^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

19.12.13

Home » , , , , , , , » *jalan2 @ Taman Buaya Melaka*

*jalan2 @ Taman Buaya Melaka*


assalamualaikum


last 2 weeks, aku outstation ke Melaka sebab ada Showcase SDSI 2013 di MITC..... di hujung minggu my dear Hubby n Aisha berkunjung ke tempat aku bertugas..... eceh ayat ala2 skema plak.. huhu

erm, maka dengan rasa tanggungjawab x malu, aku mintak izin kat kawan sekerja yang duty time tu untuk keluar bersama Hubby n Aisha..... dia ok jerk sebab sehari lepas tu giliran dia pulak kuar ngan hubby ngan anak dia..... hehe

so, ke mana kami?..... Aisha sibuk nak pi ke zoo, tapi disebabkan sebelum ni kami pernah ke Zoo Melaka pada tahun 2011, maka x boleh nak ikut kehendak Aisha, lagipon time tu dah petang, nak ke zoo takut x sempat nak jelajah semua..... kami cari destinasi lain n paling dekat dengan tempat tugas aku time tu adalah Taman Buaya Melaka.....

maka..... jom jalan jalan



selamat datang @ welcome
TAMAN BUAYA MELAKA


kadar bayaran
hari biasa n hari cuti lain2 kadar yerk..... masa kami pi tu, time cuti sekolah
[dewasa RM15.00 x 2 orang] + [kanak2 RM12.00 x 1 orang] = RM42.00
dapatlah wrist band sorang satu yang di pakaikan oleh pengawal kat pintu masuk.....
pengawal masa ni bagitau kami yang persembahan pentas sedang berlangsung..... start 2.00 ptg tamat 3.00 ptg..... time kami masuk tu dah pukul 2.45 ptg, tapi pengawal tu bersungguh2 suruh kami pi ke pentas untuk tengok show..... so kami pon berjalan dengan cepat lah untuk puaskan hati pengawal tu kan, takut dorang kecik ati..... padahal bukan dorang tahu pon kami pi ke x tengok persembahan tu kan..... haha



masa kami sampai, sempatlah lagi tengok persembahan yang sedang berlangsung..... ada tarian baba nyonya..... lepas tu ada tengok buaya kecil n buaya besar..... kru buaya masukkan tangan dalam mulut buaya, masukkan duit dalam mulut buaya, cium mulut buaya.....
persembahan sebelum2 tu x tahu lah apa kan,
lepas habis aksi buaya ni, persembahan pon tamat.....



kesian Aisha time ni mengantuk n letih lepas jalan2 dalam booth Showcase SDSI..... lepas tu jalan2 kat sini pulak.....


bukan taman buaya lah kalu x ambil gambar buaya kan..... tapi percaya x. nilah satu2 nya pic buaya yang aku snap, sebab semua buaya tu sama jerk rupe dia, melengkor dalam kolam..... macam x best jerk nak snap..... hihi


haha, dalam taman buaya ada water park rupanye..... baru ada ke dah lama yerk..... sebab sebelum ni memang kami x pernah sampai sini, so x tahu pon.....
Aisha bila nampak kolam ni, terus segar n cergas..... sibuk nak mandi kolam, tapi apakan daya, Mama n Papa x bawa keperluan mandi Aisha..... huhu
merajuk sekejap anak dara sebab x dapat mandi kolam..... rajuk dapat dipujuk dengan  mengajak dia main ngan rabbit.....



Aisha n rabbit.....
dengan bayaran RM6.00 untuk pakej makanan arnab, burung n itik..... dapatlah masuk ke dalam sangkar arnab ni, kalu x beli makanan dia, x boleh masuk yerk.....
seronok Aisha time ni bagi makan kat arnab guna tangan dia..... hilang ingatan dia pada kolam kejap tadi..... hihi


masuk dalam sangkar burung pulak.....
burung x nampak sebab semua dok atas pokok.....
so ambillah gambar ngan itik.....


disebabkan burung semua terbang kat atas, maka makanan burung n makanan itik kami bagi makan kat itik jerk..... adalah burung merak dalam tu, bolehlah campak2 kuaci bagi dia makan..... hehe


kura2 besar..... eh kura2 tu dalam sangkar berjaring belah kanan gambar tu..... ambik pic kura2 tu tapi x nampak, sebab dia dok dalam air..... puas zoom n adjust scenery, tapi tetap x nampak kura2 nye..... last2 ambek gambo 2 branak ni tepi sangkar je lah..... hehe


rumah reptilia.....


pelbagai jenis ular dalam ni.....


dan ada juga kura2 berbentuk buaya (cengkerang n mulut)..... erm, banyak juga duit syiling dalam tu di masukkan orang..... atas tujuan apa x taulah aku.....


masuk Train Dinosaurs jap..... erm bayar RM9.00 untuk 3 orang..... x der la seram mana, cuma terkejut bila tiba tempat gelap, tetiba ada kepala dinasor terjogol keluar..... hurm, macam x berbaloi jerk tapi nak puaskan hati, masukje lah, kalu x, x tau keadaan dia macamana kan.....


selain tu, ada juga Malaysia Miniature (arca mercu tanda negeri2 di Malaysia) dan Rumah Hantu, kami x masuk sebab aku takut..... huhu..... erm ada juga perkhidmatan beca untuk jalan2 dalam taman buaya ni, tapi x tau berapa bayaran dia..... ker free yerk..... huhu x naik pon sebab time tu dah pukul 4.30 petang, nak balik hotel rehat jap, malamnya nak sambung duty lagi.....



sebelum keluar, ternampak buaya awet ni..... masa masuk x nampak pon sebab pak pengawal sibuk suruh pi tengok persembahan kan..... huhu

erm, beli souvenir sebagai tanda kami dah sampai sini, anak dara pula minta teropong..... oklah, upah sebab dia behave sepanjang berada kat dalam tu kan..... hehe


on da way balik hotel, singgah Melaka Mall jap cari sandel aku.....

dapatlah Aisha main mini skuter dalam mall tu.....
macam comel je, macam cantik je.....
hihi

k, sekian


pssst : lepas ni, nak penuhi janji pada Aisha bawa dia mandi kolam..... erm, kita mandi kolam kat rumah je lah ye sayang..... huhu

7 comments

December 19, 2013 at 9:23 AM

comfirm anak2 suka

December 19, 2013 at 10:13 AM

dah lama tak pergi ke taman buaya...dah naik harga tiketnya yea...maklum ler dah ada tempat main waterpark....budak-budak suka ler.....

December 19, 2013 at 10:25 AM

seronok nyer :)

December 19, 2013 at 11:15 AM

pertama dan terakhir sy ke sini ms darjah 4..pastu x penah dtg lg hehehee

December 19, 2013 at 12:37 PM

wahhh hebat dah tmn tu ..dulu pegi busuk bau bangkai ayam tu .. pastu xde kolam xde rabbit ...

tahun 2010 kot aku pi

December 19, 2013 at 12:52 PM

mcm2 xtvt jugak kat situ jer.
sesuai lah untuk bawa anak2 di musim cuti sekolah nih.

December 20, 2013 at 3:17 PM

masa stduy dulu..g taman buaya... rasa rugi dan membazir jek duit nie... huk huk...

ni rasanya,...dah byk perubahan...

Post a Comment