^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

19.8.13

Home » , , , , , , » *aidilfitri 1434h/2013 ~ raya pertama*

*aidilfitri 1434h/2013 ~ raya pertama*


as salam,

semua dah masuk kerja ker, alhamdulillah..... bebudak pon dah sekolah semula kan..... so mulakan lah rutin harian kita dengan tenang, moga apa jua yang kita lakukan diterima olehNya sebagai ibadah.....

jom cerita pasal raya..... ada suka dan ada duka buat aku n family..... sesiapa yang baca blog aku last week tu tau lah kan..... doakanlah semoga semuanya baik2 belaka..... ameen.....

 bagi tahun ini, giliran kami beraya di Felda Adela, Kota Tinggi, Johor..... umah mak abah aku ler..... alhamdulillah semua dapat berkumpul kecuali my USU yang giliran beraya di rumah suami di N.Sembilan n my K.long yang ada urusan x dapat dielakkan..... tapi beliau petang raya dah sampai semula ke rumah mak abah kami.....



family potrait, tapi x cukup korum, huhu

pagi 1st aidilfitri, lepas solat sunat..... kami berkumpul sekejap untuk bersalaman bermaafan..... kali ni ubah sikit turutan bersalaman..... biasa yang tua dulu bersalaman dimulakan dengan Mak n Abah, pehtu K.Long n suami, Abg Ngah n isteri, Kak Uda n suami dan seterusnya sampailah ke anak sedara yang kecik sekali..... tapi taun ni lain sikit, bersalaman n bermaafan dimulakan dengan Mak n Abah lepas tu kaum lelaki dulu then baru kaum perempuan menyusul diikuti anak2 sedara..... hihi, macam pelik sebab kita x dapat duduk sebelah pasangan memasing lepas bersalaman kan, tapi x per..... lain taun kita betulkan semula yer..... hehe

 dah salam2, lap air mata, bagi duit raya..... lepas tu apa lagi..... posing2 ala kadar jerk.....



kami di satu syawal 1434h

satu ni jerk gambar raya 1st kami bertiga..... tu pon paksa Aisha duduk, kalu x sibuklah dia nak main ngan sepupu2 dia tu..... nak main bunga api, nak main bunga api..... itu jerk yang dia tau..... lepas cakap siang2 x boleh main bunga api sebab x nampak api nya, baru dia senyap..... tema kaler baju kami tahun ni light orange sebab Hubby x nak beli baju melayu, so dia guna jelah baju free yang dapat masa jadi pembaca doa majlis bertandang kawan opis..... jadinya kami terpaksa ikut kaler baju dia, susah jugak nak cari yang sama, last2 cari baju corak, tudung recycle yang ada jerk, seb baik same kaler..... baju Aisha tu, dia nak baju pusing2 macam princess, dapatlah kaler krim, tang bunga ngan reben jerk sama kaler..... huhu jadilah dari xder kan..... alhamdulillah


marhaban journey

lepas tu kami reramai jalan kaki kecuali Abah yang x boleh nak jalan sangat untuk aktiviti marhaban di blok kami..... seronok time ni, dapat join 2 tahun sekali jerk sebab turn beraya di Terengganu xder aktiviti ni, tahun depan di Kuantan, x tahu ada ke x..... hurm, meriah sangat..... kalu kat Johor memang selalu jerk ada marhaban ni dari satu rumah ke satu rumah..... kalu kat tempat lain ada ke x yerk?.....



penuh rumah dengan kami2 yang mengikuti kumpulan rombongan tu, sampai ke dapur kami duduk..... kalu nasib kurang baik, dok kat luar jerk, then bila dah habis baru masuk dalam rumah nak bersalaman n bermaafan dengan tuan rumah..... ada yang hidang lontong, ada yang hidang sate, ada yang hidang mee kari, tapi tahun ni rumah kami sedia kuih raya jerk n spesial kuih yang kami panggil lopes, opsss bukan lopes yang makan ngan air gula tu tau, lopes ni beras pulut dibungkus dengan daun pisang then makan dengan serunding..... memang kalu orang beraya rumah kami, itulah kuih yang dorang cari..... erm try google kuih tu tapi x jumpa plak, xper, len kali kalu balik kampung mintak mak buat kuih tu, then aku ambek gambo yerk.....

hampir ke Zohor jugak aktiviti ni baru selesai..... balik umah, makan menu kat umah pulak..... ketupat, ayam masak merah, daging masak kicap, sayur lodeh, air cincau dan x ketinggalan lopes..... lepas makan, solat then memasing terbongkang kepenatan..... tinggal bebudak kecik jer yang x reti penat, main jerk kejenyer.....



malam nyer, beraya rumah besan Mak Abak kat Air Tawar 1..... gerak 4 buah kereta..... penuh rumah dorang dengan kami jerk..... hihi

borak2 sampai lebih kurang pukul 10 malam, balik umah semula..... x sempat nak beraya ke rumah besan yang lain2 sebab memasing nak rehatkan badan, esoknya kami dah nak bertandang ke rumah mertua masing2 pulak..... 


tuan tanah nak tunjuk baju raya..... KWC jerk uolsss

 hurm, raya tahun ni x puas lah kat Johor..... sebab x banyak rumah sedara dapat pi, rumah jiran pon dapat beraya bebetul rumah sebelah kiri jerk, yang lain tu harapkan marhaban jerk..... rumah kengkawan lagilah, sorang pon x dapat nak pi.....

raya kedua dah gerak balik Kuantan, then raya ketiga kami gerak ke Terengganu pulak..... beraya dalam kereta jerk kami..... kat Terengganu je la yang boleh dipanggil beraya, tapi tu pon x semua rumah saudara kami dapat pi sebab masa terhad..... pehtu ari selasa cum raya ke 6 dah balik KL sebab nak kena kerja esoknya.....

erm, lain2 cerita raya nanti aku share kat sini, mana2 yang patut je la kan.....
hehe

k, sekian

6 comments

August 19, 2013 at 8:46 AM

meriah kan

August 19, 2013 at 11:39 AM

meriahnyer rasa & seronok bila dapat kumpul bersama kan !

August 19, 2013 at 3:16 PM

Dah start marhaban ye mas? Tempat kakak baru dua malam sebab kalau cuti sekolah ramai yg masih dikg...

August 19, 2013 at 3:29 PM

meriahkan marhaban.. sama la kt kg en suami..

cantik baju raya masz.. :)

August 19, 2013 at 6:00 PM

Belum terlewat rasanya utk SA ucspkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin buat masz sekeluarga. ..

August 21, 2013 at 11:21 AM

erm..yelar perjalan dr johor ke pahang dan terengganu pun dah jauh kan kak..takper lar yg penting kite dpt bersama yg tersayang..

akak bj kurung raya anak dara akak tema warna yg sama ker..?

Post a Comment