^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

07 June 2010

Home » » *Kasih Utuh 54 Tahun Bersama*

*Kasih Utuh 54 Tahun Bersama*

salam ari isnin..
kije sudah ari nie.. pg nie ader asembly kementerian kat opis.. so kn attand la kan.. lpas naik opis, baca paper dulu.. rsnyer da lm x bc paper coz cbuk ngadap pc jerk ari2.. selak2 n terbaca la tajuk nie.. "Kasih Utuh 54 Tahun Bersama", so mari kita baca sesam yerk kengkawan..



Ngah meriba dan menyikat rambut isterinya, Long di rumah mereka.



Suami setia jaga isteri lumpuh dalam keadaan serba kekurangan..


KUALA TERENGGANU: Walaupun sudah 54 tahun menjalani hidup bersama, kasih sayang seorang datuk, Ngah Mohamad, 83, terhadap isterinya tidak pernah pudar biarpun isterinya kini hanya terlantar sakit. Pengorbanan Ngah menjaga sendiri isterinya Long Musa, 73, yang diserang angin ahmar sejak tujuh tahun lalu dalam keadaan kesempitan hidup dan serba kekurangan, patut dicontohi pasangan muda masa kini.
“Sepanjang hidup bersama sejak 54 tahun lalu, kami tidak pernah berpisah dan melalui pahit manis hidup berumah tangga bersama sehingga kini. Sejak isteri diserang angin ahmar, saya yang menjaganya termasuk memandikan serta menyalinkan lampin serta menyuapkan makanan kepadanya."
“Selagi saya masih boleh menggerakkan tangan dan kaki, selagi itu saya akan menguruskannya sendiri. Saya tidak mahu isteri dibawa anak-anak ke rumah mereka kerana janji yang saya berikan kepada isteri ketika zaman percintaan dulu perlu ditunaikan, walau dengan apa cara sekalipun."

“Malah, apabila mengenang kembali pengorbanan isteri ketika menjaga makan dan minum saya ketika bekerja sebagai nelayan membuatkan hati semakin berat berpisah dengannya walaupun sesaat. Apapun terjadi, saya tetap akan menjaganya selagi terdaya biarpun dia tidak mampu lagi berbakti kepada saya,” katanya.

Ngah yang tinggal di rumah usang di Kampung Teluk Ketapang, Seberang Takir bersama isterinya itu berkata, hasil perkongsian hidup bersama, mereka dianugerahkan sembilan anak iaitu lima lelaki dan empat perempuan dan semua anaknya bersedia membawa ibu mereka tinggal bersama dan menjaganya, tetapi tidak dibenarkan. Bagaimanapun, dalam kerelaan Ngah menjaga sendiri isteri yang uzur, dia berdepan masalah kewangan kerana hanya menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 sebulan, sedangkan perbelanjaan diperlukan termasuk kos lampin pakai buang serta susu mencecah RM500 sebulan. “Apa tidaknya, dengan wang saraan JKM kepada saya itu, tidak cukup untuk membiayai kos perubatan dan makan pakai kami berdua. Syukurlah kerana kadang-kadang anak membantu, tetapi semua anak lelaki juga dihimpit kemiskinan kerana hanya bekerja sebagai nelayan."

"Mahu atau tidak, saya terpaksa mencatu wang bagi keperluannya serta makan minum kami. Kasihan melihat isteri terpaksa minum air teh menyebabkan dia sembelit berikutan tidak mampu membeli susu berharga RM59 yang disarankan doktor. Lebih sedih, sepatutnya dia menukar lampin pakai buang setiap dua kali sehari, tetapi kini terpaksa menukar sekali sehari bagi menjimatkan wang,” katanya. Ngah berkata, sering kali dia terfikir untuk ke laut menambah pendapatan, namun apakan daya dia kini semakin uzur.


--:sumber:--


hm.. itula yg dihrapkan dlm perkahwinan kita kan, mn ader org yg nak kawin 1, 2 ari trus nak pisah.. kalu ader pon musti org tu otak sewel.. hehe

aku tgok contoh Mak ngan Abah aku pon da ckup da, diorg da bersama lk 40 thn.. hepi jerk mmanjang, kalu gaduh pon, gaduh2 manje gitu, au!!.. siap blh windu2 lagik ms Mak jg Aisha 1 weeks kat KL ms aku bru lpas pntang n da stat kije, Abah plak kat Jhr jg cucu2 yg skolah.. lastly, 2 days before Mak nak blik kg, Abah snggup dtg naik bas for teman Mak blik kg (asalnyer Mak nak blik Jhr naik bas sensorang), tp Abah punyer la sayang n care kat Mak snggup dtg KL.. wah!! so sweet nyer Mak ngan Abah aku time tu..
wish u 2 happy toghether forever.. luv u always Mak, Abah miss u dr kami di kjauhan.. cheh.. pdhal bru smlm jumpa lpas brkmpung 2 ari di ADELA.. x abis windu lagik nie hehe

my lovely abah ^_^ Muhamad Bin Osman [60 thn.2010]
my sweety mak ^_^ Zunainah Binti Jikan [59 thn.2010]

10 comments

June 7, 2010 at 10:54 AM

moga syurga menanti buat pasangan pakcik ngah....besar jasa dan pengorbanan die......sedih lieya bace....touching sungguh....

June 7, 2010 at 11:02 AM

Ya Allah...terharu tengok pengorbanan suami isteri ini..semoga Allah lindungi,permudahkan dan murahkan rezeki pasangan ini..

June 7, 2010 at 1:00 PM

sgt touching..
Besarnyer pengorbanan suami kpd c isteri..

June 7, 2010 at 2:18 PM

bkn senang nk cari org yg setia cm tue..

June 7, 2010 at 2:38 PM

huk..terharu je kan..bgsnya la kasih syg tu tetap membara..

June 7, 2010 at 3:27 PM

mesti rasa bahagia bila tengok mak abah kita bahagia kan??

hope kita dan suami kita semua pun akan bahagia sampai ke penghujung hayat macam ni.. amin..

June 7, 2010 at 4:55 PM

tu la yg kita harapkan dlm rumahtangga...hope dh tua besok kemesraan suami istri ttp menten...

June 7, 2010 at 5:07 PM

lieya: tu la, sedin n terharu..

***
maslina: ameen, untuk kita jugak yerk..

***
mummy qistina: swonok kan dpt suami cam tu..

***
zura: btul tu, tp stkt ni alhamdulillah..

***
suziey: smoga smpai akhir hayat trus membara..

***
chugie: ameen

***
fieza79: harus mentenkan dr skrg..

June 8, 2010 at 10:42 AM

duhh so touching lar k.mas..

btul mak n ayah kite adalah mentor terbaik..semoga perkahwinan yg kite bina berkekalan hingga ke akhir hayat..

June 8, 2010 at 1:33 PM

ameen..

Post a Comment