^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

9.11.10

Home » » *Pernah x kita terfikir aktiviti seharian boleh merosakkan otak kita*

*Pernah x kita terfikir aktiviti seharian boleh merosakkan otak kita*

hah! kat atas tu gambar otak manusia [thanx to google] yer, korang terjemah sendiri aper yang tertulis @ korang musti lebih pandai dr aku yg mmg x blajo mende2 tu sume..... so kat sini aku nak kongsi sikit info pasal aktiviti2 seharian yang mungkin boleh menyebabkan kerosakkan otak. [get from email]
'
so, check it out.....
'
1. Tidak mengambil sarapan pagi
>> Orang yang tak sarapan pagi akan menyebabkan kandungan gula yang rendah dalam darah. Ini akan menyebabkan kekurangan bekalan nutrien ke otak dan fungsi otak akan merosot [degeneration brain].
'
2. Makan terlalu banyak
>> Ini akan menyebabkan 'harde ning' pada arteri otak yang akan menyebabkan penurunan kekuatan mental.
'
3. Merokok
>> Ini akan menyebabkan menyusutan fungsi otak dan boleh mendatangkan penyakit Alzheimer.
'
4. Kandungan gula yang tinggi
>> Terlalu banyak kandungan gula akan mengganggu penyerapan protein dan nutrien yang boleh mengganggu perkembangan otak.
'
5. Pencemaran udara
>> Otak adalah pengguna oksigen yang terbesar dalam tubuh kita. Menghirup udara tercemar akan menurunkan bekalan oksigen ke otak yang menyebabkan penurunan kecekapan fungsi otak.
'
6. Kurang tidur
>> Tidur adalah salah satu cara untuk otak kita berehat. Kekurangan masa tidur yang lama akan mempercepatkan kematian sel-sel otak.
'
7. Menutup kepala semasa tidur
>> Tidur dengan kepala tertutup akan meningkatkan peredaran karbon dioksida ke otak dan menurunkan peredaran oksigen ke otak yang boleh merosakkan otak.
'
8. Memaksa otak bekerja semasa sakit
>> Bekerja atau belajar semasa waktu sakit boleh mengurangkan keefektifan dan merosakkan otak.
'
9. Kurang berfikir
>> Berfikir adalah cara terbaik untuk melatih otak kita, kurangnya penggunaan otak untuk berfikir boleh menyebabkan penyusutan fungsi otak.
'
10. Jarang bercakap
>> Perbualan yang intelektual akan mendorong kecekapan fungsi otak.
'
'
'
k, sekian


4 comments

November 9, 2010 at 4:27 PM

alamak.. baru tau ni!

November 10, 2010 at 7:24 AM

patutla usu makin x efektif...
selalu dok sorg2 kat umah sewa nih xde sape nk cakap..huhu

November 10, 2010 at 9:59 AM

chugie;

hm, slama ni kita wat x endah jek nagn bende2 tu kan... lpas ni kita kena beringat la

November 10, 2010 at 10:00 AM

usu;

owh, ptut arr.. ha pindah jerk umah lain..... bior efektif otak tu..

Post a Comment