^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

25.9.12

Home » , , » *Petua Halau Lipas?????*

*Petua Halau Lipas?????*

as salam, 

 ingat x sebelum ni aku pernah bagitau...... kalau kat umah sewa sebelum ni aku berperang ngan anai anai sampai katil pon jadik mangsa..... kat umah baru ni pulak aku terpaksa berperang dengan LIPAS..... euwwwww selain dari kucing2 makcik sebelah umah.....


 ha, ni baru 2 ekor yang berjaya aku hapuskan sambil terlompat2 terlari2 takut lipas tu datang kat aku..... haha


sebelum2 ni kalu aku jumpa, aku akan jerit panggil my dear Hubby untuk sembur ngan racun serangga..... tapi ada sehari tu Hubby tengah mandi, so terpaksa lah aku sembur sendiri..... huhu geli geleman mak dengan lipas nieh nyah..... sebab bila dah sembur, dia lagi jalan laju siap naik kat dinding lagik kan, tu yang aku x suka tu..... huhu

kat umah sekarang ni, Hubby bagitau lipas ni datang dari lubang toilet kat bawah (memang biasanya akan jumpa lipas kat situ)..... kalu lubang lain boleh la tutup kan, tapi kalu dah lubag toilet nak tutup camner..... any idea?????.....

dah gantung ubat gegat yang wangi tu pon x jalan..... erm, nak buat camner lagi yerk?.....
so try google petua halau lipas..... jom tengok.....






 so, lepas ni boleh la pi beli sabun buku yang wangi tu (kat umah dah abis stok) pehtu potong2 n letak kat dalam toilet kat bawah nu.....
jangan tetiba Aisha ambik n buat main sudah..... naya jerk kan.....
katanya sabun wangi akan sebabkan saluran nafas lipas tersumbat, tu yang lipas boleh mati kan.....

 moga2 lepas ni (lepas aku letak sabun) lipas xder dah kat Teratak Kami..... insyaallah

k, sekian


13 comments

September 25, 2012 at 8:17 AM

bagus jugak petua nie... Kat rumah teman pun lipas dan mula membiak... ada jugak try beli produk serai wangi tu. tapi, macam tak berapa nak berkesan sangat pun... teman yang geram tu bukan apa, tahi dia tu... merata-rata dok melepas...

September 25, 2012 at 8:25 AM

alamak citer pasal lipas ni mmg lieya berangin satu badan...baru2 ni umah lieya pun diserang lipas....rase mcm nak panggil org pest control tu datang jek....sembur ubat halau lipas tuh...

September 25, 2012 at 8:49 AM

bagus2 petua ni dan boleh cuba diamalkan!

September 25, 2012 at 9:08 AM

biasa saya guna daun pandan. nak cuba guna sabun lah pulak... tq yer bg petua...;)

September 25, 2012 at 9:09 AM

Thx for sharing mas..boleh guna petua ni..rumah ktorg ni pun banyak lipas tak kira tempat..mmg setiap hari berperang ngan lipas juga...

September 25, 2012 at 9:29 AM

petua halau lalat ada tak???

September 25, 2012 at 9:38 AM

bagusnyer petua ni..bahan2 senang jek..;)

September 25, 2012 at 9:57 AM

thanks for sharing sis

September 25, 2012 at 10:24 AM

waahh petua yg senang nk try...ni.
thankz 4 sharing..

September 25, 2012 at 10:37 AM

Hana takut lipas dan sensitif dengan lipas. hana dapat tau lipas tu akan datang kat tempat tu. jadi sebelum datang hana spray ridset walaupun lipas tu xmati pun lagi aktif ada la.huhu sembur nak sedapkan hati ja.huhu

September 25, 2012 at 10:57 AM

pernah dengar jugak petua daun pandan tuh.. tapi tak pernah cuba lagi..kekeke

September 25, 2012 at 12:23 PM

patut la kat toilet opis nih ade sabun wangi... rupa2nye la kan =)

January 11, 2016 at 11:21 AM

Mohon shre ye.. Hehehe sakit ati tgk lipas dlm Almari baju.. Lagi sakit ati plus dendam membara-bara ngn kaunm krabat nye.. Smpai kn si baby kcik tdo.. Blh je..lipas2 tu mrayap ats kple si baby.. Td.. Da slongkar blog lain.. Sruh guna bnga cngkih dgn gram ape nth.. Tp.. Gram yg khendak tu xde... Jd sy tbur bnga cgkih je.. Nnti.nk mntk encik hubby blikan kapur barus jelaa...syg kowt.. Bju2 nnti klu dbiarkn kaum krabat lipas bleluasa dlm umh..dlm almari baju

Post a Comment