salam
saje nak kongsi di antara resepi suka2 yang terhasil dalam bulan Ramadan nie..... actually, setiap tahun sejak berkahwin nie..... bulan Ramadan memang aku akan jadi lebih rajin untuk memasak di rumah setiap hari..... dan sehingga ke hari ini, aku x pernah miss untuk memasak kecuali ada 2 3 hari yang skip coz x sempat nak masak.....
so, jom tengok resepi apa aku nak kongsi kali ni yerk.....
Udang Goreng Bawang
Bahan:
Udang (buang kepala n separuh kulit), bawang besar (hiris), cili padi (hiris), bawang putih (cincang), garam, gula, serbuk perasa, minyak untuk menggorang (ukuran semua ikut suka)
Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan cili padi sehingga naik bau. Masukkan udang sehingga kekuningan. Tambahkan garam, gula n serbuk perasa secukup rasa. Biar seketika. Siap untuk dihidang.
Kacang Buncis Goreng
Bahan:
Kadang buncis (potong 3cm), lobak merah (hiris segi empat panjang), bunga kobis (belah kecil2), cili padi, bawang merah, bawang putih, garam, gula, serbuk perasa, sos tiram, minyak untuk menimus.
(ukuran bahan ikut selera memasing)
Cara:
Panaskan minyak masak dan masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan tunggu hingga bau. Campak semua sayur2an, kacang buncis, lobak merah dan bunga kobis dan biar 3 minit. Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan sos tiram dan biar seketika. Matikan api dan sedia untuk di hidang.
k, sekian
# #
11 comments
memang kena rajin kan kan
beshnya udang tu..=)
uwaa..sy plak 2 3 kali je sempat masak..huhu
sedapnye tgk udang tu.. ^_^
sedap...sedap...lauk kering2 camni mmg lieya suke.....bertambah2 mkn ngan nasi....fuh...terliur udah nieh...
menu yg paling simple la sedap buat berbuka kan..terliur tgk udang..hee...
ni kalu malas nk sahur..best layan dua2 lauk ni
mmg sdp. kami pn suker :)
bikin terliur la...ehhehe
kitorg pon suka goreng kunyit udg..hihihi
samalah..
nak gak masak sendiri.. heheheh
sangat terliur dgn resepi air tangan mas..
alergic udang..kacang buncis tue kalau goreng sekali ngan telur pun sedap kan..??