^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

15.4.13

Home » , , , » *Tips kenal jantina kura2 dari blog Cik Tom*

*Tips kenal jantina kura2 dari blog Cik Tom*


as salam,


jenjalan umah kengkawan, tetiba tertengok tajuk

"Tips Mengenali Jantina Kura-kura"

kat blog Cik Tom.....

hah, ape lagi..... aku kan ada bela 2 ekor kura2 kat umah hadiah dari Nyai untuk Aisha raya taun lepas..... so haruslah aku klik link tu sebab nak tau kan.....

jom tengok apa tips yang cik tom collect dari google.....

1) Kura-kura jantan lagi panjang dan tebal ekornya berbanding kura-kura betina.



2) Kura-kura jantan mengeluarkaan bunyi garau manakala kura-kura betina menghasilkan bunyi berdesir.
~ x pernah pulak aku dengar kura2 tu keluarkan bunyi, huhu



3) Kura-kura jantan lebih panjang cakar (kuku) dari kura-kura betina.



4) Kalau masih kecil, pola berbentuk bulat (tompok) dibawah cengkerang kura-kura itu banyak dan rapat bermakna itu kura-kura jantan.



5) Kebiasaannya saiz kura-kura betina lagi besar dari saiz kura-kura jantan.



6) Bentuk cengkerang jantan berbentuk convex manakala kura-kura betina concave.

bentuk convex dan concave untuk cengkerang kura2 (atas)


so, dah boleh tentukan kut kura2 Aisha kat umah tu yang mana satu jantan n yang mana satu betina..... sampai sekarang xder nama lagi kura2 tu..... sebba x pasti jantina dorang..... haha


RM3798.20 masih perlu direbut oleh blogger
jom klik


k, sekian


pssst : sedang menyenaraikan penuh peserta GA Perfume sebelum undian di buat..... tunggu..... mana yang aku x sempat terjah, mintak mahap sesangat, tapi kalu ada dalam list (page kat bawah header) tu maknanya dalam senarai lah yerk.....

8 comments

April 15, 2013 at 8:45 AM

great

April 15, 2013 at 8:55 AM

Owhh yg alin tau hanya tgk saiz..kalau tgk cengkerang pun boleh rupenyer..ok..ok..adik alin pun ada turtle duit sebesar 50sen skrg dh besar tapak tgn..

April 15, 2013 at 9:35 AM

nanti ai belek kura2 kat kedai jual ikan ... tak suka kura2 sbb busuk ..hehe

April 15, 2013 at 9:39 AM

Thanx for the info..baru tau ni.. :)

April 15, 2013 at 9:44 AM

hohoho..x pernah tau pun. thanks sharing!

April 15, 2013 at 10:14 AM

Lieya dulu pun ade bela kura2 kecik tu masz...tp sejak dah membesar takut plak tgk so lepaskan laa kat tasik hehehehe

April 15, 2013 at 12:18 PM

hehehe..sblm ni igt kura2 sm je...

April 15, 2013 at 12:53 PM

x pernah bela kura-kura..hehehe..
dapat jugak ilmu pasal kura2 haini.. mekasih~

Post a Comment