^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

9.12.13

Home » , , , , » *cuti cuti @ Fraser's Hill ~ Taman Flora Bukit Fraser*

*cuti cuti @ Fraser's Hill ~ Taman Flora Bukit Fraser*


assalamualaikum,


erm, jalan di Bukit Fraser adalah sesuatu yang menennangkan jiwa dan raga..... jauh dari kesibukan kota, jauh dari kesesakan lalulintas, jauh dari bau asap2 dan bangunan2 tinggi mencakar langit..... relax jerk jalan2 kat sini..... kalu nak jalan kat tengah jalan pon no hal lah..... macam kami yang ambik gambo kat tengah2 jalan..... hehe tu nanti cerita yerk.....

sekarang ni nak cerita destinasi jalan2 kami..... Bukit fraser ni x der lah besar, so dari satu destinasi ke satu destinasi adalah sangat dekat..... tapi kami boleh sesat 1st time nak ke satu tempat ni, sebab jalan dia bengkang bengkok..... x tahu mana satu simpang mana satu selekoh..... so kemana2 kami akan bawa bekal peta yang di download dari internet..... itu pon sesat lorrrrr haha.....

1st destination kami adalah Taman Flora Bukit Fraser..... kami datang masa 1 day kami sampai ke puncak..... masuk free jerk, buka dalam pukul 10.00 pg - 6.00 petang..... tu anggaran aku jerk sebab kami sampai situ dah agak petang, tapi still buka.....
 

dari Clock Tower / Puncak Inn Hotel..... ambil simpang ke atas bukit sebelah kiri..... taman ni sebelah kanan jalan sebelum sampai Alan's Water.....



masa kami sampai xder orang pon..... kat tepi main entrance dia ada kiosk jualan hasil tanaman kat sini..... keledek, kentang, labu, kobis dan lain2.....
 


ini ruang untuk jual beli pokok bunga..... erm rasanya harga macam sama jerk ngan kat kedai bunga yang kami selalu pegi kat Rawang.....hihi



ubi bit pon ada..... haha, seb baik tengok Masterchef, kalu x, idok ler teman tau mende ke name nuah ni..... hihi



bunga..... ?

 

bunga..... ? lagi
 


dan bunga..... ? lagi

haish..... sume jenis bunga pon aku x tahu..... huhu, gambar bunga2 tu sume anak dara yang snap..... aku terpaksa relakan je lah dari dia jerit guling2 dalam taman tu kan.....



pokok strawberry yang belum berbuah di dalam sangkar..... yang dok bergayut kat luar pon belum masak..... erm, wrong timing lorrrrr..... tetiba teringat lawatan kami ke Genting Strawberry Leisure Farm last year..... what a wonderful family time together.....


rasanya tempat ni lebih kepada tapak semaian dan penanaman bunga2an dan sayur2an..... bukan taman..... sebab pokok yang dorang tanam ni boleh di beli oleh pelawat..... sepanjang ada kat dalam, akan ada pekerja yang follow n entertain kalu kut2 lah kita nak membeli kan..... hurm, dalam 10 minit kami kat sini..... tetiba masuk satu rombongan berbangsa Cina (1 bas), dari mana tidak di ketahui..... so untuk tidak menyesakkan keadaan dalam taman tu, kami pon pakat2 keluar, lagi pon dah nak malam dah.....

so nak balik bilik, bersihkan diri, solat, rehat n nak kuar cari makan malam.....



pasangan bahagia milik kami.....
Abah n Mak.....
mereka redha jerk ngikut anak2 suruh posing camner..... hehe
sayang Mak Abah.....

tempat2 lain, menyusul nanti yerk.....

k, sekian


6 comments

December 9, 2013 at 8:42 AM

syg mak abah :)

December 9, 2013 at 8:59 AM

assalamualaikum
singgah pagi isnin

December 9, 2013 at 10:26 AM

sesekali feeling winter kat malaysia....hehe

December 9, 2013 at 1:52 PM

sportingnye Mak dan abah nye~
cam kat CH kat sana kan~

December 9, 2013 at 5:45 PM

manis je mak abah awak senyum :)

December 21, 2013 at 1:26 PM

Akak murah tak beli sayur n pokok2 kat fraser hill berbanding dgn CH?

Post a Comment