^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

13.9.12

Home » , , , » *Deko Deko Teratak Kami ~ practice make perfect*

*Deko Deko Teratak Kami ~ practice make perfect*

as salam, 

betul la kata orang kan..... "practice make perfect"..... dah terbukti pada diri sendiri pon..... ingat lagi x entri pasal pimtu rumah aku umpama pakai kain singkat minggu lepas..... hehe, bleh jerk kalu nak tengok semula..... erm, maka minggu lepas aku n hubby berusaha ke Nagoya Rawang lepas balik kerja..... dua malam sebelum tu kami terjah waktu malam asik ler tutup..... rupa2nya kedai tu tutup jam 9 malam..... maka hari jumaat lepas, kami balik kerja terus singgah, dengan kepala aku yang senoneng, badan macam nak demam, AIsha pulak tertidur atas motor keletihan, hubby ajak singgah jugak, takut malam x sempat lagi nak pi.....

maka, dengan naik motor kami pon belilah kain langsir n aksesori yang patut, bawa naik motor, bayangkan aku bertiga naik motor (Aisha dok tengah) n sebandel plastik besar berisi kain langsir lebih kurang 20 meter letak kat bakul depan meredah jalan besar Rawang tu untuk sampai ke Teratak Kami..... humang aih!!!!! rasa seriau jugak lah, tapi tawakal jerk jalan n Alhamdulillah, kami selamat sampai rumah.....

n sabtu lepas, sebab x pi open house (sori kengkawan yang menjemput), dok umah sesaja, sambil Aisha layan Barnie kat video, aku potong kain n mula la menjahit..... memula macam ragu2 jugak, tapi aku redah jugak..... ni sume pasal bilik2 kami yang x berlangsir perlu ditutup jugak coz takut lah kami x perasan tetiba ada orang ternampak apa kami buat dalam bilik kan..... so, aku gagah jugak menjahit walau malam sebelumnya aku muntah2 n ceri beriy yang agak teruk.....

maka hasilnya sangat memberangsangkan aku..... dalam masa 1 hari aku dapat siapkan 1 set langsir untuk bilik master kami..... bilik lain x jahit lagik coz x cukup benang plak..... haha, memacam kan

so hasilnya
TADA!!!
 langsir tanpa day curtain.....

hubby kata yang penting ada langsir, x perlulah lining tu, nanti bila2 ada modal kita tambah pulak..... ok aku setuju..... alhamdulillah, lebih elok jahitannya (pada pandangan aku lah kan) n jatuhan helaian pon lebih teratur, walau guna kain murah jerk..... saje buat 3 panel ikut tingkap coz malas aku nak potong kain n cantum semula untuk jadikan 2 panel..... but its still sweet for me, siap ada pengikat dia lagi tu, tu jelah belen kain aku buatkan pengikat.....
dah siap jahit, terus gantung n trus WhatsApp kat hubby..... "cantik", kata hubby..... hehe, terawang2 jap aku di situ.....


 close up sikit

material sama macam langsir sliding door, cuma kaler lain..... memula nak cari kaler purple kak intan light light gitu, sebab dah survey kat tenet, kalu dalam bilik sesuai letak kaler purple untuk wujudkan suasana romantik.... tapi disebabkan cadar katil kaler hijau, maka aku putuskan untuk cari kaler hijau la kan, kalu purple takut x match plak..... lain masa nanti baru tukar kaler purple plak..... hehe

so, kengkawan mana yang x tahu menjahit tu jangan lah terus down bila x bleh buat..... insyaallah bila kita buat selalu ia akan jadi senang di kemudian hari, macam aku kena jugak ada dorongan..... hubby dah asik ler bagitau yang dari luar orang boleh nampak dalam rumah..... hubby siap bersungguh2 ajak aku beli kain lagik..... 2 ari lepas, dah memalam (dalam pukul 10 lebih) sanggup dia kuar pi kedai dekat umah pi beli benang bila aku bagitau yang benang dah habis, padahal time tu baru balik dari buat maraton raya..... thanx Dear.....

maka atas dorongan macam tu, aku jadi semangat nak menjahit, n sekarang x sabar nak siapkan baki kain yang ada untuk bilik2 lain pulak..... hehe bukan nak kata apa yang aku buat tu perfect but at least lebih baik dari sebelum ni kan..... sapa x bangga bila apa yang kita buat dapat pujian dari orang tersayang kan..... hehe

sama jugak lah keje2 lain kan, macam memasak, kemas umah, tanam pokok (upsss x boleh nak aplikasi kat umah sekarang lagi coz umah xder tanah) dan lain2 keje yang kita buat kan..... kalau ada dorongan n buat sentiasa, insyaallah ia akan menghasilkan sesuatu yang kita pon x jangka di kesudahanya..... kan

k, sekian

p/s : sori ye kengkawan x dpt berkunjung balas semalam, entry tu sume autopublish.....
semalam pagi ada meeting, sampai pkul 1, pehtu pkul 1 ada discussion plak smpai pkul 2, pehtu pukul 2 smpai pkul 6 ada plak majlis hari raya kementerian kat opis aku... tu yang x berkesempatan nak jenjalan, bukak blog pon bukak jerk, x buat pape pon..... so jap lagi nak pi umah kengkawan yerk, kalu ada masa lah..... k tunggu tau.....

10 comments

September 13, 2012 at 8:33 AM

Tahniah!!!Berjaya jugak yer jahit langsir..Umh enot lak asyik terbengkalai je projek nak jahit langsir. Umah pun dah tak selalu jenguk..Kain langsie yg dah beli pun dah bagi kat mak...Enot tunggu ada durian runtuh yang lain baru nak beli n jahit. He3..(itu pun kalau rajin) Apa2 pun tahnih. Nice colour....

September 13, 2012 at 9:19 AM

wahhh tahniah!berjaya jugak ye...

September 13, 2012 at 9:31 AM

tahniah2

September 13, 2012 at 9:47 AM

wow! cantik langsir tu. untung pandai buat sendiri. saya tak pandai menjahit...

September 13, 2012 at 10:23 AM

aku bangga aku bangga... seb baik MIL ada leh tolong aku..klu tak jenuh jugak nk mengeluar duit beribu hanya kerana langsir...hmmm

nk kena belajar gak ni ... aku nk minta MIL wasiatkan mesin jahit die ke aku la...hehehe

September 13, 2012 at 10:49 AM

cantikkkkkkkkkkk
kalau akk suke macam nie
simple ! .. x suke serabut2 tuu
ahhahaha
(faktor umurrr ekkee)

September 13, 2012 at 11:23 AM

wahhh..cantik kak..jealous alin..ada mesin jahit..g kelas menjahit..semua tinggal angan2..huhu..

September 13, 2012 at 3:24 PM

cantek~
pandainye buat langsir sendirik..
jimat dah kat situ~

September 13, 2012 at 5:34 PM

taknak komen pasal langsir tu cz tak reti nak komen...

sibuk bebenor raya lagi ye.. sama la kita sibuk nak blogging.. nak auto publish pn takde feel busy2 ni

September 16, 2012 at 9:41 AM

Cantik juga tu..untung kalau pandai menjahit ni..tak yah nak upah orang jahitkan...

Post a Comment