak Mak Abah pi beraya (time ni parent naik kereta kami) kat umah2 lain kat area Rawang jerk..... tapi sian kat dorang dah letih, time tu dah pukul 4 petang lebih kut..... so balik umah dulu bagi Mak n Abah rehat..... kami ke 3 buah rumah kawan2 kat Taman Rawang Perdana yang buat open house..... malam ingat nak ke Ampang, tapi sebab family ada kat umah, xkan nak tinggal kan, x baik.....

esoknye hari Ahad, dorang siap2 dari pagi coz nak attend kenduri makcik kami kat Melaka..... aku x pi lah, atas sebab2 yang x dapat nak elak, lagipon hubby x rehat lagi sejak dari keje kat stadium hari sebelumnya..... sebelum dorang gerak, aku pon suarakan untuk ambik gambo reramai..... ni kira gambo raya aku tau..... jom layan.....



 alolorrrrr Aisha sedang cuba untuk menggomol pipi dak tecit Amar.....
[erm, abaikan background yang agak x teratur tu yerk]



"tayang adeq Amar"..... mmuahhhhh


 so sweet..... kakak prihatin sedang pakaikan adik dia sarung tangan

hehe, dibuatnya la adik dia tu macam teddy bear..... main angkat letak angkat letak jerk, seriau aku tengok..... huhu, tapi dah boleh jadi kakak dah ni, cuma masa belum mengizinkan..... rindunya dengan bau baby.....


 ha korang..... inilah satu2nya gambo raya aku..... tapi aku x pakai baju raya pon kan, hanya ber t-shirt n seluar track jerk..... hukhuk
[humang aih, agak sopan anak dara ku duduk di tengah2 itu, maafkan dia..... hehe]


bila semua dah masuk dalam kereta, Aisha dah mula cebik2 dah, time salam sebelum tu pon dia x nak..... coz dia dah tau kut yang sume orang nak tinggal dia dah..... aku pulak yang sedih, erm bila kereta gerak jerk ke jalan, maka drama air mata pon bermula..... huhu, lama jugak kami pujuk dia biar diam..... last2 kami bagitau petang tu kita nak pi Tesco, baru lah dia reda sikit..... tapi sikit2 tanya adik Amar mana, adik Ada mana, Abang mana..... sian aku tengok dia..... x perlah sayang, nanti ada masa lagi kita jumpa yerk.....

lepas tu mulalah kehidupan kami macam biasa, meneroka rumah yang x siap2 lagi di kemas n melayan Aisha yang asik ler ajak naik atas nak tengok Upin Upin..... hehe

k, sekian

11 comments

September 11, 2012 at 8:13 AM

eh...pkai rambut palsu ek hehe :))

September 11, 2012 at 8:43 AM

wahhh meriah!

September 11, 2012 at 9:05 AM

igt kan kak masz yg pakai bj biru tu..muka sama..suke tgk pic aisha cium bb amar tu..hehe

September 11, 2012 at 9:06 AM

suka tgk gambar2
hehhe
meriah

September 11, 2012 at 9:36 AM

salam kenal..saya follow blog ni yer :)

September 11, 2012 at 9:46 AM

best kan bile keluargadatang berkungjug ke rumah..
morning akak =)
done maxis

September 11, 2012 at 10:12 AM

seronokkan kak biler ada tetamu kat rumah..biarpun penat tp tetamu tu bawak rezeki..

erm..biler anak dah besar mmg akan terasa rindu nak ada baby semula..sian aisha dia nak sbb dia nak berkawan tu..sama lar cam danish lau ada cousin dia yg dtg rumah pastu nak balik sibuk bertanya..mama kaka da alik daa siaann anish..huhu..

September 11, 2012 at 1:05 PM

muka mas adik beradik semua sama...
alolo..sweet jer Asiha ni..boleh jadi kakak dah.. :)

September 11, 2012 at 1:21 PM

bestnye sedara mara datang rumah kan~ meriah jek rumah~

September 12, 2012 at 12:13 PM

mula2 tu cam tak perasan mazs yg pakai t-shirt..ingtkan yg pakai baju kurung biru tu..sama dah mukanya...

September 13, 2012 at 11:19 AM

la... ade drama air mata jugak ke lepas tu... xpe2 nnt kt jumpa lg yer.

best sgt ble tau aisha sgt concern dgn mak su, so sweet =)

Mak Su Sayang Aisha Jugak...muah3

Post a Comment