^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

30.6.10

*Papa Borek, Aisha Rintik, Mama...?*

13 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
aktiviti last 2 weeks.. @ selayang mall.. ader 3 aktvt yg kami wat seharian di c2..
layan piccas jerk la yerk.. sambil2 tu aku explain ckit2.. k


1st aktiviti - bowling
hm, time ni papa tgh cbuk nak layan lane n bola boling yg x brape nak ok..
(sebenonyer papa x bwk bola sndri, pastu nak slahkan lane kat ctu laks..)
aisha lak cbuk slongkar wallet papa, habis sume dikluarkan..



puas aku adjust camera HP nokia papa nak shoot pic yg best.. akhirnya dpt gak.. haha
compem nak kn sambar DSLR sebijik nie.. (biler la nak dpt yerk??)

 

  isk, tomonung jap papa coz score x brape nak besh..
aku?? hehe, tgok dr tepi jerk.. smbil layan my lil princess..

 

ni la kije aku kat tpt bowling tu.. 'camerawoman' cum 'baby sitter' cum 'pompom girl for papa'


2nd aktiviti - play ground
kalu sesape yg biase kat selayang mall ni musti tau kan.. sblah bowling centre tu ader playground..
sesape yg bwak anak2 kompem x bleh lari nyer.. coz tpt tu mmg btul2 sblah pintu msuk bowling centre.. so, kami pon layan..


3rd aktiviti - karaoke
puas layan aisha naik kuda kaku.. hehe kami truskan aktiviti ari tu..
sblah playground tu plak ader pusat karaoke for family.. time kami nak msuk tu.. siap ader pakcik n makcik wif anak2 lagi msuk ctu.. mgkin dihasut oleh anak2 mreka.. hehe







hah!! my lil princess da dpt mic la pulok.. aku ingatkan dia xmor pegang.. memula tu mmg mcm nak tolak2 jerk.. tapi biler da start pegang... hish, aku nak mbik pon x dibaginyer.. hukhuk sedey aku x dpt mensumbangkan suara ptg tu..



Papa borek, Aisha rintik, mama.. tengok jerk dr tepi n snap2 pic diorg..
huhu

 
tu la my lil princess, aku pasan, aisha lbih suka ngan papa, kalu pi memana.. dia mntak papa dokong, kalu aku dokong asik la nak mmeloloskan diri.. nak turun.. kalu aper yg papa wat, dia akan mudah nak ikut.. kalu papa pkai baju smart skit da terjerit2 nak ikut, wlopun aku da cantik gak time tu, hikhik.. kalu nak tido pon dia lbih snang tido ngan papa..

di mana ltaknyer aku nie??? sob seb sedey..
hm, kalu dia lapa nak mkn @ nak susu.. ha!! aku ler yg dia carik.. hehe papa wat susu x sedap.. kuikuikui

tp yg pliknyer, kalu aku mrah dia coz sesatu bende yg x btul.. dia akan nangis, ingatkan nak carik papa suoh pujuk.. tp dia akan carik aku blik..
ms tu aku da rs kesian n pujuk blik.. x jadik nak mrah lebey2..
sayang aisha..

pic aku x byk kan dlm n3 ni n stiap n3 yg aku wat.. iskisk cian kat aku..

29.6.10

*Gambar Bercerita = Cerita Bergambar*

7 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
hm, lm rsnyer x upload pic family pi holiday kan.. ari nie pon da nak blik bru leh online..
kije kn la wat dulukan..
hehe
bos tgh kulu kilir tur.. so leh arr selit ckit n3 ari nie.. hehe

ekceli pic ni lm tperuk dlm pc, dr sehari ke sehari ke sehari ke sehari nak upload, tp x brksmpatan la aku nie..
hm, pic2 nie kami mbik ms kami pi desa waterpark time father's day awal bln ari tur.. masa kami masuk ni harga untuk Dewasa RM24.00 seorang, kanak2 x ingat coz Aisha masuk free time ni..... nak crita x larat da ptg2 ni..

so
biarla gambar bercerita..
@
hayatilah cerita bergambar..
  

 1st pool yg kami terjah.. aisha wif boya..
  

seb baik la air tu cetek jerk.. kalu x maunyer aku x lpas aisha jalan2 sndirian dlm air tu..


so sweet la anak mama ni main air pancut nie.. smpai pejam2 mata..


pic snap sndiri.. hehe


papa punyer plampong.. kami yg kejekan.. haha


isk anak mama nie.. ape la yg dipikirkan tur..


aisha naik plampong tu kat lazy pool smpai ttido die.. penat sesangat agaknyer..


sblum balik.. smpat snap pic kat entrance.. tp papa xder.. hukhuk


hm, kalu nak kira, byk jugak la pic kami snap.. tu pon gn camera HP papa jerk..
nak tggu DSLR ntah biler la blh dapat.. hm, xder ker org nak bg adiah yerk??
hehe, xper la gn HP pon ok gak.. janji leh snap2.. tp maap la kalu x brape nak clear..
yg ptg nak upload gak pic kat n3 nie.. hahaha (gelak jaat)

k, sekian


28.6.10

*Kalau binatang ada FB*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
petang2 ni saje la bukak email, n aku dpt ni dr kawan aku yg FW, FW, FW dr seseorang..
saje for release tension..

kalau binatang ada FB, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu.......


Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...





Cicak : isteriku tersepit pintu


Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."





Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...


Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

Katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

Ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.








Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

Kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..


Lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee....








Itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.


Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok


Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(





 Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

 Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.



Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

p/s: pic sumer dr mr.google


hm, test watermark maszmadi.blogspot.com..
ok x??

k, sekian



*Empat Kali Isk*

3 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
isk,
sibuk tul arr ari nie..
time rehat pon kn wat kije gak..
ni pon curik2 jerk nak bukak blog nie..
apatah lagi nak berblogwalking..
sori yerk kengkawan.. x leh nak jalan umah kengkawan skrg nie..
byk btuk kije mnunggu sjak rombakan kabinet meja last week..
nak kn kmas btul2 smula, da x jadik cam asal da nie..
janji kmas n teratur.. snang nak carik dokumen..
ngan nak carik dokumen yg aku humban dlm kotak lagik..
kuar blik dr kotak.. lum lg fail2 yg ntah aku ltak kat maner ari tu.. seb baik la da jumpe..
kalu x, haru gak idup aku nak korek balik maklumat taun dolu2..
hehe

isk,
da stgh taun nie.. bos main tuka2 coverage laks..
hm, kalu sblum ni aku kn jg projek..
skrg ni kn jg ikut negeri laks..
tp smapi skrg aku x clear lg aku kn cover negeri maner..
bos ckp akan berkuatkuasa bln julai nnti..
hm, lg 2 ari jerk nak msuk bulan julai..
kat opis ni bkal ader bos (KPP) baru bln julai nie..
camner la agaknyer dia dok cni yerk..
musti kami akan bergelumang ngan lagi byk dokumen..
slagi ader dlm manual, segala borang bagai sume kn impliment dlm kije2 yg dibuat..
mklum ar, dia tu audit ISO nyer org.. haha

isk,
da lm aku x upload pic my lil princess aisha kan..
sori ye aisha sayang..
bkn aper, mmg sibuk giler kat opis nie..
nak upload kat umah, hm.. harapan..
broadband tu asik liplap jerk..
stkt nak menaip blh arr.. tp nak upload pic.. siap aku leh mandi manda lagik..
lum tntu siap.. hehe
insyallah, akan diusahakan jugak dlm waktu tdkat ni..
tu pon kalu x cbuk..

isk,
ader lg satu kije mnunggu nie..
nak kn setel cecepat..
hm, kpd kengkawan yg aku da umumkan sbg pemenang tu mohon emailkan maklumat nama n ic ke masz_4580@yahoo.com
leh ar aku poskan adiah kengkawan..
adiah da ader da, da siap wrap da.. tggu nak deliver jerk..
hm, harap2 kengkawan suke..
kpd yg da bg maklumat iaitu ejan a.k.a mamalyna, em's family, ana_me n eima thanx ya..
tggu adiah diterbangkan ke umah @ opis anda..

k, sekian

25.6.10

keputusan: Giveaway TEKA SAIZ SANDEL AISHA

11 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Alhamdulillah ari ni da jumaat..
sok ari sabtu.. cuti.. nak blik kg hubby.. nak bwak aisha pi jumpa to'ki ngan to'mi..
nak pi knduri kawin kawan hubby kat kuantan..

tapi ari ni spt yg dijnjikan..
aku akan umumkan pemenang bagi
Giveaway TEKA SAIZ SANDEL AISHA (GTSA) yg tlh slmat berlalu slama 2 minggu yg lpas..

adiah dah ader..
cantik x aku wrap adiah nie?.. haha
thanx mr.google


pencabut undi pon da ader..
ala anak mama nie..
cabut name aunty2 bebaik yerk..

so dengan ini diumumkan..
pemenang GTSA jatuh kepada..

v

v

v

v

v

v

v

ops!!
kn bgtau jawapan dulu la kan..
haha

hm.. saiz sandel yang aisha pakai adalah..

v

v

v

v

v

v

v

alamak..
salah snap.. nak nampok saiz la pulok..
isk!!

k, yg nie botul punyo!!
saiz sandel yang aisha pakai adalah..

v

v

v

v

v

v

v

ha!!! nampak x? see x? clear x?? ok x??

n..
skrg bru arr leh umum pmenang kan..
di ari jumaat nie mbik berkat.. dgn murah ati nyer..
aku umumkan..
pemenang..
GTSA..
adalah..

v

v

v

v

v

v

v

sblum tu nak mntak maap dulu..
sori yerk kengkawan..
ekceli my lil princess aisha x brape sihat skrg nie..
dia kn flu n cough..
tp jgn risau yerk kengkawan, aku da bwk pi jumpe doktor n mbik ubat da..
so x leh arr dia nak cbut name pmenang yg betuah tu
untuk dptkan adiah yg aku da wrap tur..
isk.. sob.. seb.. sob.. seb..
sedey coz x dpt tgok aisha cabut undi..



tp, disbbkan ari ni ari jumaat..
n hubby pon da bg green light..
n aisha pon da stuju..
so..
aku, kami..
nak..
bgtau..
yang..

v

v

v

v

v

pemenang..
bg..
GTSA..
adalah..
KENGKAWAN SUME YG BG JAWAPAN TEPAT..!!!

yea!!
yea!!
yea!!

so, kengkawan yg bg jawapan..
saiz sandel yang aisha pakai adalah 10
iaitu..
tahniah coz meneka ngan tepat saiz sandel yang aisha pakai..
n..
aisha jugak berkenan nak bg adiah penghargaan kpd contestant pertama yg join GTSA ni iaitu..
tahniah jugak n thanx coz support GTSA ni..
so, kengkawan..
sila emailkan nama penuh n alamat kengkawan to masz_4580@yahoo.com yerk..
untuk proses seterusnya.. hehe

kpd kengkawan lain yg x bejaya..
tahniah jugak coz kengkawan tlh berusaha yg terbesh utk join GTSA ni..
terima kasih diucapkan..

k, sekian




23.6.10

end update : Senarai peserta GTSA final

4 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
dgn rasminya pd saat n ketika ini Giveaway TEKA SAIZ SANDEL AISHA (GTSA) TAMAT.
ini adalah peserta final yg da join GTSA beserta jawapan yg dberi.. thanx kpd kengkawan yg sudi join yerk..

 
hunystar - 10
rosrusli - 12
gewecun - 9
ibudamia  - 25




so esok nak kn sort peserta yg bg jawapan betul, pastu nak kn wat undian lak bg sesape yg bertuah..
spt yg dijnjikan, my lil princess akan cabut undi bg yg bertuah yerk..
jika tiada aral mlintang, kptusan akan diumumkan pd ari jumaat (mbik berkat)..
so, tungguuuuuuu!!

k, sekian



*Tanpa Wajah*

0 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
iskiskisk
ari da ptg bru leh bkak tenet kat opis nie..
dr pg td mmg x sntuh langsung nak bkak tenet apatah lagi nak berblog..
jauh skali nak wat n3..
sindrom 'M' da kurang skit ari nie..
so naper x bertenet??
naper x berblog??

mcm yg aku habaq kat cheq2 smua.. opis aku tgh ader rombakan kabinet meja... so mmg xleh arr bertenet.. nak on pc pon x leh..
so, mmg beterabur giler la kami2 kat cni..
tghari td bru siap "perkhidmatan dibeli" wat keje2 rombakan, ptg bru leh susun2 brg2 kat tpt meja bru.. ni pon ader yg x beres l nie.. haha
blum smpat on tenet.. da kn wat Fail Meja lak.. meja lagi..
kalu sesape yg keje ngan gomen tau la bende aper tu kan..
da sparuh taun so kn update ckit la kan.. hehe
tu pon x siap lg tur.. haha curik2 masa nak betenet gak da ptg2 nie..
kpla pon da naik pusing asik wat mendealah tu..
iskiskisk

sok kompem kn ngadap bnde yg sama gak arr nmpaknyer slagi x siap..
n kompen x leh nak siap coz ptgnya kn pi miting kat ICU, JPM lak..
so, biler la aku nak siapkan nie..
iskiskisk

hm, sowie yerk kengkawan..
ari ni n3 tanpa wajah..
hehe
nak blogwalking pon x smpat nie..
kn smbung keje lagik..
iskiskisk


21.6.10

*Inilah Harinya.....*

9 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
Bangun Semua...
Selamat Pagi Cikgu!!!!! (ala2 crite upinipin)
Selamat pagi semua... duduk...
Hari ni hari aper murid2 !!??
Hari ISNIN cikgu... (anak murid jawab beramai-ramai)
Bagus....




Hah!! btul ker cara aku tnyer kat murid2 tur?? ingst lg ms sekolah dolu2 kan.. cenggitu la cikgu akan tnyer pd anak2 murid diorg, skrg ni x tau la kan.. aku bknnyer cikgu.. hehe

hm, biase la.. ari ni mula da sesi sekolah.. so jln pon jem.. sume org bsesak2 kat atas jln raye..
aku pi kije pon da btukar naik roda dua kembali but bonet still kn ader nak humban brg2 yg dibawa khulu khilir.. hehe

hm, ari ni jugak adlah mcm mggu2 sudah, asal ari isnin sindrom 'M' mmg akan mngganggu diri ini... apsal erk??
plik arr aku rs.. asal isnin jerk sindrom tu akan msuk dlm diri nie.. isk, x besh nyer..

hm, ari ni jugak diri ini msih dislbungi olh rs penat coz smlm sharian x dok kat umah.. org lain smbut Father's Day kat tpt2 yg besh cam restoran mewah kan, kami smbut Father's Day kat Desa Waterpark.. haha smbut ker.. ekceli xder arr smbut pon, cm aku yg sponser my lil family msuk tpt tur.. but kami happy ngan mlayan karenah our lil princess Aisha yg mmg gilerz ngan air yg x bgerak.. hehe kalu air terjun dia tkut.. smpai ttido2 Aisha ms kat atas plampung layan 'lazy pool' kihkihkih..

hm, ari ni opis aku msih lg mnjlnkan kije2 punggah mmunggah coz ade rombakan kabinet (bkn kabinet menteri2 tu yerk.. tp kabinet meja).. so tgh klam kbut la skrg nie.. yg tggal cm pc jerk.. tggu last minit bru leh cabut.. haha

hm, inilah harinya..


18.6.10

*Pilih Watermark Anda*

13 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam petang kengkawan.. hm, ari ni cbuk sungguh kat opis nie, sbb utama adalah krn.. ofkos la sbb ari ni ari jumaat kan?? so mmg sume pkrja akan rs cbuk pd ari jumaat coz sok cuti  kcuali bg org kedah, terengganu n kelantan.. tp bg aku brtmbah cbuk coz ari nie dah la ari jumaat, opis aku ni nak kn ubah layout lain coz akan tmbh 1 lagik bhgn kat cni skrg da ader 2 bhgn da, so ari ni adalah keje punggah mmunggah bg kami seopis tp pc kn menten dulu, x leh plug-off, nnti xleh arr aku nak post n3.. haha n 1 lagi aktvt ari ni adalah kami wat jamuan ckit for my lovely bos bos direct atas aku - bkn bos besar nak pindah ujung bln nie.. hukhuk sedey nyer.. he is the best bos that i have meet.. windu la lpas ni kat bos.

so, ptg2 ni bru leh wat n3 tp xleh arr pnjg2 sgt coz nak kn blik jugak.. nak jmput my lil princess kat umah pngasuh.. ni pon smntara tggu hubby lepas gian main pingpong kat bwah nuun..

k, la x nak membebel byk2 nnti hajat x ksampaian lak.. ekceli aku tgh fenin kpla nak pilih watermark mn yg best yg akan aku gnkan di stiap pic yg aku nak share here.. nak mntk tlg khidmat kengkawan leh x??? kengkawan leh arr pilih kat bwah ni yg mn 1 is better than other one.. k


A)


B)

C) 

D)

hm, pd aku rs cam nak gn konsep rama2 coz kat blog aku ni mmg pnuh ngan menatang tu, kalu kengkawan pasan la kan.. t cam x besh jerk.. rs cam bknan ngan bunge matahari.. tp x ikut konsep kaler blog laks.. hm, mgkin ngan prtlongan kengkawan leh tlg pilih yg mn best di mata kengkawan.. hehe tp yg ni xder adiah la kan?? kalu nak adiah kn la wat contest la plak hehe sume ni wat sirik jerk.. tu yg xbrape cantik kalu nak banding ngan pro.. tu yg nak kn pinjam khidmat kengkawan yg mmg pro mmilih nie kan..

k, sekian

2nd update - Giveaway TEKA SAIZ SANDEL AISHA (GTSA)

10 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
ni senarai peserta terkini yang masuk Giveaway TEKA SAIZ SANDEL AISHA (GTSA) stkt yg aku da terjah, tlg check yerk kengkawan..

berongjb - check linkback banner
ibudamia - check linkback banner
hepicontestmom - check linkback banner




thanx kpd yg da join yerk.. kpd sesape yg x ckup syarat baik check bebetul yerk bg mengelakkan penyertaan anda ditolak..


so, sesape yg nak join GA ni ader lagi 5 ari sebelum smpai 23.06.2010





k, sekian



17.6.10

*Tutorial Pictures Editing*

13 8 orang doakan Aisha dapat adik..... amiin
salam petang kengkawan..
ari nie x nak wat n3 psal crite pape la coz musti dah dr pg td kengkawan bc crite yg agak hangat kan psal isteri kedua sultan Brunei diceraikan.. hehe

so, here cume nak kongsi pic yg tlah aku edit bersifukan en.faris secara free smlm.. hehe
silalah jamu mate ngan pic aku sorg yg cumel2 nie yerk.. ni bru ckit ni.. tggu la kalu ader ilmu baru akan aku kongsi ngan kengkawan yerk..
  
1st edit, baru belaja.. of course la gn pic anak ksyangan mama ni kan..
wambut menten pacak, x pyah gn gel cam papa.. hehe

2nd pic, keep trying on aisha pic.. wambut stil pacak tp da tumbang ckit coz da gesel2 kat pewut papa nak mntak dokong.. saba yerk sayang.. kita snap2 pic dulu..

 3rd pic, time ni cikgu ajar bnde yg advance ckit.. haha still pic aisha yg mama godeh2, coz kalu dpt effect yg cantik nnti mama nak print perfectly n frame'kan..
korg tau ker pic ni mbik kat ner?? hm, kat pntai Teluk Kemang.. nmpak x effect air ti aku da freeze'kan.. hehe

 4th pic, ha ni bru mama enterprem.. still kat tpt yg same mcm pic kat atas tp mama gune effect lain laks.. pasan x?? hehe

 5th a.k.a last pic, baru la ader pic three of us.. yg ni mama edit still gn effect yg same ngan pic no. 4 tp view yg lain

k, ekceli  ni bukan la tutorial namenyer kan cam tajuk n3 tur.. tp just nak share something yg aku done ngan mnggunakan software adobe photoshop.. thanx again en.faris coz bg tutorial free.. khidmatmu diperlukan lagi lpas nie.. hihi

k for today..
nak jenjalan umah kengkawan laks..