^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

12 February 2011

Home » , , , , » *Rumah Taman Rawang Perdana : Bajet Ubahsuai Rumah*

*Rumah Taman Rawang Perdana : Bajet Ubahsuai Rumah*


huhu, beberapa hari yang lepas aku baru jerk dapat quotation dari 1 company untuk renovate umah baru kami kat TRP tu kan..... nak tau brape quotation yang kami dapat??? hehe sila jamu mata dengan nombor2 kat bawah yerk.....

ha, sebelum tu, see pagar our house to be dulu yerk..... wat lepas windu nie..... hehe
'
- tebang pokok + bersih kawasan (depan n belakang) = RM2k
- ground beam untuk tiang + kerangka besi (depan n belakang) = RM20k
- slap baru untuk sambung pada umah lama (depan n belakang) = RM15k
- pasang batu bata + simen tingkat atas n bawah = RM14k
- pasang tingkap sliding 2 daun tingkat atas n bawah = RM4k
- ubah suai bilik air + kelengkapan + tile (2 unit) = RM16k
- plaster siling kat dapur baru + tambahan bilik MB = RM9k
- pasang tile kat dapur + ruang makan + bilik MB + bilik baru + garaj = RM20k
- cat dinding dalam + luar (termasuk siling atas n bawah) = RM7k
- ubah suai n pendawaian + testing (x termasuk lampu) = RM3k++
- pasang awning = RM8k
- pasang pintu + tombol + kerja mengecat = RM1k
- ubah suai pintu pagar n tembok = RM1k++
'
ku kira2 sume2 tu adalah RM120k ++, untuk rujukan ukuran tambahan umah adalah 20' x 10'..... weehuuuuu! lebih bajet maaaaah, aku bajet RM60k jerk..... tapi ada jugak la item2 yang x perlu di buat tapi di masukkan jugak dalam quotation tu..... hm, nampaknye nak kena adjust n discuss semula la dengan kontrator tu + cari juga company lain untuk renovate umah kami di TRP tu.....
'
insyaallah hari ni kami nak deal ngan 1 company kontraktor untuk dapatkan quo. reno. umah kami + lepas windu pada umah kami tu..... dah beli tapi x dok umah tu.. huhu sedey gak nie.....
'
bila la boleh kami dok umah tu yerk..... x sabar dah ni.....
'
k, sekian
'
'

10 comments

February 12, 2011 at 9:25 AM

aiyaakk! tingginye rege ye..dh bleh beli lg seketul rumah..huhu..

apapun biar puas hati kan.. ^_^

February 12, 2011 at 10:03 AM

wow..memang tinggi harga tu.kena adjust lagi la tu kan..mana yg u rasakan lebih penting,buat dulu..yg lain buat kemudian..hehe.atau cari contaktor lain yg 'lebih' senang di ajak tawar menawar..gd luck ya n selamat merenovate rmh..hehe

February 12, 2011 at 2:31 PM

mamaieyna;
hm, kalu la bleh beli 1 lagi umah n x yah renovate ngan rege tu, best gak.. hehe

February 12, 2011 at 2:32 PM

huhu memang nak kena adjust n runding lagi nie..... ada sesapa nak tolong? hehe

February 14, 2011 at 10:08 AM

mhl nye kak...tuh yg daku cancle nk beli umah second tuh..tp akak org kayo..hihihih...

az
April 1, 2011 at 9:31 AM

Mahal gila tu! Upah indon je, tapi cari yang bagus la!

June 6, 2011 at 7:48 PM

Besarnye kos! nak tanye ye, saya nak renovate jugak rumah yang bakal diduduki kat rawang. Boleh bagi nama & no kontraktor ubahsuai tak? Thanks ye?

June 7, 2011 at 12:24 AM

@lylieiqmal;

huhu, tu lah, bila lah harga rumah nak turun kan...

June 7, 2011 at 12:26 AM

@ az;

ala takut lak nak gn khidmat indon.. abg opis gn khidmat indon tapi keje x siap dah lari.. huhu

June 7, 2011 at 12:39 AM

@ Jasri Samad;

khidmat kontraktor yg sekarang kami guna ni lain dr dalam entry.... nanti i check wif my hubby yerk.. thanx

Post a Comment