^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

5.3.12

Home » , » *Anak Patung Dan Bumper Kereta*

*Anak Patung Dan Bumper Kereta*

salam,

pernah nampak x orang gantung anak patung / soft toys kat bawah bumper kereta.....
dah jadi macam trend pula kan.....
erm, kengkawan rasa comel ker?..... ker ada kengkawan yang buat?..... apa tujuan sebenar yerk?.....


hurm, comel jugak kan kalu letak anak patung gantung2 gitu.....
sweet jerk.....
 


kalu memalam, letak anak patung yang ada reflection lagi best kut.....
orang yang dok kereta belakang boleh nampak anak patung tu gayut2 kat bawah kereta kita.....


tapi tau x kengkawan, apa sebenarnya tujuan letak anak patung bawah bumper kereta?.....


 
“Sebab, ni budaya orang Thailand. Orang sana percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat dia mati. Takut nanti dia menganggu orang yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka pasang anak patung. Supaya roh kanak-kanak tu happy.” 
 
“La ye ke, patutlah time saya pergi Bangkok dulu, diorg buat shrine tepi jalan. Kata tourist guide, kalau orang tu mati kat situ, buat kuil kat situ. Dia jadi penjaga jalan tu.” 
 
“Ha tulah, orang kita ni suka ikut saja budaya luar. Asal cute je buat. Tak fikir pun sebabnya.”
Bila Google di sini, di dapati perkara yang sama. Di sini pula, halaman blog pelancongan Thailand ni pula mengatakan bahawa trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka. 
 
Nanti rosak pula akidah percaya pada roh anak patung. Hari tu terfikir juga, comelnya kalau letak anak patung sebiji. Kuma-kuma ke, powerpuff girls ke. Kenapalah saya tak tanya dulu. 
 
Kini dah tahu bukan? So janganlah tiru trend cenggini.. lagipun buat apelah letak anak patung kat bumper kereta tue.. x cantik pun.....

k, sekian

6 comments

March 5, 2012 at 1:12 PM

masa mula2 tgk ramai yang buat cam tu cheqna rsa macam
eh..b%$(* nyer wat cam tu...mcm tak de keje lain..
dan skang baru tahu disebaliknya kan
harap2 yang dah buat tu....buang jela...
org kita mmg suka ikut sesuatu tanpa mengetahui apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan perbuatan tu

March 5, 2012 at 1:46 PM

eeee mmg tak comel..bagi saya lah..bila baca bab kenapa tu lagilah xpatut :)

March 5, 2012 at 2:54 PM

btul..btul tu kak..mmg comel tapi kan ke elok lau barang yg comel tu di letakkan pada tempt yg lebih elok..letak kat umper keta dgn asal, becak air takungan kotor lerjadik nyer..lagipun itu dah jadi 1 kepercayaan yg x elok..

March 5, 2012 at 3:04 PM

macam2 sekarang nie
jgn percaya

March 6, 2012 at 7:41 AM

Saya pun pernah terjumpa orang gantung patung kat bumper kereta mereka tu...

Check it kat my entry http://apakehei.blogspot.com/2011/10/i-believe-every-of-us-know-about.html

Tapi, saya tak tahu la pulak benda nie ada unsur kepercayaan golongan tertentu... anyway, thanks for sharing...

March 7, 2012 at 8:08 AM

tu la jgn cepat sgt nk ikut apa org buat...

cer kaji dulu sebelum buat ...
salam kenal :)

Post a Comment