^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

14 February 2011

Home » , , » *Rumah Taman Rawang Perdana : Bajet yang telah dipersetujui*

*Rumah Taman Rawang Perdana : Bajet yang telah dipersetujui*

Alhamdulillah, kami [aku n hubby] di khabarkan oleh kontraktor yang akan buat renovation rumah kami di TRP, Rawang yang dia akan mula kerja hari ini..... semalam kami dah pon bagi duit tanda, kira confirm kami akan guna khidmat dia sebagai kontraktor rumah kami..... n hari ini kami akan serahkan sebahagian baki untuk cukupkan 30% sebagai wang deposit untuk kerja2 reno rumah kami tu.....
'
bersyukur sesangat dapat deal dengan abg azhan..... hari sabtu discuss n ukur rumah, ahad dapat quotation n confirm, hari ni dah mula kerja..... harap2 siap hujung bulan ni seperti yang dijanjikan n boleh lah kami dok umah kami sendiri bulan depan..... insyaallah.....
'
k, nak cerita pasal quo. yang di beri n camaner kami boleh trus setuju dengan harga yang diberi..... x macam kontraktor sebelum ni, dah la harga melampau, cara deal pun x mesra alam, tau la dia dah femes dalam kerja2 renovate rumah nie..... tapi...... ok dah, x mor lari tajuk.....
'
sikit2 jer la kami kongsi berapa harga yang abg. azhan letak yerk, x per kan..... coz harga tu pon musti ada perubahan kan, dah kata pon quotation...... so, see below.....
'
1st, untuk kerja2 kat depan rumah iaitu buat bumbung slap, pecah n pasang tembok, tiang roman, pasang pagar wrought iron sliding, longkang, pasang grill sliding + pintu n cuci tiles garaj = sume RM32k ++
'
2nd, kerja2 buat tambahan dapur termasuk tambah bilik, tiles + skirting + rende [hm, ingat baju jerk ada rende, rumah pon ada, hehe] n tingkap = sume RM7k ++
'
3rd, kerja2 untuk bilik master iaitu tambahan saiz 10' x 10', pintu bilik n pintu balkoni + tingkap = sume RM7k++
'
last but not least adalah kerja2 wiring, plumbing n baiki bumbung + dinding = sume RM14k ++
'
so, total adalah dalam RM69k ++ n harga itu adalah dalam bajet kami + buat pelan rumah n submit kat majlis akan dia uruskan n tiada charge..... tu yang x pikir panjang, trus confirm n esok (hari ini) boleh mula kerja..... lepas ni kami kena berkira2 pulak nak sediakan keperluan hiasan dalaman i.e lampu, kipas, kaler cat, toilet equipment n water heater untuk dorang pasang sekali di akhir kerja2 reno.....
'
x sabar nak dok umah sendiri ni..... semangat membara, tiap2 hari tengok majalah berkaitan rumah walaupon majalah yang sama, haha.....
'
k, sekian
'
'

6 comments

February 14, 2011 at 10:23 AM

kak
wah..beshnya dapat duk umah sendiri kan..
tahniah

February 14, 2011 at 11:58 AM

wahh part tgu renovation rumah siap mmg best kan...lg baek deal dgn org yg kita berkenan dan tahu serba sket latarbelakang...tkkan kena tipu kan..

February 14, 2011 at 1:36 PM

WAH..SYOKNYE ADA RUMAH SENDIRI..BEST2.. :)

February 14, 2011 at 2:21 PM

bestkan dapat duduk rumah sendiri....mesti tak sabar nak tunggu siap...

February 14, 2011 at 7:08 PM

huh..berpeluh gak tgk harga renovation tuu..tapi berbaloi larr kan kak..

February 14, 2011 at 11:21 PM

mak aii..mahal gak nk buat reno umah ni ya..aisha dok umah tak buat mende pon..

Post a Comment