^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

25 August 2011

Home » , » *mood raya sudah mari - Zakat Fitrah*

*mood raya sudah mari - Zakat Fitrah*

Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri. Zakat fitrah adalah sebagai penyuci orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal(siang & malam).

Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5:
Waktu wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
Waktu yang paling afdhal: Sebelum Solat Sunat Hari Raya.
Waktu sunat: Sepanjang bulan Ramadhan.
Waktu makruh: Selepas solat sunat hari raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal.
Waktu haram: Selepas terbenam matahari satu Syawal.

Wang sebanyak $ _____ ini sebagai menunaikan zakat fitrah, yang wajib ke atas diri/keluarga saya untuk tahun berakhir _____ tunai kerana Allah Ta'ala.
sumber : wikipedia


sumber : shafiqolbu


Alhamdulillah
hubby dah tunaikan tanggungjawab membayar zakat fitrah untuk kami bertiga last week..... kerja di KL, maka kadar zakat seperti jadual di atas adalah RM7 x 3 orang, tahun depan x tahu lagi berapa kena bayar kan..... hehe

 ops!!! ini bukan model jabatan agama, jauh sekali hubby aku tau.....
ntah mamat mana nak jugak enterprem kat blog aku ni.....
muahaha, sowie ND.....

 ini bukti resit pembayaran zakat kami.....


so, kepada mereka2 yang belum bayar zakat setahun sekali ni, silalah berbuat demikian untuk kebaikkan kita bersama yerk..... ada lagi sampai pagi 1 syawal untuk tunaikan kewajipan kita.....
p/s : erm, nak cari hair accesories for my lil Aisha.....
kaler oren lagi.....

7 comments

August 25, 2011 at 1:26 PM

lum bayar zakat lagi.. hubby bayar masa sembayang raya selalunya

August 25, 2011 at 1:59 PM

erkkk..ni tazkirah utk arini ker, masz? hehehe...
sharing is caring kans... :)

August 25, 2011 at 2:56 PM

kami dh bayar minggu lps lagi pahang pon rm7..hubby siap bwk sy..tp sy x sempat nk snap gambar sbb ammar tgh sebok2 nk g kat ayah die ms tgh akad nk byar zakat..tu kali pertama sy tgk..precious moment!

August 25, 2011 at 3:23 PM

akak x tahu hubby nak bayar bile .. kena ingatkan dia nie :)

August 25, 2011 at 3:59 PM

alhamdulillah dh selsesai :)


SeLaMaT HaRi RaYa
MaaF ZaHiR BaTiN

August 25, 2011 at 8:54 PM

gary pun dah bayar!! hehe~..

August 26, 2011 at 9:43 AM

SY NAK BYR KAT NEGERI PALING MURAH LA...WAKAKAKAKAKA

Post a Comment