^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

2.2.12

Home » , , » *Mengidam Lauk Ketam Masak Lada*

*Mengidam Lauk Ketam Masak Lada*

 salam,

erm, dah lama sebenarnya mengidam nak makan lauk ketam kat KL nieh.....
upsssss, bukan mengidam ada isi yerk..... hehe

awal tahun lepas ada makan kat opis nieh, Ketam Masak Lemak.....
uih!! 1 ekor (tak boleh ambil separuh tau) RM6.00.....
humang aih!! sekali tu je lah aku makan.....

so, last Saturday ajukan idea pada Hubby nak masak ketam.....
memula hubby x setuju coz katanya.....
"mana boleh, nanti Papa punya darah tinggi naik"
uik??? betul ker makan ketam boleh buatkan darah tinggi naik?
ada sesapa boleh bagi penjelasan.....
then aku bagitau kat Hubby.....
"itu kalau masak lemak, memanglah boleh naik, ni Mama masak xder guna santan, masak sambal jerk"
akhirnya Hubby setuju..... hehe

dah terlanjur kami jenjalan cari sesuatu hari tu, so aku pon ajak Hubby singgah kat pasar malam sebelah Jusco AU2 tu cari ketam.....
alhamdulillah jumpa, RM8.50 untuk 4 ekor.....
ok lah tu kan, dah nak jugak makan, so terima je lah.....
sambil2 tu beli jugak keperluan masak yang lain2, sikit sayur, bawang, cili dll.....

untuk Aisha, dapatlah sambar muffin kek seketul, x payah bungkus, dia ngap time tu jugak sambil jalan.....

huh! banyak betul intro kan.....
jom la layan hasil masakan ketam aku hari Ahad lepas.....


 Ketam Berlada

 aku juga masak Sayur Bening Kobis Bunga Bersoon.....
tahu sayur bening?.....
ala, masak sayur air yang kaler putih tu, Hubby aku cakap lauk asrama.....

hehe
maka, tertunailah hasrat aku nak makan lauk ketam.....
diingatkan lagi sekali, bukan ngidam ada isi yerk kengkawan.....

k, sekian

ada sesiapa boleh jawab kemusykilan aku pasal MAKAN KETAM dan DARAH TINGGI please, tq.....


# ..... #

9 comments

February 2, 2012 at 8:18 AM

ya allah, terliurnye saya tengok ketam tu...sedapnyer la

February 2, 2012 at 8:56 AM

org x berisi... ketam tu yg berisi... mantap siot... nyum2

February 2, 2012 at 9:52 AM

suka ketam tp xsuka kopek kulit nyer

February 2, 2012 at 10:27 AM

seafood kan high calories
mmg bleh wat BP naik
klu slalu mkn leh penyebab gout....

February 2, 2012 at 10:42 AM

terliur..nmpk best tu..lama sungguh tak mkn ketam ni..leceh..tp isi dia sedap kan,,

February 2, 2012 at 2:46 PM

haah~ betol tuh.. makanan laut memang berkolestrol tinggi.. sebab tuh leh sebabkan tekanan darah naik.. :)

February 2, 2012 at 4:22 PM

ADUSSSS...
mak buyung teringin nih :P
betol kata nafiraa... ketam tue kolestrol tinggi sama mcm udang.. klau org ada darah tinggi mmg x saran mkn byk cukup merasa :)

February 2, 2012 at 5:13 PM

pergghhh lamanya tak makan ketam,menggoda jiwa dan raga gmbr tu..

sayur asrama...mmg sinonim tu cara masak bening tu. tukar la plak,sayur asmara hehe..

February 9, 2012 at 3:56 PM

i loike ketam..favourite tapi malas nak masak..leceh..nak soh mak masak lerr..dappnyer..

Post a Comment