^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

26 April 2011

Home » , » *Puding Coklat Penambat Hati~dah tak der hati*

*Puding Coklat Penambat Hati~dah tak der hati*

1st time jengah blog ummizaihadi hati terus tertambat n terasa nak cuba resepi yang diberikan oleh kak Ummi.....

'

jom kita tengok resepi dulu yerk..... (di CP ikut huruf dari blog kak Ummi)

'

Bahan:-
1/2 cawan serbuk koko (akak guna jenama Vouchelle)
190 gm gula pasir
10 gm serbuk agar-agar
900 ml air
1 sudu besar rata tepung kastad
1 sudu teh esen vanila
1/2 tin susu cair
1 biji telor
2 sudu besar mentega

'

Bahan Kuah Susu:- (atau ikut resepi masing-masing)
2 cawan susu segar
1/4 cawan gula
1 sudu besar tepung kastad

'

Cara Membuat:-



  1. Dalam periuk, satukan air dan serbuk agar-agar. Masak hingga mendidih.


  2. Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula larut.


  3. Sementara agar-agar mendidih, satukan serbuk koko, tepung kastad, telor, susu cair dan esen vanila. Kacau sebati.


  4. Masukkan ke dalam agar-agar tadi dan kacau sekejap hingga kuah nampak mendidih.


  5. Tutup api dan masukkan mentega dan kacau sebati.


  6. Tapiskan dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.


  7. Biarkan wap panas hilang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk.


  8. Untuk kuahnya....kacau sebati semua bahan, masak sebentar di atas api perlahan sambil dikacau. Bila nampak pekat sikit. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar. Sejukkan dan tuang atas puding bila hendak dimakan. SELAMAT MENCUBA...!!

'

hah tengok apa yang terjadi yerk.....

'

upsss, ini rupa sebenar, cilok direct dari blog kak Ummi..... hehe

'

n this is mine.....

'

'

'

'

'

tada.....

'

Puding Coklat Penambat Hati dah jadi Puding Coklat Jejari Manis


'

ini versi maszmadi nyer puding coklat..... guna bekas plastik yang ada kat umah jerk nie..... main tangkap muat jerk..... huhu


'



ini pula versi untuk bekal Aisha pagi tadi ke umah 'umi' pengasuh, guna acuan untuk buat apam kukus..... huhu


aku rasa cam keras sikit puding tu, mungkin sebab kurang air @ susu..... tapi x per, aku tetap suka coz ini hasil pertama aku menghasilkan puding n my lil Aisha suka dengan puding ini..... jom kita layan my lil Aisha makan puding pula ya.....


gambar atas ~ memula sopan jerk makan guna sudu kan..... tapi tangan kiri, huhu x per kan.....


gambar bawah ~ dah macam minum teh jepun pon ada gak.....


'


gambar atas ~ makan tanpa menggunakan tangan.....
gambar bawah ~ hanya menggunakan mulut untuk menggigit puding dalam mangkuk..... iskisk
'


dan akhirnya memberi senyuman gembira kerana berjaya makan puding mama tanpa menggunakan sudu..... huhu
'
'


ok, lepas ni nak kena cuba buat lagi coz x berapa puas hati la dengan hasil yang pertama nie..... masih x nampak sedap macam kat blog kak ummi tu.....


'


k, sekian


7 comments

April 26, 2011 at 12:31 PM

nampak sedap dah tu :)

April 26, 2011 at 1:50 PM

wahhhhhhhhhh bleh la sajikn tuk kami nnt ye. usu nk yg ad buah strawberi kat atas tuh hehe

April 26, 2011 at 1:54 PM

walahhhh!! siap bt hiasan bagai..menarik! tgk aisya mkn tu kompom sedap

kita krg skit puding2 ni

April 26, 2011 at 1:56 PM

cantik n nampak sedap...penuh warna warni...

April 26, 2011 at 2:13 PM

sedapnyee...nak buat gak lah..tp acuan tak de...

April 26, 2011 at 2:17 PM

amboi rajinye.. nampak sedap je tu!

April 27, 2011 at 5:18 PM

sedap tu nampak..kalau apa2 berasaskan coklat ni mesti selalunya sedapppp =D

Post a Comment