^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

09 August 2011

Home » , , » *Kek Pisang Kukus*

*Kek Pisang Kukus*

wallah, ni cerita last friday coz aku bercuti on that day..... kat umah ada pisang yang mak n abah bawa masa datang sini last week, so aku pon gunakanlah pisang ape ntah nama dia untuk buat sesuatu mengisi masa lapang di bulan puasa..... 

sebelum ni penah gak buat ambik resepi kat my.resepi. tapi kali ni aku try guna resepi ambik kat blog as-teratak nurkasih..... jom tengok resepi.....




Kek Pisang Kukus
Bahan:
4 biji telur
1 cwn gula (kalau x suke manis boleh kurangkan 3/4 cawan) -aku guna 3/4 cawan coz memang x suka manis
2 cwn tepung gandum -as guna 1cawan tpg gandum & 1 cawan tepung naik sendiri - aku ikut saranan as
1 cwn pisang -anggaran 4 biji pisang sederhana besar dilenyek
1 sdk soda bikarbonat
3/4 cwn minyak masak
1 sdk esen pisang- kalau x ada esen vanila pun ok
 
 
Cara:
1. Putar gula dan telur sampai gebu
2. Masukkan pisang dan esen pisang
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit- kat sini aku tambah soda bikarbonat coz dalam resepi ada kan
4. Masukkan minyak masak dan kacau rata -  dan masukkan dalam loyang sederhana besar
5. Kukus selama 40 minit.
 

disebabkan aku rajin di bulan pose nie..... so aku gunakan cetak puding untuk buat kek pisang nie..... so jadilah bentuk lekuk2 pada kek pisang aku nie..... yang versi malas adalah kat 1st pic yang main tuang jerk dalam loyang..... hehe

alhamdulillah menjadi n tq buat as yang sudi kongsi resepi nie.....

18 comments

August 9, 2011 at 8:10 AM

alohaloh...comelnya..kek pisang tu....

August 9, 2011 at 8:20 AM

ermm..sedapnya...

August 9, 2011 at 8:35 AM

tak pernah try yg kukus..nampak sedap tu =)

August 9, 2011 at 9:04 AM

sedapnye..lily pun tak pernah try yg kukus..nnt nk cuba gak lah buat yg kukus..

August 9, 2011 at 9:19 AM

wahh..dugaan d bolan pose ni

August 9, 2011 at 9:58 AM

fuhh, terangkat..cicah ngan kopi panas mmg ngam abis nih..

August 9, 2011 at 10:27 AM

mmg sedap..dah pernah buat dan anak2 pun suka...
yg kukus lagi sedap kan dear....

August 9, 2011 at 11:02 AM

aku pun tgh dok usha resepi kek pisang ... hehehe
tp nk bubuh dlm acuan ... kecik senang nk ngap la

August 9, 2011 at 11:17 AM

gebunya kek pisang kukus tu!!!

August 9, 2011 at 1:30 PM

berbuka pose nanti hantar kat rumah zai yer...

August 9, 2011 at 2:40 PM

kami singgah rayer nih tau :)

August 9, 2011 at 3:45 PM

erm sedapnyaaaaaa
bilalahhh nak cuba buat nie pengukus dah ada dahhhh :)

August 9, 2011 at 4:03 PM

wahh tliur...msti lmak2 manis....klu lbhkan pisang leh?

August 9, 2011 at 4:09 PM

nyum nyum sedapnya lahai..terliur sudah..perut ni pon duk pedih2 dh ni..hahaha

August 9, 2011 at 8:53 PM

kek pisang??
feveret tu...

August 10, 2011 at 7:03 AM

ibadah sunat vs menda dilarang!
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/ibadah-sunat-tp-xbetul-caranya.html

August 10, 2011 at 11:30 AM

ASFAZIHA :
boleh gak, tapi nanti dia lebih lmbik la kan..

August 10, 2011 at 12:52 PM

i see...cuti ada sebab..hehe..bini sapa la yg terer wat kek pisang kukus nih... :)

Post a Comment