^welcome to maszmadi.blogspot.com^~^!SI BLOGGER MAMA is best view by Mozilla Firefox & Google Chrome^~^we are now mobile friendly^~^thank you and do come again^

29.8.13

Home » , , , , , , , , » renovate rumah

renovate rumah


as salam,


wah, masih lagi entry2 raya semua ye..... maklumlah raya sebulan kan..... harus kongsikan kegembiraan atas kemenangan ini kan..... alhamdulillah..... aku ada juga entry raya nak share tapi disebabkan kesukaran untuk mengtransfer gambar dari S2 ke PC sekarang, aku jadi malas nak cerita..... kalu cerita pon, bila nak transfer gambar secara berjemaah, biasanya 2 minggu sekali, maka baru aku boleh bercerita..... huhu masalah kan.....

so, ini adalah koleksi gambar yang aku dah selamat transfer dari last week..... cerita bulan Ramadhan you uolsss..... x per kan..... hihi up kat sini pon sebagai rujukan kami di masa kan datang.....

ok..... ini bukan cerita kami renovate TerataKami kat Rawang ni tau..... tapi ni kami renovate, minor renovation sahaja rumah kami di Gelang Patah..... last 2 months orang yang menyewa dah keluar sebab kontrak company mereka di Johor dah tamat..... alhamdulillah xder masalah dengan penyewa/company tersebut dari segi bayaran sewa n rumah, kecuali dinding rumah jadi comot2, maklum lah yang dok situ pekerja2 kontrak kan..... x per lah, x der pon sampai retak dinding ke, pecah cermin tingkap ke macam penyewa duluuuuuuuuuuuuuu tu.....

so, sebelum penyewa baru nak duduk bulan 8 ari tu..... kami touch up2 n perbetulkan apa2 yang perlu..... dalam bulan puasa tu juga kami pi uruskan rumah tersebut, pi jumpa bakal penyewa, pi survey barang rumah  pi discuss ngan kontraktor pagar.....




rumah asal kami yang memang x buat apa2 sejak di beli kecuali lantai porch di simen n pagar kami tukar batu bata dengan khidmat my Abah..... terima kasih Abah.....
tengok pintu pagar tu, kesian kan.....




kami balik kampung pada 6 Julai 2013, belum start puasa lagi time ni..... setelkan discussion dengan kontraktor..... balik time hujung minggu, so kena setel dalam masa 1 hari..... esoknya ahad balik semula ke KL..... sebelum tu kami dah jumpa dengan bakal penyewa sebelah pagi..... alhamdulillah dipermudahkan.....



biasa je kan, kalu nak dibandingkan dengan jiran kami kiri dan kanan yang renovate rumah depan belakang atas bawah..... rumah kami terselit kat tengah kecil molek jerk..... hihi

dan pada 20 Julai 2013, kerja2 pemasangan dilakukan..... pon kena setel dalam masa 1 hari sebab balik hujung minggu jugak..... apa yang kami buat?..... jom tengok.....




 tukar pintu depan dan belakang dari pintu playwood kepada pintu kayu, RM135 x 2 pintu + RM60 upah pasang..... cat beli sendiri n cat sendiri yerk..... kalu x, kena tambah kos RM100 lebih.....




pasang grill untuk pintu depan n belakang, RM350 satu set..... kiri untuk grill depan n kanan design grill belakang..... nak elak pintu kayu rosak dek kena tempias air hujan, maka design tutup sebelah bawah di pilih..... rasanya grill di TerataKami pon kena tukar macam ni lah kan..... inshaa Allah akan datang.....




pagar yang dah hampir roboh tu tukar baru tapi ambil yang simple jerk..... lebih kurang design asal cuma tambah bunga comel kat tiang pagar tu..... RM400 sahaja bajet untuk pagar.....

selain dari itu, kami ada juga pasang awning untuk elakkan hujan dari memasuki dalam rumah melalui tingkat depan..... cher tengok gambar 1st kat atas, kami letak awning kat area sampai sama paras dengan bumbung tiga segi tu jerk..... kos untuk awning bersaiz lebih kurang 6' x 7' adalah RM400.....

hampir 7.30petang baru kerja2 selesai, tapi tu pon kami tinggal jer pekerja yang tengah buat pagar tu tunggu bos dia pick up dorang kat luar pagar sebab kami nak kejarkan balik rumah KakLong untuk berbuka ramai2 makan nasi ambeng..... tapi tetap x sempat berbuka sesama, kami sampai lewat time tu..... huhu

itu sebab lah aku x sempat nak snap pic lepas semua kerja selesai betul2..... ni semua time orang tengah pasang2 kan..... seb baik lah ada jugak snap, dari xder kan.....

so, total yang kami laburkan untuk rumah di Gelang Patah, Johor ni adalah:
  • pintu kayu - RM135 x 2 + RM60 = RM330
  • grill pintu - RM350 x 3 = RM700
  • pagar = RM400
  • awning 6' x 7' = RM400
  • lain2 - sinki baru, pam tandas, mentol lampu atas bawah, kipas, cat pintu = RM1xxx
kira sendiri lah yerk jumlah tu, kami x nak kira dah sebab dalam bulan nak raya ni, kena jugak keluarkan modal untuk bende lain selain dari persiapan raya..... duit main keluar jerk, x der kira2 dah, janji semua setel..... tu yang bajet raya tahun ni ala2 kadar jerk janji dapat beraya bersama keluarga.....

alhamdulillah, selesai 1 bab sebelum penyewa masuk kan..... tapi ada juga lah lain2 hal yang penyewa mintak excuse dari bayar sewa untuk bulan pertama (Ogos) ni atas kerja2 yang dorang lakukan..... erm, Hubby  setuju, maka aku ikut je lah..... 

harap2 bulan2 berikutnya xder dorang claim apa2 lagi sebab rumah tu pon kami perlu bayar bulan2 loan kat bank kan..... dan harap2 mereka jaga lah bebaik rumah tu macam rumah dorang sendiri..... kalau ada apa2 masalah, maklumkanlah pada tuan rumah kan, kami x makan orang pun..... hurm bajet dorang baca blog aku ni..... hihi

update :
sesiapa nak contact kontraktor yang buat grill n pagar ni boleh contact no kat bawah ni yerk

Kejuruteraan Besi Deng Feng
No. 29, Jalan Gelang Emas 1, Taman Gelang Emas, 81550 Gelang Patah, Johor
Lee Ai Lay : 016-772 3252 / 012-761 3250


k, sekian


17 comments

August 29, 2013 at 8:14 AM

Semua kerja2 tu dibuat dalam masa satu hari ker...

August 29, 2013 at 8:30 AM

moning
singgah pagi

August 29, 2013 at 8:40 AM

gitu la citenye kalo kite ade umah disewakan masz....tapi yg penting dpt penyewa yg okey...kalo dpt yg jenis tak reti jaga tu buat kite sakit hati kan...

lieya ni pun baru jek sewa kan umah yg kami beli kat salak tgi tu...doa sgt2 tenant tu pembersih ....

August 29, 2013 at 9:15 AM

..dpt penyewa mcm hampeh mmg letih huhu ..

August 29, 2013 at 11:10 AM

Untungla penyewa baru nnti.. :-)
Takpe la rezki dia, moga dia jga baik2 umah tu nnti kan...

August 29, 2013 at 1:08 PM

pnyewa pun suka kalau dapat rumah cun cmni..

August 29, 2013 at 1:43 PM

ok la tu..
tp mintaklah penyewa tu jaga leklok rmh ni kan

August 29, 2013 at 1:56 PM

Kalau sewa dgn org berkeluarga rumah terjaga sikit Mas. Kalau pekerja kontrak ramai-ramai just jadi tempat mereka tidur ajelah...

August 29, 2013 at 3:03 PM

Bgus nya tuan umh ni kn hihii..mn nk cri....

Hrp dpt pnyewa yg pmbrsih dn pndai jg hrta bnda org mcm jg hrta bnda sndri kn...

August 29, 2013 at 3:52 PM

waahhh.. dh ade 2 buah rumah eh.. untungkan~ boleh gak jadikkan pelaburan untuk masa hadapan~

December 9, 2014 at 10:52 PM

Assalam..sy nak sewa rumah akak boleh?

December 11, 2014 at 9:09 AM

@Izni Hafiz Abdul Rashid ye izni, semua dalam satu hari kena siap.. sbb esoknye kami nak balik KL dah.....

December 11, 2014 at 9:11 AM

@as silentkiller assalam, sorry yunk, sekarang dah ada penyewa, n alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dengan penyewa sekarang.
inshaa Allah ada rezeki lain tahun ye yunk...

November 8, 2015 at 12:19 AM

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

February 5, 2016 at 11:04 AM

Ada alamat atau kedai Ipoh ke

April 6, 2016 at 11:56 PM

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

July 3, 2016 at 11:36 PM

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

Post a Comment