^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

10.4.13

Home » , , , , , , » *deko deko TerataKami ~ menyediakan akuarium kecil untuk TerataKami*

*deko deko TerataKami ~ menyediakan akuarium kecil untuk TerataKami*


as salam,


aktiviti last Sunday, tujuan utama adalah untuk mencari makanan ikan yang sekor ada kat umah tu.....
before that, kami sekeluarga balik ke Kuantan hari Jumaat malam, hari Sabtu tengahari balik semula ke Rawang, sebab my MIL nak pi Shah Alam ambil barang adik ipar yang dah habis study..... dorang tidur umah kami 1 malam..... seronok Aisha sebab AyahSu (adik hubby) ada untuk layan dia..... hari Ahad pagi dorang balik semula ke Kuantan bila dah setel ambil barang kat Shah Alam nuun.....

so, lepas dorang balik, petang Ahadnya kami kuar konon2 nak mencari makan ikan yang dah kehabisan..... kat mana nak cari?..... tentulah kat kedai haiwan kan..... x jauh mana pon, kat area rawang jerk sebab Hubby malas nak jalan jauh2.....

ingat tujuan utama kami adalah mencari makanan ikan sahaja..... tapi bila dah sampai kat kedai..... my dear Hubby jadi rambang mata..... terus terpikat nak cari ikan baru..... owh, yang ada kat umah sekarang adalah ikan laga..... so, konon2 nak tambah la barang sekor dua kan.....

tapi, bila dah ambik, dan ambik, dan ambik, dan ambik..... akhirnya cukup untuk kami buat satu akuarium ikan baru..... jom tengok apa yang kami grab kat kedai tu.....




ini barang utama yang dicari.....
makanan ikan RM3.00 bekas kecil



selain daripada tu, Hubby jugak tergoda untuk membeli 1 set akuarium lain..... termasuk.....

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v



ikan yang ditambah oleh Hubby..... sume ada 4 ekor.....

 

 
ohoh, anak dara tengak tengok tokey ikan buat kerja dia..... apa lagi ambik ikan la kan..... hehe



 pencuci klorin..... RM6.00



pam udara akuarium.....


ini pam udara kat atas tu, kecik jerk..... lebih kurang 7cm x 5cm saiz dia..... harga RM12.00


 filter untuk memerangkap sampah..... RM4.80


 selain dari itu, ada juga pokok hiasan n ofkos lah akuarium kan..... nanti cerita kat bawah yer.....



 ha, balik umah jerk terus Hubby buat operasi menyusun barang2 yang dah dibeli kat kedai tadi.....




















































TADA!!!!!

 siap dah akuarium kecil untuk TerataKami.....

akuarium tu saiz lebih kurang 1'6" x 8" kut kalu x silap..... harga RM28.00 (beli yang plastik sebab ringan n nanti senang nak cuci, tapi dah ada filter tu x yah cuci la kut kan) 
1) pokok hidup RM3.00 x 2 batang
2) ikan kecil RM1.50 x 2 ekor 
3) ikan besar yang kecil RM2.00 x 2 ekor
4) pokok plastik RM2.00 x 1 rumpun

batu warna warni tu dah sedia ada kat rumah, balance akuarium turtle.....

so sekarang kat rumah kami dah ada 3 akuarium..... 1 akuarium untuk 2 ekor turtle Aisha yang makin membesar n ligat..... 1 akuarium untuk ikan laga..... dan 1 akuarium untuk 4 ekor ikan baru kami.....
lepas ni Hubby cakap nak satukan ikan laga dengan ikan2 yang lain, tokey kedai tu cakap boleh je nak campur janji ada akuarium besar..... so rasanya akuarium baru ni boleh kut campur ikan laga ngan ikan lain sekali kut kan..... agak2 dorang gaduh x yerk?.....

akuarium baru ni kami letak kat sebelah tv, so kalu tetiba Astro xder siaran sebab hujan, boleh kami cuci mata tengok ikan2 tu berenang sementara tunggu siaran kembali ok..... haha


k, sekian


GA Perfume by maszmadi.blogspot.com
08 - 14 April 2013
KLIK SINI


15 comments

April 10, 2013 at 8:10 AM

wahhh new pet!

April 10, 2013 at 8:13 AM

dah lama gak tak bela ikan dlm akuarium...tingin plak rasa bila tengok kat sini

April 10, 2013 at 8:18 AM

Tengok akuarium, boleh hilang tension... seronok tengok ikan2 tu berenang...

April 10, 2013 at 8:44 AM

cantiknya

April 10, 2013 at 9:00 AM

tensen2 tgk akuarium...mmg release tensen!
comel3

April 10, 2013 at 9:04 AM

bab bela2 nens suka..bab2 salin air malas..hehe

April 10, 2013 at 9:14 AM

rajinnya korang. hehe

April 10, 2013 at 9:16 AM

mesti seronok kan apalgi anak2

April 10, 2013 at 9:46 AM

bestnyer...mesti anak2 suka...

April 10, 2013 at 9:54 AM

Cantik...mesti aisha happy dpt pet baru..^^

April 10, 2013 at 9:59 AM

beli ikan kat sentul datuk senu tu murah la mazs .... aku dulu slalu beli kat situ ....

April 10, 2013 at 11:42 AM

kat rumah sis ade akuarium besar.. tapi x isi pape selain dari habuk.. sebabnye.. x berani nk bela.. takut masa balik kg, black out then matilah semua ikan2..huhuhu

April 10, 2013 at 3:11 PM

Saya pernah ada hobi bela ikan ni..pernah ada aquarium...tapi sebab malas nak maintain, saya stop...hahaha..Tapi mmg best ada aquarium ni...selain tenangkan fikiran, boleh jugak buat penghilang duka masa Astro terputus siaran masa hujan tu kan...hahahaha

April 10, 2013 at 5:15 PM

teringin juga nak ada akuarium,tapi takut tak terjaga, nanti airnya asyik keruh jer pulak...hehe

May 20, 2016 at 6:22 PM

Ikan laga dengan kura kura boleh bercampur ke ?

Post a Comment